Vital Heynen: “Mijn droom is een gouden olympische medaille”

Rusland mocht donderdag de koffers pakken na een 3-0 nederlaag tegen de USA en nadat eerder in het toernooi nog een 0-2 voorsprong werd prijs gegeven tegen Brazilië. Maar nadien kwam de enige Belg op dit WK nog in actie: Vital Heynen als immer actieve coach van Polen tegen, versloeg Servië, dat een dag eerder Italië had ingeblikt, met 3-0.

“Na de klucht van een lottrekking die Italië nog maar eens bevoordeelde, zijn we met de Serviërs gaan praten en we hebben gezworen dat als we de Italianen uit het toernooi krijgen, we dat niet zullen laten liggen. Zag je de cijfers van de Serviërs tegen Italië? 25-15, 25-20, 25-18.”

Eén dag later versloegen jullie Servië met 3-0 (28-26, 28-26, 25-22). Mocht je jullie wereldtitel niet verlengen, is dat dan een ramp in Polen?
“We hebben een eerste stap gezet. Italië moet morgen met 3-0 van ons winnen. Een set voor ons moet volstaan, maar niet evident in een zottenkot als hier met 17.000 waanzinnige Italianen. Pas dan kunnen we over de volgende stap spreken.”

Ben je tot hiertoe tevreden over de resultaten van Polen?
Heynen: “Natuurljk. Het doel was om de top-6 te halen en hier staan we. Alles wat er eventueel nog bijkomt is een bonus. Vorig jaar was het Poolse volley in diepe crisis en intussen staan we toch mooi in Turijn.”

Zijn er grote verschillen tussen het Poolse en het Belgische team?
“Een zaak is duidelijk: de Belgische federatie werkt veel beter dan de Poolse, waar veel politieke (machts)spelletjes meedoen, zonder aan het beleid op langere termijn te denken.”

De Red Dragons haalden met een zevende plaats toch een goed resultaat?
“Zeker, maar er zat meer in. Als je hogerop wil geraken, moet je van Slovenië winnen en was dat het geval geweest, dan stonden ook zij bij de laatste zes. Maar al bij al ben ik wel blij dat ze niet afgegaan zijn, want anders kon je wellicht geluiden horen in de aard van ‘Vital heeft een puinhoop achter gelaten’. Niet dus en dat zou ik ook niet gewild hebben uit respect voor de spelers.”

Zitten de Belgen nog verwijderd van de wereldtop en wat komen ze nog te kort?
“Ze zitten nog wel even verwijderd van de wereldtop. Daarvoor komen ze intensiteit en fysieke kracht te kort. Maar ik sluit niet uit dat ze daar ooit geraken.”

Zouden de Red Dragons ook zevende geëindigd zijn met jou als coach?
“Die zevende plaats is toch een geweldig resultaat waar iedereen tevreden over mag zijn en met Anastasi hebben ze echt een wereldcoach in huis.”

Wil je los van dit WK nog iets bereiken met de Poolse ploeg?
“Het is mijn grootste droom om ooit met Polen een gouden medaille te winnen op de Olympische Spelen.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: FIVB