Tchalou en Ugo Blairon maken Europees debuut: “Ik ben een clubman”

Ugo Blairon is reeds acht jaar verbonden aan Tchalou Volley. De zeer ambitieuze trainer-coach uit Anderlues – een Waals dorpje tussen Charleroi en Binche – heeft jaren geleden een project opgestart dat bijzonder succesrijk verloopt. In acht jaar tijd van tweede nationale via Liga B opklimmen naar de Liga A en Europees volleybal. Het is een fameus bravourestuk, een ware ‘coup de force’.

De libero was als speler actief bij Guibertin, Maaseik, Halen, Waremme en Puurs. In 2010 speelde hij ook in Tsjechië bij Odolena Voda. Hij stak ongetwijfeld veel op van toptrainers als Vital Heynen, Emile Rousseaux, Claudio Gewehr, Koen Hoeyberghs en we mogen zeker Franky Reijmen niet vergeten in deze lijst.

Hoe is het allemaal geëvolueerd bij Tchalou Volley? Het Waalse vrouwenvolleybal leek – met uitzondering van Charleroi – heel bescheiden.

Ugo Blairon: “In het begin trainden we zoals vroeger. Met weinig uren: drie, maximaal vier avondtrainingen op een week. Nu volleyballen we vier jaar in de Liga A en sinds vorig seizoen hebben we de trainingsuren opgewaardeerd naar twee sessies per dag met uitgebreide, individuele trainingen voor de profspeelsters. Eigenlijk werken we op drie verschillende ritmes. Vijf speelsters zijn altijd aanwezig op alle trainingen. Twee studenten trachten zo veel mogelijk deel te nemen aan de namiddag- en avondsessie. Dat lukt meestal. De overige speelsters werken – wegens hun werk – elke avondtraining af met het team. Ik ben heel ambitieus. In combinatie met de Academy geef ik ongeveer dertig trainingsuren per week. Je kan alleen maar resultaten behalen als je er hard voor werkt.”

Het vergt veel organisatie en veel inspanningen om zo’n groot project te kunnen waarmaken.

“We hebben twee hoofdthema’s, twee grote accenten. Uiteraard komt het sportieve op de eerste plaats, we willen steeds beter en steeds meer vooruitgang boeken. Maar er is ook het financiële aspect om dat allemaal te kunnen realiseren. Tchalou Volley groeit op alle gebieden. We zijn uitsluitend afhankelijk van privé sponsoring. Met uitzondering van een kleine subsidie van de stad.

We trachten bekendheid te krijgen via de sociale media. De beloning van al die inspanningen is vanzelfsprekend de eerste deelname aan de Europese competitie. Dat kost enorm veel geld. In Charleroi spreekt men van een budget van 200 000 euro, zij spelen niet Europees. Wij hebben een kleiner budget, maar wij moeten al die extra uitgaven erbij rekenen. Want wij doen wel mee aan de CEV Challenge Cup.

We vierden vorige week ons internationaal debuut in Turkije. Dat is een mijlpaal in de geschiedenis van de club. We verloren tegen PTT Spor Ankara (waar Hélène Rousseaux vorig jaar nog speelde, red.) met 3-0. Maar we hebben ons uitstekend geweerd. Ankara kan onder meer rekenen op de Sloveense spelverdeelster Pavlovic, verkozen tot beste setter van de BVA Cup, en natuurlijk ook op de Servische Bianca Busa, die olympische medailles veroverde en met Servië wereldkampioen werd tijdens het recente WK van 2022 in Nederland.”

Woensdag komt de Turkse topploeg naar België. Een nieuwe uitdaging voor Tchalou Volley.

“Onze kleine zaal – de ‘Shape N Go’Arena in Thuillies – heeft niet de gepaste afmetingen voor Europees volleybal. Dus verhuizen we naar Couvin, vlak bij de Franse grens. We hadden even aan de Spiroudome van Charleroi gedacht, maar dat is met 4000 plaatsen te groot. We willen sfeer en die zal er woensdag zonder twijfel zijn met de 1000 enthousiaste supporters in de Couvidome van Couvin. Alles was in een mum van tijd uitverkocht, er is geen enkel ticket meer te verkrijgen. Dat is een ongelooflijk succes, het zorgt voor extra inkomsten en het werkt heel motiverend voor ons allemaal. Het volleybal begint te leven in de streek.”

Wat zijn de ambities voor woensdag?

“Natuurlijk is ons budget niet te vergelijken met dat van Ankara Spor uit Istanboel. Omdat deze Europese confrontatie voor onze ploeg zo’n grote stap hoger is, hebben we drie doelstellingen vooropgesteld tijdens de heenwedstrijd van vorige week. De match moest meer dan 1 uur en 15 minuten duren. We wilden meer dan 15 punten per set veroveren. En wij trachtten tijdens elke set om zo lang mogelijk het ritme te volgen van de tegenstander. Niet meteen een kloof van zeven, acht punten om de oren krijgen. We zijn in al onze doelstellingen geslaagd. Woensdag gaan we proberen om nog iets hoger te mikken. We willen een set veroveren tegen dat topteam uit Turkije.”

Tchalou Volley straalt onder jouw leiding ambitie uit. Waar gaat dat eindigen?

“We zetten stappen vooruit. Neem de wedstrijd van vorig weekend tegen Haasrode-Leuven. Het werd een nipte overwinning, maar vorig jaar hadden we zo’n duel verloren. Nu niet en daarom spreek ik van twee gewonnen punten. Niemand beoordeelt Tchalou dit seizoen nog als het Waalse ploegje dat achteraan in de rangschikking zal bengelen. Ik beschouw dit als een compliment.

De ploeg heeft tegen Leuven en in Ankara schitterend gereageerd. Nu gaan we verder kijken hoe onze progressie kan vertaald worden in resultaten tijdens de nationale competitie. In de strijd om de Belgische beker werden we door Asterix Avo uitgeschakeld. We zaten heel dicht bij setwinst. Zaterdag kregen we kampioen VDK Gent op bezoek, volgende week gaan we naar cupwinnaar VC Oudegem. Dat zijn perfecte evaluatiemomenten om te beoordelen hoe ver we staan. Kunnen we dat stapje extra zetten tegen de topteams van het land.” (Tegen Gent slaagde Tchalou erin om in de tweede set een 25-27 stand en in de derde set een 23-25 stand te laten noteren, red.)

En de verdere toekomst?

“Bij Tchalou zorgen we altijd voor nieuwe toekomstgerichte mikpunten. De ontwikkeling binnen het team is niet altijd zichtbaar. Het wordt niet altijd vertaald in resultaten, maar dat komt stilaan in orde. Omdat we progressie maken, worden de verwachtingen almaar groter. Het is logisch dat onze club dit proces doormaakt. In 2024 willen we een nieuwe zaal – een echte topsporthal volgens Europese normen – bouwen in Chapelle, met bijhorende topsportschool.  We hebben nu al negen succesrijke jeugdploegen. Ik voel me goed bij Tchalou Volley, want we kunnen hier veel realiseren. Ik ben een clubman, maar ik heb ambitie om ooit in het buitenland actief te zijn als trainer-coach. Ik zal de club echter niet verlaten vooraleer ik met Tchalou een prijs gepakt heb. Titel of beker. Volleybal is mijn beroep. Ik wil er het maximale uit halen.

Naast de wedstrijd van Tchalou Volley tegen PTT Ankara is er deze week nog meer Europees volleybal. Herceg Novi uit Montenegro neemt het dinsdag en woensdag op tegen Tromsø uit Noorwegen. Met een heen- en een terugwedstrijd in het Sportski Center Igalo van Herceg Novi. De winnaar van deze Europese wedstrijd speelt de volgende ronde van de Challenge Cup tegen Asterix Avo. Wordt vervolgd.

Tchalou Volley maakte alvast reclame voor de Europese wedstrijd met een leuk filmpje: https://fb.watch/h4jwy35Xis/

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Rudy Pollé en Tchalou Volley