Tijana Boskovic leidt Servische vrouwen naar tweede wereldtitel op rij

Boskovic leidt Servische vrouwen naar tweede wereldtitel op rij

Uiteindelijk kwamen dan toch de topploegen, die eerst in Nederland of Polen een elftal matchen rondgetoerd hadden, tegen mekaar uit in de finale van het WK vrouwen.

Het waren tenslotte de Servische vrouwen die hun wereldtitel verlengden na een driesetter tegen Brazilië. De Zuid-Amerikanen bleven twee sets weerstand bieden, maar in de derde set toonde de 25-jarige Tijana Boskovic waarom zij ook tot mvp van het toernooi uitgeroepen werd: 26-24, 25-22, 25-17.

Toch nog even herinneren dat de Yellow Tigers het uitstekend deden en tegen de toplanden Brazilië en Italië telkens één set wonnen. Onze landgenoten staan voortaan op de 11de plaats in de FIVB-wereldranking.

Toch wel enigszins abnormaal speelden de landen die in Nederland en Polen  tijdens de vorige twee fases  tegen elkaar kwamen opnieuw tegen mekaar  in hun  kwartfinale en in de halve finale. In Nederland versloeg Italië opnieuw China deze maal met 3-1 en won Brazilië deze maal met 3-2 tegen Japan na 1-3 verlies in fase 1. In Polen versloeg USA vlotter de Turkse vrouwen met 3-0 en won Servië moeizamer met 3-2 tegen Polen.

De halve finales waren dus Italië – Brazilië en USA – Servië.

Servië, dat in de poule met 3-0 won tegen de USA won deze maal met   3-1   (25-21, 25-20, 17-25, 25-23). Boskovic was de ster van deze wedstrijd. Zij scoorde in aanval 32 pt tegen 59%. Italië verloor tegen Brazilië in de poule met 3-2 en moest nu in vier sets het onderspit delven, setstanden:  23-25, 25-22, 24-26,  19-25. Egonu werd vrij goed afgeremd en scoorde slechts 28 aanvallen op 63. Het blok van Brazilië gaf in deze wedstrijd de doorslag. Italië maakte ook meer fouten namelijk 21 tegen Brazilië 13.

Plaats 3 & 4 : USA – ITA  0-3   (20-25, 15-25, 25-27) Egonu was in deze wedstrijd niet te stoppen voor team USA. Zij scoorde 20 punten in aanval, 1 ace met opslag en 4 kill bloks. Bij USA waren drie speelsters topscorer met elk  9 punten.

Plaats 1 & 2 : SRB – BRA : 3-0 (26-24, 25-22, 25-17) Ook in deze wedstrijd was één speelster beslissend. Boskovic, in competitie uitkomend voor het Turkse Eczacibasi, scoorde 24  van haar 42 aanvallen, wat bijna even veel was als de andere aanvalsters samen. Voeg daar nog het  sterke Servische blok bij dat 9 kill bloks lukte tegen 5 voor Brazilië en is het duidelijk waarom Brazilië zijn vierde finale in een WK verloor.

Knappe prestatie van de Yellow Tigers

Onze Yellow Tigers mogen terugblikken op een knap WK met enkele uitzonderlijke prestaties. Tijdens de eerste fase leverden ze in hun poule schitterend volleybal. Tegen  Italië kwamen ze enorm dicht tegen een regelrechte sensatie met na winst van de eerste set, setballen in set 2 en 3. In set twee juichten ze voortijdig voor setwinst  en in de derde set konden ze een resem setballen niet verzilveren. Tegen Nederland speelden ze een weergaloze eerste set en bevestigden daarna in het verder verloop van de wedstrijd met een sterke collectieve prestatie  en 3-1 winst tot gevolg. In de tweede fase, waarbij de punten van de poule meegenomen werden, moesten ze  nog twee wedstrijden winnen tegen Brazilië, China, Japan en Argentinië, respectievelijk de nummers 1, 5, 7 en 22 van de world ranking, om door te stoten naar de kwartfinale. Argentinië ging met 3-0 de boot in maar de andere topteams bleken te sterk.

Toch even vermelden dat Britt Herbots na afloop van de tweede fase op de eerste plaats stond als beste scoorster en beste aanvalster. Britt scoorde 222 punten in 9 wedstrijden wat 31 punten meer is als de Italiaanse Egonu die beschouwd wordt als één van de beste aanvalsters ter wereld. Marlies Janssens stond met 29 kill bloks op plaats 7, Britt Rampelberg met 83 geslaagde verdedigende acties op plaats 4 en Celine Van Gestel in de rangschikking van beste receptie op plaats 4. Jutta Vandevijver eindigde op de negende plaats in de rangschikking van beste spelverdeelster.

De huidige FIVB-ranking: 1. Servië, 2. Italië, 3. Brazilië, 4. VSt, 5. China, 6. Japan, 7. Turkije, 8. Rusland, 9. Dominikaanse Republiek, 10. Polen, 11. België, 12. Nederland, 13. Duitsland…

België vierde op EK U20 mannen in Italië

Onze Belgische young Red Dragons deden het uitstekend in dit EK. De twaalf deelnemende landen werden onderverdeeld in twee poules van zes en onze jonge spelers eindigden eerste in hun poule. Ons team begon  met 3-0 winst tegen Bulgarije, een  wedstrijd die achteraf  de belangrijkste wedstrijd bleek te zijn in de strijd om plaats één in de poule. In de andere wedstrijden liep het soms wel stroef met 3-1 verlies tegen Tsjechië en een moeizame 3-2 zege tegen Portugal, maar tegen Finland werd met 3-1 gewonnen en tegen Griekenland met 3-0 waardoor  uiteindelijk  toch de eerste plaats bereikt werd.

Dit leverde een halve finale op tegen Polen waarin onze Belgen geen schijn van kans kregen. In de andere halve finale versloeg Italië Bulgarije met 3-1. Uiteindelijk geen brons voor België. Bulgarije nam immers revanche voor de nederlaag in de poule. Enkel in de derde set draaide onze machine op toerental. Het werd dus een 3-1 nederlaag.

De finale leek af te stevenen op een vlotte overwinning van Italië maar toen Polen de derde set met 26-24 won, werd het nog spannend en was een beslissende tiebreak nodig die uiteindelijk toch door Italië gewonnen werd. Italië – Polen : 3-2 (setstanden 25-19, 25-19, 24-29, 17-25, 15-6).

Maaseikspeler Ferre Reggers bleek in dit toernooi de meest efficiënte aanvaller met 134 kill spikes in 22 gespeelde sets en eveneens beste scorer met 148 punten.

Avital Selinger op de praatstoel

Avital Selinger, in een vorig leven spelverdeler bij Nederland , is de zoon van Arie. Die boekte als trainer successen met het nationale team binnen het bekende Bankras Model waarbij hij zich met de nationale selectie jarenlang afzonderde om zijn aanvalscombinaties op punt te stellen. Avital keerde in 2020 voor een tweede ambtsperiode na 9 jaar terug naar Nederland om de jongere generatie van de vrouwen van Oranje onder zijn hoede te nemen.

Graag hierbij enkele van zijn opmerkingen die hij formuleerde bij zijn terugkeer: het Spartaans model dat in de jaren negentig tot olympisch goud en zilver leidde, is niet meer mogelijk. Openheid in communicatie is iets wat ik heb moeten ontdekken. Een coach moet veel toegankelijker en opener zijn als vroeger. In mijn tweede periode als bondscoach wil ik mijn kennis wel op een andere manier overbrengen. Ik wil volledig op een doel afgaan. De basis moet solide zijn en op dat vlak ben ik Pietje precies. De vrijheid van meningsuiting en de kracht van het individu zijn typische Nederlandse kenmerken die zich scherp aftekenen ten opzichte van andere landen. Men mag echter niet vergeten dat het aanvaarden van een bepaalde hiërarchie ook belangrijk is en dat men moet bereid zijn op een bepaald moment iets van zichzelf opzij te zetten ten gunste van het collectief. Volgens mij is volleybal de ultieme teamsport.

Het verjongde Nederlandse team heeft klaarblijkelijk nog een weg te gaan en slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de kwartfinales van dit WK.

Tekst: Fernand Walder