Ploegmaats Sarah en Lisa tegen mekaar in bekerfinale?

 

Bij de vrouwen zijn na dit weekeinde ook de finalisten bekend voor de Belgische beker. Afgaande op de resultaten in de heenmatchen zou het tot een finale tussen Hermes Oostende en Michelbeke moeten komen, maar in een bekermatch wordt de logica niet altijd gerespecteerd, weten ook Sarah Cools (van Amigos Zoersel) en Lisa Van den Vonder (van Antwerp Ladies).

In het beachseizoen – en dat begint in 2019 voor deze vrouwen al op 2 januari met een viersterrentoernooi beach in Den Haag – zijn beide speelsters mekaars ploeggenoten en vriendinnen. Slagen zij erin om in zaal mekaars tegenstanders te worden tijdens de bekerfinale op 10 februari in het Sportpaleis?

 

“Maar dan moeten er nog heel wat verrassingen opgetekend worden,” grijnst ook de Antwerpse spelverdeelster Lisa Van den Vonder, zelfs al speelt haar ploeg de wedstrijd onder voorbehoud wegens discussie omtrent de lottrekking, waarin de Antwerpse ploeg het voordeel opeiste om de beslissende match te spelen. Maar dat zijn zorgen voor het bestuur.

Lisa Van den Vonder: “Wij hebben gewoon niks te verliezen bij Michelbeke. In de heenmatch van de beker speelden we onder onze waarde. Maar wij gaan bij hen met opgeheven hoofd spelen en zij zijn volgens mij nog niet helemaal zeker van die bekerfinale, waar wij ook allemaal graag aan zouden deelnemen. Al beseffen we ook dat Michelbeke toch wel een sterke ploeg heeft, die over veel aanvalskracht en power beschikt met enkele speelsters die gemakkelijk scoren. Zij kunnen ons pijn doen met een sterke opslagdruk, maar dat is een wapen waarover ook wij beschikken. Als onze opslag werkt, dan hebben we ook kansen.”

Zelf trainde Lisa deze week iets minder wegens een peesontsteking in de voet en er waren ook enkele zieken. Geen ideale trainingsweek dus. “Maar op de dag van de wedstrijd zal iedereen er opnieuw staan. Het moet.”

 

 

Voor Lisa Van den Vonder is de positie van spelverdeelster nooit haar vaste plaats in een team geweest. “Buiten als middenspeelster heb ik ongeveer op alle posities gespeeld. Ik weet dus ook wat de problemen zijn in die andere functies. Na Kieldrecht kwam ik naar Antwerpen om er setter te worden en eerlijk gezegd: ik voel me daar goed. Je wordt heel veel in het spel betrokken. Elke tweede bal is in principe voor mij en ik bepaal dan wat ermee gebeurt. Een grotere verantwoordelijkheid echter ook en geen gemakkelijke rol. Ik denk dan ook niet dat ik als spelverdeelster een plaats bij de Yellow Tigers mag ambiëren, maar ik heb nog wel ambities in het beachvolley.”

Omdat ze in de éénsterrentoernooien in Turkije en Slovenië doorheen de kwalificaties geraakten en in de hoofdtabel punten sprokkelden, krijgen ze in de eerste week van het nieuwe jaar al de kans om kwalificaties te spelen in het viersterrentoernooi van Den Haag.

“Natuurlijk zal het niveau daar een pak hoger liggen, maar we zijn al blij dat we kunnen meedoen en het wordt een ervaring om te zien hoe hoog het peil daar ligt. Willen we in het beachcircuit verder iets bereiken, dan wordt het budget natuurlijk belangrijk. Tussen Sarah Cools en mezelf klikt het perfect. Zowel op als naast het terrein. We kennen mekaar dan ook al heel lang: we speelden samen in Zandhoven, in Kieldrecht, in de Topsportschool in Vilvoorde… We trainen ook samen in Duffel en in Hoevenen bij Liesbeth van Breedam. Hopelijk vinden we voldoende sponsoring om onze droom waar te maken: spelen in drie-, vier- of vijfsterrentoernooi.

Maar eerst trachten ons alsnog te kwalificeren voor de zaalfinale in de Beker van België.”

 

Sarah Cools: “Iedereen heeft haar kwaliteiten bij ons”

Ook Sarah Cools beseft dat het halen van de bekerfinale tegen Hermes Oostende een bijzonder zware opdracht wordt voor Amigos Zoersel.

Sarah Cools: “We moeten ons alleen niet te veel focussen op het resultaat, we mogen niet bang zijn om gewoon ons eigen spel te spelen. Zij mogen dan wel over een groot, imponerend blok beschikken, daar moeten wij slimheid tegenover stellen. Ik weet het: in de heenmatch kregen we o.a. een 25-9 om de oren. Tja, in die match maakten we te veel receptiefouten. Maar als onze opslag goed werkt, dan kunnen we met iedereen mee en is er nog niks beslist over het resultaat.”

Amigos Zoersel is wel aan een sterk seizoen bezig. “Drie keer Asterix kloppen! Wie doet het ons na? Het deed heimelijk wel deugd dat we hen elke keer konden kloppen,” weet Sarah over haar ex-club. “Altijd leuk om van hen te winnen. Het draait trouwens dit seizoen veel beter dan verwacht. Maar tegen Oostende zal iedereen ‘top’ moeten zijn. Het feit dat we thuis spelen, moet toch ook een voordeel zijn. Dit seizoen kwam alleen VDK Gent winnen in Zoersel. Onze supporters zitten vlakbij het terrein en dat is toch ook een element dat in ons voordeel kan spelen. Bovendien kan bij ons iedereen spelen en een vervanging is nooit een verzwakking, want iedereen heeft haar eigen capaciteiten: de ene een goede toets, de andere moet het meer van power hebben en dus wisselen we soms wel eens af.

 

 

 

We weten natuurlijk ook wel dat Oostende een sterke setter heeft, een midden om ‘U’ tegen te zeggen, Nina Coolman met een sterke schouder, Verbinnen als krachtige aanvalster. Maar anderzijds zag ik toch ook dat ze met 3-0 gingen verliezen bij het Turkse Aydin. Onklopbaar zijn ze dus niet.

Waarom ik toch niet bij Kieldrecht bleef spelen? Ik zit in het laatste jaar van mijn studies voor ‘sport en bewegingsleer’ in Turnhout en dat zou moeilijk te combineren geweest zijn.

En ja, ik droom ook wel van een verdere beachcarrière. Met Lisa klikt dat perfect en zonder veel voorbereiding haalden we enkele weken geleden toch punten in Slovenië, waar we de kwartfinale bereikten. Verder puntjes sprokkelen, sponsors trachten te vinden en dan zien hoe ver we geraken.

Maar ja, een finale in het Sportpaleis tegen Antwerpen (en dus tegen Lisa Van den Vonder), daar wil iedereen in onze ploeg wel voor tekenen!”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke