Wannes Rosiers (Axis Guibertin): “Voor zesde plaats en play-off 1 moet alles meezitten”

De benaming Euromillions Volley League is niet meer. Maar niet getreurd: ook in de nieuwe ‘Lotto Volley League’ vonken genoeg, ambitie en tempo om het volleybal in ons land te blijven ‘boosten’. De Nationale Loterij tekent met haar product Lotto een verbintenis tot en met het seizoen 2023-2024. Zo zit de Liga ‘safe’ voor minstens twee campagnes. Luc Haegemans, preses van de Liga, is een tevreden man. Hij wil dat de nationale top verder professionaliseert, gekoppeld aan aanzienlijk opgewaardeerde budgetten tegen 2030.

Wie ook zeer tevreden reageert, is nieuwkomer Axis Guibertin, een oude bekende op het hoogste niveau. De club uit Waals-Brabant begint in haar historiek aan haar dertiende seizoen in de hoogste reeks. Dat gebeurde, na de stichting van de club in 1982, voor het eerst in seizoen 2003-2004, toen Guibertin haar debuut maakte in de toenmalige eredivisie mannen. Het ging een beetje op en af. Maar nu is Axis Guibertin in volle glorie teruggekeerd. Onder hoede van trainers Wannes Rosiers en Filip Van der Bracht.

Opvallend is het trainerscontingent dat al die jaren de revue passeerde bij de geel-blauwen. Het bestuur etaleert zo een grote kennis van zaken. Het zijn vanaf 1995 allemaal ronkende namen in het technisch kader: Luc Ooms, Philippe Van Escote, Koen Hoeyberghs, Johan Praets, Emile Rousseaux, Herman Vleminckx, Luc Humblet, Roberto Woelflin, Erik Bockstael, Juan Diego Garcia Diaz, Koen Poppe, Andrej Urnaut, Filip Van der Bracht en nu dus Wannes Rosiers.

Guibertin na het veroveren van de titel in het seizoen 2021-22

Wannes, jij bent een plaats opgeschoven in de pikorde. Van T 2  naar T 1. Waarom die wissel?

Wannes Rosiers: “Filip wilde zijn functie als T 1 afsluiten op een hoogtepunt. De Oost-Vlaming wordt mijn T 2. Hij volgt mee één training op en ondersteunt me tijdens de wedstrijden. Hij fungeert voortaan als general manager. Hij zal ook de lijnen uitzetten voor de marketing en de verdere professionalisering.” 

Is dit jouw trainersdebuut als T 1?

“Neen, ik ben niet nieuw in het vak. Zowat zeven seizoenen geleden trainde ik de eerstenationalers Lint en Blaasveld. In 2020 werd ik T 2 in Guibertin. Maar het seizoen werd in oktober van dat jaar al gestopt door corona. De vorige campagne werd bekroond met de titel in eerste nationale. In mijn derde seizoen ga ik de uitdaging aan als T 1. Ik beschik over veel ervaring. Ik speelde bijj Vosselaar (mijn gemeente van herkomst), Everbeur, Halen, Maaseik en Puurs. Ik woon in Boom, ik ben beroepshalve actief in management in de IT-sector. Wij hebben drie kinderen: Toon (7), Janelle (4) en Louis (3).”

Kan je het DNA van Guibertin omschrijven? Wat voor soort club is het?

“Het is een heerlijke familieclub. Iedereen kent iedereen. De vriendschapsbanden zijn zeer intens. De ploeg is heel lokaal getint met spelers uit de buurt of uit het Leuvense. Net zoals VHL Haasrode Leuven zijn we heel Belgisch verankerd. Beide clubs gooien zich in de strijd zonder buitenlanders.”

De Liga breidt uit van acht naar negen ploegen. Elk weekend is er één team ‘bye’. De Liga formuleert ook wensen: clubs zouden tegen 2030 hun budget moeten optrekken tot 500.000 euro en meer. Kan dat wel?

“Dat zal heel moeilijk zijn. Zeker in deze crisistijden. Maar de Liga heeft de plicht ambitie uit te stralen. Professionaliseren is daarom zeker geen foute doelstelling. Neen, maar men zal er pragmatisch moeten mee omgaan. Hoe alle wensen in de praktijk ooit gerealiseerd kunnen worden? Wij trainen op dit ogenblik slechts drie dagen per week. Dat is nu eenmaal de huidige situatie. We trachten wel uit die niet al te hoge trainingsarbeid de hoogste mogelijke kwaliteit te puren.”

Gert van Walle

Kan je even je de sportieve krachten van je manschappen toelichten?

“Onze libero Sebastien Dumont (ex-Maaseik) bewijst nog altijd zijn hoog niveau. Zijn back-up is Tristan Mannaert (21). Die jongen moet nog aan maturiteit en ervaring winnen. Maar hij heeft veel potentieel.

In het midden speelt Niels Huysegoms, altijd enthousiast. Hij denkt heel goed mee, ik heb er veel steun aan. Andere centrale pion is nieuwkomer Simon Van de Voorde (ex-Aalst). Voor mij hoort Simon bij de beste middenmannen in de Liga. Derde klepper is Romain Vanhelmont, die al de nationale jeugdselecties haalt en nog stappen zal zetten. Hij is een debutant op het hoogste niveau.

Aan de pass voert Florian Malisse (ex-Haasrode, ex-Borgworm) de spelregie. Hij biedt een meerwaarde, hij kan listig uitpakken en pusht de groep vooruit. Onze andere set-up is kapitein Guillaume Godart. Hij is al jaren bij ons, bulkt van ervaring en heeft een uitstekende voorbereiding achter de rug.

Gert van Walle (ex-Achel) wordt onze opposite. Ook iemand die een groep kan ‘pushen’. Andere hoofdaanvaller is Gil Hofmans. Een heel alerte klepper, altijd bij de pinken. Na passages bij VHL en in Zwitserland wil hij zich weer tonen in de Liga A.

Op receptie-hoek leunen we op Gertjan Vande Velde (brengt aanvallende hoogte, hij is een ‘mepper’), Jens Christiaens (doet altijd zijn ding, kan hoeken maken met zijn goede schouder, vindt vaak oplossingen), Robin Foret (uit eigen kweek, maakt weinig fouten, zal kansen krijgen) en de veelbelovende Guillaume Dussart, die zijn comeback beleeft na een jaar inactiviteit wegens knieperikelen.”

Romain Vanhelmont

Is de voorbereiding goed verlopen?

“Ja, ik ben heel tevreden. We hebben tegen Gent, Haasrode, Achel en enkele ploegen uit Luxemburg (Strassen, Lorentzweiler) en in Duitsland goede resultaten behaald.”

Dat brengt ons naadloos bij de volgende vraag over de inschatting van de tegenstanders en jullie eigen ambitie.

“Voor de play-offs met 6 schuif ik in alfabetische volgorde Aalst, Gent, Haasrode-Leuven, Maaseik, Menen en Roeselare vooruit. Aalst pakt uit met nieuwe buitenlanders en een nieuwe trainer. Het zal zich moeten uitwijzen wat zij kunnen. Gent is de bekerhouder. Ik denk niet dat het een toevalstreffer is. Caruur wordt een vaste waarde. Haasrode-Leuven is weinig veranderd. Ze willen revanche voor vorig seizoen. Coach Kris Eyckmans kan voortbouwen op toppers als Tuerlinckx, Valkiers en Simon Peeters.

Hoe reageert een sterk gewijzigd Maaseik (tot vandaag 16 titels) na een te dun vorig seizoen? Het uitvallen van libero Martin Perin (hartstilstand) is geen goed nieuws voor de receptie en de stabiliteit achterin. Maar de club zal zeker de titelfinales en zo de CL willen halen. Bij titelfinalist Menen is ook veel veranderd. Het is een stukje afwachten met nieuwe aanvallers en een andere passeur.

Leuk facet is de Beker van België met hun super gunstige loting. Stel echter dat wij ons eerste bekerduel – jawel, in Menen – zouden winnen, (lacht fijntjes), dan zou Guibertin wel eens de bekerfinalist kunnen worden. Voor mij heeft titelverdediger Knack Roeselare de grootste kans op nieuwe successen en een veertiende titel. De kern is behalve een nieuwe opposite volledig intact gebleven. Ze staan al heel ver. Ik denk dat ze de kwartfinales van de CL zullen bereiken.”

Zes voor de play-offs, dat betekent dat jullie, Achel en Borgworm in het tweede peloton te vinden zijn?

“Ik ambieer de zevende plaats. Maar het kan ook de zesde worden (en dus Champions P.O.) als echt alles meezit. Achel is in volle opbouw, nieuwe coach Vanvenckenray weet uiteraard waarmee hij bezig is. Maar de Noord-Limburgers liggen binnen onze mogelijkheden. Idem dito voor Borgworm/Waremme. We hebben er nog niet tegen gespeeld. Maar ik zie veel kansen.”

Simon Van de Voorde

Zondag is Knack Roeselare als ‘opener’ bij jullie te gast. Dan volgt Menen.

“Ja, de start is zwaar. Anderzijds komt de eerste wedstrijd ‘live’ op televisie. Heel attractief voor onze sponsors en ons trouw publiek. Mijn groep moet snel leren omgaan met het hogere niveau. En het verschil in opslag en receptie. Ik hoop dat we kunnen standhouden. De kracht van de service is het grote verschil tussen eerste nationale en de Liga. Knack Roeselare zal veel servicedruk uitoefenen. Ik ben benieuwd naar onze reactie.

  • HET NIEUWE COMPETITIEFORMAT 

Aan de reguliere competitie verandert er weinig of niets. Wel zal elke week één ploeg mogen rusten.

De negen ploegen spelen in de eerste fase twee keer (heen en terug) tegen elkaar. Na zestien wedstrijden wordt een ranking opgemaakt.

De top zes neemt het vervolgens tegen elkaar op in de Champions Play Off. Daarbij wordt een bonus toegewezen aan de ploegen volgens hun ranking. De reguliere leider start met 5 punten in de nacompetitie, het nummer twee krijgt er 4 punten bij. En zo gaat er telkens een puntje van de bonus af, zodat alleen het nummer zes zonder voorgift start. De zes ploegen spelen opnieuw twee keer (heen en terug). Zo werkt elke ploeg tien wedstrijden af. De eerste twee spelen de finale om de landstitel.

De laagste drie gerangschikte teams na zestien matchen spelen de Challenge Play Off. De rode lantaarn start zonder punten, terwijl de voorlaatste 1 extra punt krijgt en het nummer zeven 2. De ploegen spelen twee keer (heen en terug) tegen elkaar, zodat er na vier wedstrijden per ploeg (verdeeld over zes speeldagen) ook een nieuwe stand wordt opgemaakt.

  • DE VERDELING VAN DE EUROPESE TICKETS


 De hoofdprijs gaat naar de kampioen. Om die aan te duiden speelt de top twee van de Champions Play Off, de Champions Final. Net als de voorgaande jaren, in een ‘best-of-five’. Wie eerst drie wedstrijden wint, is kampioen. De nummers drie en vier verzekeren zich rechtstreeks van een Europees ticket.

Als de Beker van België naar één van de andere vijf ploegen ging, zijn de Europese tickets uitgedeeld. Want de bekerwinnaar wordt dan beloond met deelname aan de  CEV Cup. Zo wordt het seizoen in dat geval beëindigd.

Mocht een ploeg uit de top vier de bekerlaureaat zijn, volgt er nog een strijd om Europa in te kunnen. Het nummer vijf van de Champions Play Off speelt tegen het nummer twee uit de Challenge Play Off en het nummer zes van de Champions Play Off speelt tegen de winnaar van de Challenge Play Off.

De winnaars van beide duels nemen het tegen elkaar op in een finale waarin een Europees ticket op het spel staat. Deze confrontatie wordt  in één wedstrijd afgehandeld, waarbij de hoogst gerangschikte ploeg van de Champions Play Off of de Challenge Play Off het thuisvoordeel heeft.

  • KALENDER VAN DE OPENINGSSPEELDAG

Zaterdag 15 oktober 2022

20u30: VHL Haasrode-Leuven – Tectum Achel

20u30: Greenyard Maaseik – Caruur Gent

20u30: Lindemans Aalst – Decospan Menen

Zondag 16 oktober 2022

18u00: Axis Guibertin – Knack Roeselare

Alle wedstrijden worden gestreamd via de site van de Lotto Volley League. Zie: www.lottovolleyleague.be.

Elk weekend zal één duel ‘live’ worden uitgezonden op Proximus TV en op Telenet. Zo gaat de wedstrijd van zondag 16 oktober – Guibertin-Roeselare – als eerste ‘live’ op antenne.

In verscheidene zalen werden nieuwe camera’s geplaatst, waarmee de wedstrijden beter dan vroeger in beeld gebracht worden.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Axis Guibertin

Liga wenst dringend overleg met Volley Belgium over dalen en stijgen

Of de negen huidige ligateams al vooraf het behoud mogen vieren? Dat valt af te wachten. M.a.w. dan zou er geen degradant zijn en geen dalersdruk, maar die situatie is onduidelijk.

Ligavoorzitter Luc Haegemans laat weten: “Volley Belgium heeft midden september gesteld dat er op het einde van het komende seizoen een barragwedstrijd dient te worden gespeeld tussen de 9de gerangschikte in de Liga en de 2de gerangschikte in 1ste nationale, om te bepalen wie in het daaropvolgende seizoen kan uitkomen in de Ligacompetitie. Opgelet: wij zijn geen voorstander van die aanpak, die volgens ons om allerlei redenen niet  ideaal is. We willen vooralsnog proberen via onderling overleg tot een oplossing te komen, waar wij als Liga en Volley Belgium eensgezind achter staan.”

De Liga vindt het spijtig dat Volley Belgium weigerde om de 2de gerangschikte in 1ste nationale mannen afgelopen seizoen al meteen te laten doorstromen naar de topreeks.

Luc Haegemans: “Brabo Antwerp VT wilde als vicekampioen in het spoor van Guibertin zo graag bijkomend promoveren. Op basis van de info die we van Brabo ontvingen, waren zij voor ons zeer welkom. Want zo bouwden we onmiddellijk een reeks met 10 ploegen uit. Zodanig dat niet elke week een ploeg ‘bye’ moet zijn, zoals nu het geval is  We hebben hard aangedrongen bij Volley Belgium, maar tevergeefs. Wij rekenen alsnog op een aanpassing.”

De promotie van Brabo Antwerp werd door de bond geweigerd op  basis van het competitiereglement, waarin gestipuleerd wordt dat alleen de kampioen in eerste nationale rechtstreeks promoveert. Volley Belgium moet zijn eigen reglementen respecteren. Dat reglement aanpassen, zou mogelijk een optie zijn om sneller uit te breiden tot twaalf ploegen.

(LP)