Woensdagavond VDK Gent – Vasas Boedapest: “Wij willen in volgende poule Champions League”

Woensdagavond bijt VDK Gent de spits af van de Belgische ploegen, die Europees spelen. Volleymagazine polste naar de ambities van de regerende Belgische vrouwenkampioen.

Het team van Birgit Hoeree, CEO van VDK Gent, wil vol vertrouwen het sportief uitdagend seizoen aanvatten. Leen Van den Neste, de voorzitter van het directiecomité, bevestigde de geestdrift van de Gentse volleybalclub. De speelsters worden door een fiere Stijn Morand voorgesteld. Hij ziet veel  toekomstperspectieven en sportieve mikpunten. Kapitein Laure Flament beaamde: Wij willen alles winnen.”

Naast de VDK bank, reeds 36 jaar sponsor van de club, heeft VDK Gent nieuwe partners gevonden met Callant en Baloise. Bovendien wordt een business-club aangekondigd. Als kersvers landskampioen – het was geleden van het seizoen 2012-2013 – en finalist van de Belgische beker willen de speelsters dit jaar nog beter presteren. Supercup, bekerwinst, landstitel, ook op Europees vlak – in de Champions League – scoren.

VDK Gent aanvoerster Laure Flament ontvangt de gouden medaille van bondsvoorzitter Guy Juwet

Hoe groot zijn jullie kansen tijdens deze “early rounds” van de CEV Champions League campagne?

Coach Stijn Morand: “We geloven erin. We moeten onze libero Tine De Quick missen na haar operatie. Dat wordt een lange revalidatie, maar we hopen haar in januari opnieuw te mogen verwelkomen op de trainingen. Marlies Janssens – zij heeft een uitstekend WK gespeeld – is wel helemaal terug. Ze heeft tijdens de wedstrijden met de Yellow Tigers bewezen dat ze in bloedvorm zit.”

Het team van VDK Gent lijkt kwalitatief en ook in de breedte versterkt tegenover vorig jaar.

“De getransfereerde speelsters zijn ondertussen volop geïntegreerd en toonden hun klasse en sportieve mogelijkheden tijdens de voorbereidingsperiode. Eline Van Elsen ( ex-Asterix Avo), jeugdinternational Dorine Declat, Eline De Clercq, dochter van ex-VDK Gent trainer Nico De Clercq en Annelotte Everaert, (zij heeft een dubbele affiliatie met Gent en de topsportschool) zijn jonge, beloftevolle aanwinsten. De kern van vorig jaar is bijna intact gebleven. We moeten vooral de liberopositie anders invullen, maar ook de receptielijn en de verantwoordelijkheden aanpassen. Dat vergt tijd.

Aziliz Divoux verdient een speciale vermelding wanneer er over de aanwinsten van dit jaar gepraat wordt. De 27-jarige setter is gelouterd, met een rugzak vol ervaring, maar ze is nog steeds gretig en hongerig naar nieuwe avonturen en uitdagingen met de huidige Belgische kampioenen. Na een zevenjarige carrière in de buitenlandse competities keert zij terug naar België. De spelverdeelster was reeds bij VDK aangesloten, toen de club in het volleybalseizoen 2012-2013 de eerste landstitel won.”

Met Aziliz Divoux hebben jullie een opzienbarende transfer gerealiseerd.

“Aziliz ken ik al heel lang. We hebben veel samengewerkt. Nu keert ze terug naar Gent om onze derde Belgische titel te veroveren. Na ons successeizoen – bijna tien jaar geleden – nam VDK Gent (mét de piepjonge Divoux) voor de eerste keer deel aan de Champions League.  We geraakten tot in de poulefase met – hou je vast – Vakifbank uit Istanboel, Dynamo Boekarest en Atom Trefl Sopot uit Polen, met Charlotte Leys in haar topperiode als speerpunt van het team.”

Aziliz Divoux: “Als jong meisje stond ik toen bij Gent tussen al die grote ‘volleymadammen. Nu kom ik terug naar VDK omdat ik merk waar ze naartoe willen. Die sportieve duidelijkheid en de gestructureerde werking prikkelen me. Dat vond ik in het buitenland niet altijd terug. Stijn Morand is nog steeds dezelfde. Ik heb hem meegemaakt in Gent en in Parijs en eindigde met hem op de derde plaats in de sterke Franse competitie. Ook aan de Duitse kampioenschappen en brons met Aken of de Supercup met Mulhouse heb ik fantastische herinneringen. Nu wil ik bij VDK Gent de ploeg helpen leiden, rust brengen en mijn ervaring doorgeven.”

Is Vasas Obuda Boedapest een haalbare kaart?

Stijn Morand: “We moeten woensdagavond echt top zijn, want de tegenstander van de Gentse ploeg mag niet onderschat worden. Vasas Obuda Boedapest uit Hongarije is een traditieclub die dikwijls kampioen werd en vele malen de Hongaarse cup won. Vorig jaar wonnen ze titel én beker en bovendien werden ze eerste in de MEVZA-competitie. Dat is een Midden-Europees mini-kampioenschap met zes teams uit Slovenië, Oostenrijk, Kroatië en Hongarije.

Boedapest heeft reeds drie competitiewedstrijden in Hongarije achter de rug. Allemaal met vlotte 3-0 cijfers gewonnen. Vorige week speelden ze nog een internationaal toernooi in Griekenland. Ze wonnen alles, echt overtuigend, met dominant volleybal. De Hongaarse kampioenenploeg heeft het volledig basisteam behouden. Die zijn duidelijk ingespeeld op elkaar. De automatismen draaien behoorlijk vlot en bovendien hebben ze een indrukwekkende hoofdaanvalster in hun rangen. Taylor Bannister is een zeer krachtige 23-jarige volleybalster uit de Verenigde Staten. De 1.96 meter lange aanvalster komt van de Louisiana State University. Die topspeelster moeten we zeker trachten af te stoppen.”

Hoe verliep de voorbereiding van VDK Gent. Hebben jullie voldoende ritme kunnen opbouwen, want dit is de eerste officiële wedstrijd voor jouw team.

“In tegenstelling tot Vasas Boedapest hebben wij minder aanpassingstijd gehad en dan bedoel ik vooral dat Marlies Janssens op het laatste nippertje kon aansluiten bij het team. De Belgische Ligawedstrijden beginnen pas volgende week. Die aanloopmogelijkheid en extra competitieritme hebben we dus ook niet. Dit is inderdaad onze eerste officiële wedstrijd. We zijn er klaar voor, maar zal het goed genoeg zijn om deze fase van de Champions League competitie te overleven. De beleving van een Champions League wedstrijd is totaal anders tegenover een oefentoernooi. Tijdens de voorbereiding op deze topontmoeting en als aanloop naar het nieuwe volleybaljaar hebben we gekozen om zware, kwalitatief hoogstaande tegenstanders te bekampen. Vorig jaar wonnen we zowat alles bij de aanhef van het seizoen. Nu hebben we – ik overdrijf een beetje – bijna al onze oefenmatchen verloren. Maar we hebben er veel uit geleerd. Het niveau is gestegen.

Met Aziliz als spelverdeelster verloopt het spel anders. Dan bedoel ik voornamelijk de afspraken in receptie en de organisatie in de opbouw. We hebben gemerkt dat dit veel tijd en toch wel wat aanpassing vergt. Ik denk echter dat deze confrontatie tegen de Hongaarse kampioenen een mooie topontmoeting en spektakel kan opleveren. Een eerste hoogtepunt voor de club en onze supporters. We rekenen op 800 tot 1000 toeschouwers. Er zijn 120 eters in de VIP-ruimte, 300 mensen vanuit de gastploegen en reken daar nog de neutrale volleyballiefhebbers bij. Plus de vele ouders, vrienden en families van onze speelsters. Daarom verwacht ik en hoop ik dat de Edugo Arena woensdagavond flink vol zal lopen, met veel media-aandacht en veel sfeer. We hebben er ontzettend veel zin in.”

Tekst: Walter Vereeck