Par-Ky Menen zet Europese stap in het onbekende

Ons land telt bij de mannen vijf topclubs, die dit seizoen in actie komen op de Europese scène: Knack Roeselare, Greenyard Maaseik, Lindemans Aalst, VHL Haasrode en ook Par-ky Menen. De grensploeg mengt zich al jaren in de strijd op het CEV-front. Heel vaak in de Challenge Cup, de derde beker in Europa. Dit seizoen is Par-ky echter aan zet in de CEV Cup, de tweede beker. Tegenstander (heen) op woensdag 28 november in de 1/16de finales is het Bulgaarse Neftohmic 2010 Burgas, dat in de tweede voorronde van de Champions League op het Servische Novi Sad botste. Exit na twee nederlagen: thuis 2-3, uit 3-0.  Receptie-hoek Gilles Vandecaveye en sportief directeur Ron Andelhof wikken en wegen de kansen van Par-ky. De thuiswedstrijd wordt in Roeselare (Schiervelde) afgewerkt.

Gilles Vandecaveye (23), student Master handelsingenieur in Gent, heeft zijn thesis bijna klaar. Gecombineerd met een drukke agenda bij Par-ky.  De klepper uit Bellegem bij Kortrijk maakt zijn tweede seizoen vol bij Par-ky. Lander (27) en Louis (26) zijn Gilles’ bekende broers. Louis speelt bij Marke in de Liga B, Lander (knieperikelen) is bij Marke gestopt. En nog een weetje: Louis en Lander vormen een te duchten duo in het nationale circuit beachvolleybal. Gilles zoekt zijn heil in de zaal. Vorig jaar trouwens Europees in de Challenge Cup tot in de kwartfinales. Met wedstrijden tegen Pärnu (Estland), Schönenwert (Zwitserland) en als eindstation Olympiakos Athene (Griekenland).

Burgas is een vrij onbekende naam in België. Hoe sterk zijn de Bulgaren? 

Ron: “Ze zijn zeker niet te onderschatten. Burgas is een afvaller uit de Champions League. Het is een ploeg met veel fysieke mogelijkheden. Ze beschikken over een groter budget. Hun kern (15 spelers) is ruimer dan de onze (12). Coach Nayden Naydenov heeft al vele watertjes doorzwommen.”

Gilles: “Goeie vraag, hoe goed is Burgas? Ik denk zoals Ron: dat het moeilijk wordt. De ploeg ziet er heel oké uit. Met een goede opslag. De analyse van veel videobeelden moet ons hopelijk oplossingen kunnen aanreiken.”

 

 

Vormt dat verplichte uitwijken naar Schiervelde Roeselare een bijkomende hinderpaal?

Ron: “Ja, CEV Cup wil zeggen, dat we niet in onze eigen zaal mogen spelen. Helaas, driewerf helaas. De verhuis naar Roeselare scheelt toch een hele brok in ‘de beleving’. We hebben er amper twee dagen getraind.”

Gilles: “In Menen wordt al tien jaar gepraat over een nieuw complex. Maar of het ervan komt? Geen idee. De vriendin van onze voorzitter Pierre Vandeputte is in januari burgemeester af. Heel jammer. Ze haalde de meeste stemmen, ze is ontzettend populair. Maar er is een coalitie tegen haar opgezet. Ze belandt in de oppositie. De bouw van die nieuwe hal zal nu misschien nog veel langer aanslepen. De huidige hal is opgekalefaterd met een likje verf. Niet onaardig, hoor. Maar Europees verliezen we ons thuisvoordeel. Dat knusse ook van onze eigen, kleine zaal. Het ‘grote’ Schiervelde zijn we niet gewend. Daar kunnen onze supporters ook veel minder psychologische druk zetten op de tegenstander.”

Hoe belangrijk is de inbreng van jullie Kroatische trainer Ratko Peris?

Ron en Gilles: “Zeer belangrijk. Er is veel vertrouwen. Hij is zijn derde jaar bij ons en heeft nog een contract voor volgend seizoen. Zijn stijl: hij staat dichtbij de groep. Maar toch erboven. Hij hamert op het ‘teamverband’. Zo tracht hij het maximum uit het potentieel te halen. Als geen ander kan hij jong talent kneden en beter maken. Hij is iemand die nooit opgeeft en uren kan blijven doortrainen. Tactisch legt hij durf en lef aan de dag. Zijn aanpak draait vrijwel altijd positief uit. Hij durft iedereen op gelijk welke positie uitspelen, als hij denkt dat dit de juiste keuze is op dat moment. Zijn verrassende opties zorgen soms voor spectaculaire taferelen.”

Is op korte termijn een duidelijke evolutie merkbaar in de club?

Gilles: “Dat kan je zeker stellen. De structuur en de werking zijn veel veranderd. Ron Andelhof sleutelt eraan, hij werkt al zes jaar bij Par-ky, zijn derde als sportief directeur. Natuurlijk is het budget een stuk kleiner dan dat van Roeselare, Maaseik en Aalst. Maar dankzij een creatieve invulling kan je soms mirakels doen. De ‘staf ‘ als ‘team rond het team’ is zo’n uitvloeisel van de mooie evolutie binnen de club. Ook met weinig geld kan je mensen motiveren om zich met volle gedrevenheid in te zetten. Dan gaat het om onze twee kinés Nicolas Delrue en Maarten Aelvoet, evenveel dokters (Luk Buyse en Renaat Brebels), een sportpsycholoog (Eva Maenhout), een osteopaat (Joost Van Rengen), een scouter (Jan Vancompernolle) en een fysical trainer en voedingsdeskundige (Rudy De Bruyne). In de omkadering zijn we een echte topploeg.”

Kampt een team zoals Par-ky met het probleem van het verlies van goede spelers? Probleem dat andere Belgische topclubs niet vreemd is?

Ron: “Klopt. We slagen er inderdaad in spelers met mogelijkheden aan te trekken. De coach en de staf leveren puik werk. Zo groeien jonge toppers ook bij ons echt naar een hoger niveau. Schaduwzijde van dat verhaal: ze worden door managers opgemerkt voor een exit bij Par-ky naar veel rijkere clubs. Zo moesten we Fasteland, Winkelmüller en Gorski laten vertrekken.”

Ook nu hebben jullie weer goede nieuwkomers kunnen strikken. Akkoord?

Gilles: “Ja, libero Lowie Stuer (ex-Gent) is een Red Dragon. Kwamen er ook bij: Wannes De Beul (Guibertin, ook Red Dragon, nvdr.), Yentl Bille (libero Moorslede), de genaturaliseerde Franse receptie-hoek Eldin Demirovic (ex-Nice), een Bosniër van afkomst. Voorts hoofdaanvaller Jente De Vries (ex-Gent) en de Litouwse hoofdaanvaller Edwinas Vaskelis (ex-Pärnu). Zij compenseren prima het vertrek van Winkelmüller (Chaumont/Fra), Gorski (Lindemans Aalst), Rune Fasteland (Roeselare), Jop Vercruysse (Bellaing/Fra) en Bernardo Cabral (Caldas/Portugal).”

Ron: “Het bestuur kiest ervoor om toekomstgericht te investeren in jonge spelers zoals Lars Maddens, Basiel Andriessen of Gilles Vandecaveye. Zij komen piepen, ze kunnen nog beter worden en veel progressie maken. Demirovic is een complete speler. Een vat vol energie. Onze tweede hoofdaanvaller De Vries ligt al voor twee jaar vast. We geloven dat hij de top zal halen. Hij toonde al in de voorbije matchen dat hij onder hoede van coach Ratko Peris ongelooflijke stappen vooruit heeft gezet.”

 

 

Speelt de Andorrees Xavi Folguera dé sleutelrol aan de pass?

Gilles en Ron: “Ja, met hem hebben we een topsetter. Heel sterk aan de distributie. Kwiek en snel. (lachend) Als hij ‘een kop’ groter was, speelde hij wellicht niet in België. Hij was en is één van de belangrijkste schakels van het succes. Al verwachten we dat de nieuw gevormde groep iets meer tijd nodig zal hebben om hoog niveau te bereiken. De voorbereiding liep niet van een leien dakjes. De laatste weken hebben we wel een ‘7 op 7’ gescoord, de bekermatchen tegen Vosselaar en Gent meegerekend. We zijn dus duidelijk op de goede weg. Een bevestiging van die positieve trend, Europees tegen Burgas, is zo heel welgekomen.”

Woensdag 28 november om 20u30: Par-ky Menen-Neftohimic 2010 Burgas (Bul). Wedstrijd in Schiervelde in Roeselare.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke