Cristina Moga steunt zeker nog twee seizoenen ‘Antwerp4Volleybal’-project

Het was al een tijdje bekend, maar nu werd het ook officieel gemaakt door sportschepen Ludo Van Campenhout: vier Antwerpse clubs werken samen aan een project ‘Antwerp4Volleybal’, een pilootproject waarvoor het Topsportfonds van de stad Antwerpen alvast 100.000€ over heeft. Het gaat over de samenwerking tussen de Antwerp Ladies, Fixit, Volmar en Oxaco met de bedoeling om vanuit een gradueel gegroeide onderbouw vol talenten te komen tot een Antwerpse topploeg met veel eigen jongeren, zowel bij de vrouwen als bij de mannen.

Gunther Marissen van Oxaco geeft enige toelichting. “Veel clubs kijken niet verder dan de kerktoren en daar wilden we met de jeugdacademie verandering in brengen. In eerste instantie is het resultaat niet belangrijk, maar wel de ontwikkeling van jongeren en de ‘goesting’ om er jarenlang voor te werken. In de jeugdacademie willen wij de talenten uit de vier clubs – en er mogen gerust jongeren uit andere clubs bijkomen – een goede opleiding geven met een doorstroming naar Liga A en Liga B als logisch gevolg.”

Oxaco heeft dan ook recht van spreken, vond Geert De Dobbeleer namens Volley Vlaanderen. “Bij het bekijken van de clubrapporten van vele Vlaamse clubs, bleek Oxaco zowel in 2016 als in 2017 als nummer één gekwoteerd te staan.”

“Ook wij botsten op onze grenzen,” weet Thomas Rossie van Volmar Ekeren. “Daarom zijn we blij om in dit nieuwe project te stappen, waarin veel expertise zit en waardoor we al het genoegen smaakten om als opleidingsclub een speelster te leveren, die bij de Liga A kan trainen en beter worden.” Eenzelfde geluid bij Dirk Eestermans van Fixit, steeds al geroemd als opleidingsclub. “Een doorstartploeg ook, die het niveau naar boven wil halen en door dit samenwerkingsproject op een Liga B-niveau of een niveau van 1ste nationale wil aantreden, zonder te vergeten dat we ook een instroomclub blijven.”

Moga: “Geen jeugdacademie zonder topclub”

Cristina Moga bewees al jaren dat zij een uitstekende coach is en die door hard werken met een leuke groep er zelfs in slaagde voor het komend seizoen een Europees ticket af te dwingen voor de Antwerp Ladies.

“Europees spelen is een beloning voor dat harde werken binnen een beperkt, gezond budget,” klinkt het. “Ik werk graag met jeugdspeelsters, die gewoonlijk vier tot vijf maanden tijd nodig hebben om geïntegreerd te geraken in het ritme op het hoogste niveau. Ik hoop dan ook dat de stad en de verantwoordelijken van de A-academie niet vergeten, dat je geen talentvolle jeugd kan aantrekken als je de top niet onderhoudt. Het Europees avontuur mag geen vergiftigd geschenk worden,” meent Cristina Moga. “Ik hoop dat de stad Antwerpen ons ook hierin kan helpen.”

Dat Moga gelooft in het nieuwe project van “Antwerp4Volleybal” bewijst het feit dat ze alvast twee jaar bijtekende als trainer-coach van de vrouwenploeg in Liga A. “Als ik het tegen mijn ‘goesting’ moet doen, dan stop ik. Maar momenteel word ik gesteund door mijn familie en door mensen in het bestuur, die ervoor zorgen dat ik de combinatie gezin-werk-sport kan blijven maken. Ik heb ook een bepaalde visie op de sport en ik denk dat ik toch wel twee jaar nodig heb om deze visie te realiseren in het kader van dit nieuwe project. Ik besef ook dat er binnen deze club zeker nog een progressiemarge bestaat en dat ik daar met mijn jarenlange ervaring als speelster en als trainster kan toe bijdragen.”

Als ze even het voorbije seizoen overschouwt, kan ze niet anders dan tevreden zijn. “Een leuke groep, die er hard voor wilde werken. Bij Asterix kwam Lisa Van den Vonder af en toe op het terrein omwille van haar sterke opslag, bij ons kon ze twee jaar ervaring opdoen als spelverdeelster en misschien zit er voor haar ook nog toekomst in een beachcarrière. Ook Britt Ruysschaert ontwikkelde zich van libero tot een uitstekende receptie-hoekspeelster. Ook zij moet zeker nog progressie boeken als we in het komende seizoen één keer meer (4x)  kunnen trainen in de Arenahal, die de Antwerpse volleytempel wordt, waar de ganse zaterdag en de zondagvoormiddag matchen kunnen gespeeld worden. De vloer krijgt trouwens een ‘volley-look’.”

De ploeg voor volgend seizoen staat ook al zo goed als vast. Alleen wordt er nog een ‘opposite’ verwacht (Lotte Penders?).

“Vijf speelsters blijven: Britt Ruysschaert, de zusjes Coppens, Lisa van den Vonder, Britt Thielemans. Zij krijgen versterking van Stefanie van Bree (As), Clara Wellens en Lise Timmermans (Haasrode), Sarah De Donder (volleybalschool), Katrien van Heusden (eigen jeugd) en telkens zal er één speelster uit de andere clubs van de jeugdacademie de kans krijgen om de trainingen van de A-ploeg mee te maken,” klinkt het bij het bestuur.

“Maar ik wil me qua komend seizoen zeker niet vastpinnen op een bepaalde plaats in het klassement op het einde van het komend seizoen. Laat deze groep eerst maar groeien,” blijft Cristina Moga realistisch.

 

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke