Celine Van Gestel: “Yellow Tigers weten wat ze aan mekaar hebben”

Ze was erbij tijdens de laatste ronde van de VNL-competitie in Canada en ze was er vorig weekeinde ook bij in Zadar, waar de Yellow Tigers hun plaats bij de wereldtop-16 konden heroveren. Maar Celine Van Gestel stond geen seconde op het terrein. De staf van de ploeg wilde haar er echter absoluut bij hebben. Een stevige blijk van respect voor de Kempense, die immers mee zorgde voor de nodige motivatie van haar ploeg.

“Ik wilde er ook absoluut bij zijn, langs de kant van het terrein zitten en af en toe enkele aanmoedigingen naar mijn ploegmaats roepen. Veel liever dat, dan thuis handenwrijvend voor het tv-scherm zitten kijken,” weet de 24-jarige Celine, die door de medische staf ook bewust gespaard werd, omwille van een helende enkelblessure, die haar intussen een kleine maand van het terrein hield.

Wel sterk dat de ganse selectie van de Yellow Tigers opnieuw present was, hoewel iedereen in deze periode ook vakantieplannen had en daar nu slechts twee weken de tijd voor kreeg.

Celine Van Gestel: “Maar wij hebben dan ook een hele goede groep, die erg ambitieus is. Iedereen speelt ook graag in die VNL-competitie op een hoog niveau. Wij hebben er alles aan gedaan, maar we werden dit seizoen toch ook wel achtervolgd door pech: Corona, blessures, een niet helemaal eerlijke competitieformule, waarbij Zuid-Korea haar plaats mag behouden, hoewel ze geen enkele wedstrijd wonnen, terwijl wij toch vier matchen wonnen.”

Wat was jouw specifieke taak dan van aan de zijlijn?

“Ik wilde er gewoon zijn voor de ploeg. Hen blijven motiveren op en naast het terrein, dat kan altijd nuttig zijn. Iedereen kent wel perfect haar job op het terrein, maar ik denk dat het leuk is als je door vriendinnen aangemoedigd wordt. Dit is een groep, die weet wat ze aan mekaar heeft.”

Kriebelt het dan niet om mee op het terrein te springen?

“Natuurlijk wel. Je wil de ploeg helpen, maar je beseft ook dat die enkel nog rust nodig heeft. Nu, we hebben in Zadar toch opnieuw twee wedstrijden gewonnen: tegen Tsjechië en tegen Colombia. In de finale tegen gastland Kroatië zijn we er tot de laatste bal voor blijven gaan, maar die dag waren de Kroatische vrouwen gewoon beter. We zullen dus volgend jaar opnieuw moeten trachten om in die VNL-competitie te geraken. We horen daar eigenlijk wel thuis.”

Waar ging het dan toch nog mis tegen Kroatië?

“De Kroaten speelden een wel heel sterke wedstrijd. Maar soms staan we te gemakkelijk toe dat we de tegenstander nog laten terugkomen, terwijl we enkele punten voor staan. Dat was ook nu weer het geval. We moeten uit zulke wedstrijden leren en deze werkpunten meenemen naar het WK in september. We hebben er alles aan gedaan om het tij te keren, maar dit is een goede leerschool, zodat ik deze nederlaag zeker niet alleen maar negatief bekijk met het oog op de toekomst. We staan achtste op de Europese ranglijst en 12de op de FIVB-ranking. Toch niet slecht, dacht ik.”

Wanneer denk je er zelf opnieuw bij te zijn?

“Als de groep opnieuw begint vanaf 15 augustus denk ik opnieuw fit te zijn. Intussen werk ik elke dag aan mijn revalidatie en word ik uitstekend opgevolgd door de kinesisten en door de dokter. Dat moet best lukken.”

Intussen geen spijt dat je jouw vakantie moest missen?

“Ik heb er wel twee weken vakantie opzitten, hoor. En tijdens de komende dagen gaan we nog wel even naar Frankrijk.”

Jullie hebben in Zadar wel Puerto Rico zien spelen, jullie eerste tegenstander op het WK in september…

“Dat was inderdaad ook interessant. Want die match in Arnhem tegen Puerto Rico is ook onze openingswedstrijd van het WK. Zij eindigden derde in Zadar en ze bezitten zeker een sterke ploeg. Dat wordt absoluut een zware start van het WK. Maar onze scouters werden in Zadar allicht ook een stukje wijzer.”

Over dus naar Kris Vansnick, de T2 die al jarenlang gespecialiseerd is in het ontleden van de tegenstander.

Nog iets over Puerto Rico bijgeleerd, Kris?

Kris Vansnick: “Altijd beter als je een ploeg ‘live’ kan bezig zien. We hebben op het WK in Bari (2014) ook tegen hen gespeeld, maar van die ploeg bleven er nog maar drie speelsters over. En sinds het begin van 2022 hebben ze steeds met dezelfde groep aangetreden. Ik veronderstel niet dat daar nog veel wijzigingen zullen aan gebeuren. Het wordt wel een pittige WK-start. Jammer dat we ook Kameroen niet aan het werk zagen, want wegens visa-problemen waren ze niet in Zadar geraakt.”

Wat waren volgens jou de redenen voor de ultieme nederlaag tegen Kroatië?

“We hebben niet echt slecht gespeeld, maar vooral de Kroatische middenspeelster Bozana Butigan was haast niet te stoppen.”

Worden er voor het WK wijzigingen aangebracht aan de selectie?

“Dat is onderling besproken in de coachesstaf. Wij zullen een aantal speelsters uitnodigen voor de voorbereidingen op het WK en dan zien we wel. Uiteraard beginnen we met het uitnodigen van een grotere groep speelsters, maar dat is voor later.”

Celine, jij speelt volgend seizoen bij Firenze samen met jouw vriendin Britt Herbots. Tegen haar vorige ploeg Novara zal ze wel gemotiveerd zijn, zeker?

Celine Van Gestel: “Het was al lang een droom dat we in dezelfde ploeg zouden aantreden, maar nu is het zo ver en dat wordt leuk. Motivatie? Britt is voor elke match gemotiveerd. Geen probleem.”

Maar ze mocht bij haar coach in Novara nog amper meedoen en nadien stelde hij als coach van Polen zijn B-team op, waardoor Bulgarije en niet België in de VNL-competitie bleef.

“Samen spelen met Britt is altijd plezant, maar wees er maar zeker van dat ons eerste duel tegen Novara een heel speciaal matchke wordt. Heel pittig, je mag gerust zijn!”

Tekst: Marcel Coppens