Europese laureaten in 2017

In Moskou werd in het Ritz Carlton Hotel door het CEV een gala gehouden waarop de beste volleyballers en beachvolleyballers, die het voorbije jaar in Europa hun stempel hadden gedrukt op het volleybal, in de bloemetjes werden gezet.

De Rus Maxim Mikhaylov, driemaal opeenvolgend met Zenit Kazan winnaar van de CL, winnaar van het EK in 2013 en 2017 en tevens gouden medaillewinnaar op de OS van Londen werd uitgeroepen tot volleybalspeler van het jaar.

Tijana Boskovic van Servië, MVP en gouden medaillewinnaar op het EK in Azerbeidjan, en met Eczacibasi tevens winnaar van het brons in de CL werd uitgeroepen tot volleybalspeelster van het jaar.

De titel ‘King van de beach’ ging naar het Italiaanse duo Nicolai – Lupo. Na hun zilveren medaille in Rio wonnen ze goud op het EK in 2014, 2016 en 2017. In de finale van de World Tour in Hamburg veroverden zij tevens brons waardoor ze op de hoogste plaats eindigden van de Europese teams.

De titel van coach van het jaar bij de vrouwen ging naar Giovanni Guidetti. Met Vakifbank won hij dit jaar zowel de CL als het WK van clubs. Hij haalde tevens in vier opeenvolgende EK’s een medaille. Met Duitsland won hij zilver in 2011 en 2013, met Nederland won hij zilver in 2015 en met Turkije won hij brons in 2017 .

Bij de mannen ging die titel naar Vladimir Alekno, Hij won met Zenit Kazan vier maal de CL waarvan de laatste drie jaar op rij. In 2017 won hij tevens de Russische liga zonder een wedstrijd te verliezen. Daarenboven won hij met Rusland goud op de OS van Londen.

Een speciale onderscheiding ging naar het vrouwelijke Russische beachduo Maria Voronina en Mariia Bocharova. Respectievelijk 15 en 17 jaar oud zijnde wonnen ze in Kazan goud bij de U18 om dit twee weken later over te doen bij de U20 in Vulcano.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV