De Europese kansen van Maaseik en Roeselare

 

 

 

 

In de Champions League bij de mannen zijn zowel Knack Roeselare als Greenyard Maaseik nog in de running voor de tweede plaats in hun poule, alhoewel het voor beide teams niet van een leien dakje zal lopen. De kansen van Maaseik, door de schitterende 2-3 zege in Belchatow, lijken wel ietsje groter.

                                                                    

In poule A kan Roeselare door de 2-3 zege bij United Volleys Frankfurt via een 3-0 of 3-1 zege op 14/2 tegen Ankara en op 27/2 eveneens thuis tegen Frankfurt nog tweede eindigen maar of dit volstaat voor kwalificatie voor de volgende ronde is vrij twijfelachtig vermits enkel de beste drie tweedes doorstoten naar de kwartfinale.

 

 

De situatie van Maaseik in poule D is vrij analoog maar is iets kansrijker. Om tweede te eindigen moet thuis op 13/2 tegen Berlin en op 27/2 tegen Gdansk met 3-0 of 3-1 gewonnen worden. Dan is er zelfs nog een waterkansje op de eerste plaats als Gdansk met 3-2 wint tegen Belchatow. Het behalen van een tweede plaats met 11 punten is echter geen garantie voor het behalen van de kwartfinale. We bekijken hiervoor de situatie in de andere poules.

Poule B: Stijn D’hulst staat met Civitanova met 12 pt op de eerste plaats, Modena en Kedzierzyn hebben 6 pt. Beide moeten nog tegen het zwakke broertje Karlovarsko en Civitanova. Beide teams halen normalerwijze minstens 9 pt maar allebei 12 pt is ook nog mogelijk.

Poule C: Zenit St.-Petersburg met 10 pt en Chaumont met 9 pt lijken reeds vrij zeker van kwalificatie. Friedrichshaven van Vital Heynen heeft met 4 pt al een mirakel nodig.

Poule E: Perugia met 12 pt en D. Moskou met 9 pt lijken zeker van kwalificatie.

In de CEV Cup heeft Lindemans Aalst zich deze maal niet laten ringeloren door Teruel. Het team van coach Devoghel nam weerwraak voor de uitschakeling in de voorronde van de CL. Na een moeizame 3-2 zege thuis werd immers in Spanje met 1-3 gewonnen. Tegenstander in de volgende ronde is het Turkse Galatasaray waarbij drie buitenlanders spelen namelijk de 2,10m grote Estse opposite Oliver Venno, de 2,02m grote Canadese middenblokker Justin Duff en de 1,98m grote Hongaarse receptie-hoek speler Roland Gergye. De eerste wedstrijd bij Galatasaray werd met 3-1 verloren. Het wordt voor Aalst dus een loodzware opdracht om door te stoten naar de halve finale. Het Turks team mag immers in Aalst maximaal één set winnen.

In de Challenge Cup kon BDO Volley Haasrode Leuven niet doorstoten naar de volgende ronde. Na een fel bevochten 3-2 zege thuis werd in Israël tegen Kfar Saba met 3-1 verloren. Een 17-25 winst in de eerste set deed even de hoop oplaaien maar dan moest Haasrode in de ploeg van Tel Aviv haar meerdere erkennen.

 

De vrouwen

VC Oudegem boekte in de 1/16de finale van de CEV Cup een mooie 3-1 zege thuis tegen Pfeffingen. In Zwitserland werd echter kansloos met 3-0 verloren en vermits ook de golden set met 15-9 werd verloren was het liedje uit voor de speelsters van Sacha Koulberg, die volgend seizoen opgevolgd wordt door Fien Callens.

Asterix Avo Beveren deed het wel ietsje beter. Na een 1-3 winst in Finland werd ook thuis tegen Salo met 3-0 gewonnen. In de 1/8ste finale bleek het Tsjechische Olomouc een maatje te sterk. Na een 1-3 nederlaag thuis volgde een 3-1 nederlaag in Tsjechië.

Ook in de Challenge Cup bleek de 1/8ste finale het eindpunt voor onze Belgische ploegen.   Zoals verwacht bleek het Italiaanse Monza te sterk voor VDK Gent. Na 3-0 winst in Gent verzekerde Monza zich in de eerste twee sets van de kwalificatie. Toen Monza enkele reserves inbracht, kon VDK wel de volgende twee sets winnen.

Zelfde score voor Hermes Oostende tegen het Turkse Aydin BBSK. Na een 3-0 nederlaag in Turkije verloor Hermes thuis met 2-3. Hermes won hier wel de eerste set maar verloor de volgende twee waardoor de uitschakeling een feit was.

 

Belgische internationals in het buitenland

 

Polen

Bj de mannen is de rangschikking in de Plus Liga een beetje onoverzichtelijk omdat het aantal gespeelde wedstrijden meestal verschilt.                                          Een zaak is echter wel duidelijk. Sam Deroo steekt met Kedzierzyn kop en schouders boven de concurrentie uit. In 14 wedstrijden behaalde zijn team 41 pt. In de Champions League gaat het een beetje moeizamer. In wat wel eens de poule des doods zou kunnen genoemd worden, lijkt Civitanova met 12 pt na vier wedstrijden vrij zeker van de eerste plaats. Modena en Kedzierzyn staan door de 3-1 overwinning thuis van Kedzierzyn tegen Modena, zonder de gekwetste Deroo, gelijk tweede met 6 pt. Uiteindelijk is alles dus nog mogelijk als zowel Modena als Kedzierzyn met 3-0 of 3-1 winnen tegen Civitanova. Kedzierzyn behaalde intussen al wel de Poolse beker, zelfs zonder de geblesseerde Deroo.

Tomas Rousseaux heeft met Katowice al 17 wedstrijden gespeeld en staat met zijn team met 24 pt op een zevende plaats.

Cuprum Lubin van Igor Grobelny heeft 14 pt behaald in 16 wedstrijden en staat hiermee elfde.

Bij de vrouwen staat Rzeszow van Hélène Rousseaux, die nog altijd in revalidatie is, met 35 pt behaald in 15 wedstrijden derde. Dit is 3 pt achter Commercecon Lodz en 10 pt achter Chemik Police. Deze beide teams hebben wel allebei 2 wedstrijden meer gespeeld.

Frankrijk

Bij de mannen heeft Bram Van den Dries met Rennes een zwakke maand januari achter de rug. Na 2-3 verlies thuis tegen Tours werd immers met 3-0 verloren in Toulouse en thuis nipt met 3-2 gewonnen tegen Tourcoing. Na 15 wedstrijden staat Rennes nu tweede met 33 pt, 4 pt achter Tours. Zijn ploeg speelt in de beker wel de Final Four, nadat bij Poitiers gewonnen werd.

Nice van Jelle Ribbens is opgerukt naar een zesde plaats met 24pt. Narbonne van François Lecat staat tiende met 15 pt en Tourcoing van Matthias Valkiers elfde met eenzelfde aantal punten.

 

 

Bij de vrouwen zijn de resultaten van de clubs van onze Belgische speelsters niet echt denderend. Het beste scoort Karolina Goliat, die met St.-Raphael na 15 wedstrijden op een zesde plaats staat met 24 pt na 15 wedstrijden. Karolina zelf is in de rangschikking van beste scoorster zesde me 231 pt. Vandoeuvre Nancy, van Dominka Strumilo, staat met 22 pt op een zevende plaats en Paris St.-Cloud van Valérie Courtois en Els Vandesteene staat met 19 pt op een negende plaats maar heeft een wedstrijd minder gespeeld.

Japan

Onze twee Yellow Tigers kunnen niet echt pronken met schitterende resultaten. Elf teams spelen in de hoogste afdeling en Laura Heyrman heeft met Hitachi Rivale na 18 wedstrijden 21 pt behaald en staat hiermee 9de. Freya Aelbrecht deed het met Kurobe Aqua Fairies nog beduidend minder goed. Haar team staat met 7 pt behaald in 16 wedstrijden op de voorlaatste plaats.

Italië

Bij de mannen staat Civitanova van Stijn DHulst in A1 na 19 wedstrijden met 44 pt op een derde plaats, 3 pt achter Trentino. Perugia staat eerste met 51 pt maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld. In de CL heeft zijn team in de twee resterende wedstrijden nog 1 puntje nodig om eerst te eindigen in de poule. Toch niet te onderschatten want de tegenstanders heten Kedzierzyn en Modena.

Pieter Verhees staat met Ravenna met 23 pt behaald in 20 wedstrijden op een negende plaats. Pieter staat in de rangschikking van beste middenman wel op een voorlopige tweede plaats.

Bij de vrouwen staat Busto Arsizio van Britt Herbots en Kaja Grobelna met 32 pt in 16 wedstrijden op een vierde plaats. Zij verloren wel de halve finale van de Italiaanse beker, die naar Novara ging. Lise Van Hecke staat met Cuneo met 23 pt op een negende plaats. Aan de leiding staat Conegliano met 40 pt. Novara heeft evenveel punten maar een wedstrijd meer gespeeld.

Turkije

Kevin Klinkenberg staat met Fenerbahce met 6 overwinningen op 16 wedstrijden en 24,080 pt op een achtste plaats. Halkbank staat met 13 overwinningen en 40,460 pt aan de leiding.

Bij de vrouwen staat Galatasaray van Charlotte Leys met 10 overwinningen op 17 wedstrijden en 34,340 pt op een vierde plaats. Cannakale BDS van Dominika Sobolska heeft drie maal gewonnen en staat op een elfde en voorlaatste plaats. Eczacibasi staat ongeslagen aan de leiding voor Vakifbank dat alleen de onderlinge confrontatie verloor.

Duitsland

Aziliz Divoux en Jodie Guilliams staan in de Bundesliga na 16 wedstrijden met 27 pt op een vijfde plaats. Ilka Van de Vyver staat met Rote Raben Vilsbiburg met 21 pt voorlopig op een achtste plaats maar heeft slechts 14 wedstrijden gespeeld. Nathalie Lemmens staat met Wiesbaden met 16 pt negende maar heeft eveneens slechts 14 wedstrijden gespeeld.

 

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke