Mieke Moyaert: “Eindronde halen zou knap zijn”

Zaterdag beginnen de jongens U18 aan hun EK in het Slovaakse Puchov en met Frankrijk, Oekraïne, Italië, Slovakije en Rusland krijgt de ploeg van coach Mieke Moyaert stevige kleppers tegenover zich. Maar de coach is gematigd optimistisch.

Jullie beginnen tegen Frankrijk, het land waar jullie vorig jaar in Montpellier van wonnen in de WEZLA-competitie. Een goede opener bijgevolg?

Mieke Moyaert: “Dat zou ik niet durven beweren. We hadden ze vorige week in Nice ook drie dagen als sparring-partner. Die afspraak was al gemaakt vooraleer we wisten dat we in dezelfde poule zouden belanden. Maar op zo’n oefenstage wordt er nog wel wat geëxperimenteerd en krijgt iedereen speelkansen. Frankrijk geraakte op het EK als betere tweede, maar ook dat zegt niet alles, want in die periode was hun beste speler geblesseerd en dat scheelt een slok op de borrel. Qua scouting en analyse van de tegenstander zit het tegen hen wel snor, maar dat geldt allicht ook wederzijds. Toch denk ik dat we tegen hen de drie punten moeten kunnen halen als we ons normale niveau halen. Een goede start is ook belangrijk voor de rest van het toernooi.”

Dan komen Oekraïne en Italië…

Over Oekraïne, dat ook als betere tweede uit de kwalificaties doorstootte, zijn we nog de informatie aan het verzamelen en we zien ze ook nog de eerste dag op het EK aan het werk. Italië kennen we beter, want de jongens van deze generatie verloren vorig jaar in hun vorige categorie de finale van de blauwhemden. Misschien is dat voor hen wel een extra-motivatie om revanche te nemen.” (Lees verder onder de foto’s.)

Na de rustdag volgen Slovakije en Rusland. Speelt het thuisvoordeel mee?

Ik denk niet dat het in het huidige volley nog veel belang heeft of je voor eigen publiek speelt of niet. Rusland is andere koek, want zij vormen een fysiek sterk geheel en voor mij zijn zij de favoriet van het toernooi. Tegen hen moeten we werkelijk stunten, willen we aan puntenwinst geraken. Neen, ik denk dat het onze betrachting moet zijn om vanuit een goede start de eindfase van het toernooi in Tsjechië te bereiken. Dat zou knap zijn.

Ik geloof ook wel in deze ploeg. We hebben een brede kern, met jongens die mekaar goed aanvullen. We zijn goed in verdediging, we beschikken over een sterk middencompartiment, wat je zeker niet bij alle teams tegen komt. Het zijn jongens die willen werken voor mekaar en die ook kunnen pieken als het nodig is. Ze hebben ook een reputatie te verdedigen, maar op dit EK is de tegenstand ook een stapje sterker geworden. Ze moeten gewoon de lijn doortrekken waarmee ze bezig waren en waar ze zich mee kwalificeerden tegen een sterke ploeg als Duitsland.”

Het programma van de Young Red Dragons:

Poule 2 in Puchov: 7 april: 20u Frankrijk; 8 april: 20u Oekraïne; 9 april: 20u Italië; 10 april: rustdag; 11 april: 17u30 Slovakije; 12 april: 15u Rusland.

Poule 1 in Zlin (Tsjechië): Wit-Rusland, Turkije, Tsjechië, Griekenland, Bulgarije, Duitsland.

De eerste twee ploegen uit elke poule spelen de gekruiste halve finales, alvorens om de medailles te strijden.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Mieke Moyaert