Gert Vande Broek: “We gaan tijdens het ‘Tournoi de France’ het WK zo professioneel mogelijk voorbereiden.”

Vijf jaar geleden zijn de Yellow Tigers aan een project begonnen, waarbij het einddoel – het WK van 2022 – steeds centraal stond. Nu staat het team van coach Vande Broek aan de vooravond van deze ultieme campagne. Naar dit hoogtepunt in Nederland werd de voorbije jaren steeds gerefereerd. “Dàn moeten we er staan.” Een laatste aanloop naar de confrontaties met de wereldtop wordt in Frankrijk afgewerkt tijdens het ‘Tournoi de France’. Voor onze zuiderburen een perfecte oefening om de Olympische Spelen van Parijs op organisatorisch vlak te verfijnen. Voor de Yellow Tigers een ideale gelegenheid om alles op punt te stellen binnen het team.

Belgian Yellow Tigers na de overwinning tegen Thailand in de VNL – FIVB/VolleybalWorld

Nog eens zes wedstrijden erbij na een zware zomercampagne, vlak voor het WK. Is dat nog wel haalbaar voor de Tigers, die gekend zijn voor hun energieke inzet tijdens elk duel. Die houden zich nooit in.

Gert Vande Broek: “We hebben inderdaad 12 wedstrijden afgewerkt in de ‘Volley Nations League’. Daarna kwamen er nog de drie extra confrontaties bij met de ‘Challenger Cup’ Nu zijn er vijf matchen gepland tijdens deze ‘Tournoi de France’, plus een extra zesde ontmoeting voor de eindrangschikking.”

“We hebben alles zorgvuldig afgemeten om de fysieke belastingen in evenwicht te houden. We wonnen vier van de twaalf wedstrijden in de VNL: Thailand, Polen, Bulgarije en Japan. Deze stuk voor stuk traditioneel sterke volleyballanden werden na een zware tiebreak verslagen. In de ‘Challenger Cup’ haalden we ook twee op drie met overwinningen tegen Tsjechië en Colombia. Na zo veel inspanningen en zo veel strijdlust tijdens de VNL-campagne gaven we heel bewust een extra rustpauze voor de ‘Challengers competitie’. Er was toen zelfs geen ruimte voor oefenwedstrijden. De recuperatietijd was belangrijker. Andere landen hadden die extra vrije dagen wel. De spreiding van de inspanningen werd daarom bij ons zeer weloverwogen. Nu beginnen we aan een nieuw hoofdstuk en een nieuwe opbouw tijdens het toernooi in Frankrijk.”

De Yellow Tigers hebben die confrontaties tegen sterke landen nodig om de optimale topconditie te bereiken tijdens het WK in Arnhem. Jullie moeten er eind september vanaf de eerste match staan.

“Elke ontmoeting in Frankrijk staat in het teken van een pure voorbereiding op de wereldkampioenschappen. Céline Van Gestel – iedereen weet hoe belangrijk zij is voor de stabiliteit in het team – was lange tijd gekwetst. We gaan deze wedstrijden gebruiken om haar in de beste omstandigheden paraat te krijgen. Onze kapitein stond een paar sets – weliswaar nog voorzichtig als libero – op het terrein tijdens onze recente oefenmatchen tegen Duitsland.”

Céline Van Gestel – FIVB/VolleyballWorld

“We gaan tijdens dit toernooi veel zaken uitproberen met de ganse ploeg. Doelgericht roteren met verschillende speelsters om het juiste evenwicht te vinden. Met alternatieve opstellingen werken om op elke situatie voorbereid te zijn. Kortom, de ploeg vorm geven om het juiste ritme en het uitstekend niveau – ik refereer naar onze prestaties tijdens de ‘Volley Nations League’ – terug te vinden.”

Met confrontaties tegen Japan, Frankrijk, Canada, Colombia en Argentinië krijgen de Yellow Tigers mooie uitdagingen omwille van die verschillende volleybalstijlen en -culturen. Als laatste voorbereiding zorgt dit ongetwijfeld voor interessante oefenduels en leerzaam observatiemateriaal voor de coaching-staff.

“Dit ‘Tournoi de France’ beschouwen we niet alleen als een nuttig oefenprogramma voor de wedstrijden tegen de wereldtop in Nederland. We kiezen bewust om het WK zo perfect mogelijk voor te bereiden. Met een professionele aanpak, 24 op 24 uur. We zullen twaalf dagen de hele tijd bij elkaar zijn. Met volle concentratie en focus op het volleybal. Dat wordt cruciaal in deze eindfase.”

“We pakken het verstandig aan. Het is handig dat we tegen deze landen kunnen oefenen. We willen bijvoorbeeld een Britt Herbots niet iedere wedstrijd overbelasten, ze moet nog fris zijn tijdens het WK. Tegelijkertijd gaan we bedachtzaam en op een oordeelkundige manier Céline Van Gestel trachten te recupereren en samen streven en mikken naar een topconditie. Bovendien willen we Marlies Janssens onder een constant perfecte begeleiding laten herstellen van een spierblessure. Alle acties en alle taken zullen in verschillende Franse steden zo nuttig en functioneel mogelijk aangepakt worden. Zoals we reeds verschillende keren hebben aangekondigd, vooral met het oog op belangrijke puntenwinst in de wereldrangschikking: “vanaf 23 september moeten we er staan.”

Marlies Janssens – FIVB/VolleyballWorld

Programma in Frankrijk:

9/09    17.30 u                    Belfort                      België-Japan
11/09  17.30 u                    Belfort                      Frankrijk-België
13/09  14.00 u                    Chaumont                België-Canada
15/09  17.30 u                    Selestat                    Colombia-België
17/09  20.00 u                    Metz                        België-Argentinië
18/09  14/16.30/19 u          Metz                        plaatsingswedstrijd en finales

Tekst: Walter Vereeck
Foto’s: FIVB – VolleyballWorld