Marlies Janssens: “Final Four halen is het minimum in European Golden League”

De Yellow Tigers stonden woensdag op hun vrije dag te blinken in de lokalen van sponsor Lotto, waar ze tevens hun nieuwe T-shirts voor het komend EK in België (vanaf 17 augustus) in ontvangst mochten nemen. Omdat er vanaf de kwartfinales niet meer in Gent, maar in Brussel gespeeld wordt, mochten ze een afbeelding van het Atomium op hun truitjes meedragen.

Maar eigenlijk lag de focus van de Belgische vrouwenploeg eerder op de deelname aan de European Golden League, waarvoor zaterdag om 20u in Kortrijk gespeeld wordt tegen Bosnië-Herzegovina. Eén week later zien ze in Beveren om 17u het Zweedse team in de ogen. Voorlopig weinig gegevens over de tegenstanders, maar reekswinst lijkt zeker mogelijk.

Op het WK vorig jaar in Nederland was, naast Britt Herbots, zeker middenspeelster Marlies Janssens één van de blikvangers bij de Yellow Tigers.

Enkele weken na het beëindigen van het WK werd van haar een gelijkaardige prestatie verwacht bij haar clubteam VDK Gent. Wat vond ze zelf van het voorbije seizoen?

Marlies Janssens begint voorzichtig: “Ik denk dat de club tevreden was met een goede Europese campagne, met een tweede plaats in de competitie – hoewel de ploeg vorig jaar kampioen werd – en met opnieuw een bekerfinale. In de beslissende fase verloren we twee keer van Asterix Avo Beveren, twee keer de beste ploeg moeten we eerlijk toegeven.”

Marlies Janssens

Kregen jullie geen forse dreun na het verlies van de beker?

“We stonden er uitstekend voor om die dit jaar te winnen. Het kon alle kanten op en dat we in de tiebreak verloren, was natuurlijk een beetje zuur. Maar ik denk dat we vorig seizoen na het verlies van de beker nog dieper in de put zaten.”

Waar liep het mis in het voorbije seizoen?

“Iedereen weet het intussen, maar niemand durft het zeggen. Ik denk dat het één van mijn moeilijkste jaren was om binnen deze groep te leven. Er was duidelijk een gemis aan groepsdynamiek. De samenwerking verliep stroef. Het zegt ook alles als in januari al zeven speelsters besloten hadden andere oorden op te zoeken.”

Wordt er niet overal veel te vroeg over transfers gepraat?

“Ik kwam op 1 oktober toe bij de club en in november werd ik al door enkele clubs gepolst om er volgend seizoen te gaan spelen. Natuurlijk is dat veel te vroeg. Helaas blijkt het in ons land, maar ook in omringende landen, een slechte traditie te zijn. De vijver waarin clubs kunnen vissen om nieuwe talenten binnen te halen, is veel te klein en dan krijg je zulke situaties.”

Je koos voor Oudegem. Wat wordt daar de bedoeling?

“Voor mij is de terugkeer naar Oudegem een beetje opnieuw thuis komen. Ze eindigden twee jaar geleden vierde, vorig seizoen derde, dus zou de logische stap zijn dat ze nu mikken op de tweede plaats. Dat zou wel leuk zijn, want in mijn carrière heb ik toch een heel leuk parcours afgelegd bij twee ploegen: Asterix en nu Oudegem. Ik zie volgend seizoen misschien wel meer sterke clubs in de hoogste vrouwenafdeling. Bevo Roeselare wordt genoemd en ze hebben inderdaad heel wat individueel talent, maar daarom hebben ze misschien nog niet de juiste groepssfeer. We zien wel.”

Maar eerst de Yellow Tigers. Blij dat jullie weer samen zijn?

“Inderdaad. Wij waren vorig jaar lange tijd samen en toen klikte het al uitstekend binnen deze groep. Dat is nog niet veranderd.”

Wat weten jullie van de komende tegenstanders?

“Voorlopig weinig. Wij hebben in het verleden al wel enkele keren gespeeld tegen Bosnië/Herzegovina en telkens vrij comfortabel gewonnen. Zweden lijkt me dan ook een grotere uitdaging. Het is afwachten of de zusjes Haak er zullen bij zijn. Volgens Silke Van Avermaet zal Anna, haar teamgenote bij Mulhouse, er wel bij zijn. Maar vedette Isabella Haak vermoedelijk niet.”

Het Atomium op het nieuwe T-shirt.

Wat is bijgevolg de doelstelling?

“Ik denk dat de Final Four halen onze minimale doelstelling moet zijn. Misschien kunnen we daarin opnieuw onze plaats in de Volley Nations League (VNL) heroveren, maar het is allemaal nog heel onduidelijk: tegen wie moeten we spelen, wie organiseert de Final Four? In het laatste weekeinde van juni zou alles geweten moeten zijn. Dan hebben we vakantie van 25 juni tot 17 juli om ons voor te bereiden op het EK.”

Hoe belangrijk is dat EK voor jullie?

“Het is natuurlijk bijzonder omdat het in eigen land gespeeld wordt, maar we mogen de fout niet maken dat we onszelf gaan opblazen. Het moet allicht wel de betrachting zijn om de kwartfinale in Brussel te halen. Daarna zien we wel wie de tegenstanders worden.”

Tenslotte nog het olympisch kwalificatietoernooi…

“Dat is natuurlijk nog heel ver. Ik denk dat we ons daarop niet te hard moeten focussen. We moeten er tegen Brazilië, Japan en Turkije uitkomen, wat betekent dat we minstens twee keer moeten stunten, ook al speelden we vorig jaar op het WK misschien wel onze beste match van het toernooi tegen Japan…”

Spelverdelers

Coach Gert van de Broek en zijn assistenten zetten liefst vijf spelverdelers op de ‘long list’ van speelsters die in aanmerking kwamen voor een selectie bij de Yellow Tigers. Daar zijn intussen Sara De Donder (Antwerpen) en Lara Nagels (nog een jaartje langer bij het Griekse Markopoulos) al uit verdwenen en dus moet de titularis van vorig jaar, Jutta van de Vyver, het opnieuw opnemen tegen de ‘concurrentie’ van Elise Van Sas en Charlotte Krenicky.

De staff van de Yellow Tigers.

Jutta speelde in de Belgische competitie opnieuw een goed seizoen bij Charleroi, dat blijkbaar voor één keer haar basiskern blijft houden voor komend seizoen. “Ik reken dan ook op een schitterend jaar in de volgende competitie, al zal Asterix altijd de club van mijn hart blijven.”

Ben je intussen zeker van jouw basisplaats bij de Yellow Tigers?

Jutta: “We speelden drie oefenmatchen tegen Bulgarije (twee keer gewonnen, één keer verloren) en daarin kwam iedereen aan bod. Elke speelster in deze ploeg heeft haar eigen kwaliteiten en capaciteiten. We kennen mekaar intussen natuurlijk wel, maar het is ook logisch dat elke speelster nog bijleert.”

Wat heb jij bijgeleerd in het voorbije seizoen?

“Ik denk dat ik zeker meer maturiteit heb bijgekregen op het terrein. Iedereen heeft technisch vorderingen gemaakt, Charlotte speelde inderdaad een uitstekende play-off-finale. Maar dit is topsport en dus moet je aanvaarden dat er jongeren op komst zijn, die misschien wel jouw plaats kunnen innemen. Maar die concurrentie werkt ook juist inspirerend. Iedereen wil wel tonen wat ze in haar mars heeft en daar kunnen de Yellow Tigers alleen maar beter van worden.”

Tekst: Marcel Coppens

Programma European Golden League

Groep A:

27 mei: België – Bosnië/Herzegovina (20u Kortrijk); 31 mei: Zweden – Bosnië /Herzegovina; 3 juni: België – Zweden (17u Beveren); 10 juni: Bosnië/Herzegovina – Zweden; 14 juni: Bosnië/Herzegovina – België; 17 juni: Zweden – België.

Groep B: Roemenië, Slovakije, Tsjechië.

Groep C: Oekraïne, Hongarije, Frankrijk.