Europese bekers in de eindfase

Eindfase begint in de Europese bekers

Uniformiteit kan je het niet noemen, maar één zaak is duidelijk: in de maand maart wordt in verschillende Europese bekers de eindfase bereikt. Voor ons land doet alleen bekerwinnaar Knack Roeselare nog mee, want in de halve finale van de CEV Cup ontvangen Steven Vanmedegael en co. volgende dinsdag de Italiaanse bekerwinnaar Piacenza. U kan hier het volledige overzicht vinden van alle Europese bekers.

Champions League

Mannen

Trentino, Perugia, Civitanova, Jastrzebski  en Halkbank wisten zich via de groepsfase rechtstreeks te kwalificeren voor de kwartfinale. Zes andere teams moesten deelnemen aan een achtste finale voor nog drie plaatsen in deze kwartfinale. Kedzierzyn schakelde hierin Zawiercie uit, Friedrichshaven deed hetzelfde met Tours en Berlin Volleys met Ziraat Bankasi.

In de kwartfinale krijgen we volgende ontmoetingen :

Kedzierzyn- Közle vs Trentino , Berlin Volleys vs Perugia , Halkbank vs Civitanova en Friedrichshaven – Jastrzebski.

Vrouwen

De vijf teams die zich bij de groepsfase rechtstreeks wisten te plaatsen voor de kwartfinale waren Vero Volley Monza, Conegliano, Novara, Stuttgart en Eczacibasi.  In de strijd voor de drie andere plaatsen in de achtste finale schakelde Vakifbank het Poolse Lodz uit via tweemaal 3-0 en Fenerbahce won van Chemic Police met 3-2 en 3-1. De strijd tussen  Le Cannet en Rzeszow werd – nadat beide teams thuis met 3-0 wonnen – beslist in een golden set met 15-13 gewonnen door Rzeszow.

In deze kwartfinale krijgen we volgende ontmoetingen : Vero Volley – Vakifbank, Conegliano – Fenerbahce, Novara – Stuttgart en  Eczacibasi – Rzeszow.

CEV Cup

Mannen

Steven Vanmedegael (Knack Roeselare)

In deze Cup worden al de halve finales gespeeld. Roeselare, dat Maaseik in de vorige ronde uitschakelde, speelt tegen Piacenza dat Montpellier uitschakelde. In de andere halve finale speelt Modena tegen Belchatow. Modena schakelde Ljubljana uit en Belchatow deed hetzelfde met Galatasaray.

Vrouwen

In de kwartfinale schakelde Alba Blay het Budowlani Lodz van Dominika Sobolska uit met 3-1 en 3-2, Scandicci schakelde  Potsdam uit met 3-0 en 3-1, THY Istamboel schakelde Mulhouse van Hélène Rousseaux en Silke Van Avermaet uit met 3-0 en 3-0 en  Targoviste van Ilka Vandevyver plaatste zich tegen Olympiakos met 3-2 winst  thuis gevolgd door  1 -3 in Griekenland. We krijgen dus een halve finale waarin de twee Roemeense clubs tegen elkaar spelen en Scandicci speelt tegen THY.

Challenge Cup

Mannen

Hier wordt de finale gespeeld tussen Tel Aviv en Olympiakos. Tel Aviv schakelde Bastardo uit door na 3-1 winst in de eerste wedstrijd  twee sets te winnen in de volgende. De andere halve finale werd beslist in een golden set. Olympiakos verloor de eerste wedstrijd tegen Panathinaikos met 3-1, won de tweede wedstrijd met dezelfde cijfers en vervolgens de golden set met 15-6.

Vrouwen

In de halve finale kwalificeerde Kaja Grobelna zich met Chieri vrij vlot tegen Suhl voor de finale met 3-0 gevolgd door 3-1. De andere finalist is het Roemeense Lugoy dat na een 3-2 nederlaag in Jedintsovo thuis met 3-0 zegevierde. Asterix won in een vorige ronde ei zo na van Lugoy.

Nieuws uit de Europese competities

Italiê

In Italië werd bij de mannen de final four gespeeld van de Italiaanse Cup. De eerste halve finale leverde direct een verrassing van formaat op. Piacenza schakelde topfavoriet Perugia uit met 3-0. n de tweede halve finale haalde Trentino (met Wout D’heer) het tegen Milano in de tiebreak. De beker was uiteindelijk voor Piacenza dat in de finale Trentino met 3-0 versloeg, setstanden 25-22, 25-17, 25-23.

In de reguliere competitie verloor Perugia zijn eerste punt in 20 wedstrijden. In Trentino werd immers met  2-3 gewonnen. Hierna volgen vier teams die allen 8 maal verloren namelijk Modena, Trentino, Civitanova en Verona. Op plaats zes volgt Piacenza met 10 verlieswedstrijden, plaats zeven en acht worden bevolkt door Monza en Milano die elf maal verloren. Twee wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie staat het praktisch vast dat deze acht teams de kwartfinale zullen spelen van de play offs

Bij de vrouwen staat na 20 wedstrijden Conegliano met 1 verlieswedstrijd en 54 pt op plaats 1, gevolgd door Scandicci met 4 verlieswedstrijden en 50 pt. Vero Volley, bij wie Pauline Martin ooit meedeed, staat derde met 5 verlieswedstrijden en 46 pt. Chieri van Kaja Grobelna staat vierde met 6 verlieswedstrijden en 42 pt. Firenze van Britt Herbots en Celine Van Gestel staat negende met 9 verlieswedstrijden en 27 pt maar heeft nog altijd uitzicht op een plaats binnen de eerste acht die toegang geeft tot de play offs. De teams op plaats 7 en 8 verloren immers reeds evenveel maar tellen voorlopig een puntje meer. Macerata van Freya Aelbrecht staat allerlaatste met 7 pt.

Kaja Grobelna.

Polen

Hier werd bij de mannen ook de final four van de beker gespeeld. In de halve finale versloeg Jastrzebski concurrent Rzeszow met 3-0 en deed Kedzierzyn hetzelfde met Zawiercie. De finale werd door Kedzierzyn gewonnen met 3 -0. De overwinning was wel ietsje moeilijker als dit resultaat laat uitschijnen. De setstanden waren immers 26-24, 29-27 en 25-23.

In de reguliere competitie lijkt in de top zowat iedereen van iedereen te kunnen winnen zoals ook bleek in de final four van de beker.

Rzeszow voert de rangschikking aan met 4 nederlagen in 24 wedstrijden en 59 pt, Zawiercie verloor vijfmaal en behaalde 56 pt in 25 wedstrijden, Jastrzebski verloor zevenmaal in 24 wedstrijden maar behaalde 55 pt. Kedzierzyn verloor evenveel in hetzelfde aantal wedstrijden maar behaalde slechts 49 pt. Warszawa van Igor Grobelny staat vijfde met even veel punten als Kedzierzyn maar verloor wel al achtmaal.

Bij de vrouwen moeten nog een zevental wedstrijden afgehaspeld worden. De top-twee LKS Lodz en Rzeszow hebben een voorsprong van een tiental pt op hun naaste achtervolgers. Budowlani Lodz  van Dominika Sobolska volgt op plaats zes maar heeft al een achterstand van 23 pt op de top-twee.

Frankrijk

Bij de mannen staat Tours na 22 van de 26 wedstrijden op de eerste plaats met 4 nederlagen en 53 pt. Nantes staat op de tweede plaats met 5 nederlagen en 47 pt. Montpellier van Marin Dukic staat achtste met 11 nederlagen en 34 pt. Montpellier heeft in elk geval serieus uitzicht op deelname aan de PO want de negende, Paris, heeft al 13 nederlagen en slechts 28 pt.

Bij de vrouwen staat Nantes (met Dominika Strumilo) na 21 van de 26 wedstrijden eerste met 4 nederlagen en 50 pt. Paris volgt op plaats twee met evenveel nederlagen maar slechts 47 pt. Mulhouse van Hélène Rousseaux en Silke Van Avermaet is opgerukt naar plaats drie. Mulhouse leed 5 nederlagen en heeft 45 pt.

Duitsland

Bij de mannen ging de Duitse beker naar Duren dat in de finale BR Volleys versloeg met 3-1. In de halve finale had Duren Friedrichshaven met 3-0 uitgeschakeld  en Br Volleys deed hetzelfde met Giesen met 3-0.

In competitie wordt de landstitel beslist in de winnaarsronde. De eerste vier van de reguliere competitie nemen hieraan deel en starten aan deze ronden met een punten bonus afhankelijk van de plaats in deze competitie. Zo kreeg BR Vlleys een bonus van 8 pt, Friedrichshaven 6 pt, Luneburg 4 pt en Duren 2 pt. Na drie gespeelde wedstrijden telt BR Volleys 14 pt, Friedrichshaven 9 pt, Duren 8 pt en Luneburg 7 pt.

Bij de vrouwen versloeg Schwerin in de finale van de beker Potsdam met 3-1. In de halve finale had Schwerin met 3-2 gewonnen tegen Stuttgart en won Potsdam tegen Aachen met 3-0.

In de competitie wordt een andere formule gehanteerd dan bij de mannen. De eerste acht spelen hier de PO met kwartfinale, halve finale en finale. Er moeten hier nog 6 of 7 wedstrijden gespeeld worden en de kloof tussen de eerste drie en de rest is vrij groot. Stuttgart heeft 41 pt na 15 van de 22 wedstrijden, Potsdam 41 pt na 16 wedstrijden en Schwerin 39 pt na 16 wedstrijden. Wiesbaden van Jodie Guilliams staat zesde met 21 pt behaald in 15 wedstrijden.

Jodie Guilliams.

Griekenland

Op twee wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie lijkt het dat bij de mannen de rangschikking van de eerste vier, belangrijk voor de halve finales van de play offs, vast ligt. Olympiakos leidt immers met 43 pt voor Paok van Bram Van den Dries met 39 pt, Panathinaikos met 34 pt en AONS Millon met 31 pt. Kevin Klinkenberg kijkt met Foinikas Syroy  tegen een achterstand van 4 pt aan en mag deelname aan de PO waarschijnlijk vergeten.

Rusland

Sam Deroo doet het uitstekend met Zenit Kazan. Zijn team staat op vijf wedstrijden van het einde van de reguliere competitie met 2 nederlagen en 70 pt aan de leiding voor Dinamo Moskou dat ook maar tweemaal verloor maar slechts 67 pt scoorde. Zenit St.-Petersburg is volledig weggedeemsterd, verloor al vijfmaal en staat derde met 61 pt. 

Roemenië

Bij de vrouwen staat Alba Blaj met 50 pt behaald in 18 wedstrijden duidelijk aan de leiding . Targoviste van Ilka Vandevyver staat tweede met 42 pt gevolgd door Rapid Boekarest dat weliswaar een wedstrijd minder speelde,  hierin 38 pt totaliseerde en zelfs een wedstrijd minder verloor. Nathalie Lemmens staat met Dinamo Boekarest voorlopig vierde met 37 pt weliswaar, even veel punten als Lugoy, dat wel een wedstrijd minder speelde .

Tekst: Fernand Walder