Rik Donckers: “Er is beslist jeugdig beachtalent in aantocht”

Op het mooie Ladeuzeplein in Leuven werd vorige week de nationale manche van de ‘Geberit Beach Tour’ en een paar dagen later de internationale manche van het ‘Future-event’ in de World Beach Pro Tour georganiseerd. De hoogste tijd om met Rik Donckers, trainer van de Topsportschool in Leuven, te praten over het beachvolleybal in België. De opmars en de kwaliteitsverhoging van de jonge Belgische talenten is namelijk erg opvallend. Bovendien nemen zij binnenkort deel aan het WEVZA- toernooi, het EK en het WK beachvolleybal voor jeugdteams.

Het was een uitstekend idee van u om bij de mannen piepjonge talenten naast ervaren beachvolleyballers te laten samenwerken tijdens het internationaal toernooi in Leuven. Dries Koekelkoren nam met succes Kyan Vercauteren onder zijn vleugels en Tom van Walle stond Jelle De Hert met raad en daad bij. Martijn Colson was de begeleider van Joppe Van Langendonck. Laenen-Goset – jonge kerels uit Wallonië versloegen zelfs Louis en Gilles Vandecaveye tijdens de kwartfinales. Ook de vrouwenteams proefden uitgebreid van het Europees volleybal. De duo’s Dumont-Piret, Pass-Coens en vooral Van Deun-Bex – zij deden het uitstekend met de kwartfinale als beloning – demonstreerden hun talenten.

Rik Donckers: “Met Tim Van de Wielle, Bob Douwen, Arnor Van Leemputten, Christophe Witvrouwen en Wout Nuijtens hebben we uitstekende oefenmeesters in het beachcentrum van Leuven. Ik vertel je trouwens een primeur. Janne Devos – dochter van Hermescoach Koen Devos – wordt binnenkort als ‘Master in de Lichamelijke Opvoeding’ de nieuwe beachtrainster in de topsportschool van Leuven.

We tellen momenteel tien volleyballers – meisjes en jongens – die de opleiding beachvolleybal volgen. We zijn nu aan het tweede jaar bezig waarbij iedereen met een uitgebreidere groep de hele zomer lang vier uur training per dag krijgt. De externen sluiten tijdens de wintermaanden elke woensdag aan bij de leden van de topsportschool. Zo ontstaat een kwaliteitsvolle instroom en een interessante samenwerking. Na zoveel maanden zorgt dat voor een opmerkelijke upgrade van het beachvolleybal bij de jeugd.”

Vooral de jonge meisjesploegen doen het in het Belgisch beachcircuit zeer goed – Youna Coens en Inès Piret haalden als 17-jarigen in Leuven zelfs de halve finale – en internationaal loopt het ook voortreffelijk voor de selectieteams.

“Meisjes ontwikkelen zich fysiek sneller en daarom is het resultaat vlotter zichtbaar. Bij de jongens zetten de spelers, die hier in Leuven actief waren, ook grote stappen en dan mag ik bijvoorbeeld Daan Hendrickx niet vergeten. Die was er op het Ladeuzeplein niet bij – hij is nog maar van 2006 – maar hij is ook een opkomend talent. Eind augustus nemen we deel aan het WEVZA. In de derde week van september zijn Kyan Vercauteren en Jelle De Hert ook aanwezig op het WK beachvolleybal voor U19. De meisjes en de jongens zijn er al bij tijdens de eerste week van september op het EK voor U18. Het worden drukke, maar erg fascinerende weken.”

Louis Laenen

Het is opvallend dat de tweetallen telkens gewisseld worden. In een sport die gebaseerd is op automatismen – je bent maar met twee en elke persoon heeft zijn of haar specifieke kwaliteiten – lijkt het niet eenvoudig om iedere keer met een andere beachpartner naast jou te spelen. Daar moet een visie achter schuilen.

“Daar zijn inderdaad diverse redenen voor. Ten eerste zijn er te weinig specifieke blokspelers bij de jongens. Ten tweede moeten we rekening houden met de verschillende leeftijden. Wanneer we dichter naar een internationaal kampioenschap toeleven, dan werken we meer met dezelfde personen samen. Dat is puur afhankelijk van de leeftijdsgroep. We hebben spelers die bij de U22, de U20 en de U18 horen, dat wisselt dus regelmatig. Hoe meer we de samenstelling van de tweetallen variëren, hoe meer ze moeten communiceren. Het is opmerkelijk dat deze werkwijze toch wel voor een voordeel zorgt. Maar, zoals gezegd, gaan we bijvoorbeeld in voorbereiding tot het laatste toernooi van de ‘Geberit Beach Tour’ en in functie van de Masterfinales meer met dezelfde duo’s werken.”

De toekomst ziet er goed uit, maar wat kan er nog beter om nog meer progressie te maken en om eventueel te dromen ‘Elite’-toernooien in de internationale beachscène of misschien zelfs deelname aan de Olympische Spelen.

“Er moet nog zo veel gebeuren. De maturiteit en de fysieke ontwikkeling moeten de hoogte in. De wintertrainingen met de externen moeten opgeschroefd worden. Leren presteren onder druk is ook een belangrijk item, dat merkten we hier tijdens de confrontaties in Leuven.

De positieve evolutie in het nationaal beachcircuit willen we verder zetten. Eerst de wedstrijden op zondag halen. In een verdere toekomst mikken naar een halve finale. We focussen ons niet te hard op de prestatiedoelen, wel op de ontwikkeling van de spelers en de speelsters.

We zijn volop in bespreking of het in de planning past om een beloftenproject te realiseren, waarbij aan verschillende ‘Future’-events van de CEV – dus niet alleen in Leuven – kan deelgenomen worden met onze talenten. Je merkt het. Er is veel ambitie, maar ook veel werk. De voorlopige successen dragen wel bij tot een grotere motivatie om België in het internationale beachvolleybal steviger op de kaart te zetten.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Rudy Pollé