Eindejaarsvragen (4 en slot): “Overladen internationale kalender aanpakken”

Zoals elk medium dat zich respecteert, stelde ook Volleymagazine een aantal eindejaarsvragen aan mensen uit het volleywereldje.

Heel uiteenlopende antwoorden en net daarom misschien wel interessant om even over na te denken als het feestgedruis uit jullie hoofd verdwenen is.

En oh ja, natuurlijk een zalig, sportief en gezond 2023 gewenst aan onze lezers.

Jean-Paul De Buysscher (voorzitter Vlaamse volleybond)

Wat was voor jou hét volleymoment van 2022 en waarom?

“Ongetwijfeld de knalprestatie van de Yellow Tigers op het WK. Daarbij kwam het feit dat deze ploeg op een bepaald moment op de 9de plaats stond in de wereldranking, een positie waar ze nog nooit zo hoog had gestaan.”

Wat was het meest markante feit binnen de federatie?

“Geen commentaar.”

Wat zou je nog willen veranderen/verbeteren in het volley?

“Meer media-aandacht. Het volley wordt té dikwijls vergeten en alleen voor de nationale ploegen (en nog in beperkte mate) en de bekerfinales is er belangstelling. Positief is dat de wedstrijden van de Liga op tv komen, maar het is afwachten of zij zorgen voor een grotere instroom van jongere leden. Dan is er ook nog de perceptie dat er meer vrouwen in de verschillende besturen van het volley moeten komen. Tenslotte zou ik ook graag zien dat de overladen internationale kalender eenvoudiger en transparanter gemaakt wordt.”

Marlies Janssens (VDK Gent en Yellow Tigers)

Wat was voor jou hét volleymoment van 2022 en waarom?

“Op de eerste plaats natuurlijk het WK met de Yellow Tigers en de wedstrijd tegen Nederland met 10.000 toeschouwers. Maar op de tweede plaats komt zeker de wedstrijd met VDK Gent tegen de Ladies Volley Limburg om het Belgisch kampioenschap. Ik herinner me vooral onze wil om te winnen in combinatie met de geweldige sfeer tijdens de laatste thuiswedstrijd en de massa supporters en media die toen aanwezig waren. Ongezien denk ik in het Belgische vrouwenvolleybal.”

Wat was het meest markante feit binnen jouw club?

“Dat we vorig seizoen ongeslagen gebleven zijn in de Belgisch competitie. In totaal hebben we met Gent 16 wedstrijden na elkaar gewonnen en zijn we als duidelijke topfavoriet gestart in de play-offs.”

Wat wil je nog veranderen/verbeteren in het volley?

“De aanwezigheid van een Challenger-systeem bij het vrouwenvolley. Ik denk dat er in de voorbije seizoenen heel veel wedstrijden zijn geweest, waarbij er dubieuze beslissingen zijn gevallen. Ik weet wel dat de scheidsrechters ook maar mensen zijn, maar het is jammer dat er een Challenger-systeem bij de mannen bestaat en dat er bij de vrouwen schijnbaar nog nooit over gesproken is.”

Sarah Cools (Belgisch beachkampioen met Lisa Van den Vonder)

Wat was voor jou hét volleymoment uit 2022 en waarom?

“King of the Court in Hamburg. Deze variante op beachvolley was een nieuwe ervaring. De setting, de omgeving en alles wat erbij komt kijken, maakt dit uniek. We trainden samen met en we speelden tegen wereldtoppers in het beach en we wonnen zelfs één keer de ‘gouden bal’.”

Wat zou je nog willen veranderen/verbeteren in het volley?

“Dat de sport – en dan met name het beachvolley – meer aandacht krijgt en dat het beter ondersteund en onderbouwd kan worden. Zo zouden belangrijke wedstrijden b.v. uitgezonden kunnen worden op tv. Dat dankzij de sturing van bovenuit – de federatie – om hogerop te kunnen geraken. De setting uitbreiden rondom de beachvelden en tribunes voorzien zoals b.v. in Nederland of in Leuven.”

Wannes Rosiers (trainer Guibertin)

Wat was voor jou hét volleymoment van 2022 en waarom?

“Ik ga voor chauvinisme: het hoogtepunt is de prestatie van de Yellow Tigers op het WK. Zowel de winstpartij tegen Nederland als de verliesmatch tegen Brazilië, toch het nummer 1 van de wereld, leerden ons dat de Yellow Tigers echt wel een topniveau halen en een ploeg zijn waar we trots op mogen zijn. Helaas zijn er ook dieptepunten, waarbij ik wil stilstaan. Martin Perrin die uitvalt in de oefenwedstrijd Aalst – Maaseik herinnert er ons aan dat er meer is dan sport alleen. Ik kan alleen maar hopen voor Martin, toch één van de grootste Belgische talenten als libero, dat hij snel weer zijn niveau kan halen. Op een medisch verantwoorde wijze.”

Wat was het meest markante feit binnen jouw club?

“Als de club net stijgt, zou je geneigd zijn te zeggen: de titel in eerste nationale, maar ik ga voor onze start in Liga A. Hoe snel we met de groep de stap hebben verteerd van Liga B naar Liga A is enorm. Je verwacht met een start thuis tegen het ongenaakbare Roeselare en bij finaleploeg Menen dat je leergeld zal betalen als je met ongeveer hetzelfde team aantreedt. Dat we het seizoen met een 4 op 6 gestart zijn, mag gerust een succes genoemd worden. Zeker als je ziet dat het tot nu toe het enige verliespunt van Roeselare is. Helaas zijn we in andere wedstrijden vergeten ons te belonen voor zo een goede start.”

Wat zou je willen veranderen/verbeteren in het volley?

“De sport volley, die we allen zo graag beoefenen, evolueert langzaam door de jaren heen en ik denk dat dat goed is. Nu één of andere revolutie prediken, heeft geen zin. Ik ben ervan overtuigd dat we moeten leren omgaan met de realiteit van alle clubs. De toekomst van Menen, die vorig jaar nog aan een draadje hing, zou voor iedereen moeten verduidelijken dat we respect moeten hebben voor clubs die realistisch roeien met de riemen die ze hebben. Zo is de kloof tussen Liga B en Liga A nog heel groot en die inhaalslag maken qua trainingsarbeid, budget… dat kan niet zo maar in één, twee, drie.”

Lara Nagels (spelverdeelster bij Markopoulo, revelatie in Griekenland)

Wat is voor jou hét volleymoment van 2022 en waarom?

“Mijn persoonlijk volleymoment van 2022 is ongetwijfeld mijn allereerste transfer van België (Oudegem) naar het buitenland (Markopoulo, Griekenland).”

Wat was het meest markante feit binnen jouw club?

“Onlangs speelden we met Markopoulo tegen de Griekse kampioen Panathinaikos. Na een spannende tiebreak stelden we vast dat hun 100-tal meegereisde supporters de muren van de sporthal (zowel binnen als buiten) bekladderd hadden met graffiti. Blijkbaar moet je zo’n dingen erbij nemen in Griekenland.”

Wat zou je nog willen veranderen/verbeteren in het volley?

“Het is de afgelopen jaren al wel wat verbeterd, maar hoe meer volleybal in de media komt, hoe beter.”

Teksten: redactie van Volleymagazine