U20 naar EK: “Ambitieus, ervaren en enthousiast”

Zaterdag 26 september beginnen de U20 jongens onder leiding van coach Kris Eyckmans aan hun EK in het Tsjechische Kurim in een bijzonder evenwichtige poule. Om te beginnen staat een klepper als Italië op het programma. Is de Belgische ploeg daarop goed voorbereid?

“Zoals het ook is afgesproken met de Liga in verband met de senioresploegen, konden wij pas tien dagen voor de start van het EK op 16 september beginnen met de ploegtrainingen. In juni hadden we nog een aantal oefenmatchen met Frankrijk voorzien, maar we opteerden voor een korte, intensieve voorbereiding,” meldt coach Kris Eyckmans. “In een vorige lichting met o.a. Seppe Van Hoyweghen, Berre Peters en Tim Verstraeten hadden we vier weken voorbereiding, maar intussen kwam er natuurlijk ook Corona. Zij hadden een aantal automatismen onder de knie, terwijl we het nu moeten doen met een aantal basisafspraken. Een absoluut minimum eigenlijk.”

Is dat voldoende om te kunnen concurreren met een ploeg als Italië?

“Als er één land is dat deze generatie in het recente verleden al een aantal keren ontmoet heeft, dan is het wel Italië. Beide ploegen kennen mekaar dus door en door. Maar je kan wel stellen dat Italië en Rusland in deze leeftijdscategorie normaal gezien tot de Europese top behoren.

Frankrijk kennen we wel een beetje, Tsjechië heeft grote sprongen voorwaarts gemaakt de laatste jaren en behaalde twee jaar geleden zilver. Servië en Polen zijn de grote onbekenden, maar hen zien we nog enkele keren spelen op dit EK, vooraleer we ertegen spelen.”

Wat is de sterkte van onze groep U20?

“Dit is eigenlijk de eerste generatie, die nog bij de pre-jeugd gespeeld heeft en die o.l.v. coach De Boeck in 2016 zilver behaalde op het EK in Turkije. De meesten spelen dus al vele jaren samen, ze kennen mekaar ook en ze vormen dus een uitstekende groep. Verder hebben we verschillende spelers in onze ploeg, die ook al ervaring hebben met het spelen bij Liga A-ploegen zoals Gent, Aalst, Menen of Waremme. We hebben met de jonge Ferre Reggers ook iemand, die op het recente EK U17 topscorer was met niet minder dan 200 punten.

Ik mag bovendien ook wel zeggen dat deze jongens super gedreven zijn. Ze zijn enthousiast en ambitieus, want een aantal onder hen wonnen ook mee het EYOF. Zij vinden dan ook een plaats bij de top-2 in hun groep als een terechte doelstelling.”

De ploeg bestaat uit:

Ferre Reggers, Samuel Fafchamps, Simon Plaskie, Seppe Rotty, Lennert van Elsen, Wout D’Heer, Martin Perin, Thiemen Ocket, Michiel Fransen, Robbe Van de Velde, Ilian Sterckx en Tijl Van Looveren.

Coaches: Kris Eyckmans, Michel Mariën, Koen Aerts.

Kine: Bram Wuyts

Teammanager: Gert Vande Broek

Het programma: 26/09: Italië (15u), 27/09: Frankrijk (15u); 28/09: Polen (20u); 30/09: Servië (20u); 01/10: Tsjechië (20u). Halve finales en finales in Brno op 3 en 4 oktober.

Groep B: Turkije, Nederland, Rusland, Wit-Rusland, Duitsland, Oekraïne.

Tekst: Marcel Coppens

Eigen foto