Kris Van Snick: “Supercup is geen troostprijs”

 

Bij de vrouwenploegen zijn de meningen verdeeld over de Supercup van zondag 11 november. Om 14u krijgen we in Kortrijk een heruitgave van de bekerfinale eerder dit jaar tussen Oudegem en Asterix Avo Beveren. “Die Supercup valt nu midden in een bijzonder drukke periode met om de drie, vier dagen een wedstrijd. Geef ons dan maar de vorige formule met een Supercup voor het seizoenbegin,” foetert Oudegemcoach Sacha Koulberg.

Zijn confrater Kris Van Snick is evenmin te spreken over de grote hoeveelheid wedstrijden binnen een korte periode, maar hij vindt wel dat de Supercup op dit moment van het seizoen een opwaardering betekent voor het vrouwenvolley.

“Ik denk dat we de Supercup moeten bekijken als een evenement op zich. Het is de beloning om deze wedstrijd te spelen voor hetgeen de speelsters van het vorige seizoen gerealiseerd hebben. En deze wedstrijd spelen op dezelfde dag als de mannen, betekent toch een extra moment om het vrouwenvolley ‘in the picture’ te zetten. Net als bij de bekerfinales in het Antwerps Sportpaleis,” vindt de assistent van Gert Vande Broek.

Betekent deze Supercup nu geen stoplapje voor twee ploegen, die al vroeg uitgeschakeld werden op weg naar een nieuwe bekerfinale?

Kris Van Snick: “Zo zien wij het zeker niet. Er zijn in een seizoen drie prijzen te behalen en één ervan is de Supercup. Vroeger hadden deze wedstrijden plaats vlak voor de competitiestart met ploegen, die dikwijls nog niet helemaal gerodeerd waren. Dat is nu zeker niet meer het geval nadat we toch al een achttal matchen op de teller hebben staan. Ook daarom vind ik deze formule interessanter. Vermits we al niet veel trainingsmogelijkheden hebben met de huidige competitieformule, kunnen we uit dit soort wedstrijden nog veel leren.”

De uitschakeling van Asterix in de Belgische beker was één van de meest opvallende feiten van het huidige seizoen. Wat ging er mis?

“We zijn toch weer moeten beginnen met een geheel nieuwe ploeg met enkele heel jonge meisjes in combinatie met al veel meer ervaren speelsters. En dus is het nog steeds een beetje zoeken naar de juiste balans in onze ploeg. Dat betekent dat we al enkele heel goede wedstrijden gespeeld hebben: in de voorbereiding tegen Mulhouse en Vilsbiberg, in de competitie tegen Hermes Oostende en VDK Gent. Maar daar stonden ook wedstrijden tegenover met diepe dalen. De bekerwedstrijd tegen Amigos Zoersel was er zo één. Een match met enkele ‘ups’ maar veel ‘downs’. Met natuurlijk ook veel verdiensten voor Amigos, dat het maximale wil halen uit hetgeen binnen hun mogelijkheden ligt met toch ook enkele topspeelsters als Sarah Cools en Lieke Clerckx.”

 

Dus toch de Supercup als een soort troostprijs?

“Helemaal niet. Ik vind dat we het voor ons hardwerkend bestuur en onze supporters verschuldigd zijn, dat we minstens één prijs behalen in een seizoen. De Supercup is geen troostprijs, maar ik kijk met minstens even veel aandacht uit naar de manier waarop onze speelsters op het terrein komen. Als je voor een ambitieuze club speelt, moet je in dit soort wedstrijden met veel gretigheid aan de start komen. We moeten met heel veel goesting spelen en trachten ons betere niveau te halen.”

Je kan er wel niet omheen dat het dit seizoen een evenwichtige competitie is in het vrouwenvolley met bijna elke week kleine of grote verrassingen…

“Juist. Er zijn meer ploegen gekomen, die bijna hetzelfde niveau halen. Dat het een open competitie wordt, is een goede zaak voor het vrouwenvolley. De reden van die opwaardering bij verschillende clubs is ook het feit dat verschillende ex-speelsters van Asterix met de voorkeur voor een lager trainingsniveau verspreid geraakten bij verschillende andere ploegen. En natuurlijk hadden die meisjes talent. Ik wees al naar Sarah Cools bij Amigos, ook Jasmien Biebauw en Amber De Tant verhuisden naar Oostende, terwijl er bij de Antwerp Ladies ook een vijftal meisjes rondlopen met een Asterix-verleden.

Dat is natuurlijk leuk, maar daar mag het niet bij ophouden. We moeten het niveau nog verder opkrikken, willen we met ons volley vooruit blijven gaan. Daarom blijven we hard werken met onze jonge speelsters. Apropos, we hebben in de competitie nog altijd geen wedstrijd verloren, hé! Maar aan de kalender moet in de toekomst zeker iets gewijzigd worden. De trainers van hoogste afdeling werden trouwens niet gehoord in deze kwestie. Ik stel alleen vast dat in Nederland de competitie vroeger begon dan bij ons, ondanks het feit dat Oranje tot de laatste week aanwezig was op het WK en België niet.”

Hoe kijk je naar Supercuptegenstander Oudegem?

“Zij beschikken zeker over veel aanvallende kwaliteiten. Vorig jaar speelden ze de bekerfinale en de finale van de play-offs. Toch niet slecht. Ik denk dat ze – net als wij – nog een beetje op zoek zijn naar de juiste balans in de ploeg.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke