LVL Genk vraagt tijd voor nieuwe opbouwfase

In het spoor van de eerder opgestarte Lotto Volley League bij de mannen trekt ook de competitie bij de vrouwen zich dit weekend in Liga A op gang. De reeks wordt bezet door tien ploegen. Bij een inforonde duikt de naam van landskampioen VDK Gent op als grote favoriet voor de landstitel. Asterix Avo Beveren staat met stip genoteerd om de titelfinales te spelen.

Met Oudegem, Charleroi en Hermes Oostende doemt een aantal kapers aan de kust op. De drievoudige vicekampioen LVL Genk hijst zich misschien ook bij die kapers. Al praat men in Genk meer over een seizoen van nieuwe opbouw. Het valt op dat in tal van ploegen grote verschuivingen zijn doorgevoerd

Met de groeten van Freya Aelbrecht

LVL Genk heeft een apart parcours afgelegd. Via een fusie in 2019 met buur Jaraco As, daarna de verhuis van de afgesplitste A-kern van Tongeren naar Genk als nieuwe thuisbasis. Met een nieuwe naam LVL Genk, een nieuwe hoofdsponsor (Jaraco is gestopt) en een nieuw logo. Met nog meer de nadruk op jong talent. Het bestuur vond met  dienstenchequesbedrijf TRIXXO (ook naamsponsor van de Hasseltse Grenslandhallen) een nieuwe commerciële partner. De stad Genk levert een grote substantiële inspanning, budgettair en organisatorisch met faciliteiten in de sporthalparel ‘Alpha Hall’. De ploegvoorstelling hield een verrassing in petto met een hartelijke videoboodschap van Freya Aelbrecht vanuit haar nieuwe stek bij VC Olympiakos Piraeus in de Griekse hoofdstad Athene.

De grote ‘denkers’ en ‘doeners’ achter LVL zijn manager Pieter Walbers en headcoach Julien Van de Vyver. Vlijtingenaar Walbers denkt dat het nieuwe jonge team leergeld zal betalen. Anderzijds verwacht hij in de loop van enkele maanden een gigantische groei. Hij is heel realistisch en wil een doel op langere termijn voor ogen houden. Top vier is een groot vraagteken.

Waaslander Julien Van de Vyver is als trainer de motivator van de ploeg en ook van de LVL-jeugdacademy, in samenwerking met het Genkse Atlascollege. Hij laat zijn licht schijnen op het eigen LVL-team en de concurrentie in de Liga A.

Je denkt dat VDK Gent titelfavoriet is: een te harde noot voor het sterk veranderde LVL. Ja?

Julien Van de Vyver: “Ja, kampioen VDK Gent verliest weliswaar Lise De Valkeneer (Charleroi), Charlotte Coppin (Oudegem) en Janne Devos (VHL Haasrode) maar heeft  Yellow Tiger en ‘speelster van het jaar’ Marlies Janssens in de rangen. De club trekt de getalenteerde set-up Aziliz Divoux aan en tankt zuurstof bij de Topsportschool in Vilvoorde met Dorine Declat, Annelotte Everaert en Eline De Clerq. Ook Eline Van Elsen (Asterix) komt erbij. En VDK rekent op de ervaring van meest bekende namen Iris Vandewiele, Laure Flament, Julie Smeets en Els Vandesteene. Ze kunnen terugvallen op een ervaren basis, dat kunnen wij veel minder.

Ik vermoed dat Asterix Avo Beveren met 14 titels en 16 bekers ook kans maakt om hoge toppen te scheren. Of wij straks verhaal tegen hen kunnen halen in de openingsmatch? Ik hoop het. Vorig jaar is ons dat gelukt. Maar de altijd ambitieuze Oost-Vlaamse topclub is belust op een revanche na een tegenvallend seizoen zonder grote trofee. Ook voor Asterix is de Topsportschool een bron van aanvoer met Kaat Cos, Romane Neufkens en Yana Wouters. Voorts hebben Manon Stragier, Britt Rampelberg, Anna Koulberg en nieuwkomer Charlotte Krenicky (LVL Genk) de status van Yellow Tiger. De Nederlandse dames Nova Marring en Laura Overwater (beiden ook ex-LVL Genk) houden nog een groeikurve in petto, net als Helena Gilson (ex-LVL Genk). Asterix heeft blijkbaar de weg gevonden naar Limburg om jong talent aan zich te binden. Maar oké, ik vind dat Asterix zeer sterk gewapend is voor een stevige campagne.”

Läsma Ozala, de Letse aanwinst van LVL Genk

Je had het over de top twee. Je ziet vervolgens zes ploegen in het peloton, die zich bij qualifier 1 of qualifier 2 (zie format onderaan) zullen hijsen. Wie top acht haalt, is ‘safe’. Negen en tien knokken voor het behoud.

“De strijd in zijn totaliteit wordt bijzonder boeiend. Ik hoop ons met LVL in de debatten te mengen. Voorin bij ‘de zes’ poneer ik bekerwinnaar Oudegem. Met ‘coach van het jaar’ Fien Callens en ‘rookie van het jaar’ Nikita De Paepe. Andere troef: Justine D’Hondt keert terug na een knieletsel. Felice Vanassche mag dan gestopt zijn, er is nog puur Belgisch talent op overschot aanwezig. Met Elise Van Sas, Bente Daniëls, Nel Demeyer, Nina Coolman en de nieuwkomers Bente Deckers, Charlotte Coppin (beiden ex-Asterix), Anke Waelkens (Saturnus Michelbeke) en Annelore Engels (Topsportschool).

Oudegem is vanouds een taaie klant. Dat zal nu niet anders zijn. We zullen onze handen vol hebben met VCO. Andere forse ‘challengers’ zijn Hermes Oostende, Charleroi en Tchalou. Het wordt bikkelen op elke speeldag. De fase Q1 bereiken, zou voor ons een geweldig resultaat zijn.”

Aristea Tontai, de Griekse aanwinst van LVL Genk

Kustploeg Hermes Oostende etaleert veel ambitie. Vrees je ook de twee Franstalige clubs? Een drietal, dat een vette kluif wordt voor LVL?

“Klopt. Hermes onder hoede van Westendenaar Koen Devos (derde seizoen) droomt van een plaats in de halve finale van de Belgische beker. Zo zijn we meteen gewaarschuwd. Ik sta graag achter het plan van Hermes-voorzitter Philippe Develter. Hij wil de publieke belangstelling aanwakkeren. Dat is ook onze wens: veel meer respons in het Genkse. Hermes zal misschien toch ook een beetje het ritme moeten vinden. Merle Baasdam (naar Marsala op Sicilië/Serie A2/ Ita) en Fanny Lafeber en Milica Misojcic zijn verkast naar Saturnus Michelbeke. De enige buitenlandse is de Canadese springveer Kory White (24 jaar, opposite, 1m80). Zij deed ervaring op in de Hongaarse competitie. Charlotte Leys blijft één van de sterkhoudsters. Er wordt ook veel verwacht van Bieke Kindt (ex-Oudegem, zus van Lou bij Menen) en het 15-jarige super talent Tea Radovic (dochter van de Sloveen Dragan Radovic). Tea is de jongste speelster in de Liga. Wij ontmoeten Hermes meteen in de Belgische beker. ‘Uit’ wordt die achtste finale voor ons een zeer zware klus. We zullen snel ervaren welk vlees we in de kuip hebben.”

Dochter en Yellow Tiger Jutta Van de Vyver speelt voortaan bij Charleroi

“Ik onderschat evenmin de krachten van Charleroi (trainer Dimitri Piraux) en Tchalou (trainer Ugo Blairon). De Karolingers – dat gebeurt wel vaker – hielden ‘tabula rasa’: 9 speelsters uit, evenveel speelsters in. Het bestuur heeft zwaar ‘geshopt’. Grootste transfers zijn Lise De Valkeneer (VDK Gent) en mijn dochter Jutta Van de Vyver (Asterix).  Het is een internationaal getinte ploeg. Wel verloren ze Pauline Martin aan het Italiaanse Monza. Maar toch: Charleroi gaat sterk voor de dag komen. Die club is ons ‘zwarte beest’.

Idem dito voor Tchalou dat passeur Lien Van Geertruyden (Asterix) aanwierf en de Poolse Marta Matejko. Met haar 1m97 de wolkenkrabber in de reeks. Ik spreek een waarschuwing uit: Tchalou is in brede kring relatief onbekend, eindigde op de vijfde plaats en speelt in de Europese Challenge Cup. Het gaat daar snel vooruit. Ik geef het je op een briefje: het is een te duchten tegenstander.”

Is Brabo Antwerp VT voor jullie een meer haalbare kaart?

“Dat denk ik wel. Spijtig dat Antwerp opnieuw pech heeft bij de start. Na een lange revalidatie wegens haar knie heeft Sarah Cools nu haar pols gebroken. Cristina Moga begint als coach aan haar zesde seizoen. Steunpilaren zijn Caitlin Van de Perre en die andere klasbak Britt Ruysschaert. De Limburgse Anouck Van Bouwel is een opkomend talent. De Gooikse Eline Fieremans keert naar België en bij Antwerp terug na haar studie aan het Navarro College in Corsicana in Texas (VS). Ik denk dat we het nieuwe Antwerp in een goeie dag zeker aankunnen. Al moet je Antwerp niet tot de zwakke vogeltjes rekenen.”

Jade Van Deun speelt dit seizoen ook bij LVL Genk

Ook je eigen ploeg LVL Genk reken je bij het peloton van zes dat twee richtingen uit kan? Naar qualifier 1 of qualifier 2?

“Tja, Q1 wordt zeer moeilijk. We hebben Charlotte Krenicky (Asterix), Dagmar Boom (Viesti/Fin), Kirsten Bröring (alleen nog beach), Charline Humblet (Tchalou), Maureen Humblet (Borgworm), de Kameroenese Emelda Piata Zessi (?) en de gestopte Sofie Hawinkel verloren. Nieuwkomer Anlène Van der Meer (Sneek/Ned) is al vroegtijdig afgehaakt en terug naar Sneek. Maar we rekenen op kapitein Barbora Krenicka (27, pass), Jade Dekeyser (17, pass), Laura Meynckens (19, R/H), Elisa Wijers (18, R/H), Marie Lambrix (19, libero) en ook Enna Eyer (mid, JTV Dero) en de Genkse Arwen Dirix, twee talenten uit onze jeugdacademy.

Ik voeg daarbij de komst van Sofie Goossens (20 jaar, Saturnus Michelbeke) en 18-jarige receptie-hoek Jade Van Deun (Amigos Zoersel). Jade is de beachpartner van Annelore Bex.

Er is ook een dubbele buitenlandse inbreng met de Griekse middenblokster Aristea Tontai (23 jaar, 1m95, unief van Miami/Florida).

Met de Letse Läsma Ozola (21 jaar, ook mid, ex-RSC Lu) versterken we de centrale zone. Zij is de vriendin van haar landgenoot Janis Medenis, die voor Tectum Achel uitkomt.

Qua ploegwerking is Jan Willems nieuw in de organisatie. Hij zal alle dagelijkse beslommeringen ter harte nemen. Hij is vertrouwd met de sport door zijn verleden bij Hörmann Genk, E&Y en Wara  Genk.

Slotsom: ik ben heel benieuwd wat onze start tegen Asterix zal geven. Over welke qualifier we halen, kan ik me nu niet uitspreken. We bouwen bij LVL Genk aan een nieuwe ploeg. Gun ons een beetje tijd.”

Sofie Goossens komt ook bij LVL Genk spelen

LVL wil zeker punten winnen tegen nieuwkomer Fixit Kalmthout. En ook tegen de andere nieuwkomer VHL Haasrode. Hoe schat je die teams in?

“Fixit Kalmthout heeft een sterke connectie met ligateam Brabo Antwerp VT en is de tweede Antwerpse ploeg op het hoogste niveau. De sportieve leiding is in handen van T 1 Ignace Claes en T 2 Jasper Wuyts. Manager Dirk Eestermanss rekent op een budgetverhoging. Jawel, Fixit kan terugvallen op een goede werking. Receptie-hoek Birthe Wittock (27) is de oudste speelster. Ik bespeur veel gestalte. Vooral in het midden met Sara Meynants en Hélène Mertens. Op receptie-hoek is Elise Van Hoof een talent. Ook libero Fleur Baens, sterk bovendien in beachvolley, kan uitblinken aan de receptie.

Voor mijn part is VHL Haasrode Leuven net als Fixit heel goed op elkaar ingespeeld. Net daarom is het opletten geblazen. Zeker in het begin van het seizoen, wanneer iedereen nog proefdraait, kunnen ze allebei voor verrassingen zorgen. VHL wordt geleid door Limburgers Pascal Gora en Jurgen Holtof, beschikt over aanwinsten Janne Devos (ex-VDK Gent) en Clara Wellens (ex-Brabo Antwerp) en over bekende namen  zoals set-up Joke Hoeyberghs, Elien Mattheuwsen (mid), libero’s Kato Notelaers en Anna Valkenborg. Die laatste twee speelden vroeger nog bij ons in Tongeren. VHL is absoluut een aardig team. Mira Juwet zette bij VHL een punt achter haar carrière als speelster en zal fungeren als teammanager. Ik vermoed dat VHL het manco in gestalte zal compenseren met een stevige brok vechtlust. In elk geval heb ik geen schrik van de twee nieuwkomers.”

Het competitieformat

REGULIERE FASE

De tien clubs spelen ieder 18 wedstrijden in de reguliere competitie. Na afloop is de reguliere ranking bekend

TWEEDE FASE OP BASIS VAN REGULIERE RANKING

Treden aan in qualifier 1 (Q1)

Reguliere nummers 1, 2, 3 en 4 spelen onder elkaar zes wedstrijden (heen en terug). Er wordt een startbonus toegekend van 6, 4, 2 en 0 punten.

Treden aan in qualifier 2 (Q2)

Reguliere nummers 5, 6, 7 en 8 spelen onder elkaar ook zes wedstrijden (heen en terug). Er wordt eveneens een startbonus toegekend van 6, 4, 2 en 0 punten.

HET VERVOLG

TITELGEVECHT

De nummers 1 en 2 van Q1 spelen de PO Champion voor de landstitel in een ‘best of three’: 2 tegen 1, 1 tegen 2 en ev.: 1 tegen 2. Ze krijgen allebei een Europees ticket, de kampioen voor de CL, de verliezer voor de CEV Cup.

De nummer drie van Q1 krijgt rechtstreeks het derde Europese ticket.

PLAY OFF EUROPE

De nummer vier van Q1 speelt voor de resterende Europese tickets in een barrage (play-off Europe) tegen de winnaar van Q2. In een ‘best of three’: winnaar Q2 – vierde Q1, vierde Q1 – winnaar Q2, ev.: vierde Q1 – winnaar Q2.

Voor de winnaar ligt het vierde Europese ticket klaar. Of de verliezer  van de barrage ook een Europees ticket pakt, het vijfde dan, hangt af van het aantal toegekende tickets door de CEV.

PLAY DOWN

De reguliere nummers 9 en 10 spelen de play-down in een ‘best of three’: 10 tegen 9, 9 tegen 10 en ev.: 9 tegen 10.

De winnaar viert het behoud, de verliezer degradeert naar eerste nationale.

Openingsspeeldag

Zaterdag 22 oktober 2022

20.30 VHL Haasrode Leuven-VDK Gent

18.30 Tchalou-Charleroi

20.00 Hermes Oostende-Brabo Antwerp VT

20.00 LVL Genk-Asterix Avo Beveren

Zondag 23 oktober 2022

17.30 VCO Oudegem-Fixit Kalmthout

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: LVL Genk