Julien Van de Vyver: “Ik wil me engageren om een nationale selectie te begeleiden”

Dochter Jutta Van de Vyver en papa Julien Van de Vyver stonden vorige week tegenover elkaar tijdens het competitieduel tussen Ladies Volley Limburg en Asterix Avo Beveren. Misschien moeten vader en dochter volgende zondag een nieuw duel aangaan tijdens de finales van de play-offs bij de vrouwen.

“Eerst zien dat we de halve finales – die worden in één keiharde confrontatie afgewerkt – overleven”, klinkt het in koor. Dinsdag staat Asterix – Oudegem op het programma en donderdag VDK Gent – LVL Limburg. De winnaars spelen zondag om 18u de finale in Roeselare.

Hoe kijk je tegen deze abnormale en bizarre competitie aan? Er was aanvankelijk heel wat commotie, vooral in verband met de gezondheid en de veiligheid, maar wat is het gevoel achteraf?

Julien: “Ik respecteer elke keuze, zowel die van onze club als die van Asterix Avo Beveren. Ik heb er geen enkel probleem mee dat ons bestuur ervoor gekozen heeft om niet door te trainen. Het was wel schakelen en puzzelen omdat we zes weken hebben stil gelegen. Vooral op mentaal vlak was dit een pittig jaar.”

Jutta: “Ik ben op mijn beurt heel tevreden dat we voor de andere oplossing gekozen hebben, zonder lange onderbreking. Asterix heeft heel veel geïnvesteerd om alles veilig te laten verlopen, maar zij hebben ook aandacht geschonken aan de opleiding. Het was iets rustiger en waarschijnlijk ook aangenamer voor ons, zeker op het einde van het seizoen. Er was meer spreiding, we hadden meer tijd om op te bouwen tussen de wedstrijden door. De resultaten zijn trouwens de vruchten van twee jaar samenwerking en progressie met dit team. De visie en het sportieve traject gaan niet alleen over dit seizoen.”

Julien: “Misschien hebben we op sportief vlak een beetje ingeboet, ik denk dan vooral aan het bekerverhaal. Maar tegelijkertijd vind ik het heel knap van mijn speelsters dat zij tijdens de competitie op een geweldige manier de moeilijke omstandigheden hebben overwonnen. Wij hebben de continuïteit heel goed vastgehouden.”

Hoe zie je jullie kansen, want de halve finales worden in één wedstrijd beslist. Ook de finale op zondag (18 uur) in Roeselare. Dat maakt deze play-offs toch wel zeer speciaal.

Jutta: “De bonus die de hoogst gerangschikte teams vroeger wel kregen, is nu totaal weggevallen. Voordelen, omdat je als leider van de competitie naar de play-offs kon stappen, bestaan niet meer. Dat is toch een andere benadering met deze alles-of-niets confrontatie tegen Oudegem.”

Julien: “Asterix Avo moet absoluut niet panikeren. Tegen ons bewezen ze nogmaals hoe standvastig dit team in elkaar steekt. Wij spelen tegen Gent. Er zijn drie erg mooie sportzalen in de Belgische vrouwencompetitie. Die topaccommodaties liggen in Beveren, in Gent en in Genk. Dan maakt het niet uit in welke sporthal je de halve finales moet afwerken.

Voor de stad Genk had het mooi geweest, mochten we thuis mogen spelen. We hebben met onze club een zeer goede band met de stad. Genk is een prima partner voor ons. Maar door een tiebreak tegen Tchalou viel deze mogelijkheid weg. Maar te veel rekenen op het thuisvoordeel is ook niet goed. Wij schenken daar echt niet te veel aandacht aan. Het wordt afwachten, volgende donderdag. Wie heeft een pechdag, welk team heeft een superdag? Ik weet wel dat het parcours dat Asterix Avo Beveren dit seizoen heeft afgelegd, hen wel een mentale voorsprong geeft.”

Hoe schat je trouwens de sterkte en de zwakke punten van jullie teams in?

Julien: “Ik vertelde het reedst. De stabiliteit van Asterix is best wel indrukwekkend. Ze maken ook zo weinig fouten. Dat is een meerwaarde in het moderne volleybal.”

Jutta: “Ik vind LVL een team met heel veel power. Aanvallend zijn zij echt sterk. Dan moet je die harde ballen voortdurend verdedigen. Dat is niet zo eenvoudig, want de druk blijft hoog.”

Hoe zie je de toekomst? We beginnen met deze sportzomer.

Jutta: “Na de play-offs hebben we een korte pauze en dan gaan we een intensief programma afwerken met de Yellow Tigers. Eerst de Volley Nations League, daarna het  Europese kampioenschap. Ik kijk ernaar uit om al die speelsters van onze Belgische selectie terug samen te zien. Vooral diegenen die uit de buitenlandse competities komen. Die kennen iedereen van het internationaal volleybal, dat is geweldig. Ik zal veel bijleren, daar ben ik zeker van.

Die ‘buitenlandse’ speelsters trekken het niveau fors omhoog. De VNL-competitie zal – met de NBA en de eindronde van het basketbal in Disney World als voorbeeld – in een zes weken lange bubbel georganiseerd worden. Alle internationale teams op één plaats, streng geïsoleerd van de buitenwereld, iedereen in één bubbel in het Italiaanse Rimini. Het reizen valt weg, dat vraagt telkens heel veel energie. Maar ik vermoed dat zes weken in totale afzondering ook heel vermoeiend zal zijn.”

Julien: “Ik zou heel graag opnieuw in de omgeving van een nationale ploeg willen werken. Ik heb nog veel ambitie om een nationale selectie te helpen, te trainen en te coachen. Dat zorgt voor veel inspiratie en kennis. Ik heb twintig jaar met selectieteams gewerkt in België en in Nederland. Dat wil ik opnieuw, er zijn nog veel landen, hé. Verder wil ik het Limburg Volley Team en alles daarrond groot maken.”

Jutta: “Via papa werk ik mee met zijn Volley+ project. Via mama bouwen we Volley4You verder uit. Arne De Keyser neemt heel veel taken over wanneer ik met de nationale selectie verhinderd ben. Hij is een geweldige collega.”

Julien: “De beide initiatieven Volley+ en Volley4You zullen in de toekomst via onze kinderen wellicht opnieuw samensmelten. Volley4You is een organisatie die eigenlijk een voortzetting is van de volleybalschool van Kruibeke. Als ik ooit met alle teams zal stoppen, zullen deze projecten de laatste zijn wat ik in het volleybal nog zal doen.”

De volleybalcompetitie is dit jaar erg boeiend bij de vrouwen, met vijf, misschien wel zes teams die aan elkaar gewaagd zijn. Volgend seizoen zal dat – met al die transfers – nog straffer worden.

Jutta: “Er zijn inderdaad een pak verrassende transfers gerealiseerd. Charlotte Leys zal opnieuw in de Belgische competitie volleyballen. Marlies Janssens, Charlotte Coppin en Lise De Valkeneer naar Gent, Justine D’Hondt naar Oudegem. En dan heb ik nog maar een paar voorbeelden gegeven, hé. Het zal een sterke competitie worden.”

Julien: “De twee Nederlandse speelsters Laura Overwater en Nova Marring zijn alvast heel goed opgeleid bij ons, Asterix heeft dus goede versterkingen binnen gehaald. Voor de rest wordt het nog uitkijken. Wij gaan onze kern nog uitbreiden met een paar sterke speelsters. Dat wordt binnenkort wel bekend gemaakt.

Maar (dan toch even fijntjes naar Jutta toe). Ik wil zondag wel de finale tegen jullie spelen…”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke en Walter Vereeck

***

  • Dinsdag 13/4 – 20 uur: Asterix Avo tegen VC Oudegem (in sporthal Meerminnen, Beveren).

Live op Proximus, Telenet én de Sporza livestream

  • Donderdag 15/4 – 20 uur: VDK Gent tegen LVL Limburg (zaal Eligio, Gent)

Live op Proximus, Telenet én de Sporza livestream

  • De winnaars van deze halve finales spelen zondag 18/4 – 18 uur de beslissende wedstrijd voor de Belgische titel in de Tomabelhal van Roeselare. 

Rechtstreeks op televisie met Sporza en eventueel overschakelen naar Canvas