Beachvolley met nieuwe, frisse look

De zomer zal er – wat het beachvolleybal betreft – nooit meer hetzelfde uitzien. De formule is veranderd, want er wordt voortaan twee dagen na elkaar gevolleybald door iedereen die meedoet aan de Pro- en de Challenge reeks. Het concept is in een ander dynamisch zomerkleedje gestoken en elk niveau is precies op maat gemaakt van de deelnemers. Je hebt de top12 – de teams met de meeste punten (Pro) – dan zijn er de volgende 12 duo’s (Challenge), maar uiteraard is er ook een mogelijkheid om beachvolleybal te spelen op divisieniveau of in de provinciale afdeling.

Bovendien zal de verandering ook op het zand te zien zijn. Het deelnemersveld is flink gewijzigd. Geen internationaal topduo meer met de Belgian Beachboys. Die mannen hebben energie gevonden in andere projecten, met onder meer Dries Koekelkoren als duidelijkste voorbeeld. Hij is ondertussen voorzitter van het Belgisch beachvolleybal geworden en hij is de architect van al deze vernieuwingen. Jammer genoeg valt bij de vrouwen het kampioenentweetal Van den Vonder-Cools uit elkaar, wegens een nieuwe operatie en een lang herstelproces van Sarah Cools.

Dries, je hebt behoorlijk veel werk bij de start van de nieuwe ‘Geberit Beachtour’. Maar je bent niet alleen?

Dries Koekelkoren: “Inderdaad, de toernooileiding zal uit een aantal actoren bestaan die elke manche in goede banen zullen leiden. Zij zijn het kloppend hart van de gebeurtenissen. Zij zijn tegelijkertijd de wedstrijdjury en zullen gezamenlijk een beslissing nemen over het verloop van elk toernooi. Als supervisor en wedstrijdcommissaris werden Jeroen Devey en Flore Van Hove aangesteld. Tijdens de meeste toernooien zal Eric Humblet als hoofdscheidsrechter fungeren. Hij is de verantwoordelijke voor de arbitrage en hij zal streng toekijken dat de spelregels zo correct mogelijk opgevolgd worden. En Tessa De Marie leidt de coördinatie van het wedstrijdsecretariaat.”

Net zoals vorig jaar zal Eleven Sports meewerken. Uiteraard zullen de Masterfinales op het Muntplein in Brussel extra aandacht krijgen. Met Xander Verhegghe als mediaverantwoordelijke en begeleider van het camerateam en de commentatoren.

“We vinden persbelangstelling belangrijk. Op alle vlakken: kranten, tijdschriften, radio, televisie, sportkanalen en nieuwswebsites, want dat vergroot de uitstraling van het beachvolleybal. We zetten heel veel in op beleving naast het veld. De vrouwen en de mannen krijgen evenveel belangstelling – aandacht voor gendergelijkheid – want tijdens de oneven weken zullen de vrouwen hun kwartfinales, halve finales en finales op zondag afwerken. De mannen moeten dan hun kwartfinales reeds op zaterdag spelen. Tijdens de even weken gebeurt net het omgekeerde.

De teams die zich inschrijven voor de ‘Geberit Beachtour’ worden ingedeeld in de Pro-reeks of de Challenge-reeks volgens het aantal punten dat het tweetal bij elkaar verzameld heeft. Inschrijven kan steeds tot maandag 13 uur voor het eerstvolgende toernooi. En de winnaars kunnen elke week (als er een nieuwe manche georganiseerd wordt) vanuit elke reeks promoveren naar een hoger niveau.

Teams die aan internationale toernooien deelnemen krijgen punten die volgens dezelfde normen toegepast worden zoals in onze buurlanden. Onze ranking en puntentelling is exact gelijkaardig zoals die in Nederland. De verhoudingen worden, op basis van de FIVB-reglementen, zo correct mogelijk opgevolgd. We moedigen professionalisering aan door prestaties op internationaal vlak een zekere waarde te geven.”

We hebben de indruk dat de inschrijvingen nog niet massaal binnen stromen. Ligt een deelname op zaterdag én op zondag misschien aan de oorzaak van de voorlopig aarzelende belangstelling. Moeten er nog snel nieuwe teams gevormd worden of zit hier meer achter?

“Ik denk absoluut niet dat het vrijmaken van een volledig weekend een struikelblok is. Ik heb wel vernomen dat sommige ploegen bewust zo lang mogelijk wachten om in te schrijven. Er schuilt een strategie achter en dat gaat klaarblijkelijk over het aantal punten en de gevolgen daarvan in de rangschikking. Men rekent uit om met iemand in zee te gaan die het mogelijk maakt om bij de top-12 en dus de Pro-afdeling te geraken.

In de eerste, tweede en derde afdeling is de deelname gebaseerd op het aantal punten. In de provinciale reeks neemt men deel op basis van het tijdstip waarop men zich inschrijft. Ik wil meteen vertellen dat iedereen zich het best op een zo hoog mogelijk niveau inschrijft. De inschrijvingen stoppen op maandagmiddag. Tot dinsdagmiddag kan iedereen nog in niveau 3 terecht.”

Het wegvallen van Tom en jezelf zorgt toch voor een verschil in het deelnemersveld. Er moet opnieuw gezocht worden naar favorieten voor de titel van Belgisch kampioen.

“Er worden natuurlijk nieuwe duo’s gevormd. Het wordt een interessante mix van gevestigde ‘anciens’ tegenover jong opkomend geweld. Louis en Gilles Vandecaveye, Yentl Van der Aa met Thomas Van Reeth, Tim Lemmens samen met Anshel Ver Eecke versus Louis Laenen en Thibault Gosset, Kyan Vercauteren met Daan Hendrikx of Joppe Van Langendonck en Jelle De Hert. En er is ook een mooie mix met jong en oud. Alexy Humblet bijvoorbeeld zal een paar toernooien spelen met Martijn Colson aan zijn zijde. Ik geef maar een aantal voorbeelden, want uiteraard zijn er nog veel kanshebbers die voor een onverwachte verrassing of voor een mooie rangschikking kunnen zorgen.

Lisa Van den Vonder gaat nu een duo vormen met Louka Maertens en ook Britt Ruysschaert zal met Els Vandesteene samenspelen. Die tweetallen staan garant voor de ervaring. Maar bij de vrouwen komt ook heel wat jong talent aanstormen. Jade Van Deun met Youna Coens en Annelore Bex samen met Inès Piret en dan vergeet ik er nog. Wees maar gerust, zij staan garant voor een frisse uitdaging. Ik kijk ernaar uit.”

Bob Peeters met sympathie voor het beachvolley.

Je hebt de normen duidelijk verhoogd. Zorgt dat voor narigheid bij de organisatoren?

“Ik heb niet de indruk dat dit voor problemen zorgt. Het is duidelijk dat we allemaal naar een kwaliteitsinjectie streven en daar werkt iedereen aan mee. Bij de meesten zal het verschil reeds deze zomer te zien zijn. De toeschouwers zullen verrast zijn, want alle organisatoren doen uitstekend hun best om een ‘arena-gevoel’ te creëren.

Een andere vernieuwing is de ‘players area’. Dat is een ruimte voor spelers en speelsters om een wedstrijd in alle rust voor te bereiden. Niet meer tussen de supporters bij pot en pint om vervolgens steeds gestoord te worden. Maar toch wel iets professioneler ruimte en tijd maken om, samen met een coach, de volgende match of tegenstander te bespreken. Voor hen zal in die ‘players area’ fris water en fruit klaar staan. De upgrade zal dus ook voor alle deelnemers zichtbaar worden.

Een echt ‘beacharena’ – het centercourt als trekpleister – is iets waar verschillende organisatoren momenteel reeds hard naar toewerken. Gerolsteiner zal hierbij niet alleen ondersteunen met frisdrank, maar ook met grote parasols en zelfs ligstoelen. Ik hoop – en ik ben bijna zeker – dat het een opgewaardeerde en boeiende zomercompetitie wordt.”

We zien ook dat er plaats is voor de opzienbarende tak van beachvolleybal: ‘King and Queen of the Court’. Op 1 mei was er reeds zo’n top-event in Haacht.

“King of the Court is iets wat Tom en ik zeer graag deden. In deze spectaculaire vorm spelen vijf teams op één veld tegen elkaar. Punten kunnen alleen gescoord worden als je aan de winnaarskant staat en de spelfase wint. De uitdagers starten steeds met een service. En het gaat tegen de tijd. Het team met de minste punten valt per ronde af. Uiteindelijk blijft na de allerlaatste ronde de ‘Queen / King of the Court’ – het team met de meeste winnende scores – over. In Haacht, Gent, Waremme en in Hasselt zullen ze zo’n sessie organiseren. Dat is een publiekstrekker, daar moet iedereen echt naar komen kijken want het is sensationeel, flitsend en boordevol spektakel. Maar dat zullen de manches van de ‘Geberit Beach Tour’ ook zijn. Daar ben ik van overtuigd.”

Ook de arbitrage groeit mee naar een hoger niveau. Matthias Hoernaert is de eerstvolgende Belgische scheidsrechter die zonet geslaagd is als internationaal.

“Het is interessant, hoe alles evolueert. We hebben al een paar uitstekende scheidsrechters die in het internationaal beachcircuit meedraaien. Zij krijgen overal uitstekende recensies en veelbelovende beoordelingen van de CEV en de FIVB. We hebben onze kandidatuur bij de Europese volleybalbond ingediend om tijdens het ‘Future event’ te Leuven (15 en 16 juli, red.) een uitgebreide cursus voor scheidsrechters in het beachvolley te organiseren. Er komen 20 internationale referees naar ons land om op het Ladeuzeplein te fluiten tijdens die ‘CEV Pro Tour Manche’. Dat wordt gekoppeld aan een opleidingscursus. Er zullen op dat moment nog eens twee Belgische scheidsrechters in aanmerking komen om daaraan deel te nemen. Ik zei het je toch. Het wordt een prachtige zomer.”

Tekst: Walter Vereeck

Kalender beachvolley 2023

  • 6/7 mei: Haacht
  • 13/14 mei: Hechtel-Eksel
  • 20/21 mei: Kortrijk
  • 25/26 mei: Gent – Queen&King of the court
  • 28/29 mei: Gent
  • 3/4 juni: Antwerpen
  • 10/11 juni: Ieper
  • 24/25 juni: Waremme – Queen&King of the court
  • 8/9 juli: Waregem
  • 15/16 juli: Leuven – Pro Tour Futures
  • 22/23 juli: Leuven
  • 29/30 juli: Kinrooi
  • 4-6 augustus: Masters Brussel
  • 12/13 augustus: Vlaamse jeugdfinales
  • 12/13 augustus: Hasselt – Queen&King of the court
  • 19/20 augustus: Gent: Nationale jeugdfinales