Toptalenten op zoek naar groei en bevestiging

De Topsportschool zendt haar zonen uit. Dat is het minste wat we kunnen stellen als we onderstaand lijstje van spelers bekijken. Vanaf volgend seizoen zeggen zij het internaat in Vilvoorde vaarwel om hun geluk te beproeven bij een ambitieuze club in Liga A of B. Van de huidige lichting zijn er namelijk niet minder dan acht spelers die deze stap wagen. ‘Dat moet toch elk seizoen de betrachting zijn?’, horen we u terecht denken. Natuurlijk is het de doelstelling van de TSV om elk schooljaar een nieuwe lichting klaar te stomen voor het grotere werk, maar tussen theorie en praktijk blijft er nog altijd een groot verschil.

Ons opzet van onderstaande bijdrage is even simpel als leerrijk. Wij willen u namelijk niet alleen kort laten kennismaken met de persoon achter deze acht jonge talenten, maar ook met het potentieel van deze interessante lichting. Daarvoor gingen we in de eerste plaats aankloppen bij de spelers zelf door hen drie open vragen voor te schotelen. Ten tweede vroegen we naar het kennersoordeel van Michel Mariën die sinds 2021 als trainer in de derde graad verbonden is aan de Topsportschool in Vilvoorde. De jongens, die nu uitstromen, zit hij samen met Kris Eyckmans al twee jaar lang te pushen naar een hoger niveau.

De 42-jarige Mariën is sinds 2017 assistent-coach van de nationale junioren en trekt volgende zomer als hoofdcoach van de U21 Red Dragons naar het WK in Bahrein. Het leeuwendeel van onderstaande namen zal deel uitmaken van de U19-selectie dat met het WEVZA, EYOE en WK een enorm drukke zomer in het vooruitzicht heeft. Enkele spelers zullen nadien ook de kans krijgen om aan te sluiten bij de U21 Red Dragons waarmee Mariën dus vanaf begin juli in Bahrein vertoeft. “We proberen hen steeds een zo goed mogelijke basis mee te geven op technisch en tactisch vlak, maar ook qua topsportmentaliteit. Hopelijk beschikken ze op deze manier in hun nieuwe club over een degelijk fundament om zich als speler verder te ontwikkelen.”

Hieronder volgt een samenvatting van elke speler met in de eerste plaats enkele basisgegevens, gevolgd door een antwoord op onderstaande vragen met het oordeel van Michel Mariën als afsluiter.

  1. Waarom heb je voor deze welbepaalde club gekozen of hoe ben je daarmee in contact gekomen?
  2. Wat is jouw ambitie voor volgend seizoen bij deze club?
  3. Hoe zie jij jouw carrièreplanning op lange termijn?

Daan Spiessens

Bijnaam: Spies

Leeftijd: 17 jaar

Woonplaats: Leuven

Wanneer begonnen met volleyballen: 7 jaar

Allereerste club: Volley Haasrode Leuven

Transfer naar: Antwerpen

Positie: Middenman

Links- of rechtshandig: rechtshandig

Gewicht: 83 kg

Lengte: 198 cm

Lengtepredictie: 204 cm (maar zal hij niet halen)

Spronghoogte: 342 cm

Lid van nationale selectie: U19 Red Dragons

Idool uit de Belgische competitie: Laszlo De Paepe

Idool uit een buitenlandse competitie: Barthélémy Chinenyeze (Franse middenman van Lube Civitanova)

Droomclub: ‘home sweet home’ dus Volley Haasrode Leuven

  1. Antwerpen heeft contact met mij opgenomen, omdat ze geïnteresseerd waren. Ze hebben ambities om naar Liga A te promoveren, dus dat project spreekt me wel aan. Ik zal er ook meer speelkansen krijgen dan bij Volley Haasrode Leuven. Het is ook gemakkelijker te combineren met mijn studies aangezien Antwerpen alleen ‘s avonds traint.
  2. Dat is duidelijk: kampioen spelen om het jaar nadien naar Liga A te kunnen stijgen. Natuurlijk wil ik ook heel veel bijleren zodat ik mezelf kan voorbereiden om een stap hogerop te zetten.
  3. Daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Momenteel heb ik maar één doel en dat is mezelf zo hard pushen om er zoveel mogelijk uit te halen. En plezier maken natuurlijk, want dat hoort er ook nog altijd bij.

Oordeel van Michel Mariën:

“Daan kende best wel een lange periode van moeilijkheden met de knie en ook tijdens zijn revalidatieperiode kende hij zware momenten, omdat hij minder met de bal kon trainen. Maar ondertussen heeft hij zijn knie opgetraind en begint hij er op een knappe manier door te komen. Daans kwaliteiten liggen voornamelijk in het aanvallende compartiment, waar hij heel dwingend kan zijn. De werkpunten liggen eerder in het defensieve compartiment zoals (lezen in) blok en defense. Ook zijn opslag mag nog wat bijgespijkerd worden.”

Wannes Van Alboom

Bijnaam Zwannie

Leeftijd: 17 jaar

Woonplaats: Oostakker

Wanneer begonnen met volleyballen: 2014

Allereerste club: Caruur Volley Gent

Transfer naar: Caruur Volley Gent

Positie: Receptie-Hoek

Links- of rechtshandig: Rechtshandig

Gewicht: 82 kg

Lengte: 193 cm

Lengtepredictie: 197 cm

Spronghoogte: 335 cm

Lid van nationale selectie: U19 Red Dragons

Idool uit de Belgische competitie: Gilles Vandecaveye

Idool uit een buitenlandse competitie: Francesco Recine (Italiaanse hoekspeler van Piacenza)

Droomclub: Sir Safety Perugia, Gas Sales Blue Energy Piacenza

  1. Ik heb gekozen voor Caruur volley Gent, omdat het altijd al een droom geweest is om te volleyballen op het hoogste niveau in België. Toen Caruur mij contacteerde heb ik geen moment getwijfeld om te gaan. Ik kijk er als jonge gast vooral naar uit om veel bij te leren van ervaren spelers zoals bijvoorbeeld Anshel Vereecke, Martijn Colson en Chris Ogink die al jaren een vaste waarde zijn voor de club in Liga A. Mijn keuze was dus best wel snel gemaakt. Bovendien ken ik de club ook al heel lang, omdat ik er in de jeugd nog heb gespeeld. Gent heeft een sterk samenhangend en stabiel bestuur. Zij bereiden voor spelers alles tot in de puntjes voor, dus het is voor mij de ideale club om volleybal op hoog niveau te combineren met mijn studies.
  2. Ik wil volgend jaar vooral heel veel bijleren en mijn spel zo snel mogelijk laten evolueren naar het niveau dat nodig is om in Liga A aan de bak te komen.
  3. De eerstkomende jaren wil ik vooral kijken hoe alles in zijn werk gaat. Op langere termijn is het mijn ultieme doel om een vaste waarde te worden bij een club in Liga . Natuurlijk zou ik ook graag deel uitmaken van de Red Dragons en misschien zit er ooit zelfs een transfer naar het buitenland in.

Oordeel van Michel Mariën:

“De ontwikkeling van Wannes heeft de nodige vertraging opgelopen door een operatie aan de knie. Ondertussen heeft hij wel heel hard gewerkt aan zijn terugkeer. Wannes heeft misschien minder power en is fysiek nog niet zo sterk ontwikkeld in vergelijking met zijn ploegmaats, maar hij compenseert dit wel met veel handigheid, spelinzicht en variatie in zijn spel. Wil Wannes verder doorgroeien, dan zal hij zeker nog moeten investeren in zijn eerste balcontact in receptie en zijn defensieve mogelijkheden.”

Berre Van Looveren

Bijnaam: Berend of Beire

Leeftijd: 18 jaar

Woonplaats: Zoersel

Wanneer begonnen met volleyballen: 5 jaar

Allereerste club: Amigos Zoersel

Transfer naar: VBC Waremme

Positie: Receptie-hoekspeler

Links- of rechtshandig: Rechtshandig

Gewicht: 82 kg

Lengte: 189 cm

Lengtepredictie: 190 cm

Spronghoogte: 339 cm

Lid van nationale selectie: U19 en U21 Red Dragons

Idool uit de Belgische competitie: Seppe Rotty 

Idool uit een buitenlandse competitie: Aleksandar Nikolov (Bulgaarse hoekspeler van Lube Civitanova

Droomclub: Modena Volley

  1. Ik heb gekozen voor VBC Waremme, omdat het een warme club is. En het is ook een club waar ik gemakkelijk mijn tijd ga kunnen combineren met de studies. Bovendien zijn de Luikenaars een club die kansen geeft aan jonge spelers en ook graag werkt met jonge talenten. Mijn broer, Tijl Van Looveren (setter),  speelt trouwens ook bij Waremme, dus dat is mooi meegenomen.
  2. Ik wil mezelf als speler ontwikkelen en kijken of ik mijn spel op het niveau van Liga A niveau kan krijgen. Daarnaast wil ik natuurlijk een meerwaarde zijn voor de groep.
  3. Ik kijk er naar uit om ooit een vaste waarde te worden bij een ploeg uit de Liga A. Ik droom ervan om ooit geselecteerd te worden voor de Red Dragons en met de nationale ploeg ook echt goede prestaties neer te zetten.

Oordeel van Michel Mariën:

“Berre beschikt over veel technische kwaliteit, heeft een goed spelinzicht, speelt met veel drive en is een enthousiaste speler met een echte winnaarsmentaliteit. Hij moet groeien naar een (in volleybaljargon) type R5, een speler met in de eerste plaats liberokwaliteiten, maar ook de nodige mogelijkheden in aanval. Wat opvalt, is dat Berre vooral de laatste maanden veel constanter is geworden in receptie en met een veel lagere foutenlast speelt in aanval. Op aanvallend vlak begint hij dus meer controle te krijgen over beide hoeken, kan hij meer variatie in zijn spel leggen en vindt hij gemakkelijker oplossingen. Net zoals Kobe Verwimp heeft ook Berre nood aan een hoger trainingsniveau om te kunnen blijven groeien.”

Kobe Verwimp

Leeftijd: 18 jaar

Woonplaats: Leuven

Wanneer begonnen met volleyballen:  6 jaar

Allereerste club: Volley Haasrode Leuven

Transfer naar: Volley Haasrode Leuven

Positie: libero

Links- of rechtshandig: rechtshandig

Gewicht: 72 kg

Lengte: 181 cm

Lengtepredictie: 182,5 cm

Spronghoogte: 328 cm

Lid van nationale selectie: U19 en U21 Red Dragons

Idool uit de Belgische competitie: Geen echt idool, maar misschien toch Dennis Deroey

Idool uit een buitenlandse competitie: Jenia Grebennikov (Franse libero van Zenit St. Petersburg)

Droomclub: Lube Civitanova

  1. Ik heb bijna heel mijn jeugd bij Volley Haasrode Leuven gespeeld, dus is het nu heel mooi om terug te keren naar de heimat. Daarnaast woon ik ook in Leuven en is het makkelijk te combineren met mijn studies. Ik geloof ook echt in mijn speelkansen, wat het natuurlijk zeer interessant maakt.
  2. Het is sowieso mijn ambitie om basisspeler te worden. Hiervoor ga ik mezelf natuurlijk wel eerst moeten bewijzen. Enerzijds zal ik iets moeten laten zien aan de coach en de andere stafleden natuurlijk, anderzijds zeker ook aan mijn ploegmakkers en de toeschouwers. Mocht ik daar in slagen, denk ik dat ik mijn eerste grote stap gezet heb in Liga A.
  3. Het is mijn droom om naar het buitenland te gaan en als het even kan, mag dat zeker Italië zijn. Natuurlijk besef ik wel dat dit zeer hoog gegrepen is, dus ik blijf daar graag bescheiden over. Ik weet maar al te goed dat dit als libero geen gemakkelijke opdracht wordt, maar het is wel iets waar ik naartoe wil streven. Nu komt het erop aan om elke kans te grijpen.

Oordeel van Michel Mariën:

“Kobe zal vermoedelijk snel in het vizier van bondscoach Emanuele Zanini terecht komen en dat zegt eigenlijk al genoeg. Hij is de kapitein van de ploeg en een echte leider die zich steeds inzet. Hij beschikt over die echte winnaarsmentaliteit, maar durft ook kritisch te zijn voor de ploeg en zichzelf. En niet onbelangrijk: Kobe is leergierig. Hij heeft vooral het afgelopen jaar een meer constant niveau gevonden in receptie, verdediging en pasovernames. Kobe heeft nu vooral dringend nood aan trainingen op Liga A-niveau om verdere vooruitgang te blijven boeken.”

Wordt vervolgd

Tekst: Kenny Hennens

Foto’s: archief