Toptrainers voorzien nieuwe ‘clash’ tussen Knack Roeselare en Greenyard Maaseik

Na bijna zeven maanden coronastilte trekt het volleybalcircus zich, als alles goed gaat, weer op gang in het weekend van 3 en 4 oktober. Het duel Borgworm-VHL Haasrode Leuven is wegens het EK U20 uitgesteld tot 11 november. Zo staan in de Liga A slechts drie confrontaties op het rooster.

We polsten toptrainers Johan Devoghel, Steven Vanmedegael, Joel Banks en Frank Depestele naar hun visie op de komende nieuwe competitie. De verwachtingen staan hoog gespannen. Maar één grote vrees waart door de EuroMillions Volleyball League… het gevaar van een verplichte competitiestop wegens de pandemie. Hopelijk komt het niet zo ver. Anders zal door de overdrukke kalender één grote chaos het gevolg zijn. Alles in acht genomen, ontspint zich weer de klassieke tweestrijd tussen Knack Roeselare en Greenyard Maaseik, menen velen.

Opvallend: bij de acht Ligaploegen zijn alle hoofdtrainers aan boord kunnen blijven.

Devoghel: “Ooit was dat inderdaad anders. Dat iedereen mag doorwerken, is voor mij een bewijs van kwaliteit en vertrouwen. Ik ga ter vervanging van Dries Hoeyberghs (Lubbeek)  in zee met T 2 Joost Van Kerckhove, broer van Brecht. Geert Walravens springt bij, ook als teammanager samen met Alain Cammaert.”

Vanmedegael: “Ik begin aan mijn derde seizoen als hoofdcoach. Massimo Pistoia trekt naar IJsland. Nieuwe T 2 is Bram Van den Hove, die zijn strepen verdiende in de jeugdwerking van Conegliano (Ita).”

Banks: “Het wordt mijn vierde seizoen als T 1. Met Ivan Janssen als assistent. Ik blijf Finland leiden als bondscoach.”

Depestele: “In mijn tweede seizoen koppel ik me aan assistent Wim Van Laethem. Hij stapte halfweg vorig seizoen in als nieuwe T 2.”

Kunnen jullie de drie meest opvallende transfers aanstippen in de Liga A?

Vanmedegael: “Voor mij zijn dat Max Staples (Achel), de Iraniër Karimi (Maaseik) en François Lecat (Aalst).”

Devoghel: “Ik mik op de twee Iraniërs Esfandiar en Karimi (Maaseik) en alle inkomende transfers bij Tectum Achel.”

Depestele: “Ik noem Stijn D’Hulst (Knack Roeselare), Pieter Verhees en Jan Martinez (beiden Maaseik).“

Banks: “Ik opteer voor Stijn D’Hulst (Roeselare), François Lecat (Lindemans Aalst) en Akseli Lankinen (Decospan Menen).”

Willen jullie de eigen nieuwe aanwervingen even toelichten?

Depestele: “We hadden nood aan verandering. Die is gelenigd met de komst van de Finse spelverdeler Akseli Lankinen, de Bulgaarse opposite Trifon Lapkov, Lowie Stuer (Sète) op de libero en de polyvalente Leonis Dedeyne”.

Vanmedegael: “De Nederlandse opposite Michiel Ahyi (Gent), de Amerikaanse middenman George Huhmann en spelmaker Stijn D’Hulst (ex-Civitanova) passen perfect in de uitbouw van de ploeg. Zulke spelers hadden en hebben we nodig.”

Devoghel: “We geven graag kansen aan zes jonge talenten. Aan Robbe Van de Velde (Volleybalschool Vilvoorde),  Wout D’Heer (Gent), Danny Poda (Fransman, Paris Volley), Matej Smidl (Tsjech, ex-Talinn), Francesco Zoppelari (Ita, Lagonegro) en François Lecat (Peimar, A 2 Ita). Lecat kan zeker voor stabiliteit zorgen.”

Banks: “Acht aanwervingen, dat is niet niks. Het is een mix geworden van jeugd (6) en ervaring (2). Onze jongeren zijn de Noor Oskar Espeland, de Argentijn Jan Martinez, spelverdeler Liam Mc Cluskey, de Amerikaan Mitchell Stahl, de Iraniërs Esfandiar (R/H) en Javad Karimi (pass). We wilden Pieter Verhees (Zawierci, Pol) en  Jolan Cox (Nice, Fra) erbij voor hun ervaring. Zij kennen het huis van vroeger.”

Jullie werken ook met een contingent ‘blijvers’.

Vanmedegael: “We behouden negen spelers. Op een rijtje: opposite Hendrik Tuerlinckx, libero Dennis Deroey, middenman Pieter Coolman, Stijn Van Schie (R/H), Matthijs Verhanneman (R/H), Mathijs Desmet (R/H), Sander Depovere (pass), Andreas Fragkos (R/H) en middenman Rune Fasteland. Ik ken mijn manschappen door en door. We kunnen werken met grotendeels dezelfde spelers. Het grote voordeel is dat ze heel goed zijn ingespeeld. In de coulissen heb ik nog Stijn Dejonckheere op de libero. Hij traint niet langer, maar hij houdt zich beschikbaar. Een gedachte die veiligheid schenkt.”

Banks: “Zijn gebleven: Lou Kindt (opposite), Jelte Maan (R/H), libero Just Dronkers en middenman Elias Thys.”

Devoghel: “Het bestuur behoudt het vertrouwen in Twan Wiltenburg, spelmaker Seppe Van Hoyweghen, opposite Jeroen Oprins, middenman Simon Van de Voorde, Jakub Rybicki (R/H) en libero Tim Verstraete.”

Depestele: “We rekenen op acht getrouwen: middenman Martijn Colson, Seppe Rotty (R/H), libero Yentl Bille, Anshel Ver Eecke (R/H), Mathieu Vanneste (R/H), middenman Jelle Sinnesael, libero Maxim Libert en spelverdeler Kobe Brems.”

Jullie club liet ook een aantal grote namen vertrekken?

Vanmedegael: “Zijn weg: de twee Canadezen Brett Walsh (Ankara), Daniel Jansen Van Doorn (naar Canada, operatieve ingreep), de Amerikaan Joe Norman (geen ploeg) en de gestopte Ruben Van Hirtum.”

Devoghel: “We hebben zes spelers laten gaan. Dat zijn Samuli Kaislasalo (Hurrikani, Fin), Gertjan Claes (gestopt), Tim Smit (Tectum Achel), Janusz Gorski (Siedlce, Pol), Adrian Staszewski (Kedzierzyn, Pol) en Markus Keel (Akaa, Fin). Spijtig voor Staszewski, maar hij wil zijn kinderen zien opgroeien in Polen.”

Depestele: “Je staat altijd voor keuzes. We verliezen Quentin Schouteten (Fréjus), Jente Devries (Gent), Linus Ekstrand (terug naar Zweden) en Wannes De Beul (Gent). Maar verliezen is een groot woord. Ook spelers hebben wensen. Zo had Devries aangegeven te vertrekken. Zo hebben we niet meer aangedrongen, dat had weinig zin.”

Banks: “Acht man in, dus acht man uit. Youri Semeniuk is terug naar Oekraïne. We wilden zijn eenjarig contract niet verlengen. Jan  Zimmermann stond op het lijstje van Perugia en coach Vital Heynen. Als Perugia en Vital aankloppen, dat is het snel beslist. Andere vertrekkers zijn Xavi Folguera (Soria, Spa), Andri Aganits (PAOK Saloniki, Gri), Simon Peeters (VHL Haasrode Leuven), Jonas Kvalen (Tokat, Tur), Robert Wojcik (Lausanne, Zwi) en Rasmus Nielsen (A 2 in Ita). Ook onze tweede medical joker Renee Teppan, ingevallen voor Lou Kindt, paste niet meer in het concept. Hij is terug naar Estland.”

Kunnen jullie een inschatting maken van de concurrenten?

Vanmedegael: “Op de gepaste dag kan Aalst zeer gevaarlijk uitpakken. Ik heb Maaseik nog niet bestudeerd. De Limburgers hebben een fraaie combinatie van ervaring, fysiek en techniek. Ik ben benieuwd naar de Iraniërs en de jonge Argentijn Martinez. En er is ook nog altijd Jelte Maan, met wie je altijd rekening moet houden. Van Decospan Menen verwacht ik dat het zijn zaakjes op orde zal krijgen. Dan zal het team heel zeker groeien. ”

Devoghel: “Knack Roeselare zal rond D’Hulst heel sterk uitpakken. Maaseik is zwaar versterkt. Verhees, Cox, de Iraniërs en Martinez kennen het klappen van de zweep. Ook Menen lijkt me sterker dan vorig seizoen. We openen op 3 oktober in Schotte tegen hen. We zullen het niet onder de markt hebben om een driepunter te scoren.”

Depestele: “De verjonging bij Aalst is positief. Maar ze zullen het exit van Staszewski, Gorski en Claes moeten opvangen. Vraag is of Lecat de jeugd zal dragen. Knack Roeselare grijpt terug naar een concept rond D’Hulst: een keuze voor vastheid, continuïteit en stabiliteit. Ik denk dat ze op hun normale hoge elan zullen doorgaan. Maaseik lijkt me zwaar versterkt. ‘k Ben benieuwd hoe de twee gestalterijke Iraniërs reageren op de westerse manier van leven. Roeselare en Maaseik zijn zoals altijd de grote trendsetters in de Liga. Aan ons om aan die heerschappij iets te veranderen.”

Banks: “Voor Aalst weet ik het niet zo goed. Ze spelen ook Champions League. Ze gaan het moeten doen met een heel jonge lichting. Knack wordt wellicht onze grootste rivaal. D’Hulst voelt zich omringd door spelers die hij al jaren kent. Dat is een groot voordeel. In Menen geloof ik sterk in de capaciteiten van de nieuwe spelverdeler Lankinen. De Fin is een harde werker met een stevige service. Hij heeft goede handen in de verdeling.”

Decospan Menen, VHL Haasrode Leuven en Tectum Achel spelen niet Europees. Dat doen Lindemans Aalst, Knack Roeselare en Greenyard Maaseik wel. Hoe staan de kansen?

Banks:  “We hopen de eerste voorronde op 6 tot 8 oktober in en tegen Amriswil (Zwi) en Shakhtior Soligorsk (Wit-Rus) te winnen. De tweede voorronde wordt een ander paar mouwen tegen wellicht Dinamo Moskou (Rus, met Sam Deroo) en Trentino (Ita). Helaas is mijn nieuwe ploeg door allerlei omstandigheden nog niet ideaal ingespeeld. We willen zo graag tijd kopen, maar dat zal door de opeenstapeling van wedstrijden moeilijk kunnen. Als we de poulefase van de CL niet halen, vallen we in de CEV Cup mogelijk tegen Budejovice (Tsj) of Sint-Petersburg (Rus).”

Vanmedegael: “Rechtstreeks geplaatst in de poulefase, groep D, zijn we zeker van zes wedstrijden. Dat is tof: we treffen mooie affiches. Onze tegenstanders zijn Modena (Ita), Kemerovo (Rus) en Warschau (Pol). Het wordt héél zwaar. Een goede start is een ‘must’. We zullen elke speeldag berekenen hoe ver we kunnen komen. Vorig jaar was de loting een meevaller, nu dus helemaal niet. We zullen vaker moeten stunten om door te stoten naar de kwartfinales. Die acht tickets gaan naar de vijf poulewinnaars en beste drie tweedes.”

Devoghel: “Lindemans moet aan de bak in CL-poule A tegen de Poolse top Zaksa Kedzierzyn (met Adrian Staszewski) en Belchatow en tegen het Turkse Fenerbahçe Istanbul. Het zal voor ons niet ‘eenvoudig’ worden. Niets moet, alles mag, zo beoordeel ik onze campagne. Ik hoop dat we ons in onze eigen hal Schotte kunnen tonen tegen de gelote Europese topteams.”

Hoe gaan jullie om met de bedreiging van Corona?

Vanmedegael: “We hebben in de spelersgroep en het technisch kader al veel tests afgenomen. Allemaal negatief. Hout vasthouden. We hopen groen licht te krijgen om in Schiervelde te spelen voor 600 tot 800 kijkers. We hebben plaats genoeg om ieders veiligheid te garanderen.”

Devoghel: “We werken intens om alle risico’s tot nul te beperken. Ook wij hopen op een ‘GO’ voor 600 tot 800 kijkers. De VIP zal overigens voortaan doorgaan in ‘Ter Oude Poste’ in Haaltert. Met een autocarservice naar zaal Schotte en terug. Alle tickets moeten online gereserveerd worden.  Onze App krijgt een fikse update. Wij houden geen losse verkoop, ook geen verkoop aan de kassa in de zaal. Nieuw is ook dat al onze nationale wedstrijden met één uur worden vervroegd, van 20u30 naar 19u30 als vast aanvangsuur. Heel nieuw wordt ook onze ‘Containerstudio’, naar het voorbeeld van de Containercup. We zullen de wedstrijden ‘streamen’, ook nadien stofferen vanuit de container met backdrop video, een ‘meet en greet’ en een magazine ‘Volley Inside’. Ik wil nog meegeven dat Kangoeroes Aalst met ons fusioneert. De Kangoeroes maken enorm veel werk van een kwaliteitsvolle jeugdopleiding.”

Depestele: “Ook bij ons is het bestuur druk bezig ‘anti-corona’. We beginnen met twee uitmatchen: in Aalst (andere datum is geweigerd nvdr., hoewel Seppe Rotty het EK U20 afwerkt en onbeschikbaar is) en onze tweede partij vindt plaats in Achel. Dus hebben we  thuis nog tijd.”

Banks: “We staan voor een loodzware opstart: naar Achel, thuis tegen Aalst, uit naar Roeselare. Gecombineerd met een eerste en tweede voorronde in de CL. Ik noem onze start méér dan heftig. Zo volgen we een zeer streng ‘safety protocol’ voor het dagelijks beheer. Met een stringente discipline. Na de eerste match, uit bij buur Tectum Achel, zullen we andermaal testen. Hopelijk kan iedereen mee naar Zwitserland voor de voorronde van de CL. Ondertussen zijn alle clubs, ook wij dus, bezig met het insturen van het CERM-formulier en het CIRM-formulier. Zeker voor Europese matchen. CERM staat voor Covid Event Risk Model en CIRM staat specifiek voor Covid Infrastructure Risk Model (de zaal/de infrastructuur). Deze formulieren moeten bij lokale besturen worden ingediend. En voor Europese matchen ook bij de CEV.”

Hoe verloopt de voorbereiding?

Vanmedegael: “Heel voorbeeldig. Tegen Gent, Menen, Chaumont en Groningen deed het team het bijna perfect.”

Devoghel: “We presteerden wisselvallig tegen Düren, Roeselare, Menen, Saint-Quentin, Maaseik en Cambrai. We missen enige constante. Ik werk er keihard aan om de automatismen in te slijpen.”

Depestele: “We scoorden 3-0 tegen Marke en Saint-Quentin. Tegen Aalst haalden we 2-2 en 2-3-verlies. Tegen Roeselare konden we geen set pakken, dat wordt een uitdaging.”

Banks: “We wonnen tegen VHL Haasrode Leuven, tegen Orion, Tectum Achel, Groningen en eenmaal tegen Düren. Deze uitslagen ogen goed. We tanken veel vertrouwen.”

Slotvraag: wie wordt trainer en rookie van het jaar?

Vanmedegael: “Voor de titel van ‘trainer’ zal ik stemmen moeten ronselen. (lacht) Is dat iets om naar te streven? Ach neen, die titel kreeg ik nog niet, maar dat is niet mijn grootste bekommernis. Voor speler van het jaar kijk ik naar Andreas Fragkos en Matthijs Verhanneman. Seppe Van Hoyweghen of Wout D’Heer durf ik nomineren als rookie.”

Devoghel: “Ik was één keer trainer van het jaar. Het kampioenschap moet uitwijzen wie die eer verdient. Voor speler van het jaar wacht ik eerst op de heenronde. Wout D’Heer is een kanshebber als rookie.”

Depestele: “Ik won een drietal keer de prijs van speler van het jaar. Als trainer ga ik nog maar mijn tweede jaar in. Favorieten heb ik niet. Ik zet even mijn joker in. Misschien wordt Fragkos (Knack) speler van het jaar. Seppe Rotty uit eigen rangen lijkt me kandidaat-rookie. Maar het is nog vroeg. Ik ken het nieuwe Maaseik niet. Daar zit veel talent.”

Banks: “Ik werd twee keer opeenvolgend trainer van het jaar. Mooi hé. Op naar drie op drie? Ik weet het niet. Voor mij is de trofee niet echt een individuele prijs. Maar een beloning voor het volledig technisch kader. Solo kan je niks bereiken. Speler van het jaar en rookie zijn moeilijk te voorspellen. Er kan veel gebeuren. Ik weet één ding: België heeft zeer interessante spelers aangetrokken in de Liga.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke