De maand van Grobelny en Grobelna

Ondanks Corona en kerstvakantie werd er in vele landen toch nog volley gespeeld. Matchen en dikwijls ook inhaalmatchen. Twee volleyballers speelden zich in de voorbije maand nadrukkelijk in de kijker: niemand minder dan broer Igor Grobelny en zus Kaja Grobelna.

Soms zie je beiden ‘gewone’ resultaten behalen met hun ploeg, maar soms ‘ontploffen’ ze en dan mag je enkele weken vuurwerk van ze verwachten. Met haar Italiaanse ploeg Chieri verloor Kaja wel van Monza, ondanks 23 punten van de topscoorster van haar ploeg. In de midweekmatch tegen Busto Arsizio (0-3 winst) werd ze opnieuw de beste scoorster van haar ploeg met 25 punten en tegen Casalmaggiore (3-0 winst) haalde ze met 18 punten een rendement van 58%.

Mooi toch! Maar broer Igor stuntte minstens zo sterk met het Warschau van oud-Belgisch bondscoach Anastasi. Bij het gerenommeerde Jastrzewski stonden de jongens uit de Poolse hoofdstad met 2-0 in sets en 24-22 in de derde set schijnbaar voor een hopeloze taak. Maar dat was zonder Grobelny en zijn maats gerekend, want onze Red Dragon redde een matchbal, kon de tweede setbal in het voordeel van Warschau benutten en kwam na een 2-3 zege uiteindelijk aan 22 punten tegen een sterke 71% in aanval. Niet moeilijk dat hij na de wedstrijd ook tot MVP werd uitgeroepen (‘meest verdienstelijke speler’).

Dinamo Moskou (Sam Deroo) wint Russische beker

Sam Deroo stond in de Final Four van de Russische beker na zijn enkelblessure voor het eerst opnieuw op het wedstrijdblad. Hij moest zich hierin beperken tot een invalbeurt. De halve finale was een serieuze thriller, waarin Dinamo Moskou tegen Novosibirsk terugkwam uit een schijnbaar hopeloze situatie. Novosibirsk won immers de eerste twee sets en kwam in de derde set 19-15 voor. Onder impuls van de Bulgaarse opposite Sokolov, die 19 op 31 scoorde, werd nog een 3-2 overwinning behaald.

De finale tegen Zenit St.-Petersburg, dat de andere halve finale tegen favoriet Zenit Kazan eveneens met 3-2 gewonnen had, verliep vrij vlot en werd overtuigend met 3-0 gewonnen. Bij de eerstvolgende competitiewedstrijd eind december viel Sam vrij snel in en bewees met 8 op 14 in aanval vrij goed hersteld  te zijn van zijn blessure. Zijn topconditie heeft hij wel nog niet. De volgende twee wedstrijden speelde hij immers maar enkele sets maar zijn ploeg blijft het wel schitterend doen. De topper op 15 januari op verplaatsing bij Zenit Kazan met Deroo alleen de volledige vierde set op het veld, werd  met 1-3 gewonnen. Zelfs zonder de Bulgaar Sokolov (weg met de nationale ploeg). Twee dagen later werd Kazan opnieuw de tegenstander. Deze maal won Dinamo, met Sam de ganse wedstrijd op het veld, met 3-0.

Een rangschikking geven, is moeilijk wegens het groot verschil in gespeelde wedstrijden. Kijk maar: Dinamo Moskou speelde 14 wedstrijden waarvan er 13 gewonnen werden en behaalde 38 pt. Kemerovo speelde 17 wedstrijden waarvan er 14 gewonnen werden en behaalde 40 pt.  Zenit St.-Petersburg speelde 17 wedstrijden waarvan er 13 gewonnen werden en behaalde 39 pt. Zenit Kazan kende een zware terugval en behaalde in 19 wedstrijden, waarvan er 13 gewonnen werden, 37 punten.

Polen

Na 18 wedstrijden staat Kedzierzyn bij de mannen met 53 pt ongeslagen aan de leiding gevolgd door Jastrzewski met 40 pt. Igor Grobelny staat met Warszawa met 35 pt behaald in 19 wedstrijden op een vierde plaats. Tomas Rousseaux en Kevin Klinkenberg staan met Suwalki met 26 pt op een achtste plaats.

Italië

 • De absolute topper van de heenronde bij de mannen, pas gespeeld vlak voor Kerstmis, tussen Perugia en Civitanova werd door het team van Vital Heynen met 2-3 verloren. Na afloop van de wedstrijd kon je wel stellen dat Perugia de overwinning verspeelde in de tweede set toen een 22-18 voorsprong niet verzilverd werd. De topscorer met 21 op 39 was de Braziliaan Yoandi Leal van Civitanova. Ex-Maaseikenaar Kamil Rychliki scoorde 11 op 27.  Bij Perugia scoorde Wilfredo Leon  18 op 43 en Atanasijevic 14 op 35. De volgende topper thuis tegen Trentino werd gespeeld op 3 januari en deze werd verloren met 1-3. Perugia kon wel geen beroep doen op zijn opposite Atanasijevic. Na 19 wedstrijden behaalde Perugia met 49 punten het meeste aantal punten. Civitanova behaalde 43 punten, maar won wel één maal meer. Zij wonnen vijfmaal met 3-2. Trentino staat op de derde plaats met 41 pt.
 • Bij de vrouwen staat Conegliano na 17 wedstrijden nog altijd ongeslagen met het maximum van de punten aan de leiding. Britt Herbots staat met Novara met 37 pt en 15 gespeelde wedstrijden op plaats twee, gevolgd door Monza van Lise Van Hecke en Laura Heyrman met 34 pt en eveneens 15 gespeelde wedstrijden. Chieri van Kaja Grobelna volgt op plaats vier met 25 pt behaald in 13 wedstrijden.  Celine Van Gestel staat met Firenze met 17 pt in 17 wedstrijden op plaats negen en Freya Aelbrecht staat met Perugia met 9 pt behaald in 14 wedstrijden op de dertiende en laatste plaats.

Frankrijk

Bij de mannen lag de competitie een maand stil en hervat op 22 januari. Montpellier staat aan de leiding met 34 pt behaald in 14 wedstrijden voor Tours met 30 pt in 13 wedstrijden. Nice – meestal zonder een geblesseerde Jelle Ribbens – behaalde 11 pt en staat daarmee derde laatste .

Ook bij de vrouwen lag de competitie een maand stil en hervat op 22 januari. Mulhouse staat hier met 31 pt behaald in 12 wedstrijden aan de leiding voor Beziers met 27 pt. Marcq-en-Baroeul van Karolina Goliat en Aziliz Divoux staat  tiende met 16 pt. Dit zijn er evenveel als Paris St Cloud van Nathalie Lemmens. Dit team speelde wel een wedstrijd meer. Er spelen 16 teams in Liga A.

Duitsland

 • Bij de vrouwen staat Stuttgart met 30 pt behaald in 11 wedstrijden aan de leiding voor Dresdner SC met 27 pt. Vilsbiburg van Jodie Guilliams staat op plaats drie met 23 pt maar speelde wel twee wedstrijden meer. Jodie werd reeds driemaal uitgeroepen tot MVP van de wedstrijd.

 • De competitiematch tussen de twee finalisten van de Duitse beker namelijk Netzhoppers van Christophe Achten en Frankfurt van Matthias Valkiers werd door het team van Achten met 2-3 gewonnen in Frankfurt. De afwezigheid van de revaliderende Valkiers was wel duidelijk een zware  handicap voor de thuisploeg.

Na 12 wedstrijden staat Friedrichshaven van Arno Vandevelde met 33 pt aan de leiding voor Berlin Recycling met 32 pt, weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld. Frankfurt staat vijfde met 18 pt en Netzhoppers van Christophe Achten zevende met 15 pt.

Griekenland

Na drie maanden werd de competitie eindelijk hervat.  PAOK van Bram Van den Dries ging met 0-3 winnen in Filippos en heeft met zijn overwinning in oktober dus 6 pt.

Zuid Korea

Na een vrij lange periode van opeenvolgende nederlagen heeft Hillstate zich tijdens de kerstperiode  onder impuls van een outstanding Hélène Rousseaux serieus herpakt. Eerst werd tegen het nummer twee Caltex met 3-1 gewonnen. Hélène scoorde 35 pt en werd uitgeroepen tot MVP. Daarna werd bij nummer drie IBK nipt met 3-1 verloren, vierde set 29-27.  Hélène scoorde 30pt. Daarna volgde de  kers op de taart toen de volgende wedstrijd tegen het nummer één, Hungkuk, met 3-2 gewonnen werd. De hierop volgende 3-0 overwinning tegen Daejon maakte zelfs dat afstand genomen werd van de laatste plaats. Ondertussen zijn we weer even verder en werd eerst in Hungkuk met 3-0 verloren, weliswaar na een serieuze weerstand. De laatste set was immers 29-27. Dan volgden echter een 2-3 en 1-3 nederlaag zodat Hillstate opnieuw laatste staat.

Bad boy N’Gapeth

 • Earvin N’Gapeth deed zijn reputatie als bad boy opnieuw alle eer aan. Na de CL wedstrijden met Zenit Kazan in Berlijn was hij tien dagen spoorloos. Zonder hem verloor Kazan verrassend met 3-0 tegen middenmoter Samotlor, op dat ogenblik de tweede nederlaag voor Kazan. N’Gapeth is ondertussen terug maar het draait wel vierkant bij Kazan, dat aan een zesde verliesmatch toe is.
 • Paola Egonu is ongetwijfeld de oorzaak dat Conegliano outstanding is in de Italiaanse competitie en na zeventien wedstrijden zonder puntenverlies aan de leiding staat. In de zestien wedstrijden die zij speelde scoorde zij als opposite 234 op 400 of  58,5% in aanval. Tel daar ook nog eens 25 aces in opslag bij. Toch even vermelden dat Britt Herbots, de topaanvalster bij het nummer twee van de competitie Novara, 225 op 440 scoorde of een uitstekende 51,1%  en op 12 aces mag terugblikken.
 • Trentino heeft zich volledig hersteld van zijn desastreus begin. Van de eerste acht wedstrijden in  A1 werden er immers vijf verloren. Daarna werden de volgende elf wedstrijden  gewonnen waaronder een 3-0 zege tegen Civitanova en een 1-3 zege in Perugia.
 • Nimir Abdel-Aziz werd in de maand december viermaal uitgeroepen tot MVP. Hij scoorde in vier wedstrijden 111 pt.
 • In de Italiaanse A1 spelen 10 spelers van 2,07 m of meer. De grootste met 2,15m is Alexandr Kimerov, de opposite van Verona. Hierna volgen met 2,11m de Duitse middenspeler Tobias Krick van Top Volley Cisterna en de Turkse opposite Adis Lagundzija van Monza
 • Op de officiële spelerslijst van de mannen in  A1 staan 162 spelers waarvan 67 buitenlanders. Er zijn 35 spelers van minstens 2m in Italië.
 • Matt Anderson, de opposite van de USA, die jarenlang samen met Wilfredo Leon, het mooie weer maakte bij Zenit Kazan, heeft Shangai verlaten en overweegt  een terugkeer naar Italië. Modena is een mogelijkheid maar ook Perugia, waar Atanasijevic  met een weerbarstige conditie en kwaaltjes worstelt, behoort tot de mogelijkheden.
 • Enkele statistische gegevens uit A1 van Italië. Qua aantal gescoorde punten staat  Nimir Abdel-Aziz met 387  pt gescoord  in 19 wedstrijden, waarvan hij dan nog een wedstrijd speelde als spelverdeler, aan de leiding. Hij wordt gevolgd door Wilfredo Leon die 354 pt scoorde. Qua aantal aces staat Nimir Abdel-Aziz met 60 ook hier aan de leiding voor Wilfredo. Leon  die 52 aces lukte. Qua aantal kill bloks staat Simone Anzani op nummer een met 45 stuks in 18 wedstrijden. Podrascanin staat op nummer twee met 43 in 19 wedstrijden en Sebastian Solé staat op nummer drie met 40 in 18 wedstrijden. De efficiëntste middenaanvaller is Simon Robertlandy van Civitanova met 70% gescoord bij al zijn aanvallen.
 • De voorbije weken vonden enkele EK-kwalificatietoernooien plaats, waarin Bulgarije, Turkije en Letland zich plaatsten voor het EK mannen deze zomer. Noord-Macedonië staat als beste tweede het hoogste geklasseerd om een eventuele niet-deelnemer te vervangen. Spanje staat in dat klassement tweede voor Oostenrijk, bij wie Jan De Brandt als tijdelijk assistent-coach aantrad.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke