Italië houdt Polen van derde wereldtitel op rij

Maar liefst 24 jaar hebben de Tifosi moeten wachten op een nieuwe Italiaanse wereldtitel. In het hol van de leeuw versloegen de Italianen hun Poolse tegenstanders met 3-1. Gianelli, aanvoerder van Italië werd uitgeroepen tot MVP van het toernooi. Naast het WK leest u meer over onze nationale jeugdbeachvolleybalteams en over het EK2023 bij de dames.

WK mannen

In de eerste ronde waren de teams onderverdeeld in 6 poules van 4 teams waarvan de eerste twee automatisch gekwalificeerd waren voor de achtste finale evenals de vier beste derdes. Na afloop van deze poules mochten Mexico, Canada, Puerto Rico, Qatar, Bulgarije, Kameroen, China en Egypte huiswaarts. De poule winnaars waren met Servië, Brazilië, Polen, Frankrijk en Italië de voorziene winnaars. De enige uitzondering was de poule met onze noorderburen, Argentinië, Iran en Egypte. Onder impuls van een ijzersterke Nimir Abdelaziz wist Nederland ongeslagen te blijven en alzo de eerste plaats te veroveren voor Iran en Argentinië.

In de achtste finale, waar de verliezer dus uitgeschakeld, werd kregen we volgende resultaten :

SLO – GER :  3-1                                                    ITA – CUB : 3-1

USA – TUR : 3-2                                                   POL – TUN : 3-0

NED – UKR : 0-3                                                   FRA  – JAP : 3-2

SRB  -ARG : 0-3                                                    BRA – IRI : 3-0

Meestal won de gedoodverfde favoriet in deze kwartfinales maar soms scheelde het niet veel of we kregen een verrassing.. Eerst was dit het geval in de wedstrijd USA – TUR toen de USA een 2-0 voorsprong liet teniet gaan, maar in de tie break  dan toch de zege veilig stelde. Een echte verrassing nadien was wel de 3-0 nederlaag van Nederland, dat tot dan een foutloos parcours had afgeleverd, tegen Ukraïne.  De nederlaag was vooral te wijten aan een ijzersterk blok van Ukraïne. Dit land scoorde 12 kill bloks tegen slechts 1 voor onze noorderburen. Nimir Abdel Aziz werd goed aan banden gelegd en scoorde slechts 8 op 19. Daarenboven scoorde Ukraïne  5 rechtstreekse punten met opslag tegen slechts 2 voor Nederland . In de wedstrijd nadien leek een nog grotere verrassing in de maak toen Frankrijk in de tie break tegen Japan een matchbal tegen kreeg bij 14-15. Uiteindelijk konden” les blues” toch nog met 18-16 de kwalificatie voor de kwart finale veilig stellen.

In de kwart finale was dus in feite enkel Oekraïne het onverwachte  team. Deze kwartfinales gaven volgende resultaten :

ITA – FRA: 3-2    24-26, 25-21, 23-25, 25-22, 15-12

SLO – UKR: 3-1   18-25, 26-24, 25-19, 25-23

POL – USA: 3-2   25-20, 27-25, 21-25, 22-25, 15-12
De USA verspeelden achteraf gezien hun kansen op kwalificatie tijdens de tweede set toen ze een 23-20 voorsprong niet konden verzilveren niettegenstaande ze verschillende malen de kans kregen om aanvallend de set te beslissen

BRA –ARG: 3-1   25-16, 23-25, 25-22, 25-21
De halve finales en de finale werden  gespeeld in het Poolse Katowice. De eerste halve finale was een replay van de  finale tijdens de voorbije twee edities, beide gewonnen  door Polen. Opnieuw ging de zege naar Polen deze maal na een vijf setter;

POL – BRA : 3-2   23-25, 25-18, 25-20, 21-25, 15-12.
 In de andere halve finale moest Italië het opnemen tegen Slovenië. Dit was een replay van de finale van het EK in 2021 toen gewonnen door Italië. Ook nu was Italië te sterk: ITA – SLO : 3-0   25-21, 25-22, 25-21

Het brons was voor Brazilië dat in de strijd voor de derde plaats Slovenië versloeg met 3-1  setstanden 25-18, 25-18, 22-25, 25-18.

Geen derde titel op rij voor Polen. Na 25-22 winst van de eerste set gingen de volgende verloren met 25-21, 25-18, 20-25.

WK Dreamteam:
Spelverdeler: Gianelli (ITA)
Hoofdaanvaller: Kurek (POL)
Hoekaanvallers: Leal (BRA) en Semeniuk (POL)
Middenspelers: Bieniek (POL) en Galassi (ITA)
Libero: Balaso (ITA)
MVP: Gianelli (ITA)

Goud, zilver en brons voor onze U19 beach volleyballers in Portugal

Prachtig resultaat voor onze U19  in het WEVZA toernooi beach . In dit toernooi dat doorging in Cortegaça (Portugal) deden onze meisjes het werkelijk schitterend. Onze drie deelnemende duo’s bereikten alle drie de kwartfinale. Alleen Van Deun – Dumont moesten hier het onderspit delven. Bex –Beauve en Piret – Coens wonnen  niet alleen hun wedstrijd maar wonnen ook hun halve finale. In de strijd voor het goud versloegen Bex – Beauve hun landgenoten Piret – Coens met 2 – 1.

Bij de mannen werden Humblet – Hendrikx in de kwart finale uitgeschakeld door een Duits duo. Vercauteren – De Hert wonnen hun kwart finale tegen een Nederlands paar wel met 2-0. Zij verloren daarna  de halve finale maar veroverden brons in de strijd voor de derde plaats.

Onze youngsters uitstekend op EK beach U18 in Loutraki (GRE)

Humblet, Donckers, Van de Wielle en Hendrikx

Bij de vrouwen begonnen Bex – Beauve dit EK schitterend. Zij wonnen hun poule met daarin toch een sterk Italiaans en Nederlands paar zonder set verlies. Ze kwalificeerden zich op die manier rechtstreeks voor de 1/8 ste finale . Hier namen ze uiterst vlot de maat van een Bulgaars duo maar in de kwart finale bleek een Oostenrijks paar te sterk. Hierdoor moesten ze spelen voor plaats 5 tot 8. Via overwinningen tegen een Frans en daarna een Zwitsers paar werd beslag gelegd op een mooie vijfde plaats.

Ook onze mannelijke deelnemers kenden een goede start. Humblet- Hendrikx wonnen in hun poule zowel tegen een Hongaars duo als tegen hun Portugees duo met 2 – 1. Het Poolse paar bleek wel te sterk. Door hun tweede plaats moesten ze tegen een team uit Macedonië ,dat derde eindigde in  een andere poule, spelen om zich te kwalificeren voor de achtste finale. Dit lukte vrij vlot en gaf onze landgenoten een echte boost. Eerst werd in de achtste finale een Turks duo met 2-0 verslagen en daarna werd ook de kwartfinale tegen een paar uit Ukraïne met 2-0 gewonnen. De halve finale tegen een paar uit Letland, dat naderhand goud won, werd met 2-0 verloren maar daarna werd wel brons veroverd via een 2-0 zege, setstanden 21-18, 21-19, tegen het Pools duo dat nog te sterk bleek in de poule.

King & Queen of the Court in Utrecht

Aan de hoofdtabel van dit  event namen zowel bij de mannen als de vrouwen 20 teams deel. Vijftien spelers werden rechtstreeks uitgenodigd via hun world ranking en vijf spelers kwamen uit een kwalificatie procedure. In fase 1 werden ze onderverdeeld in vier groepen van vijf. De vijf teams speelden gedurende een bepaalde tijd op een court. Het team dat de rallye won bleef op he terrein, het verliezende team werd door het volgende team vervangen. Na afloop van de voorziene tijd werd de rangschikking opgemaakt in functie van de behaalde punten. De eerste drie na afloop gingen door naar de volgende fase. Voor de overblijvende teams was er nog een mogelijkheid  voor enkele teams om via een play off systeem  nog door te stoten naar de volgende fase. Elke fase vielen vijf teams af. Bij de mannen namen  praktisch alle Europese toppers deel. Onze Belgische kampioenen Vandecaveye – Vandecaveye moesten zich via de kwalificaties proberen te plaatsen voor de hoofdtabel wat spijtig genoeg niet lukte.Bij de vrouwen waren Van den Vonder – Van Deun rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel. Zij wisten zich te plaatsen voor de kwart finales  waaraan dus 15 teams mochten deelnemen. Dit bleek voor hen het eindstation.

Bij de vrouwen waren er toch wel verrassend geen Nederlandse duo’s in de finale. Queen of the court werd het Duitse paar Borger&Laboureur.   Hüberli&Brunner (SUI) werden tweede en Kotnik&Lovsin (SLO) derde.

Bij de mannen zagen we toch wel een unicum vermits de beide gebroeders Mol uit Noorwegen met hun partner in de finale stonden.  King of the beach werden de wereldkampioenen Mol & Sorum die hier revanche namen op de jonge Zweden Ahman – Helvig die hun van de titel gehouden hadden op het EK in Munchen. De derde plaats was voor Nölvak&Tiisar uit Estland:

EK kwalificatie toernooien vrouwen voor 2023

Aan dit EK waar België bij de vrouwen medeorganisator is zullen volgend jaar 24 landen deelnemen .Bij de vrouwen zijn Italië, België, Estland en Duitsland  als medeorganisator rechtstreeks geplaatst. Italië was als Europees kampioen reeds geplaatst. Acht landen zijn via hun plaats behaald op het EK in 2021 ook al geplaatst. Dit zijn in volgorde SRB, TUR,NED, POL,  RUS, FRA, SWE en BUL. De overige twaalf landen kwalificeerden  zich via een kwalificatie toernooi dat juist beëindigd is.  24 landen werden onderverdeeld in 6 poules van vier waarvan de nummers 1 en 2 zich plaatsten voor dit EK. Deze 12 landen zijn ROU, CRO, CZE, FIN, UKR, HUN, SLO, AZE, ESP, SVK GRE en BIH.

Tekst: Fernand Walder
Foto’s: VolleybalWorld, FIVB en CEV