Liga en Volley Belgium klaar voor start nieuwe competitie

 

 

Dit weekeinde starten de Belgische competities in de hoogste reeksen van het volley. Zowel de liga als de federatie staan klaar om alles in goede banen te leiden. Dat bleek o.a. op de meer dan drie uren durende vergadering, die de liga voor haar leden – de clubs uit de hoogste afdeling mannen van de Euro Millions Volley League – in Antwerpen voorzag in de lokalen van de firma Fosbury.
Met de voornaamste wijzigingen t.o.v. vorig seizoen waren de vertegenwoordigers van de Liga en Volley Belgium het overigens eens. In het convenant tussen beide partijen lezen we trouwens dat de federatie eigenaar is van de competitie en dat alle voorstellen van de Liga alleen toegepast worden mits ze goedgekeurd zijn door de raad van bestuur van Volley Belgium (lees: de federatie). Waarover gaat het dan?
De Euro Millions-competitie
1. De reguliere competitie (iedereen tegen iedereen, heen en terug) tot 24 februari.
2. Kwalificaties play-offs: nummers één en twee uit reguliere competitie vrijaf: drie tegen zes en vier tegen vijf spelen kwalificaties (best of three).
3. Play-offs1 Champions Final 4: nummers 1, 2 en winnaars kwalificaties (3-6/4-5) spelen heen- en terugmatchen tegen mekaar.
Nummers 1 en 2 van de Champions Final 4 spelen de Champions Final in een ‘best of 5’ en de winnaar is dus kampioen.
4. Play-offs2 Challenge Round: kwalificaties: ploegen 7-10 en 8-9 spelen tegen mekaar in best of 3.
Challenge Final 4: verliezers 3-6, 4-5 en winnaars 10-7 en 8-9 spelen tegen mekaar in heen- en terugmatchen. De winnaar krijgt een CEV-ticket.
5. Play-downs: verliezer 10-7 en 8-9 spelen tegen mekaar in ‘best of 5’. De verliezer zakt naar Liga B.
Eén bemerking van bondsvoorzitter Guy Juwet. “Voorstellen die best mogen uitgeprobeerd worden, al lijken ze ingewikkeld. Het voornaamste is dat er nu een aantal jaren stabiliteit komt in de competitieformule, die dan ook nog eens anders is dan bij de vrouwen.”

 

De Liga-trofee
Wordt tussen 26 en 30 december gespeeld met kwartfinales, halve finales en finale in Roeselare. In deze competitie wordt getest of het ook zonder lijnrechters kan en alleen met scheidsrechters + videoscheidsrechter.
Bemerking van bondsvoorzitter Guy Juwet: “Vorig seizoen klaagden de spelers al over een overbelasting en de noodzaak aan een rustperiode. Als ze verplicht worden door hun clubs om deel te nemen aan die Liga-trofee, gijzel je dan de spelers niet een beetje? En over de mogelijke afschaffing van lijnrechters zijn we het momenteel zeker nog niet eens. ”
Specifieke Liga-afspraken
Naast een ganse reeks boetes, voorziet de Liga voor elke club minstens 14.000€, die kunnen verhoogd worden naargelang de resultaten en de Europese uitslagen.
De video-check wordt ingevoerd tijdens live-uitzendingen, play-offs en finale play-offs.
Bij elke wedstrijd wordt de ‘beste speler van de winnende ploeg’ aangeduid door de coach van de verliezende ploeg.
Op het einde van de maand wordt een ‘dreamteam’ gekozen op elke positie.
Bemerking van bondsvoorzitter Guy Juwet: “Misschien moeten zulke verkiezingen nog beter aansluiten bij de uitverkiezingen op de Volley Proms.”
Telenet zorgt voor de (betalende) tv-beelden.
Het budget van de Liga bedraagt 1,35 miljoen Euro, waarvan 50.000€ besteed wordt aan werkingskosten.
Liga – federatie
De afschaffing van de technische time-out (bij 8 en 16) is goedgekeurd. Ook internationaal lijkt daar een akkoord over te bestaan.
De Liga belooft volle medewerking aan de organisaties van de federatie: Supercup (11 november), Beker van België (finale in het Sportpaleis van Antwerpen op 10 februari) en de ‘Volley Proms’.

15 Life Time Achievement Awards Liga
Onder impuls van ex-bondsvoorzitter Philippe Berben kwam 15 jaar geleden de Liga tot stand. Een periode met veel vallen en opstaan tussen clubs met toch wisselende ambities en doelstellingen. Wie zich gedurende die periode positief had ingezet voor de Liga werd daarvoor door haar ‘gehonoreerd’ met een ‘award’ en een kistje wijn. Het gaat om:
Philippe Berben, ex-Liga-voorzitters Paul Vanderstukken, Frank Smets, Edwin Blauwblomme, Daniel Vandenberghe, CEO Marc Spaenjers, bestuurder Lieven Van der Hulst, clubbestuurders Pierre Van de Putte, Mathi Raedschelders, Rik De Nolf, CEO Nationale Loterij Jannie Haek, coaches Dominique Baeyens, Emile Rousseaux en de spelers Wout Wijsmans en Hendrik Tuerlinckx (als voorzitter van de spelersraad).

Tekst: Marcel Coppens
Foto’s: Bart Vandenbroucke