Giovanni Guidetti coacht de wereldkampioenen

Giovanni Guidetti coacht de wereldkampioenen

In de voorbije zomer won de Italiaanse coach Danieli Santarelli de wereldtitel met de Servische vrouwenploeg, terwijl hij eerder al het clubteam Conegliano naar de Italiaanse top had gebracht.

Wat kan je nog meer bewijzen, moet hij gedacht hebben. Maar toen hij het aanbod kreeg om de Turkse vrouwenploeg te leiden, kwam er een leuke ruil tot stand. Giovanni Guidetti, ex-coach van Oranje en in onze contreien genoegzaam bekend omwille van enkele topclinics, ruilde immers de Turkse nationale vrouwenploeg voor de Servische wereldkampioenen, die hij naar een olympische titel moet leiden. Hij kreeg immers een contract bij Servië tot eind 2024. Tegelijkertijd coacht hij ook nog de Turkse topploeg Vakifbank.

Beide trainers ontmoetten mekaar recent nog in het WK voor clubteams.

WK Clubs

Mannen

Zes teams namen hieraan deel in Betim (BRA), namelijk drie uit Brazilië, twee uit Italië en één uit Iran. Ze werden onderverdeeld in twee poules van drie waarvan de eerste twee de halve finales speelden.

 In poule A versloeg Perugia Sada Cruzeiro met 3-1 en Volei Renata met 3-0. De strijd voor de tweede plaats werd door Sada Cruzeiro met 3-0 gewonnen.  In poule B won Trentino met 3-1 tegen Paykan en 3-0 tegen Minas. In de strijd voor de tweede plaats versloeg Minas Paykan met 3-1. De halve finales werden dus in Betim een dubbele confrontatie Italië – Brazilië. We kregen hier volgende resultaten:

Trentino – Sada Cruzeiro: 3-0   (25-13, 25-22, 25-17)

Perugia – Minas: 3-0  (25-19, 25-19, 25-17)

Het werd dus in Brazilië een volledig Italiaanse finale die met 3-1 gewonnen werd door het team van ex-Belgisch bondscoach Anastasi. Trentino won wel de eerste set met 25-20 maar de volgende sets werden verloren met 23-25, 25-27 en 19-25. Gianelli werd uitgeroepen tot MVP van de wedstrijd. Het brons ging naar Sada Cruzeiro dat Minas met 3-1 versloeg.

Vrouwen

Zelfde formule als het WK voor clubs bij de mannen. Dit WK werd gespeeld  in Antalya. Van de zes deelnemende clubs kwamen er twee uit Turkije, twee uit Brazilië, één uit Italië en één uit Kazakstan.

In poule A won Vakifbank tegen het Braziliaanse Minas en het Kazakse Kuanysh vrij vlot met 3-0. In de strijd voor de tweede plaats versloeg Minas met 3-0 Kuanysh. In Poule B wonnen Conegliano en Eczacibasi met 3-0  van Praia Clube. Conegliano versloeg in de strijd voor plaats één Eczacibasi (met Laura Heyrman) met 3-1. Ssetstanden 18-25, 25-21, 25-22, 25-18 .

De halve finale leverde dus een confrontatie op tussen de twee Turkse ploegen waarbij vooral gekeken werd naar  het duel tussen wat beschouwd wordt als de beste twee opposites ter wereld. Deze strijd werd gewonnen door Paola Egonu die 25 op 47 scoorde in aanval terwijl Boskovic 21 op 57 scoorde. Vakifbank won met 3-0  (25-21, 25-19, 25-23). In de andere halve finale won Conegliano vlot met 3-0 van Minas.

Voor Vakifbank was het de zesde finale sinds 2013. Vorig jaar versloeg Vakifbank met Haak als opposite Conegliano met Egonu als opposite met 3-2. Het was toen hun vierde overwinning op vijf finales .De enige nederlaag in finale werd het jaar voordien geleden tegen Conegliano.  In deze finale werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar het duel tussen  de opposites Isabelle Haak en Paola Egonu, die dit jaar van team wisselden. Opnieuw won het team van Haak en verloor het team van Egonu.  Haak scoorde 34 pt en Egonu 27 pt  .Het werd 3-1 voor Conegliano (setstanden 25-18, 22-25, 25-21, 25-21). Haak werd uitgeroepen tot MVP, Wolosz van Conegliano tot beste spelverdeelster.

In de strijd voor het brons versloeg Eczacibasi Minas met 3-1.

Belgische clubs in de Europabekers

Champions League

Knack Roeselare deed een schitterende zaak door met 3-0 (25-18, 25-22, 25-16) te winnen tegen Benfica. Een derde plaats in de poule is daarmee zeker en dus ook verdere deelname aan de CEV Cup. Een doorstoten als beste derde naar de volgende ronde van de Champions League is zelfs nog mogelijk. Decospan Menen is door de logische 3-0 nederlaag in Kedzierzyn quasi zeker veroordeeld tot de laatste plaats en dus de uitschakeling.

CEV Cup

Bij de mannen schakelde Greenyard Maaseik de Zwitserse landskampioen Amriswil uit via een 3-2 zege op verplaatsing gevolgd door een 3-0 zege thuis. De volgende tegenstander is Budejovice. De heenwedstrijd speelt Maaseik op 10 januari thuis.  De terugwedstrijd volgt op 24 januari. Budejovice schakelde in de vorige ronde het Zwitserse Schonenwerld uit via een 3-1 zege gevolgd door een 3-2 zege.

Bij de vrouwen bleek  het Spaanse Socuellamos duidelijk te sterk voor Oudegem. Na een zware 3-0 nederlaag in Spanje werden thuis de eerste twee sets met 25-18 en 25-23 verloren. Toen het Spaanse team enkele invallers liet opdraven kon Oudegem de volgende twee sets wel met 29-27 en 25-21 winnen. De laatste set werd dan met 15-7 verloren.      VDK Gent wist zich wel te kwalificeren voor de volgende ronde. Na een  3-1 zege thuis tegen Volero Zurich werden in de terugmatch – opnieuw in Gent –  twee sets gewonnen na een echte thriller. De setstanden spreken voor zich : 37-35, 14-25, 25-22, 23-25, 15-11. De volgende ronde kondigt zich een stuk zwaarder aan, want hierin wordt VDK Gent geconfronteerd met het team dat Oudenburg geen schijn van kans liet.

Challenge Cup

Bij de mannen werd Lindemans Aalst uitgeschakeld door Omonia Nicosia. Na een 3-1 nederlaag in Cyprus volgde een 3-2 nederlaag in Aalst. Ook even vermelden dat Bram Van Den Dries met PAOK in deze 1/16de finale werd uitgeschakeld door Tel Aviv. Na een 3-1 nederlaag in Israël volgde eveneens  een 3-2 nederlaag thuis.

Bij de vrouwen kwalificeerde Asterix Beveren zich voor de 1/8ste finale door na een 3-1 zege in Herceg Novi thuis met  3-0   de kwalificatie te verzekeren. Tegenstander in deze 1/8ste finale wordt het Griekse Aris Saloniki (met ex-Asterixspeelster Strumilo), dat Linz uitschakelde in de vorige ronde door na een 3-2 zege op verplaatsing thuis met 3-1 te winnen.

Zenit Kazan wint  finale Russische Cup

In de halve finale van de Russische Cup versloeg Sam Deroo met Zenit Kazan Belgorod met 3-0.  Novy Urengoy versloeg met dezelfde cijfers Novosibirsk. In de finale die gespeeld werd op kerstdag verpletterde Zenit Urengoy met 3-0. De setstanden spreken voor zich: 25-16, 25-14, 25-21.

In Italië werden de kwartfinales van de Cup gespeeld bij de mannen. Verrassend was de uitschakeling in eigen huis van Civitanova door Milano met 1-3. De andere uitslagen waren  Perugia – Cisterna 3-0, Verona – Piacenza 2-3 en Modena – Trentino 1-3.

Beach Pro Tour

In de maand december grepen drie toernooien van de Pro Beach Tour plaats, nl. één van de elite 16 in Torquay (AUS) van 29/11 tot 3/12 en twee futures van 9 tot 11/12 in Subic Bay (Filippijnen) en van 27 tot 30/12 in Den Haag.

 Elite 16 in Torquay

Hier werden we door de  afwezigheid van enkele Europese en Braziliaanse toppers  geconfronteerd met enkele nieuwe namen. In de finales kregen we volgende resultaten :

Mannen

Plaats 1 & 2 : Krou&Gauthier-Rat (FRA)  – Hodges – Schubert (AUS) 2-0 (22-20, 23-21)

Plaats 3 & 4 : Carambula &Ranghieri (ITA) – Lotman&Evans (USA) 2-0 (21-15, 21-16)

Vrouwen

Plaats 1 & 2 : Hughes&Cheng (USA) – Flint&Scoles (USA) 2-0 (21-17, 21-11)

Plaats 3 & 4 : Clancy&Mariafe (AUS) – Nuss&Kloth (USA) 2-1 (14-21, 21-19, 15-13).

Futures in Subic Bay

Bij de vrouwen kregen we een volledig Filippijnse finale. Rondina – Gonzaga versloegen in deze finale Rodriguez – Eslapor met 2-1 (22-24, 21-12, 15-12).

Bij de mannen was het een volledig Thaise finale. Pithak – Poravit versloegen Dunwinit – Intuch met 2-0 (21-15, 21-19).

Van de Vonder

Futures in Den Haag

Zowel bij de mannen als de vrouwen waren 12 teams rechtstreeks geplaatst en namen 16 teams deel aan de kwalificatie van dit futures toernooi dat doorging in de beachhal van het Zuiderpark in Den Haag. De deelnemers waren meestal afkomstig uit West-Europa, maar ook enkelen uit de rest van Europa en zelfs enkele duo’s uit een ander continent. Bij de mannen had het Waalse team Louis Laenen – Thibault Goset voldoende punten verzameld om rechtstreeks geplaatst te zijn voor de hoofdtabel. Kyan Vercauteren en Joppe Van Langendonck moesten deelnemen aan de kwalificaties.

Bij de vrouwen mochten twee Belgische  teams deelnemen aan de kwalificaties. Annelore Bex en Youna Coens werden reeds in hun eerste wedstrijd uitgeschakeld met 2-1 door een Tsjechisch duo. Vandevonder – Maertens wonnen wel hun eerste wedstrijd tegen een Canadees duo maar werden dan uitgeschakeld door een team uit Litouwen. 

Bij de mannen wisten Van Langendonck  en Vercauteren zich wel te plaatsen voor de hoofdtabel. De 16 teams van de hoofdtabel werden onderverdeeld in 4 poules. Beide Belgische teams wonnen in hun poule één wedstrijd, eindigden daardoor derde in hun poule en waren dus uitgeschakeld voor de kwartfinale.

Toch even vermelden dat de inspanning geleverd door de Nederlandse Volleybalbond om het beachvolleybal naar een hoger niveau te brengen, rendeerde want bij de mannen kwalificeerden zich vier teams voor de kwartfinale en bij de vrouwen drie. 

De podia zagen er uiteindelijk als volgt uit :

Vrouwen : 1. Piersma – Van Driel (NED)   2. Christ – Van De Velde (GER)  3.Paulikiene – Raupelyte (LTU).

Mannen : 1. Hammarberg – Grössig (DAN)   2. Cattet – Barthelemy (FRA)   3. Nijland – Immers (NED).

Tekst: Fernand Walder