EK in Polen is zeer speciaal voor vier Yellow Tigers met Poolse ‘roots’

Het EK vrouwen begint vandaag (vrijdag) en het wordt in vier verschillende landen georganiseerd. De Yellow Tigers beginnen in Lodz aan dit EK in de imposante Atlas-sporthal voor een heel belangrijke opdracht. Hier moet één van de voornaamste doelstellingen van deze zomer gerealiseerd worden, nl. een plaats veroveren bij de Europese top-8. Maar dan moet eerst een plaats behaald worden bij de beste vier in een groep met Oekraïne, Slovenië, Italië, Portugal en Polen.

In de nationale volleyselectie zitten vier vrouwen met Poolse ‘roots’ en door loting werd bepaald dat – tot grote vreugde van deze speelsters – de Belgische start voor deze Europese kampioenschappen in Polen wordt gegeven.

Kaja Grobelna, Dominika Sobolska, Karolina Goliat en Dominika Strumilo zitten netjes op een rijtje voor dit bijzondere interview. “Het feit dat we hier in Łódź mogen spelen is echt wel speciaal”, klinkt het unaniem. Kaja Grobelna is de enige die in Polen geboren is. De andere drie zagen het eerste levenslicht in België. “Toen ik 2,5 jaar oud was, ben ik met mijn familie naar België gekomen,” herinnert de hoofdaanvalster van de Yellow Tigers zich. Net zoals bij de anderen hebben ook de beide ouders van Karolina Goliat de Poolse nationaliteit en Dominika Strumilo vertelt dat de Poolse gehechtheid intact blijft, want elk jaar komt ze trouw op familiebezoek.

“Ik ben opgegroeid in een Pools gezin”, benadrukt Dominika Sobolska, die jarenlang in verschillende Poolse clubteams actief was en volgend jaar naar Turkije trekt. “Ik voel me hier helemaal thuis.” Zo heeft elke speelster wel een opmerkelijke reden om in Łódź te schitteren. “Mijn familie woont niet zo ver uit de buurt en ik heb een paar jaar in Polen bij Budowlani Łódź gespeeld”, legt Kaja Grobelna uit. “Het zorgt voor een extra motivatie. Want ik zal hier heel veel mensen terugzien. Dat maakt het thuisgevoel nog groter.”

De prachtige Poolse inbreng in de Belgische selectie – net nu dit EK in Polen georganiseerd wordt – zorgt duidelijk voor bijzondere prikkels. “Polen zorgen voor elkaar”, maakt Dominika Sobolska duidelijk. “Behalve tijdens de match, wanneer wij tegen Polen spelen, zullen de thuissupporters ongetwijfeld de Belgische ploeg aanmoedigen. Gewoon omdat ze merken dat daar ook speelsters met een Poolse origine bijzitten.”

“Ook ik heb bij Trefi Sopot twee jaar in Polen gevolleybald”, beaamt Karolina Goliat. “Daarna in Frankrijk bij Saint-Raphaël en volgend seizoen in Marcq-en-Baroeul. Ik kreeg al veel berichten, de supporters komen zeker af om ons aan het werk te zien.”

“De Poolse supporters zijn gewoon de beste van de hele wereld, zo wordt dat toch door velen beweerd”, glimlacht Dominika Strumilo die van Dresden naar Ravenna verhuist. “In België wordt een volleybalmatch minder uitbundig gevierd. De sfeer in de sporthallen hier is altijd fantastisch. De supporters maken bijzonder veel lawaai.”

Maar buiten veel sfeer moeten de Yellow Tigers vooral met sterke tegenstanders afrekenen. Het team van coach Gert Vande Broek moet meteen voluit – op het niveau van de Volley Nations League – aan deze Europese kampioenschappen beginnen.

“De eerste twee duels tegen Oekraïne en Slovenië zijn meteen superbelangrijk”, beseffen ze alle vier. “Deze landen zijn vooral aanvallend erg sterk. Maar we hebben deze ploegen uitgebreid bestudeerd met Kris Van Snick. De scouting verliep optimaal. De opdrachten zijn helder.”

“We willen de top-8 halen”, vertaalt Dominika Strumilo de brandende ‘goesting’ van de Belgische selectie. “We hebben gezien welk ongelooflijk niveau Polen en Italië kunnen halen. Dat was tijdens de kwalificaties voor de Olympische Spelen indrukwekkend. Het wordt een zware opdracht.”

“Onze service is één van onze sterke punten”, weet Kaja Grobelna, die in Italië in Fenara Chieri blijft volleyballen na een sterk seizoen bij Busto Arsizio. “Samen met onze teamspirit, onze energie en onze nooit aflatende vechtlust. We vormen echt een sterke, hechte groep. We staan met andere speelsters hier in Polen dan twee jaar geleden in Azerbeidzjan. We hebben ondertussen in verschillende competities maturiteit verzameld en behoorlijk veel sportieve stappen vooruit gezet. Dat moet ons helpen om onze ambitie waar te maken.”

Tekst en foto: Walter Vereeck