Wie klopt Cools-Van den Vonder en Koekelkoren-van Walle?

Het tijdperk Koekelkoren-van Walle is afgesloten. We verduidelijken even deze verrassende quote, want de huidige Belgische kampioenen zijn nog op een geweldige manier actief in het nationale beachcircuit tijdens de Geberit Beach Tour.

Dries Koekelkoren en Tom van Walle zijn echter gestopt met hun internationaal project, waarbij dagelijks getraind werd. Het harde labeur in het zand en in de powerzaal doen ze niet meer. Dat stadium, die professionele periode is voorbij. Tijd voor andere zaken. Lesgeven en het beachvolleybal in België promoten. Daar kruipt ook veel energie en tijd in.

De concurrentie ziet mogelijkheden om de suprematie van de ‘Belgian Beach Boys’ te doorbreken. Af en toe hebben Koekelkoren-van Walle een moeilijk momentje, want het duo traint amper. Maar dan steekt de klasse en het métier van het kampioenenduo er toch bovenuit. De zorgvuldig opgebouwde ervaring in het internationaal topvolleybal steek je niet zo maar weg. Ze waren niet altijd aanwezig tijdens elke manche van de Geberit Beach Tour. Maar wanneer zij aan een toernooi deelnamen, stonden ze steeds op het podium: 3x eerste en 1x tweede. De cijfers spreken voor zich.

Het plezier staat bij Dries en Tom op de eerste plaats en dat blijft verfrissend en hoogstaand volleybal opleveren. Wat ons betreft, blijven ze favoriet om volgende zondag het Belgisch kampioenschap te winnen. Kom dit maar ontdekken op het Brusselse Muntplein. In het overzicht ziet u dat er heel wat kandidaten zijn om daar een stokje voor te steken. Dit kunnen – bij de mannen – wel eens de spannendste Masterfinales sinds jaren worden.

Concurrentie

De lijst met ambitieuze duo’s wordt steeds groter. Louis en Gilles Vandecaveye kruipen steeds dichter naar de top. Nationaal én internationaal. Dat bewijst hun finaleplaats tijdens het Future-toernooi van de CEV in Ljubljana. Martijn Colson is altijd goed tijdens de finaledag en zijn beachpartner Dennis Deroey verjaart net op 14 augustus. Redenen genoeg om te scoren en om zondag een extra champagnefles te openen. Yentl Van der Aa, samen met Thomas Van Reeth maar ook het tweetal Douwen-Paulides pieken altijd naar de Masterfinales toe. Het jonge duo Christophe Witvrouwen en Ward Van Dijck waren de oorzaak dat Koekelkoren-van Walle in Leuven hun enige tweede plaats haalden. Die mannen weten hoe het moet om de favorieten te verslaan.

En dan verdient ook Seppe Baetens een speciale vermelding. Steeds met een andere partner, maar altijd in de prijzen. Dan ligt dat niet aan zijn beachmaatje, dan ligt het aan Seppe zelf. Hou hem maar in de gaten, wanneer hij tijdens deze Masterfinales een duo vormt met Joske Urnaut. Plots zijn ook Oprins-Blondeel in beeld. Vorige week werden ze nog gekroond tot ‘King of the Court’ in Hasselt. Ze wonnen toen van iedereen. Zowat elk jaar eindigen ze bij de topvier tijdens de Masterfinales. Niemand mag zondagavond vertellen dat we hen niet verwittigd hebben. Het waarschuwingssignaal en de conditie zijn er duidelijk en net op het juiste moment.

Vrouwen

Bij de vrouwen zien we een omgekeerde beweging. Daar is men aan een tijdperk Van den Vonder-Cools begonnen. Ook hier ligt de concurrentie op de loer, maar we hebben de indruk dat het Kempens tweetal er toch bovenuit steekt. Alleen tijdens de openingsmanche in Haacht eindigden Lisa Van den Vonder en Sarah Cools (nog een beetje op haar hoede na haar zware blessure) op de derde plaats. Alle andere manches waaraan ze deelnamen, werden gewonnen.

Vooral de manier waarop maakte indruk. Het internationaal parcours dat zij ondertussen aflegden, begint stilaan respectabel te worden. Winst in de eredivisie van Nederland tijdens een manche van het ‘Nightwatch’ kampioenschap. De halve finale tussen de wereldtop tijdens de internationaal hoogstaande manche van ‘Queen of the Court’ in Hamburg en de finale tijdens de Future Pro Beach World Tour in Sicilië. Wanneer de upgrade zichtbaar en opmerkelijk begint te worden, dan ontdek je een niveau dat Lisa Van den Vonder en Sarah Cools met een steeds grotere regelmaat demonstreren.

Wat kunnen de Belgische rivalen daar tegenover stellen. Britt Ruysschaert en Isabel Van den Broeck toonden in Kinrooi dat zij naar een topconditie groeien. Els Vandesteene en Axelle Longeval weten met VDK Gent hoe het in de zaal voelt om Belgisch kampioen te worden. Zij willen dit herhalen in het zand. Bovendien mochten ze vorige week in Hasselt de kroon van ‘Queen of the Court’ op hun hoofd zetten. De progressie van Lien Van Geertruyden en Océane Reul is opmerkelijk. Met hun gedrevenheid en hun passie kan het tweetal van Tchalou Volley ver geraken. We zijn nieuwsgierig naar de opmars van de jongeren. Kunnen de talenten uit de topsportschool van Leuven hun zenuwen ombuigen naar gedecideerde acties tijdens de Masterfinales, dan wordt dat voor de toeschouwers op het Muntplein een waar volleybalfeest. De youngsters rekenen op uw aanmoedigingen in de hoofdstad van België.

Eric Van Drom, trainer-coach van Lisa Van den Vonder en Sarah Cools, is het best geplaatst om de situatie van het Kempens tweetal toe te lichten.

Jullie starten duidelijk als favorieten om opnieuw Belgisch kampioen te worden.

Eric Van Drom: “Ik ben akkoord wanneer iedereen vertelt dat we de grootste kanshebbers zijn om onze Belgische titel te vernieuwen. Het is echter niet zo eenvoudig om die doelstelling te halen. Gewoon omdat dat voor iedereen zo vanzelfsprekend lijkt, maar dat is het niet. In België moeten we ons in iedere wedstrijd bewijzen. Het is één tegen allen. Iedereen wil van het duo Cools-Van den Vonder winnen. Zij moeten wel die favorietenrol waarmaken – telkens opladen, opnieuw de focus behouden – en dat is niet gemakkelijk. Tijdens onze internationale wedstrijden is het net anders. Dan is het Cools-Van den Vonder tegen de rest. Dat heeft dan weer andere consequenties op het mentale vlak.”

In de ‘Geberit Beach Tour’ gaat het vlot, maar hoe zit het in het internationaal beachcircuit?

“Tien maanden geleden hebben we een planning opgesteld. Met ambitie en met de doelstelling om ook in het buitenlandse beachvolleybal stappen voorwaarts te zetten. Met meer internationale toernooien en deelname aan het concept ‘Queen of the Court’ hebben we tot nu toe een mooi programma afgewerkt. Met duidelijke leermomenten. We hebben vastgesteld dat vier weken na elkaar van hier naar daar zwerven niet de ideale manier van werken is voor dit tweetal. Vergeet niet dat Lisa en Sarah geen professionele speelsters zijn. Bij de start van ons project stonden we op de 138ste plaats. Ondertussen – begin juli – staat het Belgisch duo als 68ste in de internationale ranking. Dat is een gigantische progressie, zowel in de rangschikking, maar ook op volleybalgebied. Wij moeten ‘out of the box’ denken om internationaal mee te draaien, als team hebben we dat nodig.”

Je sprak ooit de droom uit om naar de Olympische Spelen van Parijs te mikken.

“Dat klopt en ik geloof er nog steeds rotsvast in dat het Belgisch duo ooit de top-15 kan bereiken. Maar realistisch bekeken, komen we tijd te kort om de Spelen van Parijs te halen. Dat is te kort dag. We hebben daar dringend meer middelen voor nodig. De promotie van de Belgische bond en de federaties zijn voorlopig onvoldoende. De VT Lions Beach Club ondersteunt ons geweldig. Zij willen voor ons deuren openen en zij zijn vragende partij. Zij willen ons absoluut helpen om onze ambities waar te maken. Ze merken vooral wat Cools-Van den Vonder er allemaal voor doen. We trainen af en toe in Nederland met het professioneel tweetal Stam-Schoon. Dan observeer ik met grote ogen wat er bij onze Noorderburen wel kan gerealiseerd wordt. Dagelijkse ondersteuning door trainers, assistenten, kine en video-analyse. Voor iedereen hé, die binnen dat topsportprogramma meedraait. In het laatste toernooi van de FIVB scoorden ze met vijf Hollandse teams. Het kan dus.”

De resultaten en de realiteit tonen aan dat jullie nog steeds de ‘Future’ toernooien moeten spelen.

“Beachvolleybal is een aparte sport. We waren iets te ijverig en dat heeft voor een dipje en eventjes voor een decompressie gezorgd in Lecce. Volgend jaar pakken we dat anders aan: 14 dagen onderweg in het internationale circuit en 14 dagen in België. We hebben elkaar de voorbije maanden beter leren kennen. Geloof me, dit tweetal brandt van ambitie en werkt ongelooflijk hard. Volgend jaar winnen ze gegarandeerd wedstrijden die we dit seizoen nog verloren. Wanneer je onze wedstrijden aandachtig bekijkt, dan zie je pas welke waanzinnige vooruitgang Lisa en Sarah gezet hebben. We willen op het Muntplein in Brussel voor de derde maal na elkaar Belgisch kampioen worden. Fierheid – noem het maar nationale trots – is daarbij de drijfveer. Evenzeer willen we fier zijn dat we daardoor mee kunnen helpen om het beachvolleybal in de schijnwerpers te zetten, want zo’n palmares is toch vrij uniek. Hopelijk helpt het ook om onze onderhandelingspositie naar mogelijke sponsors en ondersteuning te versterken.”

Tekst: Walter Vereeck