Fien Callens wil een topprestatie als haar afscheid bij internationale jeugdtoernooien

Nadat de Yellow Tigers de ontgoocheling van de Challenger Cup nog moeten verwerken, krijgen hun potentiële opvolgsters de kans om te laten zien wat ze in hun mars hebben. De U17-meisjes van coach Fien Callens mogen zich op het WEVZA in het Italiaanse Chianciano Terme namelijk meten met het thuisland, Duitsland, Spanje, Portugal en Frankrijk.

Het WEVZA is trouwens niet alleen de ideale gelegenheid om in deze competitieloze periode de broodnodige ervaring op te doen, het geeft onze meisjes ook de kans om samen met Callens een mooi verhaal te schrijven in haar voorlopig laatste rol als coach op een internationaal jeugdtoernooi.

De eer om als eerste ‘trainster van het jaar’ door het leven te gaan, kreeg de 36-jarige Fien Callens in mei al vanwege haar vakwerk bij VC Oudegem dat afgelopen seizoen de beker in de lucht mocht steken. Maar de voormalige hoekspeelster en vrouw van Dries Koekelkoren heeft ook een ijzersterke reputatie opgebouwd als het aan komt op de begeleiding van vrouwelijke toptalenten. De voorbije tien jaar doorliep ze zowat alle selecties van de niet-seniores, maar wanneer ze op 2 augustus, met haar lichting het vliegtuig richting Italië opstapt, zal dit voorlopig de laatste keer zijn als strateeg van een nationale jeugdploeg.

We vallen eigenlijk een beetje uit de lucht. Is er een speciale reden waarom je stopt als coach van de nationale U17?

Fien Callens: “Niet meteen, ik zie het op dit moment eerder als een andere rolinvulling en verantwoordelijkheid als coach waar ik mezelf ook goed bij voel. Volgend seizoen start ik voor de elfde jaargang aan de Topsportschool en ga ik ook mijn vierde jaar in als hoofdcoach van VC Oudegem. Ik heb nu exact tien jaar met de nationale jeugdselecties gewerkt en dat is letterlijk hard werken. Met jonge meisjes werken, vraagt enorm veel energie, want als coach moet je hen klaarmaken voor volleybal op internationaal niveau. Daar staat natuurlijk wat tegenover, want we willen dat die meisjes op jonge leeftijd ook al resultaat boeken.”

Verklaar je nader?

“Voor een coach is het gewoon enorm pittig en dan heb ik het niet alleen over de stages en de buitenlandse toernooien in de vakantieperiodes. In combinatie met mijn bezigheden bij VC Oudegem, waar we toch een 20-tal trainingsuren per week aanbieden, wordt het er niet simpeler op. Je wil als coach toch verbinden met jouw atleten en een bepaalde teamdynamica installeren. Men onderschat vaak hoeveel tijd daar inkruipt. Ik wil ook gewoon kwaliteit blijven leveren op alle fronten. Zo blijft er voor mezelf een goede balans tussen belasting en belastbaarheid als coach en kunnen we verder optimaal investeren in een kwaliteitsvolle opleiding van speelsters in functie van de Yellow Tigers.”

Dus eigenlijk is het gewoon een verschuiving van focus?

“Inderdaad. Enerzijds blijf ik zeker meewerken aan de basis ofwel de instroom van de meisjes in het derde en vierde jaar van de Topsportschool, juist omdat die basis gewoon erg belangrijk is om de juiste ‘mindset’ en topsportmentaliteit aan te leren.

Anderzijds zal ik ook blijven meewerken aan de uitstroom van atleten uit de Topsportschool om zich nog verder te ontwikkelen. Eénmaal ze 18 zijn, mag dat niet plots stilvallen. Er zijn nu reeds een aantal clubs die deze talenten verder willen opleiden in een zeer interessante context.  Daarom begeleid ik ook het schaduwteam van de Yellow Tigers en daarmee bedoel ik die speelsters die door blessures of Corona moesten thuisblijven van bijvoorbeeld de Volley Nations League zoals een Marlies Janssens, Helena Gilson, Jodie Guilliams, Laure Flament, Sara De Donder, Lara Nagels, Laura Meynckens, enzovoort. Het uiteindelijk doel is om hen voldoende trainingsprikkels te blijven aanbieden zodat ze in het ritme blijven. Het mooie is dat het haast allemaal speelsters zijn die ik in de Topsportschool heb zien passeren.”

Wie zal je opvolgen?

“Dat wordt Yorick Vande Velde. Hij is ondertussen toch ook al even mijn assistent.”

Terug naar de U17. Hoe is jullie aanloop naar dit WEVZA geweest?

“We zijn gestart op 11 juli met de specifieke voorbereiding zodat de meisjes na het einde van het schooljaar toch tien dagen rust hebben gekregen. In totaal zullen we dus een drietal weken intensief naar dit toernooi hebben toegeleefd aan een trainingsritme van vijf trainingsdagen per week. Het is leuk om wat langer naar iets toe te werken, want het gaf ons ook de gelegenheid om niet alleen de vijftien speelsters met geboortejaar 2006 en 2007 te betrekken, maar ook met één speelster van 2008 en nog vijf andere meisjes die volgend jaar een topsportstatuut zullen combineren met de aansluiting bij een Liga A-club. Op die manier was het met zestien concurreren voor twaalf plaatsen.”

Dat lijkt me alleen maar goed om de competitiegeest aan te wakkeren. Hoeveel wedstrijden zullen jullie spelen op dit WEVZA?

“We spelen in totaal vijf wedstrijden, maar het is moeilijk om de kwaliteiten van onze tegenstanders in te schatten aangezien er heel wat landen ook zullen meespelen op het EK. Wij hebben ons daar spijtig genoeg niet voor kunnen kwalificeren.”

Omdat Oekraïne niet was komen opdagen en daardoor een land uit de andere poule voordeel deed?

“We verloren tegen Duitsland en hadden ook een set verloren tegen Israël… Voor de rest wil ik er niet te veel over uitweiden en alleen maar beklemtonen dat ik vind dat we thuis horen op het EK, maar dat dit door omstandigheden die je niet altijd onder controle hebt, anders is uitgedraaid. Maar eigenlijk is het simpel, als je wint dan sta je op zo’n toernooi. Dat is en blijft de gemakkelijkste manier.”

Het mislopen van het EK is natuurlijk wel een gemiste kans om die levensbelangrijke ervaring op te doen op een internationaal toernooi?

“Dat is zo, al kunnen we dat met dit WEVZA ook doen.”

Vijf wedstrijden op vijf dagen, dat is best wel pittig?

“Dat is ook de reden waarom we er lange trainingsdagen van gemaakt hebben. De speelsters moeten ook wel leren om met die belasting om te gaan.”

Als we de ranking van deelnemende landen er even op nagaan, lijkt Italië de te kloppen ploeg tijdens dit WEVZA?

“Misschien. Maar aangezien zij ook op het EK stonden, vermoed ik dat ze hier met een jongere lichting aanwezig zullen zijn.”

De vraag die we moeten stellen: hoe zit het met het niveau van deze lichting? Zitten daar op termijn mogelijke Yellow Tigers tussen?

“Ik tel zeker een aantal speelsters die potentieel hebben, al is het natuurlijk niet evident om aan te sluiten bij onze nationale ploeg.”

Scouter Maarten Adriaensen

Er zit bijvoorbeeld geen nieuwe Britt Herbots tussen?

“Deze U17 heeft echt wel talent, maar ik heb niemand die 90% van de ballen verwerkt. Britt zat trouwens in mijn tweede lichting, die van 1998. Daar hebben we heel wat prijzen mee gepakt. Een nieuwe Britt zit er momenteel spijtig genoeg niet bij.”

Dat maakt de uitdaging wel des te groter?

“Het is in elk geval anders werken dan in een club waar je los van leeftijden een ploeg kan samenstellen. Als je echt voor de medailles wil gaan, dan heb je ook gewoon iemand nodig die het verschil kan maken.”

Waar liggen de sterktes van deze groep?

“De speelsters zijn erg complementair en beschikken over een uitstekende mentaliteit. Fysiek zijn we misschien minder dan onze tegenstanders, maar dan is het aan de meisjes om dit te compenseren op andere vlakken, zoals je dat ook ziet bij onze Tigers. Hoe je het ook draait of keert, fysiek sterke speelsters kan je niet zomaar toveren. Dan is het aan ons, de technische omkadering, om die speelsters op een zo professioneel mogelijke manier te omkaderen. Daar horen nu eenmaal zaken bij als hard trainen.”

Wat verwacht je van de andere tegenstanders op dit WEVZA?

“Tegen Frankrijk hebben we wegens Corona nog niet gespeeld, maar ik verwacht wel dat zij er zullen staan. En Duitsland is en blijft Duitsland, maar ik wil er vooral voor zorgen dat de meisjes tonen dat zij er ook staan. Ook al moet je realistisch zijn – met een voltallig Italië wordt het moeilijk – maar ik wil echt gaan voor winst.”

Je creëert hier wel wat druk?

“Maar op deze manier ben ik wel al vanaf dag één met de speelsters aan het spreken. Natuurlijk zullen ze stress en druk tegenkomen, maar dat vind ik juist goed, want de speelsters moeten daar mee kunnen omgaan. We moeten op het punt komen dat ze onder stress beter gaan spelen.

En wanneer jullie terug zijn op 8 augustus valt ook jouw doek?

“Op 20 augustus maak ik terug de doorstart mee met het derde en vierde middelbaar op de Topsportschool, maar de selectie zal vanaf dan dus getraind worden door Yorick. In totaal zullen we met drie trainers (waaronder ook Robin De Bont) rond twee ploegen bezig zijn. Maar dus eerst nog dit WEVZA. Eindigen met een knalprestatie in Italië, dat zou echt top zijn.”

Tekst: Kenny Hennens

Speelschema:

Woensdag 3 augustus – 17u30: Spanje – België

Donderdag 4 augustius: 15u00: België – Duitsland

Vrijdag 5 augustus: 15u00: België – Frankrijk

Zaterdag 6 augustus: 20u00: Italië – België

Zondag 7 augustus: 17u30: België – Portugal.

Kern:

Setters: Julie Maes en Jolien Melis

Libero: Jasmine Debout

Midden: Yana Wouters, Sarah Hauben, Jasmijn Vanhoecke

Hoek: Kaat Cos, Michelle Joosen, Saar Bertels, Lune Hoste, Mila Vlahovic, Pauline Luyten.

Technische staf:

– T1: Fien Callens

– T2: Yorick Vande Velde

– Scouter: Maarten Adriaensen

– Kinesist: Wout Lippens