Eindejaarsvragen (3) “Een profcompetitie voor vrouwen of samenwerking met Nederland”

Zoals het past in elk ernstig medium stelde ook Volleymagazine een aantal eindejaarsvragen aan mensen uit de volleybalwereld.

Een uiteenlopende reeks meningen en juist daarom interessant om er even bij stil te staan eens het feestgedruis uit de hoofden is verdwenen.

En oh ja, een gezond, zalig, sportief 2023 voor onze lezers!

Bart De Smet (Haasrode Leuven)

Wat was voor jou hét volleymoment van het jaar en waarom?

“Zonder twijfel het WK 22 voor de Yellow Tigers en dan vooral die memorabele wedstrijd tegen Nederland. Ze zijn voor de buitenwereld begonnen zonder verwachtingen en dan gaan ze in het hol van de leeuw verrassen. Die gezamenlijke focus om te schitteren tegen een tegenstander die op papier sterker is, schitterend!”

Wat was het meest markante feit binnen jouw club?

“Een pijnlijk moment van vorig seizoen. Toen we met Haasrode Leuven in de belle tegen Aalst op twee à drie minuten ons seizoen in duigen zagen vallen. We staan met 9-13 voor in de laatste wedstrijd om door te stoten naar de Champions Play Offs, maar geven die voorsprong uiteindelijk nog weg. Laat ons die wedstrijd 100 keer opnieuw spelen en waarschijnlijk zullen we 98 keer aan het langste eind trekken.”

Wat zou je willen veranderen/verbeteren in het volley?

De grootste uitdaging van volleybal is om de aantrekkelijkheid en de visibiliteit te vergroten. Hoe?

  1. Onze competitie aantrekkelijker maken door de spankracht te vergroten.
  2. Meer aandacht krijgen in de media, zowel bij de geschreven pers als de televisie.
  3. Meer publiek in onze zalen krijgen om de sport langs de ene kant leefbaar te houden en langs de andere kant meer media en sponsors aan te trekken.”

Nina Coolman (VC Oudegem)

Wat was voor jou hét volleymoment van het jaar en waarom?

“Onze bekerwinst met Oudegem. We hebben er heel hard voor gewerkt, er echt naartoe geleefd. Als je dan ziet dat alles op zijn plaats komt, dan werkt dat bevrijdend. Alle tijd en energie die je erin hebt gestoken, wordt hiermee beloond en dat kunnen realiseren in de magische omgeving van het Sportpaleis, dat is een unieke beleving.”

Wat was het meest markante feit binnen jouw club?

“Hetzelfde antwoord als bij de vorige vraag.”

Wat zou je nog willen veranderen/verbeteren in het volley?

“Dat de volleyvrouwen meer kunnen verdienen in eigen land. Als ze hier kunnen leven als een prof, dan hoeven ze niet naar het buitenland. Als ik dat vergelijk met wat mijn broer bij Roeselare verdient naast zijn deur, daar moeten vrouwen minstens 300 km verder voor rijden en daar dan op hun eentje leven. Ik zou een profcompetitie voor vrouwen zeker aanmoedigen in ons land mocht zoiets kunnen gerealiseerd worden. Het project van Oudegem is prachtig, zolang je studeert. Maar eens je daarnaast nog moet gaan werken, dan is het gedaan en moet je jouw leven anders organiseren.”

Martijn Colson (Caruur Gent)

Wat was voor jou hét volleymoment van het jaar en waarom?

“Het winnen van de bekerfinale met Caruur Gent tegen Lindemans Aalst. Dat was een historische overwinning, waarbij het voor de club als voor bijna alle spelers puur genieten was. Caruur mocht voor de allereerste keer aantreden in de finale. Een geweldige ervaring voor de vereniging, de spelersgroep en de grote schare fans.”

Wat was het meest markante feit binnen jouw club?

“Dankzij de bekerwinst in het voorbije seizoen mocht Caruur Gent in de campagne 2022-23 voor de eerste maal in zijn geschiedenis aantreden op het Europese niveau in de CEV Cup. Tijdens de thuismatch tegen het Turkse Arkas Izmir stond de Edugo Arena helemaal ‘in brand’, waardoor elke speler boven zichzelf uitgroeide.”

Wat zou je willen veranderen/verbeteren in het volley?

“Ik ben een hele grote voorstander van samenwerking met Nederland. De BeNeLeague die wordt georganiseerd in het handbal en het basket, lijken me een perfecte formule om iets in die aard te lanceren in het volley. Daarmee zou het Belgisch volley zijn bereik sterk uitbreiden. Er zouden meer ploegen kunnen deelnemen aan dit speciale grensoverschrijdende kampioenschap. Dergelijk initiatief kan de belangstelling en het draagvlak voor succes alleen maar vergroten.”

Sacha Koulberg (Antwerpen)

Wat was voor jou hét volleymoment van het jaar en waarom?

“Ongetwijfeld de 1-3 zege van de Yellow Tigers in een zaal met 10.000 knotsgekke Nederlanders.”

Wat was het meest markante feit binnen jouw club?

“Eerst was er Waremme. Een raar moment dat ik opstapte als trainer. Ik was het beu om altijd maar te verliezen en daardoor kreeg iemand als collega Servotte meer kansen om te trachten zijn ideeën te realiseren. En bij Antwerpen kwam ik terug tot het leven dat ik verkies: opnieuw winnen.”

Wat zou je willen verbeteren/veranderen in het volley?

“We krijgen niet genoeg publiciteit in de pers. Ik weet niet of alles wel op de juiste manier wordt aangepakt. We komen nog altijd te veel in zalen terecht, die we tien jaar geleden in eerste provinciale tegen kwamen. En die licentie wordt altijd weer met één of twee jaar verlengd. Met alle respect voor de clubs, maar zaaltjes zoals die van Menen, Leuven, Achel en vroeger Michelbeke volstaan toch niet. Dan moet ik terugdenken aan het basket en aan Eric Somme, die als voorzitter van de Liga gedaan kreeg dat er alleen kon gespeeld worden in zalen met een minimum aan accommodaties, wat ten goede kwam aan spelers, pers en supporters. Het basket kreeg in die tijd – ook met Jordan als blikvanger in de NBA – een ‘boom’. Hopelijk kan zoiets ook in het volley.”

Brecht Van Kerckhove (lesgever/trainer Topsportschool)

Wat was voor jou hét volleymoment van 2022 en waarom?

“De veerkracht van de Yellow Tigers op het WK in Nederland. Tegen Italië hadden ze de winst voor het grijpen, maar ze geven de zege nog uit handen. Maar wat ze nadien hebben laten zien, was grote klasse. En vooral, ze hebben laten zien dat ze een tegenslag konden verwerken en daar sterker uitkomen. Er zijn een pak andere ploegen die daar een voorbeeld aan kunnen nemen.”

Wat was het meest markante feit binnen jouw club?

“Ik geef les aan 21 leerlingen in de eerste graad van de Topsportschool in Leuven en ik verbaas me nog wekelijks over de gedrevenheid van die jongens en meisjes. Chapeau voor het feit dat ze er op jonge leeftijd voor kiezen om alle mogelijke opofferingen te maken in de hoop ooit een Red Dragon of een Yellow Tiger te worden.”

Wat zou je nog willen veranderen/verbeteren in het volley?

“Volleybal voor jongens lijkt bijna ten dode opgeschreven. Het probleem is dat volley een technisch moeilijke sport is en dat er op jonge leeftijd amper ‘onmiddellijke succesbeleving’ is. Die krijg je voor jongens als je een bal tegen de grond kan slaan. Een oplossing? Misschien kunnen alle zaalsporten de handen in elkaar slaan en een algemene jeugdopleiding qua balgevoel ontwikkelen voor jonge jongens.”

Teksten: redactie van Volleymagazine