De Veylder coach van het jaar: “Het is een goede leerschool geweest”

De Veylder vs Vande Broek

Frederik De Veylder, finalist van de play-offs en bekerwinnaar met Hermes Oostende, werd vorige week verkozen tot trainer-coach van het jaar tijdens de VolleyProms. Nadat Gert Vande Broek jarenlang gevierd werd als beste coach van België stond de man uit Aalst dit jaar op de hoogste podiumplaats. “Ik had het kunnen aanvaarden wanneer Gert Vande Broek opnieuw zou verkozen worden bij zijn afscheid als coach van Asterix Avo”, getuigt Frederik De Veylder met veel respect. “Hij is ten slotte opnieuw landskampioen geworden. Hij kan met zijn team als geen ander pieken. Wij hebben eruit geleerd.”

Winst vs verlies

Hermes Oostende heeft een prachtig jaar achter de rug. Dat is een correcte vaststelling, zelfs nadat het seizoen niet met een Belgische titel werd afgesloten. Bekerwinst, vice-kampioen en ook Europees een knappe campagne achter de rug. Het bevestigt alleen maar de prestaties van de trainer-coach van Oostende en zijn team. “Week na week was de druk toch vrij groot”, verklaart Frederik De Veylder. “Intern waren lichte blessures zichtbaar en daarom konden we onze mogelijkheden niet maximaal gebruiken. Het is een goede leerschool geweest. Volgend jaar moeten we durven roteren en anderen ook meer spelgelegenheid geven. Want nu vielen we op het einde ‘plat’. We leren hieruit, zodat we in ‘moneytime’ nog voldoende energie hebben. Vergeet niet dat we nog steeds een niet-professioneel team zijn in een competitie waarin het tempo moordend was.”

Favoriet vs underdog

Het volleybaljaar in de zaal is afgesloten en de focus wordt meteen op de toekomst gelegd. “Het is iedere keer weer opnieuw beginnen”, zucht de trainer-coach van Oostende. “We weten nooit op voorhand wie er blijft. Sommige speelsters gebruiken ons team om daarna een stapje hoger te gaan. Dat is begrijpelijk, maar het zuigt tegelijkertijd veel energie op. De randgebeurtenissen en de transferperikelen overheersen op de duur het volleybal. Dat moet steeds de kern van de zaak blijven en dat was niet steeds het geval. In december werden onze speelsters al benaderd. Dat is niet correct. Misschien is dat een item voor de Liga, om die kwalijke gewoonte te stoppen.” Frederik De Veylder heeft nog een onderwerp dat hem dwars zit. “Het hele seizoen is Asterix Avo afgeschilderd als de underdog”, merkt de trainer-coach nog op. “Daar ben ik niet mee akkoord. Met een heel sterk middencompartiment, een ervaren spelverdeelster en gedreven, talentrijke aanvalsters errond, had de ploeg uit Beveren een heel sterk team. Dan is het ongepast om te verklaren dat je niet genoeg kwaliteit hebt om het kampioenschap te winnen.”

Jeugd vs ervaring

In tegenstelling tot Asterix Avo bestaat het team van Hermes Oostende uit speelsters met meer ervaring. “Dat is geen bewuste keuze”, concludeert Frederik De Veylder. “Voor de jeugd is het geografisch moeilijk om bij ons te komen spelen. Dan liggen Beveren – met trainingen in Leuven – en ook Oudegem of Gent iets gunstiger op de landkaart. We hebben ook geen 20-uren-pakket. De fundamenten van de club zijn voorlopig nog te zwak om veel trainingsuren aan te bieden. Dit is voor het eerst sinds jaren dat Hermes Oostende nog eens succes kent. Het moet allemaal nog groeien. Laat ons volgend seizoen dit fantastisch jaar eerst maar eens bevestigen.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke