The sky is the limit

Jaren keken wij met bewondering naar de ‘dunkcontest’ in de NBA. Basketballers leken daar fenomenale hoogtes te bereiken. De laatste decennia lijken topvolleyballers niet alleen steeds groter te worden maar ook hoger te springen. Vooral de Cubanen blinken uit in dit domein. De wereldrecordhouder hoogspringen in atletiek is de Cubaan Sotomayor met 2,45m. Bij de spelers met de hoogste verticale jump met aanloop in het volleybal vinden we ook vooral Cubanen, of correcter gewezen-Cubanen, aan de top. The sky lijkt wel de limit.

  • De volleybalspeler die met aanloop de grootste hoogte bereikte, nl. 3, 83m, is de voormalige Cubaan Leonel Marshall. Dit is nog één van de Cubanen die gevlucht is tijdens het toernooi van De Witte Molen in Sint-Niklaas. Zijn fenomenale maximale sprongkracht was 1,27m. Marshall is geboren op 25/9/79, is 1,96m groot en is op 38-jarige leeftijd nog actief bij Piacenza. Nog altijd heeft hij een sprongkracht van 1,03m. De legendarische supervedette van de NBA, Michael Jordan, had als maximale gemeten sprongkracht 1,22m.
  • Op dit ogenblik zou de speler met de grootste sprongkracht een andere gewezen Cubaan, Wilfredo Leon Venero, zijn. Deze voor Zenit Kazan spelende tot Pool genaturaliseerde speler, die vanaf nu onder de vleugels van Vital Heynen in het nationale team zal spelen, is 2,01m groot en zou aan een hoogte raken van 3,80m. De Canadees G. Schmidt en de Bulgaar M. Kaziyski volgen met 3,78m op de derde plaats. De Pool Bartosz Kurek raakt aan 3,75m. Voor de Duitser G. Grözer is de recordhoogte 3,74m. Twee andere gewezen Cubanen, nl. de tot Italiaan genaturaliseerde Osmany Juantorena en de tot Braziliaan genaturaliseerde Joandy Leal raken aan 3,67m.
  • De Belg met de grootste hoogte tot nu toe gemeten is Matias Raymaekers met 3,65m. Ter vergelijking geven we de cijfers van enkele van onze Belgische toppers. Hendrik Tuerlinckx 1,95m groot raakt 3,56m, Jolan Cox 1,94m groot raakt 3,50m, Sam Deroo 2,02m groot raakt 3,55m, Thomas Rousseaux 1,99m groot raakt 3,53m., Simon Van de Voorde 2,08m groot raakt 3,55m en Pieter Verhees 2,05m groot raakt 3,50m. (Lees verder onder de foto.)

  • Wanneeer we gaan kijken naar de spronghoogte zonder aanloop, dit wil zeggen de blokhoogte, kan je stellen dat dit gewoonlijk een 30 cm minder is. Bij Sam Deroo is dit 25cm en bij Hendrik Tuerlinckx is dit 26 cm.
  • Bij de vrouwen is de Cubaanse Mireya Luis ongetwijfeld de speelster die met haar sprongkracht en explosiviteit het meeste tot de verbeelding heeft gesproken. Zij wordt tevens beschouwd als de beste volleybalster aller tijden. Geboren op 25 februari 1967 speelde zij vanaf haar 15 jaar in het nationale team waarmee zij in 1986 zilver won op het WK, enkele weken nadat ze bevallen was van een dochter. Hierna won zij met Cuba goud op het WK van 1990, 1994 en 1998 en eveneens goud op de OS van 1992, 1996 en 2000. Mireya was 1,76m groot en had een sprongkracht van 94cm. Op YouTube kan je genieten van “the 10 best spiking actions van Mireya Luis”. Nu lijken de beste jumpers te vinden te zijn in de Dominikaanse republiek. Niet minder dan vier Dominikaanse vrouwen bereiken hier een hoogte van 3,30m.
  • Ter vergelijking de cijfers van enkele van onze beste Belgische speelsters: Hélène Rousseaux 1,87m groot raakt 3,22m, Laura Heyrman groot 1,86m raakt 3,10m, Freya Aelbrecht 1,86m groot raakt 3,08m, Kaja Grobelna 1,88m groot raakt 3,05m, Charlotte Leys 1,84m groot raakt 3m en Lise Van Hecke 1,91m groot raakt 3m. Bij de vrouwen is de explositeit meestal veel kleiner en is het verschil tussen de sprongkracht met en zonder aanloop ook veel kleiner. Zo heeft Charlotte Leys een blokhoogte van 2,90 m wat slechts 10 cm minder is als deze met aanloop.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke / CEV