Andrea Anastasi: “Blij voor Brecht als nieuwe bondscoach”

 

De derde wedstrijd van Greenyard Maaseik in de Champions League is in bijzondere omstandigheden verlopen in de Poolse havenstad Gdansk. In mineur. Om niet snel te vergeten. Nadat een 27-jarige wraakzuchtige gek burgemeester Pawel Adamowicz (53 jaar, 2 kinderen) met een mes doodstak, kondigde het stadsbestuur van Gdansk drie dagen van rouw aan.

Volleyteam Trefl van coach Andrea Anastasi, ex-Red Dragons, wilde de wedstrijd liever uitstellen. Maar Maaseik was al ter plaatse. Na beraad werd beslist achter gesloten deuren te spelen. Zoals bekend verloor Maaseik het duel met 3-1. Het werd een bevreemdende ervaring in de gigantische ERGO Arena, die volledig leeg bleef. Normaal is er plaats voor 11.250 toeschouwers. Nu kon je een speld horen vallen.

De burgemeester was alleszins een zeer populair figuur: al twintig jaar aan het bewind, gegroeid uit de vakbond Solidarnosc van Lech Walesa en dé toeverlaat voor de club. Adamowicz was mede-eigenaar en om die reden vaak present op de wedstrijden. Hij was een zeer belangrijk man in de sponsoring. Zijn overlijden betekent dan ook een klap voor de Italiaanse coach Andrea Anastasi.

Het gaat niet zo goed met enkele Poolse topclubs? Nu overkomt Trefl Gdansk een drama. Welke impact heeft dit op de club?

Anastasi: “Ja, de zaalsporten hebben het moeilijk. Trouwens ook in België. Hier is Szczecin (Simon Van de Voorde, nvdr.) failliet verklaard en gestopt. Lubin met Red Dragon Igor Grobelny zit ook niet in de beste papieren. En ja, het budget van mijn ploeg werd met 50 procent gereduceerd. We moeten zo de tering naar de nering zetten. Dat niet alleen. Wat nu de burgemeester is overkomen, dat is een verschrikkelijke slag. Voor de club en voor mijzelf. De stad, is mede dankzij de inzet van Pawel, één van de grootste sponsors. Pawel zorgde voor een zeer stabiele relatie tussen stad en club. Wat staat er in de toekomst te gebeuren? Ik ken het antwoord niet. Zelf verlies ik een persoonlijke vriend. Ik was heel ‘close’ met hem. Alles komt onder druk te staan. Ik kan het bijna niet vatten dat ik niet meer met hem zal kunnen overleggen. De man is laf vermoord op een liefdadigheidsevent. Dit is een heus drama, dat lang zal nazinderen.”

Iets anders: Polen is voor de tweede keer op rij wereldkampioen geworden. Een fantastische prestatie van coach Vital Heynen…

“Ja, het werk van Vital is bewonderenswaardig. Hij liet de Poolse nationale ploeg als een feniks uit de as herrijzen. Zo heb ik met Piotr Nowakowski een wereldkampioen in mijn team. Dank u wel, Vital Heynen. Maar tegen Maaseik was Piotr niet beschikbaar wegens een blessure. Het ging helemaal niet zo goed met het nationale team. Tot Vital de negatieve spiraal van futloosheid heeft doorbroken met een fantastisch verhaal. De WK-titel zou een ‘boost’ kunnen betekenen voor het Poolse topvolley. Maar veel verdwijnt plots weer in het niets, nu we in Gdansk met vreselijk treurige feiten worden geconfronteerd. Het zal nooit meer zijn zoals voorheen.”

 Je was zelf bondscoach bij de Red Dragons. Tot je verrassend besliste om ermee te kappen. Was dat om familiale redenen?

“Deels wel. Maar het was niet alleen dat. Ik vond het vrij lastig werken in België. Ik geef geen details. En ja, ik kon de twee jobs organisatorisch moeilijk combineren. Eerlijk gezegd: het werd me op bepaalde momenten te veel. Ik was bijna elf maanden van het jaar weg van huis. Net als ieder ander mens snak ik ook naar een periode van rust om de batterijen op te laden. Niet dat dagelijkse gejakker in de zomer. Bovendien: Gdansk is mijn ‘habitat’ in Polen. Ik ben hier aan de slag in één van de sterkste competities van Europa. Dan is de keuze snel gemaakt. Ik kan me geen betere club wensen. Al draait het niet zo lekker. Mijn ploeg is gemiddeld heel jong, zonder veel ervaring. We staan slechts op de achtste plaats. De play-offs gaan tussen de top-zes. Dus moeten we dringend aan een inhaalrace beginnen. Daarvoor heb ik een fitte Nowakowski absoluut nodig.”

Straks in augustus barst ook de strijd los voor de olympische tickets in de intercontinentale kwalificaties van de FIVB?

“Voor een prognose is het nog te vroeg. Al denk ik wel dat wereldkampioen Polen zich als FIVB-4 in de poule zal kwalificeren tegen Frankrijk (9), Slovenië (17) en Tunesië (22). Voor de Belgen (FIVB-12) wordt het in augustus in de rechtstreekse kwalificatie zeer moeilijk. Met tegenstanders als de Verenigde Staten (2), Nederland (15) en Zuid-Korea (24).”

Brecht Van Kerckhove is inmiddels benoemd tot jouw opvolger bij de Red Dragons. Wat is jouw reactie op zijn aanstelling?

“Ik ben blij voor hem. We hadden een goede band. Ik hoop dat hij een goede technische staf kan uitbouwen. Het is zeer belangrijk dat je als trainer in alle hectiek goed omringd bent. Dat je mentaal en ook speltechnisch kan terugvallen op een uitstekende omkadering. Als Brecht de zaken goed aanpakt, denk ik dat de Red Dragons zeker klaar zijn voor de grote gevechten die op de kalender staan.”

Werden de Belgen laatst niet in de maling genomen door de FIVB? Belgium eindigde volgens de eerste versie zevende op het WK. Plots werd dan het reglement veranderd en werd België teruggefloten naar de tiende stek. Zo werden de Dragons verwezen naar de European League. Ondanks hun zevende plaats op twaalf ploegen in de World League. Jouw reactie?

“Ik weet het. Ik ben verbijsterd. Het is gewoon te zot om los te lopen. Het ergste is, dat je nauwelijks of helemaal geen verhaal hebt tegen zulke beslissingen van hogerhand. Ze doen gewoon wat ze willen. Eerlijk is toch anders.”

Hoe ziet het eruit in jouw poule D van de Champions League?

“Net als onze Poolse concurrent PGE Skra Belchatow totaliseren we zes punten na drie wedstrijden. De ‘gap’ met Maaseik en RVV Berlijn bedraagt al drie punten. Dat ziet er voorlopig heel goed uit voor Trefl Gdansk. Best zou zijn, dat Maaseik eind van de maand Belchatow klopt. Dat lijkt me haalbaar omdat PGE met veel fysieke problemen kampt. Vedette Mariusz Wlazly is op de sukkel met zijn schouder. Ook Artur Szalpuk heeft problemen. Als we dan zelf winnen in Berlijn, zetten we voorzichtig al een kleine stap naar de kwartfinales. Ook in onze zesde en laatste match van poule D hoop ik op Belgische bodem in Maaseik mijn slag te slaan.”

Heb je nu meer tijd voor jouw andere geliefkoosde sport: tennis?

“Je zou denken van ‘ja’, omdat de Red Dragons zijn weggevallen. Toch komt het er niet echt van. Coaching vergt echt bergen werk, elke dag opnieuw. Ik ben er dag en nacht mee bezig. Vital en Brecht kunnen daarover meespreken.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke, Leo Peeters