Het vijfstappenplan van beachvolleycoördinator Dries Koekelkoren

Het Start2BeachVolley project werd zopas in een vernieuwde versie gelanceerd door Volley Vlaanderen. Bijgestaan door de clubcoaches en door de Vlaamse beachcommissie, met een vertegenwoordiging van de vijf provincies, heeft Dries Koekelkoren het project S2BV verder uitgewerkt. De hele onderneming wordt door vijf pijlers ondersteund.

De coördinator beachvolley van Volley Vlaanderen – ondertussen naar Qatar vertrokken voor een internationaal viersterrentoernooi in Doha – informeert ons eerst over dit project vooraleer hij de Belgische kleuren gaat verdedigen. Het nieuwe ‘get out’ programma van Volley Vlaanderen geeft een beeld over de vele mogelijkheden om buiten te sporten. Dries legt uit.

https://www.volleyvlaanderen.be/get-out/

http://www.start2volley.be

Wat zijn die vijf pijlers?

1. Oefenstof

Door de Covid-19-toestanden waren de mogelijkheden om indoor te sporten erg gelimiteerd. Dus zochten ze bij verschillende volleybalteams oplossingen om buitenactiviteiten te organiseren. Er zijn clubs die over beachvelden beschikken. Maar de clubs, zonder zandterreinen in de buurt van de sporthal, moesten een uitweg zoeken om hun leden actief in beweging te houden. Grasvolley, Spikeball of spiderball (met een trampoline) en zelfs indiaca zijn slagspelen die dicht in de buurt van het beachvolleybal liggen. In een dossier hebben we veel oefenstof gestoken en elke club kan daarmee aan de slag.

Vind alle oefeningen door op deze link te klikken

Dries Koekelkoren bij de het persmoment in Beernem.

2. Bijscholing trainers

Uiteraard wordt er anders getraind in het beachvolleybal ten opzichte van het zaalvolleybal. Wij helpen geïnteresseerde trainers met bijscholingen, een cursus initiator beachvolley in Beveren-Leie, Lubbeek- Leuven, Stabroek, Torhout en Vilvoorde. Ook zullen er drie extra webinars georganiseerd worden met Tom van Walle en mezelf. Maar ook Margo Wiltens, voormalig Talent Coach bij Beachvolleybal Team Nederland en momenteel high performance coach in Australië.

https://www.sport.vlaanderen/sportbegeleiders/opleiden-en-bijscholen/bijscholingen/

3. Trainersmateriaal

We hebben speciale beachpakketten samengesteld tegen voordelige prijzen. Er is een outdoor pakket, een fysiek pakket, een beachpakket A (met net) en een beachpakket B (zonder net). We willen iedereen in Vlaanderen aanmoedigen om zich te registreren. Daarom bieden we nog eens 10% extra korting aan voor de geregistreerde beachvolleybalclubs. Meer info over de opstart en registratie van een beachclub vind je op de GET OUT pagina op onze website.

GET OUT VOORDEELPAKKETTEN

– OUTDOOR: 1 spyderbalset, 1 bounceback, 5 indiaca’s : €85,00

– FYSIEK: 8 springtouwen, 2 loopladders, 5 lage hordes, 1 rol weerstandsbanden : €105,00

– BEACH A: 8 paar strandsocks, 1 beachnet, 2 kids beachballen, 2 beachballen : €295,00

– BEACH B: 8 paar strandsocks, 2 kids beachballen, 2 beachballen : €140,00.

4. Infrastructuur

Om beachvelden aan te leggen hebben we een apart dossier gemaakt. We begeleiden ook de gemeentes en de clubs met raad en daad. Er is bovendien een uitleendienst opgericht, waar iedereen terecht kan voor materiaal. Bij Sportspurt Vlaanderen (zie link) kan iedereen meer informatie vinden, want vanuit Sport Vlaanderen wordt er een versnelling hoger geschakeld voor de sportinfrastructuur.

http://www.sportspurt.vlaanderen/

5. Competitie-aanbod

Er wordt al volop buiten gesport en er kwam vraag naar een competitieaanbod. Er is een uitgebreider aanbod voor toernooien in de provincies en natuurlijk ook over heel het land met de Belgische beachkampioenschappen. De data liggen vast en alles wordt gecentraliseerd op de Belgian Beachvolley website. Via mail en onze sociale media kanalen houden we iedereen op de hoogte en er zijn brochures waarin alles vermeld staat. Deze link kan nu al geraadpleegd worden en vormt een duidelijker beeld voor het (voorlopig) aanbod van deze zomer.

http://www.belgiumbeachvolley.be/nl/calendar/p0_2021/

De finales van het ‘Belgian Beachvolley Championship’ zullen deze zomer niet meer in Knokke doorgaan, maar in Brussel. Een nieuwe schitterende locatie, maar het houdt wel in dat er daardoor geen enkele manche aan de kust wordt georganiseerd. Beach, dan denken we meteen aan het strand, dus wil ik – in samenspraak met de Vlaamse en Nationale beachcommissie (onder leiding van Johan Van Riet) – opnieuw op zoek gaan naar organisatoren aan de kust om de beachcultuur in onze Belgische kuststeden weer aan te wakkeren. De bekendheid willen we ook vergroten door kampen en clinics doorheen het hele land en ook aan ze te organiseren.

Lancering van de nieuwe initiatieven

Maandag werd het Get Out / Start2BeachVolley project door Volley Vlaanderen onthuld in samenwerking met de clubcoaches en de Vlaamse beachcommissie onder leiding van Jarne Van Schuerbeek. Er is een nieuwe dynamiek, iedereen wordt betrokken in dit verhaal. Iedereen die hieraan heeft meegewerkt is zeer trots op het project om de zomer een mooi outdoor volleybal perspectief te geven.”

Terwijl u dit leest zijn Dries Koekelkoren en zijn beachpartner Tom van Walle in Doha bezig met de heropstart van de FIVB World Tour in Doha, Qatar. Dit internationaal toernooi zal ook dienen voor de kwalificaties van de Olympische Spelen in Tokio. Alle wedstrijdlocaties, trainingsfaciliteiten en het hotel wordt in een streng bewaakte bubbel bijeengebracht. Onze Belgian Beach Boys starten in de kwalificatieronde en moeten dus twee wedstrijden winnen om in de ‘main draw’ te geraken. De link naar het schema, dat zondagavond bekend wordt gemaakt, vindt u in de onderstaande link. Wanneer je meer informatie wenst over Dries en Tom en hun laatste kansen om alsnog naar de ‘Beach Olympics’ in Tokio te trekken, dan klik je op de tweede link hieronder.

https://www.volleyball.world/en/beachvolleyball/worldtour/2021/1013/event%20sche

www.koekelkorenvanwalle.com

Tekst: Walter Vereeck en Dries Koekelkoren

Foto’s: Bart Vandenbroucke en Dries Koekelkoren