“Beker voor Roeselare verdiend, maar Maaseik wil terugslaan”

Na het titanenduel in de beker, met 3-1-winst voor een euforisch Knack Roeselare tegen Noliko Maaseik, beginnen deze week de play-offs in de EuroMillions Volley League. Zoals u wellicht weet, is de formule veranderd. De negen ereklassers zijn ingedeeld in drie poules van drie teams. De drie groepswinnaars en de ‘beste tweede’ over de poules heen, stoten door naar de Final 4. Uit dat viertal komen de twee play-off-finalisten voort, die uiteindelijk de strijd aangaan voor de landstitel. De vijf andere ploegen treden aan in de Challenge round.

Er hoeft geen tekening bij: Knack Roeselare aast op de dubbelslag. Maar Noliko Maaseik is ook kandidaat voor zijn vijftiende landstitel. Headcoach Joel Banks is overigens ondanks de verloren bekerfinale heel trots op zijn team. “Het is toch niet niks: winst van de reguliere titel, goud in de eerste ‘League Trophy’, drie keer winst tegen Roeselare, de finaleplaats in de Belgische beker en de kwalificatie voor de play-offs 12 van de Champions League. Na twee zeges tegen Izmir (3-2 en 0-3) en de knaller tegen Zaksa Kedzierzyn-Kozle (3-2) met Sam Deroo”, aldus de Brit.

Banks laat zijn licht schijnen op play-off 1. “Geen dubbele competitie met zes, zoals het vroeger was. Wel in drie poules. Dit systeem werkt in het voordeel van de reguliere nrs. 1 en 2. Zo worden Noliko Maaseik en Knack Roeselare goed beloond. Ze blijven voorlopig uit elkaars vaarwater. Harder is het gehanteerde serpentine-systeem voor de reguliere nrs. 3 en 4, dus voor Par-ky Menen en Lindemans Aalst. Die moeten meteen met elkaar afrekenen.” (Lees verder onder de foto.)

DE VISIE VAN JOEL BANKS

PLAY-OFF 1 POULE 1 (nrs. 1, 6 en 7)

Prognose: Noliko Maaseik wint de poule. VBC Waremme en Axis Shanks Guibertin zijn aan elkaar gewaagd en vechten het onder elkaar uit voor de tweede plaats.

 

NOLIKO MAASEIK

“De beker is wat het is. De ervaring van vertrokken spelers als Skladany, Bontje of Santucci misten we niet echt. Vorig jaar lukte het in de cup evenmin. Zodus. Ervaring is natuurlijk nodig. Mijn ploeg is verjongd, dat klopt. Maar dat is geen reden om niet te presteren in de play-offs.  Ik zal veel aandacht hebben voor de juiste receptielijn. Ik heb de keuze uit Bruno, Maan, Rychlicki en Ahyi. Er moet gezonde concurrentie zijn. Die is er ook. En heel positief. Veel aspecten spelen mee. Wie heb ik precies nodig voor de wedstrijd die komen gaat? Hoe bereik ik de goede ‘chemie’ om die wedstrijd te winnen? Uiteraard is het ons doel om als eerste te finishen. Het allerbelangrijkste is die bekerfinale laten bezinken. Het slechte gevoel en de frustratie moeten snel uit de groep. We zullen kijken naar de feiten en de beelden, individueel en als team. Correcties zijn belangrijk in de topsport. Hoe ga je om met een finale die je verliest? En we moeten de knop dan omdraaien. We moèten verder. Dat zullen we ook doen.

VBC WAREMME

VBC klopte ons in de Steengoed Arena in oktober met 2-3. Dat was het triggermoment voor een tot dan wisselvallig Maaseik. Het verlies was het begin van onze stijgende lijn. Waremme heeft een goed regulier seizoen gespeeld. VBC-spelers werken hard voor elkaar. Er zit veel sfeer, inzet en energie in de groep. Zelfs als ze 0-2 in het krijt staan. Ze blijven vechten, ze proberen altijd terug te komen. Ik zie weinig stress in het team. Receptie-hoeken Pavelka en David, opposite Abinet en spelverdeler Lienert Cosemans zijn echte lefgozers. Nog een belangrijk element: ze beseffen heel goed dat ze ‘de underdog’ zijn. Daarom juist zijn ze zo gevaarlijk. Maar we wipten ze toch in de kwartfinales van de beker.”

AXIS SHANKS GUIBERTIN

Axis vergelijken met Waremme: dat is een beetje van hetzelfde. Dit team speelt met een duidelijk plan. Is altijd fors opgepept, klaar voor de strijd, met veel agressie. Ze steunen op veel ervaring in de Liga A: met Aljosa Urnaut, Seppe Baetens en Wannes De Beul. De piepjonge Wojik, een Canadees met Poolse roots, mag je niet onderschatten. Soms vliegen ze zwaar uit de startblokken. Ik herinner me dat we in Guibertin zwaar onder druk kwamen in de eerste set. Een foutje hier, een foutje daar. We haalden het nipt. Daarna kwamen we op niveau en werd het vlot 0-3. Thuis gaven we wel een set prijs.”

PLAY-OFF 1 POULE B (nrs. 2, 5 en 8)

Prognose: Knack Roeselare wint de poule. Haasrode VHL is sterker dan VDK Gent en palmt de tweede plaats in.

KNACK ROESELARE

“Elf bekers en ik dacht ook elf titels. Vijf keer op een rij landskampioen onder Emile Rousseaux. Drie keer op een rij bekerwinnaar. Het zijn heuse adelbrieven. Met springveer Hendrik Tuerlinckx, Pieter Coolman (zware floats, blok en aanval eerste tijd) en libero Stijn Dejonckheere als een super defensief en receptioneel sluitstuk. Ook Trinidad, Verhanneman en Van Hirtum hebben me verbaasd. Ze hebben sterk gespeeld in de cupfinale. Opvallend: ze staan er op de belangrijke momenten. Als het om de prijzen gaat. Op dat vlak hebben we achterstand. Knack is de te kloppen ploeg voor de titel. Wil je kampioen spelen, dan moet je voorbij de West-Vlamingen. Ze zijn zo goed op elkaar ingespeeld. Dat ze met veel Belgen uitpakken, is mooi. Maar die komen niet ‘per se’ uit hun eigen jeugdopleiding. Maaseik heeft op dat punt zijn ligging een beetje tegen.

VOLLEY HAASRODE LEUVEN

Dit team wil altijd in de eerste helft van de ranking eindigen. Ze zijn aan een heel goed seizoen bezig. Met het budget en de mogelijkheden die het bestuur heeft, wordt er uitstekend gewerkt. Coach Kris Eyckmans is een man met visie. Hij wil graag ook met jonge Belgische talenten werken. Ik ben vooral fan van spelverdeler Iwan Verelst. En van youngster en ‘rookie’ Simon Peeters, die een seizoen eerder hard uitpakte in Antwerpen en nu zijn niveau alweer heeft opgekrikt. Roeselare zal een horde te hoog zijn, maar de tweede plaats lijkt een certitude voor VHL.

VDK GENT

De Stroppen hebben een heel moeilijk seizoen achter de rug. Hebben ze nog mentale reserves? In elk geval wordt het contract van coach Marko Klok niet verlengd. Dat bericht heeft het bestuur al de wereld ingestuurd. We lieten ons in Gent bijna verrassen: 2-3. Ik stel vast dat Jente De Vries het uitstekend heeft gedaan. Maar hij vindt te weinig steun. Alleen Lowie Stuer brengt de ervaring bij van de nationale ploeg. Hij was ook de beste libero op het EK. VDK Gent heeft regulier de hele tijd gezocht naar meer cohesie en een beter ‘teamplay’. Dat lukte slechts moeizaam. Op basis van de competitie eindigen ze in de poule B op de derde plaats.”  (Lees verder onder de foto.)

PLAY-OFF 1 POULE C (nrs. 3, 4 en 9)

Prognose: Par-ky Menen en Lindemans Aalst gaan in de clinch voor plaatsen 1 en 2. Amigos Zoersel kan het beide tenoren een beetje moeilijk maken.

PAR-KY MENEN

“Par-ky zie ik dolgraag spelen. Ze hebben echt gebouwd aan iets moois. Ondanks het tijdelijke uitvallen van Gorski en Winkelmuller. Menen is absoluut niet te onderschatten en heeft dankzij coach Ratko Peris – petje-af voor hem – heel goede stappen gezet. Ik mag de zeer creatieve Spaanse set-up Folguera niet vergeten. Dat is genieten, als je die bezig ziet. Ook de jonge Fransman Julien Winkelmuller is een prima aanwinst. Jelle Sinnesael is al jaren top in de Liga A. Een echte clubspeler. Par-ky is een zeer uitgebalanceerd geheel. Een uiterst gevaarlijke tegenstander. Heel goed georganiseerd in blok en verdediging.

LINDEMANS AALST

Een heel interessante ploeg, gebouwd rond kapitein Staszewski. De Pool speelt al enkele jaren in ons land en kent het klappen van de zweep. Wat in het oog springt: de spelersgroep heeft collectief goed gereageerd op het verrassende vertrek van top-spelverdeler Frank Depestele naar Argentinië. Ik zie weinig ‘damage’, helemaal geen of slechts geringe schade. Het lijkt me zelfs dat Lindemans sterker geworden is als team. Ze zijn goed ‘samengekomen’. We dienden in de finale van de League Trophy (2-3) keihard te knokken tot het allerlaatste punt. Hopelijk raakt Gertjan Claes snel verlost van zijn blessure in de hals. Sterkhouders zijn allereerst aanvoerder Staszewski. Hij speelt heel constant. Libero Dennis Deroey is heel stabiel en barst van de ervaring. Ook hoofdaanvaller Gert van Walle kan elke tegenstander veel pijn doen. De Fransman Jhon Wendt maakt een stevige indruk.   

AMIGOS VAN PELT ZOERSEL

Amigos is op de negende plaats geëindigd. Deels te wijten aan de lange periode van inactiviteit van hoofdaanvaller Jeroen Oprins. De club werd ook aan de spelverdeling geconfronteerd met blessurelast. Het is in deze ploeg een beetje zoals bij VDK Gent, dat staat of valt met De Vries en Stuer. Bij Amigos is Oprins een belangrijk element in elk wedstrijdverhaal. Hij krijgt massaal veel ballen. Hij heeft een goede opslag, een krachtige aanval en een deftig blok. Als hij draait, kan Amigos heel gevaarlijk uitpakken. Als hij geblesseerd is, heeft Amigos geen back-up. Als het op één of andere coëfficiënt aankomt, voor de eerste en tweede plaats, kan Amigos zeker de hand hebben in de verdeling van de posities.”  

TEKST: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke

 

KALENDER

Play-off 1 poule A

Woe 21/2 20u45: Axis Guibertin-VBC Waremme

Za 24/2 20u30 Noliko Maaseik-Axis Guibertin

Za 3/3 20u30 VBC Waremme-Noliko Maaseik

Woe 7/3 20u30 Noliko Maaseik-VBC Waremme

Vrij 9/3 20u45 Axis Guibertin-Noliko Maaseik

Zo 18/3 14u00 VBC Waremme-Axis Guibertin

Play-off 1 poule B

Do 22/2 20u30 VDK Gent-Haasrode VHL

Za 24/2 20u30 Knack Roeselare-VDK Gent

Za 3/3 20u30 Haasrode VHL-Knack Roeselare

Woe 7/3 20U30 Knack Roeselare-Haasrode VHL

Zo 11/3 15u00 VDK Gent-Knack Roeselare

Za 17/3 20u30 Haasrode VHL-VDK Gent

Play-off 1 poule C

Woe 21/2 20u30 Amigos Van Pelt Zoersel-Lindemans Aalst

Za 24/2 20u30 Par-ky Menen-Amigos Van Pelt Zoersel

Za 3/3 20u30 Lindemans Aalst-Par-ky Menen

Woe 7/3 20u30 Par-ky Menen-Lindemans Aalst

Za 10/3 20u30 Amigos Van Pelt Zoersel-Par-ky Menen

Za 17/3 20u30 Lindemans Aalst-Amigos Van Pelt Zoersel