Blijft Datovoc Tongeren nog jaren dé vrouwenploeg van Limburg?

 

De erkenning ‘Koninklijke’ is aangevraagd: vrouwentopper Datovoc Tongeren uit de Liga A bestond in 2017 vijftig jaar. Een halve eeuw. Dat is een hele prestatie. In het begin van de 21ste eeuw beleefde de club het ene hoogtepunt na het andere. Onder leiding van wijlen topmanager Guy Bierwaerts en zijn echtgenote Josée Schoefs, die overigens nog altijd te gast is in Sportoase Eburons Dôme, in de oudste stad van het land. Pieter Walbers van het management licht toe. Want er leeft een nieuwe ambitie: doorstoten binnen dit en drie jaar naar de achtste landstitel.

Pieter Walbers (32), opleidingshoofd logistiek management en verkeerskunde aan Hogeschool PXL (9.157 studenten) in Hasselt, bekommert zich om het reilen en zeilen. Het is een man met een visie. Hij heeft ook een zitje in de nationale commissie ‘Vrouwen Liga A’, het vroegere CND, met Claude Holvoet (Amigos Zoersel) als voorzitter. Er bruisen ideeën, maar de uitvoering ervan zal wellicht verscheidene jaren vereisen. Ondertussen is Pieter met zijn zeskoppig team hard bezig in de Limburgse regio. Hij houdt alle aspecten in de gaten. Ook puur lokaal. De relaties met het Tongerse stadsbestuur bijvoorbeeld. Die relaties zijn beter dan ooit.

Put je veel kracht en ideeën uit je veeleisende job op de Hogeschool?”

Pieter Walbers: “O ja. Ik trek graag een vergelijking met de sport. Het is aan de PXL ook belangrijk een structuur uit te zetten en een visie te implementeren, met een toekomstplan. Ook extern is er werk aan de winkel voor mij, via veel contacten met het bedrijfsleven buiten de school. In de Limburgse logistiek zijn er 900 vacatures. Ik wil dus een ambassadeur zijn en goeie relaties opbouwen. Ook van toepassing in het volleybal.”

Hoe blik je terug op Datovoc uit het verleden?”

“De club heeft een roemrijke erelijst. Zeven titels (laatste in 2007), zes bekers (laatste in 2005), één Supercup (2008). En vooral: vier keer Europese Final 4 in de Top Teams Cup: tweemaal brons (2004 en 2005) en twee vierde plaatsen (2002 en 2006). De grote Tongerse concurrent destijds was Herentals, met Dore Wellens.  Asterix was toen de aanstormende club. Maar de Tongerse glorieperiode heb ik zelf niet meegemaakt. Alleszins is het tien jaar later wel de bedoeling om weer gensters te slaan.”

Jouw sterkte: je staat er niet alleen voor. Veel clubs zijn te afhankelijk van één of twee personen. Akkoord?

“Ik praat niet voor een ander. In elk geval hebben we een heel goed werkend organigram. Het toffe bij ons: het oude bestuur, geleid door Guy Dessers (eerste opvolger van Bierwaerts, nvdr.) en zijn schoonzoon Pieter Notelaers geven nog altijd tips. Heel nuttig. José Stas is nog altijd onze teammanager. Geen man van goud, neen, een man van platina! We kunnen terugvallen op René Simons, Jo Rouffart, Josée Bierwaerts en een hele reeks vrijwilligers. Die ‘mix’ van ervaring en jongere mensen doet het heel goed. Ik mag alleszins ook voorzitter Denis Butenaers na zijn heel zwaar fietsongeval niet vergeten. Hij delegeert veel aan mij. Ook aan Michel Meyers, ook iemand die onmisbaar is in de club.”

Jij vindt volleybal een zeer genietbare sport. Nog altijd héél puur.

“Ja, kijk naar het voetbal. Dat is ‘au fond’ toch een beetje een puinhoop in ons land. Dat volleybal op een volledig (!) bestuur van vrijwilligers draait, zeker bij de vrouwen en in de landelijke reeksen, maakt het extra mooi. Geld maakt vaak veel kapot. Voetbal is ‘commercie’ geworden. Geleid door mensen met allerlei rare motieven om dat te doen. Terwijl in volleybal bestuursleden actief zijn, die zuiver zijn begaan met het bevorderen van topsport. Al duikt het fenomeen van makelaars ook wel een beetje op bij de echt Belgische mannen- en vrouwentop.”

 

Andere vraag: is een goede jeugdopleiding heilig voor u?

Zeker: jeugdopleiding is essentieel. Bij ons staat die bijzonder stevig in de steigers. We zijn er heel duidelijk in aan de bestuurstafel: 45 % van ons budget gaat naar onze jeugd: naar onze ploeg Datovoc B, leider in tweede divisie A, en ook naar onze U19, U17 en U15. Al heel vaak goed voor titels op de Belgische jeugdkampioenschappen. De resterende 55 % is dan bedoeld voor de A-ploeg.”

Het bestuur heeft inderdaad en heel attractief jeugdkader uitgebouwd?

“Heel belangrijk om te overleven in het afkalvende Limburgse volley op landelijk vlak. Datovoc B in tweede divisie is onze kweekvijver met Emelie Luyck, Laura Meynckens, Chris Castermans, Marthe Van der Aa, Elise Baert, de zussen Lotte en Joren Vranken, Eline Leeman, Kaat Wirickx, Elise Muermans en libero Joke Snellings. Veel van die meisjes zijn amper 15 jaar. En ze staan eerste in tweede landelijke. ‘Chapeau’ voor coach Niels Notelaers. Bij U19 pronken we met de twee Humblets, Charlene (dochter van Marc Humblet) en haar nichtje Maureen (dochter van Erik Humblet), en met Charlotte Krenicky (passeur, 1m90!). Datovoc B levert speelsters aan voor U 17. En ga zo maar door. Om dat allemaal te doen slagen, moet je heel veel inzetten op de goede vorming. Op dat vlak is onze A-trainster Irina Jeleznova – vijfde seizoen – de geknipte figuur. Deze Wit-Russin uit Minsk kwam naar Tongeren in de grote glorieperiode. Zij werd als trainer-coach de opvolgster van de veelgeprezen Pascal Libon. Irina levert ook bij de jeugd nog altijd topkwaliteit. We hebben bovendien een team in derde provinciale, onder hoede van Jef Vandersmissen. Die waakt over de meisjes U15. Ze krijgen kansen om van het hogere niveau te proeven. Ze mogen echter niet te vroeg verbrand worden. Net daarom krijgen we de hulp van technisch directeur jeugd René Frissen. Hij waakt over de technische leerlijnen. Ook ons dagelijks bestuur van 6 man doet het goed. Het gaat om Ghislain Hardy, Kristien Grauwels, Raf Tonnaer, José Olefs, ikzelf en Michel Meyers. Daarbij, nogmaals, wil ik al onze vrijwilligers ook graag bedanken.”

Nog een andere vraag: de zeer beperkte ruimte op de kalender in de Liga A?

“We overleggen daarover ook in de commissie Liga A. We moeten de competitie, met de vele ‘breaks’, afhaspelen in zeven maanden. Maar terecht wil de commissie een betere spreiding van de play-offs. “Ikzelf, Abdon Moens (Oudegem), Filip De Velter (Hermes Oostende), Patrick Kehoe (Asterix Avo Beveren), Sonja Van Cauwenberghe (Richa Michelbeke), Jo Santermans (Jaraco As) en Joost Kerkhof (Lendelede) stellen ons loyaal op tegenover de bond. Toch hadden we graag ietsje meer aandacht. Het is zeker geen slechte wil, maar wij verwachten toch een betere synergie tussen bond en Liga Dames. We moeten onze competitie beter kunnen ‘branden’, dus populair maken via marketing. Vergeet niet, dat vrouwen de grootste groep vertegenwoordigen in de sport ‘tout court’. Ik wil niet klagerig overkomen. We komen van heel ver. Langzaam maar zeker lopen sommige dingen beter dan vroeger.”

De Liga A wordt aangestuurd door West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Heb je daarvoor een verklaring?

“Dat spruit vooruit uit de traditie. Eén derde is Oost-Vlaams: Oudegem, Gent, Michelbeke, Asterix Avo Beveren. Hermes heeft ook een gigantisch sjiek verleden. Limburg had vroeger naast Tongeren bij de vrouwen ook Zonhoven, Lummen, Hechtel, Hasselt en Riemst aan de top. Maar die hebben het niet volgehouden.”

Datovoc staat nu vierde in de stand. Vijf zeges, twee nederlagen. Is de club klaar om Europees te spelen?”

“Die vierde plaats is een vrij goeie weergave van onze prestaties. Leider Hermes Oostende heeft heel zwaar geïnvesteerd om te pieken. Met Jasmien Biebauw, beste passeur die actief is in België. Met Lise De Valkeneer, libero Amber De Tant en topper Nina Coolman. We speelden tegen hen een goede eerste set. Maar daarna verwaterde onze prestatie tot een collectieve off-day. En Asterix Avo Beveren teert op Celine Van Gestel, Marlies Janssens, Silke Van Avermaet en de sterke Nederlandse opposite Boonstra. Een mooie ploeg, dat staat buiten kijf.”

 

 

Jullie steken met Hermes en ook Amigos Zoersel de neus toch aan het venster. Andere ploegen hebben een vreemde terugval. Waarom?

“Ik kan er moeilijk over oordelen. Gent kampt met veel blessures. Bijvoorbeeld van Laure Flament. Antwerp is oké. Maar inderdaad: Oudegem valt terug. Ook Charleroi, As en nieuwkomer Farciennes. Michelbeke is een goede ploeg, maar hun receptie is slapjes. Dat is een breekpunt.”

Wat is het geheim dit seizoen bij Datovoc Tongeren?

“Geheimen zijn er niet. We hebben de basis van de ploeg al drie jaar kunnen samenhouden: Vinkensteyn, Moors, Wittock en Baska Krenicka. Zo garanderen we sportieve stabiliteit. Die vrouwen vinden elkaar goed, er zijn weinig misverstanden. Vergeet niet dat we vier jaar geleden tegen Jaraco As nog moesten vechten tegen de degradatie. We vonden toen de reddende ‘medical joker’. We hebben na de komst van Sofie Hawinkel, libero Anna Valkenborg en Lotte Schaekers nog intenser zeer gericht versterkt. Via Julie De Beule, de twee Humblets, Charlotte Krenicky. En natuurlijk Liesbeth Mouha (35). Zij wilde voor één seizoen terugkeren naar de oude Tongerse stal. Maar waarom zou ze niet doorspelen, als ze zich goed voelt en zich blijft amuseren? Dat gegeven telt ook voor mijn vriendin en kapitein Anne Moors (30). Zij zegt al twee jaar dat ze gaat stoppen. Eerst zien, hé. Maar natuurlijk is zo’n tweetal zeer geschikt om in tweede divisie een hulp te zijn voor Datovoc B. Want zo zie ik het ook: een meisje kan van de jeugdrangen in dezelfde club doorstoten naar het A-team. Maar datzelfde meisje kan in de nadagen van haar carrière ook terug afdalen naar het B- of C-team. Anders gaat véél te veel ervaring verloren. Ik pleit er dan ook voor om oud-speelsters in te bouwen in het trainerskader van de jeugd. In een ideaal schema zie ik bij Datovoc drie teams: Een A-team, een team in eerste divisie en een team in eerste of tweede provinciale.”

Dit weekend blikken jullie Jaraco As en Amigos Zoersel in de ogen. Het nummer elf en het  nummer twee.

“Ja, ik ben benieuwd. As doet het minder goed. Hoe het komt, dat weet ik niet. Het is een beetje ongewoon. Veel hangt er af van Katrien Gielen, maar zij is geblesseerd. En Lore Gillis (bevalling) heeft anderhalf jaar stilgelegen. Wij hebben nu tien punten meer in de stand (15-5): ik reken dus op winst. Amigos Zoersel is een zwaardere opdracht. Coach Jeroen Reijmen heeft met Tara Lauwers (ex-Datovoc) en Sarah Cools flinke ijzers in het vuur.”

Limburg telt een dozijn ploegen op het hogere niveau. Dus boven provinciale. Vier in eerste en zes teams in tweede divisie. Is dat oké?

“Dat aantal is toch vrij laag, vergeleken met het verleden. De provincie heeft ook geen enkele ploeg in de Liga B. Een veeg teken. Tenzij Wellen of Alken die leemte weldra opvullen. Michel Groven (Wellen) en Hans Minten (Alken) verzetten bergen werk. In tweede divisie wil Riemst kampioen spelen. Datovoc B doet het super goed. En Stevoort is een aanwinst voor de reeks. Bij Beringen zijn drie meisjes zwanger. Alleen Helchteren wordt afgeremd door pech. Globaal ziet het er voor Limburg nog redelijk behoorlijk uit. Wij van onze kant hebben stilaan de moeilijke jaren achter de rug. Een tip: bouw een sterke structuur uit, dan pas kan je als club tegen een stootje. Ik verberg niet dat Datovoc A over drie jaar een achtste Belgische titel wil veroveren.”

Dit weekend: 17 november (20u00): Jaraco As-Datovoc Tongeren; 18 november (17u00): Datovoc-Amigos Zoersel; om 18u00: Farciennes-Jaraco As.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke