Nieuw toekomstgericht project: Ladies Volley Limburg As-Tongeren

n

Jo Santermans, manager van Jaraco As, en Pieter Walbers, zijn collega bij Datovoc Tongeren, zaten al enkele jaren te broeden op plannen tot samenwerking. De afgelopen maanden raakten de ideeën in een stroomversnelling. Op het niveau A versmelten beide kernen tot Ladies Volley Limburg As-Tongeren. Een hele mondvol. Kortweg wordt de nieuwe roepnaam wellicht ‘LVL’. Jaraco is de naamsponsor. De kleuren van het fusieteam zijn zwart, gecombineerd met het rode van Jaraco As en de blauwe tint van Datovoc Tongeren.

De tandem Santermans & Walbers: “In de nieuwe kern van veertien zijn  vanuit Jaraco As Helena Gilson en Lore Gillis aan boord gebleven. Tongeren leverde enkele getrouwen méér, zoals de zussen Humblets, Baska Krenicka en Charlotte Krenicky. In de fusie duiken vijf nieuwe gezichten op: de Nederlandse Laura Overwater (Dros Alterno), Lotte Vandendriessche (Oudegem), Sarah Cools (Amigos Zoersel) en met Sofie Goosens en de Tongerse Marie Lambrix twee meisjes van de Volleybalschool in Vilvoorde. Lambrix keert zo naar de Zuid-Limburgse heimat terug.”

Heren, het ei dat twee jaar geleden werd gelegd, is nu uitgebroed. Waarom deze fusie?

“Laat ons duidelijk stellen: het is een gedeeltelijke fusie van de twee A-teams. Ladies Volley Limburg As-Tongeren is een nieuw opgerichte vzw. Met Pieter Walbers, Michel Meyers, Geert Janssens en Jo Santermans als beheerders van de vzw. Bij de vergaderingen worden de trainers, assistenten, kinés en ook de logistieke mannen Joske Muffels (As) en José Stas (Tongeren) betrokken. Het is voor ons de enige manier om structureel door te groeien naar de Belgische top. We hadden nog jaren kunnen verder borduren zoals we bezig waren. Maar de structuur moest worden versterkt. Samenwerking is zo de enige oplossing. We creëren meer budget en een groter hinterland. Alleen op de nieuw ingeslagen weg kunnen we optornen tegen clubs als het absolute topteam Asterix Avo Beveren of zeker ook – niet te vergeten – VDK Gent, Charleroi, Oudegem en Ladies Antwerpen. Antwerpen kan terugvallen op een bevolking van honderdduizenden inwoners.”

De grote Limburgse derby valt weg?

“Zo erg is dat niet. Heel ‘klassiek’ was die wedstrijd toch nog niet. Wij moesten samen iets doen. Stilstaan is achteruitgaan. Dan wordt het automatisch allemaal wat minder met de jaren. Zo kwam de fusie iedereen goed uit. Farciennes en Amigos Zoersel zijn weggevallen, alleen Tchalou wou promoveren uit de Liga B. Door onze samenwerking wordt de Liga A gereduceerd van twaalf tot tien teams. Het kan het globale niveau ten goede komen.”

Worden de wedstrijdlocaties fifty-fifty verdeeld?

“Ja, er wordt dinsdag en woensdag getraind in As. Op maandagvoormiddag, donderdag en vrijdag in Sportoase ‘Eburons Dôme’ in Tongeren. De competitie en de bekerwedstrijden worden netjes verdeeld. As heeft zijn aanvangsuur verzet naar 20.30 uur om conform te zijn met Tongeren. We hebben alles fair opgedeeld in ons gezamenlijk project. Niemand heeft in de aanpak méér te zeggen dan iemand anders. Neen: we voeren ‘samen’ dit project uit. Qua afstand is het niet echt een groot probleem. Van sporthal tot sporthal gaat het om 37 kilometer. Dat is vlot overbrugbaar. Op een half uurtje. Veel meisjes carpoolen trouwens met een vijftal wagens van het merk Ford Fiësta. En wie van verder komt, passeert langs het ‘Klaverblad’ in Lummen. Of je in Lummen naar As gaat of richting Tongeren is quasi dezelfde afstand. Hoop en al een verschil van twee minuten. Alleen onze Waalse speelsters moeten ietsje meer rijden.”

Hoe kozen jullie voor Kruibekenaar Julien Van de Vyver als hoofdtrainer?

“Hij stond als zo lang op het verlanglijstje. Hij was vier jaar de headcoach van het Nederlandse talentteam ‘Jong Oranje’ in Papendal en ook assistent van één dag (maandagvoormiddag, nvdr.) bij Sacha Koulberg, nu ex-Oudegem. Julien (62) deed bakken ervaring op bij PNV Waasland, Hemiksem, Lennik, Zonhoven en Averbode. Hij krijgt een contract van één jaar. Maar de bedoeling is duidelijk veel langer met hem te werken om de fusie te doen lukken. Julien werkt ook liever op de ietwat langere termijn. De Nederlander Eric Meijer wordt zijn assistent. Heel handig voor ons: de man woont in As. Eric is ex-Dros Alterno. Hij was trouwens al assistent van Van de Vyver bij Jong Oranje. Zij kennen elkaar door en door. Ze weten perfect wat ze aan elkaar hebben. Julien geeft vier trainingen, de vijfde sessie wordt geleid door Eric. Onze assistent heeft een speciaal boontje voor de jeugdopleiding. Heel voordelig. Hij past heel mooi in het plaatje.”

Sarah Cools

Volgens Julien is boreling LVL een mooie mix?

Van de Vyver: “Ja, een mengeling van speelsters met ervaring, aangevuld met veel jong talent. In het team leeft met Schrijvers, Hawinkel, de Breese Gillis, Gilson, Lambrix en Meynckens een sterke Limburgse verankering. Dat is heel positief. Met Sarah Cools uit Pulle is afgesproken dat ze drie keer meetraint. Oké, omdat ze alles wil inzetten, samen met Lise Van den Vonder, op een eventuele doorbraak in het internationale beachvolleybal. De 21-jarige Nederlandse Laura Overwater (1m87) woont niet ver weg in Stamproy. Ze speelde bij Stravoc in eigen stad, bij VC Weert en Dros/Alterno. Ze schuwt het harde werk niet, ook niet op training. Zij hanteert een hardnekkige speelstijl en is één van de ‘beste middens’ in de Nederlandse competitie. Ze wordt centraal de opvolgster van Liesbeth Mouha. We denken dat we het vertrek van Jolien Wittock, Lotte Schaekers , Anne Valkenborg en Laurine Vinkensteijn goed hebben opgevangen. Laurine wilde haar sportende vriend graag vergezellen naar het Duitse Bayer Leverkusen. Dus gingen we niet moeilijk doen.”

Hoe schatten jullie de Liga vrouwen in voor seizoen 2019-2020?

“De interclub wordt best pittig. Zeg beter: héél, héél stevig.  Asterix Avo Beveren lijkt alweer ‘outstanding’ met Silke Van Avermaet, Marlies Janssens, Manon Stragier, Jutta Van de Vyver, Anna Valkenborg, Bente Deckers, Britt Rampelberg en coaches Kris Vansnick, Maarten Adriaensens en Raf Vekemans. Zij beschikken over een groot gedeelte van de Yellow Tigers. Kunnen wij daar tegenop? Dat moet de toekomst uitwijzen. Ook Oudegem wordt met de komst van nieuwe trainster Fien Callens flink bevoorraad door de Volleybalschool van Vilvoorde. In de kern zitten Bieke en Femke Kindt, ouwe getrouwe Lorena Cianci  Elise Van Sas en Bente Daniels. VDK Gent kreeg een ambitieuze voorzitter in de persoon van Stijn Morand. Top bij de Stroppen zijn Maud Catry, de zussen De Quick, Iris Vandewiele en Laure Flament. Coach Luc Engelschenschilt krijgt een mooie kern onder zijn hoede.”

Jullie mogen Ladies Antwerp, Hermes Oostende en zeker ook Charleroi niet vergeten.

“Dat zijn beslist ook exponenten voor het hogere niveau. Interfreight Antwerp heeft indruk gemaakt op de transfermarkt. Met de Kroatische international Jelena Sunjic (25), ex-Bowling Green State University (USA), het Duitse Ladies in Black Aachen en Mladost Zagreb (Kro). Antwerp verliest wel de Tongerse Lotte Penders aan Aubel, maar trok Julie Alaerts (Volleybalschool) aan. Trainster Cristina Moga kan verder rekenen op Sarah Coppens, Britt Ruysschaert, Linde Hervent en Britt Thielemans.

Hermes Oostende bulkt van ambitie met Jasmien Biebauw, Nina Coolman, Angie Bland, Amber De Tant en Jitse Verbinnen.

Coach Dimitri Piraux van Modal Charleroi krijgt één brok Bulgaars, Spaans, Frans en Pools geweld onder zijn vleugels. En ook Lise De Valkeneer. Mogelijk is ‘Modal’ een outsider voor de top.

Saturnus Michelbeke pakt uit met coach Audry Frankart en de ex-Tongerse Patrycia Lichodzijewska Kowalska, Janne Devos, Lisa Neyt en Milica Misojcic.

Ugo Blairon is de coach van nieuwkomer Tchalou, buur van Charleroi. De zusjes Moulin zitten in de grote selectie van de Yellow Tigers.

En Lendelede heeft een mooi team in de steigers met Paulien Neyt, Nymphe Verrelst, Julie Demyttenaere, Yana De Leeuw, Margo Voets en Elien Ruysschaert.  Er wordt in de Liga A vrouwen zeer constructief gewerkt. In de CND (Commissie Nationale Dames) heeft iedereen eindelijk zijn ‘clubpetje’ afgezet. De CND gaat heel sterk vooruit. Met respect voor elkaar bekijken we samen wat we kunnen doen om vrouwenvolley resoluut op de kaart te zetten.”

Pieter Walbers

Wat is de ambitie van LVL As-Tongeren?

“Zeker de vierde plaats. Of nog beter. Ongeveer 250 speelsters in zijn totaliteit komen nu een beetje onder één en dezelfde vlag. Met exclusief veel aandacht voor de jeugd. Voor Jaraco leidt bondscoach Brecht Van Kerckhove, ook jeugdcoördinator in As, U15 in tweede provinciale. Roger Aerts, Hanne Schaekers, Olivier Poets, Birgit Klaps, Guido Leekens, Mirthe Schreurs, Jurgen Hamaekers, Kim Meyers en Maarten Kuppers trainen in As de jeugd. In Tongeren zijn de beslagen Jef Vandersmissen en René Frissen de supervisors over de jeugdtrainers. Ook daar staat een hele batterij klaar met Irina Jeleznova, Brian Bosmans, Niels Notelaers, Gitte Brugmans, Baska Krenicka, Koen Bruggen, Frans Kerkhofs en Jolien Reweghs.”

Jullie ontwikkelen een speciaal initiatief op maandagavond, waarop alle Limburgse jongeren welkom zijn.

”Het wordt een zeer doelgerichte ‘talenttraining’, geleid door Julien Van de Vyver. Elke, jawel elke Limburgse jongere zonder uitzondering kan zich daarvoor inschrijven. Het Limburgse volley opkrikken, wordt de uitdaging. We denken ook aan allerlei jeugdstages. Heel positief. Er zit nog Limburgs jeugdtalent in de mouw, maar er moet een top-trainingsgelegenheid zijn. De kwalitatief sterkst mogelijke opleiding in de provincie, die tracht LVL nu aan te bieden. Nogmaals, de sessie op maandagavond staat open voor iedereen.”

Zijn jullie klaar om erin te vliegen?

“Zeker weten. Onze oefentoernooien in Zwolle (Ned) en in Brugge en Oostende zijn heel goed verlopen. Heel leerrijk. We hebben veel gespeeld. De fusie moet natuurlijk nog groeien. We zouden vrij snel een internationaal willen hebben bij de Yellow Tigers A. Dat is altijd goed voor het imago en de uitstraling. Ook willen we in As specifiek inzetten op beachvolleybal. Er liggen liefst zeventien beachterreinen naast de sporthal.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke en Leo Peeters