Nieuwe competitieformule jaagt spanning naar climax

Bekijk onderaan dit artikel hoe de situatie eruit ziet na het beëindigen van de reguliere competitie. Wie eindigt vierde, vijfde of zesde? Niks staat al vast. Zelfs Greenyard Maaseik, Knack Roeselare of Lindemans Aalst weten nog niet of ze vrijgesteld zijn van één ronde indien ze eerste of tweede eindigen. Of worden ze derde en moeten ze tegen de zesde van het klassement nog uitvechten of ze in de Final Four (16 maart – 19 april) geraken, net als de winnaar van vier tegen vijf?

Het worden nog spannende weken. Hoe reageert Par-ky Menen, het huidige nummer vier, na het afscheid van voorzitter en mecenas Pierre Vandeputte? Komt het voor Par-ky tot een fusie met Lendelede? En vooral: hopen VBC Waremme, Tectum Achel, Amigos Van Pelt Zoersel, Caruur Gent en Haasrode VHL op stuntwerk? We peilden naar de meningen bij de zegsmannen van de vijf clubs, momenteel gerangschikt van plaats vijf tot negen.

We vroegen het volgende:

 1. Hoe beoordeel je het seizoen tot en met de vijftiende speeldag?
 2. Welke kansen zie je in verband met de vijfde of zesde plaats? Met uitzicht op play-offs 1.
 3. Hoe pijnlijk is het als jouw club de top zes en ev. play-offs 1 niet haalt?

VBC Waremme (vijfde plaats, 7 zeges, 8 nederlagen: 18 punten)

Spelverdeler Lienert Cosemans

 1. “Tot hiertoe is alles voor de WaWa’s mooi in balans. Heel opmerkelijk: van onze 7 zeges is er slechts 1 gescoord in de heenronde. In de terugronde zijn we tot vandaag ongeslagen. Onze overwinningen tegen Haasrode VHL, net voor Kerstmis, en daarna tegen Menen, net na Nieuwjaar, hebben ons een fikse boost gegeven. Sindsdien spelen we met meer vertrouwen. We versloegen onze directe concurrenten en zelfs tegen topploeg Lindemans Aalst wonnen we in de tiebreak: 3-2. Er wacht ons echter een moeilijk slot: Greenyard Maaseik, Knack Roeselare en Caruur Gent. Tegen de eerste twee hebben we niets te verliezen en spelen we vrijuit. De allerlaatste wedstrijd tegen Caruur Gent zal beslissend worden. Momenteel staan we vijfde. Maar nummer negen, Haasrode VHL, staat slechts enkele punten lager. Alles is nog mogelijk. Zo werken onze andere concurrenten voor plaats 5 en 6 nog onderlinge confrontaties af. Zeer spannend. Ik vermoed dat het laatste weekend de uiteindelijke rangschikking zal bepalen.”
 2. “Ik denk zeker dat die mogelijkheid bestaat. Ondanks onze barslechte start in de heenronde, zijn we blijven werken. Dat labeur heeft die mooie zegereeks opgeleverd. We moeten die lijn doortrekken. We moeten echter op onze hoede zijn. Elke ploeg van 5 tot 9 kan die twee plaatsen nog halen. In mijn achterhoofd speelt het idee, dat we een moeilijk programma hebben. We mogen alleszins tegen Gent niet falen.”
 3. “Plaats zes was dit seizoen een doel. Door de zwakke heenronde had niemand veel hoop. Maar we hebben keihard gevochten. En dus zou het een teleurstelling zijn, zowel voor het bestuur als de spelers, dat de huidige positieve vibe wordt afgeremd. Neen, we willen het seizoen heel mooi afmaken.”

Tectum Achel (zesde plaats, 6 zeges, 9 nederlagen: 16 punten)

Voorzitter Etienne Willekens

 1. “Tegen Waremme hebben we gefaald. Maar de wedstrijden die we moesten winnen, hebben we resoluut gewonnen. Bij momenten met zeer goed spel. Het gaat dit seizoen allemaal sneller, hoger, preciezer en harder, als je uit de Liga B komt. Het grote verschil zit ‘m in de servicedruk. Maar Tectum heeft zich vrij vlot aangepast. Alleen tegen de top schieten we te kort. Niet onlogisch: we trainen drie keer per week. Dat hopen we volgend seizoen te veranderen. Een vierde training moet haalbaar worden. Zeker omdat dan onze jongeren sneller kunnen groeien.”

 1. “Dat is een moeilijke vraag. Een puzzelstuk. Alles hangt af van onze eigen resultaten en van de evolutie van onze tegenstanders. Tectum wil zeker doorstoten naar een vervolg van het seizoen zonder zorgen. Deze week willen we punten pakken in Haasrode. Op woensdag moeten we de schade beperken in Menen. Onze thuismatch tegen Amigos Zoersel is uiteraard zeer beslissend. Als dat allemaal lukt, worden we normaal gezien zesde en zitten we bij alle opties safe. Europees hebben we geen ambitie. Maar het zou een geruststelling zijn, als we niet moeten spelen tegen de degradatie. Ik reken op – heel gewoon – een rustige derde ronde zonder al te veel stress.”

 1. “Halen we de top zes niet, dan is dat geen ramp. Maar Tectum wil absoluut uit de gevarenzone blijven. Het is jammer, dat je als zevende of achtste nog in de problemen kan komen. Dat is voor mijn part ‘not done’. We willen niet in een gevaarlijke stroming terechtkomen. Kijk: Guibertin heeft nauwelijks punten gepakt. Toch zou je als negende brute pech kunnen hebben. Stel dat je moet degraderen tegen een team dat niks heeft gepresteerd in het hele seizoen. Dan is dat heel onrechtvaardig. Maar het kan door de nieuwe formule.”

Amigos Zoersel (zevende plaats, 5 zeges, 10 nederlagen: 16 punten)

Voorzitter Claude Holvoet

 1. “De heenronde verliep perfect voor ons. We lieten enkel een steek vallen, thuis tegen Achel: 2-3. De terugronde begon goed met een uitzege in Axis Guibertin. Maar een week later beleefden we in eigen huis een zware offday tegen Caruur Gent. De duels tegen Haasrode VHL en Waremme verliep erg close. We verloren telkens nipt in de tiebreak.”
 2. “Als wij punten forceren thuis tegen Par-ky Menen en bij Tectum Achel is de top 6 nog haalbaar. We hebben ons lot in eigen handen.”
 3. “We eindigden vijfde in de heenronde. Het zou een ontgoocheling zijn, mochten we de top zes niet halen. Maar ja, het leven gaat verder.”

Caruur Gent (achtste plaats, 5 zeges, 10 nederlagen: 15 punten)

Henk Silversmet, manager communicatie

 1. “Gent heeft één constante: we moeten elk seizoen toppers afstaan aan sterkere ploegen. Ik neem als voorbeeld Wout Ter Maat. Uit het niets werd deze Nederlandse international ‘Speler van het jaar’ in België.  Dan weet je het meteen: die zijn we kwijt. Hij verkaste naar Berlijn en daarna naar Parijs. Het is wel een bewijs dat onze talentdetectie uitstekend werk levert. Ook Lowie Stuer, Jente De Vries (beiden Par-ky Menen) en Robbe Van de Weyer (Lindemans Aalst) konden we niet in eigen rangen houden. De invulling is dan een lastige klus. Wat komt erbij? De zware schouderblessure van Thomas Konings, de gebroken hand van Michiel Ahyi en de duimblessure van Pieter-Jan Bormans. Zo kan je nooit stunten tegen de top. Punten tegen de gevestigde waarden behoren dan ook niet dadelijk tot onze standaardcalculatie. Wel werd de 2-3 thuis tegen Amigos Zoersel een zure ervaring. Nochtans heeft VC Caruur talent genoeg in eigen rangen om hogerop te kijken. Maar alle factoren moeten meezitten.”

 1. “Onze trainer-coach Jan Van Huffel liet zich in het begin van seizoen ontvallen (citaat): ‘Het zou toch mooi zijn, mochten we in de top 6 eindigen.’ Ik ga volmondig akkoord. Dat zou inderdaad mooi zijn. Als dat lukt, ben je al volkomen zeker van je stek in het volgend seizoen. Dan kan je vroeg plannen maken. Omdat vier teams momenteel op een zakdoek zijn geparkeerd, is de zesde plaats een zeer haalbare kaart. In de Edugo Arena kan Caruur Gent dikwijls nét dat ietsje meer. Alles zal afhangen van de laatste speeldag. Dan worden de prijzen uiteindelijk verdeeld. Als we eerst winnen in Waremme, zeg ik volmondig ‘ja’ op een spetterend Gents succes.”
 2. “Is het een drama als we de top zes niet halen? Nee, niet echt. Het zou voor de spelers, de coach en de entourage een persoonlijke ontgoocheling zijn, dat wel. Heel zeker. Maar een drama, neen?  Héél jammer, dat wel.”

Haasrode VHL (negende plaats, 4 zeges, 11 nederlagen: 13 punten)

Trainer-coach Kris Eyckmans

 1. “Het is niet gelopen zoals verwacht. Tot vandaag was het voor ons een seizoen van ‘nét niet’. Tegen Caruur Gent, Knack Roeselare of Par-ky Menen hadden we beter moeten scoren. Die kansen waren heel concreet. Ook Europees trouwens tegen Kfar Saba uit Israël. Die ‘gemiste kansen’, ja, dat is momenteel de teneur van het seizoen. De redenen? Wij hebben een beetje een valse start genomen. We waren op zoek naar een tweede opposite. Iemand die prima paste in het profiel. Maar die zoektocht verliep heel moeilijk. Eind november konden we dan wel Gert Van Walle binnenhalen. Een echte opportuniteit. Bovendien kampte VHL nog met een ander probleem: de assistent-coach haakte af. We hadden na verloop van tijd opnieuw meeval. Zo konden we Frank Depestele inlijven. Het gevolg is, dat we prompt een veel beter tweede seizoengedeelte draaien. Dat is absoluut een aangename vaststelling.”
 2. “We hebben ons lot niet meer in eigen handen. In Israël, naar aanleiding van de trip naar Kfar Saba, heeft de groep samengezeten. Voor een gesprek over de doelstellingen van de reguliere competitie. We wilden vooral veel méér winnen. Mijn spelers mikken inderdaad nog altijd op plaats vijf of zes. Maar daar zijn we niet zeker van. Onze zegereeks gaat wel in stijgende lijn. Nu volgen nog Tectum Achel (zaterdag aanstaande), Axis Guibertin (beide thuis) en uit bij Lindemans Aalst. We gaan met zekerheid voor een ‘twee op drie’. Het mag ook ‘drie op drie’ zijn. Het is voor VHL uitkijken naar de scores onderling van de concurrenten. Maar op zich kan VHL in zijn eentje niks meer forceren.”
 3. “Geen top vier, dat is geen ramp. Er is nog de ‘Challenge groep’, met als inzet dat resterende vijfde Europese ticket. Daar wil VHL wel voor gaan. Het blijft een doel: die ‘challenge groep’ te winnen, net zoals vorig jaar. Ik hoop Europees te spelen, jazeker. Zo’n Europees ticket past bij onze doelstellingen op de langere termijn. VHL wil op basis van zijn budget, duidelijk lager dan de top, toch heel stabiele en zeer goede prestaties blijven leveren.”

RESTEREND PROGRAMMA van huidige plaatsen 5 tot 9:

VBC Waremme en Tectum Achel hebben nog slechts één thuiswedstrijd en spelen twee keer uit. Amigos Zoersel, Caruur Gent en Haasrode VHL spelen nog twee keer thuis en één keer uit.

 

 1. Blik op het programma (speeldagen 16-17-18):

Nr. 5 VBC Waremme:  THUIS: Caruur Gent. UIT: Greenyard Maaseik en Knack Roeselare

Nr. 6 Tectum Achel: THUIS: Amigos Zoersel. UIT: Haasrode VHL en Par-ky Menen

Nr. 7 Amigos Zoersel: THUIS: Par-ky Menen en Greenyard Maaseik. UIT: Tectum Achel

Nr. 8 Caruur Gent:  THUIS: Axis Guibertin en Lindemans Aalst. UIT: VBC Waremme

Nr. 9 Haasrode VHL: THUIS: Tectum Achel en Axis Guibertin. UIT: Lindemans Aalst

PS: tiende in de stand is Axis Guibertin: 4 punten

 1. Andere kanttekening

De top vier na 15 speeldagen is: 1. Greenyard Maaseik 40 punten, 2. Knack Roeselare 39, 3. Lindemans Aalst 39, 4. Par-ky Menen 25 punten. Nummers 1 en 2 krijgen na afloop van de reguliere competitie een ‘break’ van twee weken en zijn automatisch geplaatst voor play-offs 1.

 1. Resterend regulier programma voor huidige top vier:

Greenyard Maaseik: THUIS: Waremme en Knack Roeselare (op slotdag). UIT: Amigos Zoersel

Knack Roeselare: THUIS: Lindemans Aalst en VBC Waremme. UIT: Maaseik (op slotdag)

Lindemans Aalst: THUIS: Haasrode VHL. UIT: Knack Roeselare en Caruur Gent

Par-ky Menen: THUIS: Achel. UIT: Amigos Zoersel en Axis Guibertin

SPEELFORMULE NA DE REGULIERE COMPETITIE

De reguliere competitie wordt beëindigd op 24 februari (ranking 1 tot 10). De afwikkeling van het seizoen gebeurt in een zestal stadia.

 1. Kwalificatie play-offs 1: de reguliere nrs. 1 en 2 krijgen rust. Ze zijn automatisch geplaatst voor play-offs 1 ofte de Champions Final 4. Spelen eerst de kwalificaties: 3 tegen 6 en 4 tegen 5, in een ‘best of three’, voor de twee resterende tickets in de Champions Final 4. De hoogst gerangschikte ploeg start met thuisvoordeel en ook in een ev. derde beslissende wedstrijd.
 2. Vervolg van de kwalificatie play-offs 1 = Champions Final 4. De reguliere nrs. 1 en 2 en de winnaars van de kwalificaties (3-6 en 4-5) spelen heen en terug tegen elkaar.
 3. Vervolg na einde van de Champions Final 4. De nrs. 1 en 2 van de Champions Final 4 met vier ploegen stoten door naar de Champions Final: de strijd voor de Belgische landstitel in een ‘best of 5’.
 4. Play-offs 2 = Challenge Round. Die begint met kwalificaties in een ‘best of three’: 7 tegen 10 en 8 tegen 9. Thuisvoordeel voor de hoogste gerangschikte. Ook in de belle.
 5. Vervolg = Challenge Round Final 4. De verliezers van 3-6 en 4-5 en de winnaars van 7-10 en 8-9 spelen tegen elkaar via heen- en terugmatchen. De winnaar beëindigt het seizoen 2018-2019 als vijfde en pakt een Europees ticket.
 6. Play-downs. De verliezers 7-10 en 8-9 ontmoeten elkaar in ‘best of 5’. De verliezer zakt naar Liga B.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke