Vijf clubs met vijf sterren in het Jeugdsportfonds

Jaarlijks beloont Volley Vlaanderen via het Jeugdsportfonds alle clubs die een kwalitatieve jeugdwerking aanbieden. De doelstelling is dus de kwaliteit van de jeugdwerking te verhogen door deze vorm van concrete aanmoediging.

Het aantal deelnemende clubs zit voor dit project nog steeds in de lift. Dit jaar mocht Volley Vlaanderen, samen met de ondersteuning van Sport Vlaanderen, maar liefst 264.000 euro verdelen onder de 200 deelnemende clubs. Dat zijn 17 clubs meer dan het jaar voordien. Via het Jeugdsportfonds bereikt de federatie trouwens 87% van alle jeugdleden! We merken tevens dat de kwaliteit van de opleiding bij de Vlaamse volleybalclubs jaarlijks stijgt.

Alle deelnemende clubs kregen het label van ‘Jeugdvriendelijke volleybalclub 2020’ met daarbij, afhankelijk van hun dossier, één tot vijf sterren.

Het behalen van een ster is een erkenning van Volley Vlaanderen naar de clubs toe voor hun jeugdwerking..

Men analyseert de kwaliteit van de jeugdwerking aan de hand van criteria die belangrijk zijn voor de jeugdopleiding.

Criteria

De deelnemende clubs vinken hun activiteiten af op een lijst waarin de volgende onderdelen aan bod komen:

  • Beleidsvoering: beleidsplan, technische leerlijn, concrete doelstellingen enz.
  • Technisch kader: geschoolde begeleiding, sportmedische omkadering, permanente vorming,…
  • Talentbegeleiding: organisatie extra trainingsmomenten, clubleden in selecties, trainersrapport,…
  • Aanbod jeugdbegeleiding: van bewegingsschool tot …, jeugdbeach, …
  • Breedtesport en promotie: G-sport, ouder-kind acties, deelname Start2Volley toernooien, …
  • Extra activiteiten: extra eigen initiatief, ecologisch verantwoord sporten,…

Op basis van deze zeer uitgebreide vragenlijst komen we aan het aantal sterren bepaald door het totaal verdiende puntenaantal.

Toelage

Het totaal subsidiebedrag delen we door het totaal aantal punten om de individuele puntenwaarde te berekenen. De individuele puntenwaarde wordt dan vermenigvuldigd met het aantal punten dat de club behaald heeft. Dit is het bedrag waar de club recht op heeft. Zo krijgt elke club een individuele totaalscore en dus ook een specifiek subsidiebedrag gelinkt aan die score.

BVMV Noorderkempen: een 5-sterrenclub

Ivan Vermeiren, voorzitter van Vosselaar, was maar al te graag bereid met een terechte fierheid de jeugdwerking van BVMV Noorderkempen voor te stellen.

  1. Hoe werkt het dossier in jullie samenwerkingsverband Vosselaar-Merksplas-Vlimmeren?

“We zijn officieel één club zodat het administratief geen probleem is om een dossier in te dienen voor het jeugdsportfonds. We hebben als drie clubs, één beleid en één centraal jeugdbestuur en ook een heel open communicatie met één vaste coördinator.”

  1. Had je verwacht vijf sterren te krijgen? Is dat beter/hetzelfde of minder dan vorig seizoen?

“Onze vereniging heeft al een zekere traditie in het project Jeugdsportfonds. We mogen met enige fierheid zelfs zeggen dat we al zeven jaar bij de laureaten zijn. Meer zelfs, de laatste drie jaar horen we bij de besten van Vlaanderen.”

  1. Op basis waarvan denk je dat het behaalde puntenaantal voldoende was om 5 sterren te verkrijgen?

“Om in aanmerking te komen moet de vereniging voldoen aan verschillende criteria die uniek gericht zijn op de jeugdwerking. Daar we sinds jaren de club in die richting hebben uitgewerkt, weten we vrij goed hoe ver we kunnen scoren.”

  1. Heb je een aantal zaken moeten aanpassen in vergelijking met vorig jaar?

“Bij de projectwerking hoort vanuit de federatie een ondersteuning, zowel naar invulling als feedback. Onze club neemt steeds deze feedback ter harte als uitdaging voor een kwaliteitsverhoging van onze jeugdwerking. Dus elke jaar doen we een extra inspanning gebaseerd op die feedback.”

  1. Wat zijn intussen de sterke punten van jullie jeugdbeleid?

“De sterke punten zijn dat we een vorm van 2-sporenbeleid hebben. De talentrijke jeugdspelers kunnen een aangepast aanbod volgen om hun droom waar te maken. De anderen die graag volleybal spelen maar geen topsportambities hebben, krijgen ook een pakket aan trainingen en wedstrijden maar dan met andere accenten. Zo kan ieder die graag volleybal speelt terecht in BVMV.”

  1. Zie je nog een aantal werkpunten voor het komende seizoen om opnieuw hetzelfde klassement te bekomen? (op voorwaarde natuurlijk dat Corona geen roet in het eten gooit).

“Er zijn elk seizoen wel elementen die meer aandacht vragen of voor verbetering vatbaar zijn. Dus inderdaad, het volgend seizoen hebben we enkele punten opgenomen om die in de jeugdwerking aan te pakken. De samenwerking en het uiteindelijk samenvloeien van de drie moederclubs, heeft ons alleen maar voordelen opgeleverd, zeker voor de jeugdwerking.”

  1. Hoe groot is het bedrag voor de 5 sterren laureaten.

“Het bedrag dat we dit jaar kunnen bekomen is 3.300 €. Dit is natuurlijk maar een klein deel van ons totaal budget voor onze jeugdwerking. Maar elke Euro is van harte welkom. Gezien de enorme kostprijs van ons jeugdbeleid zijn we, spijtig genoeg, nochtans ook verplicht om het lidgeld iets op te trekken. We weten dat de lidgelden voor sommige gezinnen, met verschillende clubleden, een niet onbeduidende uitgave is. Maar om ons kwalitatief aanbod te kunnen blijven geven, zijn we wel verplicht.”

  1. Wat ga je specifiek doen met de financiële tegemoetkoming voor jullie 5 sterren?

“Zoals al aangehaald, is het voorziene bedrag een welgekomen aanvulling voor de reeds gebudgeteerde som voor het volgend seizoen.  Een vereniging met ongeveer 750 actieve leden, waarvan het overgrote deel jeugd tot U17, kan elke Euro zeer goed gebruiken.

Tekst: Luc De Leenheer

Foto’s: BVMV Noorderkempen

Wordt vervolgd