Datovoc Tongeren met grootse plannen

Ze zijn nog met zijn zessen: de clubs die in de vrouwen Liga A in aanmerking komen voor play-off 1. Daarin wordt met open vizier gekampt voor de Belgische landstitel. Leider Hermes Oostende en Asterix Avo Beveren zijn al buiten schot. Dus geplaatst. Dat is mathematisch – met nog drie speeldagen voor de boeg – nog niet het geval voor Datovoc Tongeren, momenteel derde. En voor VDK Gent, momenteel vierde. Antwerp en Amigos Zoersel hinken een eindje achterop. Maar ze kunnen zeker nog in het spoor van VDK Gent komen. En zo zorgen voor een spectaculaire wending.

Amigos heeft overigens nog een inhaalwedstrijd te goed. Alleszins maakt Datovoc Tongeren via een fusie met Jaraco As A grootse plannen voor volgend seizoen bekend.

We stelden vier vragen aan de huidige top-4.

 1. Komt er nog verandering in de ranglijst voor PO1 met vier? De koplopers zijn Hermes Oostende, Asterix Avo Beveren, Datovoc Tongeren en VDK Gent.
 2. Hoe is het regulier seizoen verlopen voor uw club?
 3. Wat zijn de doelstellingen en de ambities in de play-offs?
 4. Is de huidige play-off formule voor seizoen 2018-2019 (zie onderaan) het ideaal? Of pleit u voor een hervorming? Indien ja, op welke manier?

 

Philippe Develter, voorzitter Hermes Oostende

 

 

 

 1. “Ik denk dat er voor plaatsen 1-6 en zeker voor 1-4 nog weinig zal veranderen. Hermes, eeuwige titelkandidaat Asterix Avo Beveren en Datovoc spelen een sterke campagne. VDK Gent kan het halen, mede door de wisselende resultaten van Antwerp en Amigos Zoersel. Vreemd dat Oudegem en Michelbeke niet meer druk konden zetten.”
 2. “Hermes speelt het knapste seizoen sedert haar verblijf in de Liga A. Door een kwalitatieve ‘upgrade’ van onze kern. Met set-up Jasmien Biebauw, die hoeken Nina Coolman en Lise De Valkeneer schitterend kan aanspelen. Met libero De Tant en Blenckers in het centrum is het plaatje compleet. Ook onze andere meisjes doen het prima. Scouter Lieven Louagie en trainers De Veylder en De Henau hebben schitterend werk geleverd.”
 3. “Wat volgt, is pure bonus. We pakten de Supercup en de Belgische beker en we spelen Europees. Voor de titel moeten we afrekenen met Asterix”.
 4. “Over de PO-formule is al uren gediscussieerd. Alle schema’s hebben voor- en nadelen. Met te veel wedstrijden, te veel midweek ook. Het lijkt soms op een commerciële knoeiboel. Geef mij graag de ouderwetse regeling: de ploeg met de meeste punten is de verdiende kampioen.”

 

Frank Thieleman, pr-man van Asterix

 

 

 1. “De ranking ziet er vrij normaal uit. Hermes heeft zwaar geïnvesteerd. Ze zijn mogelijk op weg naar ‘de dubbel’. Tongeren is een te duchten outsider rond Liesbeth Mouha. Hun opbouwend werk van jaren begint te renderen. VDK Gent staat vierde wegens blessurelast. Maar dat leed is achter de rug. Het komt goed voor hen. Alleen Oudegem laat het dit jaar afweten. Basis voor succes is de ervaring en kwaliteit van de speelsters en het aantal trainingsuren.”
 2. “We moesten veel aanpassingen doen door het vertrek van Biebauw, Lemmens, Guilliams en De Tant. Onze set-ups konden niet altijd trainen. Ondanks 20 uur training kwam het team vrij laat op gang. Zo was de uitschakeling in de kwartfinale van de beker, na 18 opeenvolgende finales, eigenlijk geen complete verrassing voor ons intern. Toch heeft onze jonge ploeg tegen de top slechts 1 verliesmatch op 6 genoteerd: 2-3 thuis tegen Oostende. We hopen dus stellig op de titelfinales.”
 3. “We zijn door onze jarenlange topstatus verplicht mee te dingen naar de prijzen. Zeker in ons gouden jubileumjaar (50), gevierd op 22 februari. Wij zeggen nu: ‘wie kampioen wil spelen, moet over ons lijk’.”
 4. “De drukke na-kalender (zes matchen in PO1, ev. bovenop vijf finales) zorgt voor overbelasting. Ofwel vermindert men het aantal ploegen ofwel wordt de competitieformule aangepast. Dat kan door het seizoen te verlengen. We zijn reeds jaren vragende partij. We zijn blij dat de andere ploegen eindelijk dezelfde signalen geven. Persoonlijk hoop ik dat het beste paard de haver krijgt, die het verdient. Ik houd er ietsje minder van dat de play-offs de reguliere eindstand nog volledig kunnen scheef trekken.”

 

Pieter Walbers, manager van Datovoc Tongeren

 

 
 

 

 

 1. “Het is een mooie evolutie dat zes teams in aanmerking komen voor vier plaatsen. Hopelijk lukt PO1 voor ons: de ploeg werd versterkt om er nu wel bij te zijn. Hermes Oostende was tot hiertoe de beste. Asterix is ook een certitude. Ik vermoed dat VDK Gent zich in de reguliere eindfase niet laat verrassen.”

2. “We hebben veel tijd en moeite gestoken in een goede omkadering en in kwalitatieve trainingen om jonge speelsters beter te maken. Ons beleid op langere termijn is zeker een verklaring voor het succes. Ook mag je de impact van Liesbeth Mouha niet onderschatten.”

3. “Alles kan en niks moet. Wij spelen vrijuit en zonder druk. Het is aan de andere drie ploegen om ons te kloppen en niet andersom. Als je de eerste wedstrijd kan winnen, ligt alles weer open. Datovoc bekijkt de evolutie wedstrijd per wedstrijd.”

4. “Een hervorming hoeft voor mij niet meteen. Het huidige format geeft spanning tot het einde. Dat is oké. Het nadeel is de volle kalender. Aan dat euvel moet worden gesleuteld.”

BIJKOMENDE VRAAG: de fusie met JARACO AS A (2019-2020)

“Belangrijk: het is een fusie van de A-teams, niet (!) niet van beide clubs. De werking in beide clubs blijft tot op het niveau van hun huidige B-teams apart verder bestaan. Er zal wel overleg zijn i.v.m.  ‘know how’, gezamenlijke trainingsmomenten, inzet van jeugdtrainers en dies meer. In plaats van elkaar te beconcurreren, willen we de krachten bundelen. De bond en de Liga vrouwen kunnen de Liga A vervroegd terugschroeven tot 10 ploegen. In het ideale scenario brengen we na dit seizoen één team naar Liga B en brengen we één team op de been, dat meedraait aan de top in Liga A.

De sportieve staf van het enige resterende A-team zal worden uitgebouwd rond hoofdcoach Julien Van de Vijver. De vroegere coaches Irina Jeleznova (Datovoc) en Brecht Van Kerckhove (As) zetten een stap opzij. Trainingen en wedstrijden vinden plaats op beide locaties: evenwichtig verdeeld. Irina en Brecht zullen ons nog bijstaan in broodnodig ‘out-of-the-box’ denken om de volleybalsport naar een hoger niveau te loodsen: meer media-aandacht, een beter businessmodel, een sterker bestuur, een ruimer aanbod aan speelsters, een stroomlijning van de moeilijke combinatie van topsport met werk of studies.”

Leo Bergmans, voorzitter van VDK Gent

 

 

 

 1. “Op dit ogenblik zijn Hermes Oostende en Asterix zekerheden voor PO1. Hermes heeft toppers binnengehaald en Asterix Avo Beveren is een vaste waarde in de Liga A. Tongeren kon met een quasi ongewijzigde ploeg teren op veel ervaring. In Gent leeft uiteraard de hoop zeer sterk om de reguliere competitie af te sluiten in de top vier. Maar we zijn er nog niet. Antwerp en Zoersel blijven aanklampen.”
 2. “Ondanks de blessurelast van Laure Flament, Iris Vandewiele en Sarah Vermote in de heenronde verliep het seizoen voor Gent vrij positief. Uiteraard heeft het intensieve trainingsschema met 20 uur per week daartoe bijgedragen. Ook de grondige scouting van de tegenstanders en de pientere coaching hebben een duit in het Gentse zakje gedaan.”
 3. “Als VDK Gent PO1 haalt, dan zijn de ambities uiteraard grenzeloos. We willen in de play-offs zo hoog mogelijk eindigen met eventueel een finaleronde als einddoel. Kunnen we die ambities waarmaken? Dat blijft koffiedik kijken.”
 4. “De kalender 2018-2019 werd en wordt gekenmerkt door zeer drukke periodes: veel dubbele weekends en vaak midweek. Er werd terecht flink over geklaagd. Dit was het gevolg van het feit dat de competitie volgens de CEV-voorschriften pas op 13 oktober mocht starten en begin mei moest eindigen. Nochtans werd in Frankrijk – toch ook een CEV-land – al gestart op 22 september en eindigt de competitie er op 12 mei. Ook de tamelijk uitgebreide PO-formule legt extra druk op de kalender. Hopelijk kunnen we volgend seizoen vroeger starten en de PO-formules aanpassen. Zo komt het tot een grotere spreiding van speeldata. Bovendien werd beslist om te evolueren naar tien ploegen in Liga A. Dat geeft zeker meer ademruimte.”

 

RESTEREND REGULIER PROGRAMMA van plaatsen 1 tot 6

Hermes Oostende (eerste plaats, 19 matchen gespeeld, 51 punten): thuis tegen Farciennes, thuis tegen Oudegem, thuis tegen Datovoc Tongeren.

Asterix Avo Beveren (tweede plaats, 19 matchen gespeeld, 48 punten): thuis tegen Antwerpen, uit naar Jaraco As, uit naar Charleroi.

Datovoc Tongeren (derde plaats, 19 matchen gespeeld, 42 punten): uit naar VDK Gent, uit naar Lendelede, uit naar Hermes Oostende.

VDK Gent (vierde plaats, 19 matchen gespeeld, 37 punten): thuis tegen Datovoc Tongeren, thuis tegen Antwerpen, uit naar Jaraco As.

Antwerp (vijfde plaats, 19 matchen gespeeld, 33 punten): uit naar Asterix Avo, uit naar VDK Gent, thuis tegen Lendelede.

Amigos Zoersel (zesde plaats, 18 matchen gespeeld, 30 punten, inhaalmatch te goed): thuis tegen Jaraco As, uit naar Lendelede, thuis tegen Charleroi en uit tegen Farciennes.

===

PLAY OFF: 1st RONDE (drie fases: PO1, PO2 en PO3)

PO1: teams 1, 2, 3 en 4 van de reguliere competitie

PO2: teams 5, 8, 9 en 12 van de reguliere competitie

PO3: teams 6, 7, 10 en 11 van de reguliere competitie

In PO1, PO2 en PO3 worden telkens 6 wedstrijden gespeeld. Er wordt gestart met een bonus van 6, 4, 2 en 0 punten.

 

PLAY OFF: 2de RONDE  (vier fases: PO4, PO5, PO6 en POFIN)

PO4: winnaar van PO2 tegen winnaar van PO3. Heen en terug

PO5: vierde van PO2 tegen vierde van PO3. In ‘Best of 5’. Verliezer is daler.

PO6: winnaar van PO4 tegen vierde van PO1. In ‘Best of 3’.

POFIN: winnaar van PO1 tegen tweede van PO1. In ‘Best of 5’. Winnaar is kampioen.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke