“Yellow Tigers willen in Kroatië hun plaats in VNL 2023 behouden”

De ‘Volleyball Challenger Cup’ is een internationaal toernooi dat door de FIVB wordt georganiseerd als ultieme springplank naar de ‘Volley Nations League’. Van 28 juli tot 31 juli wordt er volgens een nieuwe formule gespeeld. Met een onverbiddelijke eliminatie wanneer er verloren wordt.

Niettegenstaande uitstekende prestaties, met bovendien Britt Herbots als topscorer, konden de Yellow Tigers zich – na veel tegenslag – niet handhaven in de hoogste volleybalreeks van de wereld bij de vrouwen. Ze krijgen de volgende dagen de mogelijkheid om terug te keren naar de VNL.

Volgens een knock-out formule zullen acht teams in de Kroatische kuststad Zadar strijden voor dat felbegeerde promotieticket. Kroatië staat als organiserend land op de eerste plaats gerangschikt. België staat op nummer twee en ontmoet donderdag, in de ‘Kresimir Cosic Hall’ van Zadar, het team uit Tsjechië dat in deze minicompetitie als zevende gerangschikt staat. In de halve finale volgt de confrontatie met de winnaar van het duel tussen Colombia en Frankrijk. Zondag wordt de finale gespeeld.

De twee Belgische libero’s Britt Rampelberg en Nel Demeyer blikken vooruit op deze ‘Challenger Cup’.

Britt Rampelberg kwam vier jaar geleden vanuit de jeugdcompetitie met Gooik, via de Topsportschool, naar Asterix Avo. De kwikzilveren speelster was al lid van de Belgische selectie tijdens de ‘Volley Nations League’ van 2019. Ze is ondertussen 22 jaar en sinds vorig jaar helemaal open gebloeid tijdens de VNL-campagne. Het was een echte doorbraak. Na een ijzersterk seizoen bij de Beverse club werkt ze vlijtig verder aan haar ontbolstering. De speelster uit het Pajottenland, meer bepaald uit Lennik, volgt de studierichting ‘sport en bewegen’ via afstandsonderwijs.

Nel Demeyer maakte in 2019 de overstap vanuit de Topsportschool van Vilvoorde naar VC Oudegem, waar ze met haar polyvalentie reeds inzetbaar was als libero, maar ook als hoekaanvalster. Zij is daarenboven een studente handelswetenschappen. De 21-jarige studente werkt haar laatste stapjes af in het tweede jaar en volgend jaar tracht ze het derde jaar bachelor te combineren met vijf trainingen in de week met haar club uit Oudegem.

De Yellow Tigers hebben de voorbije zomermaanden een mooie campagne achter de rug in de VNL en toch moeten jullie deze week knokken om er in 2023 opnieuw bij te zijn. En dat volgens een genadeloze competitievorm.

Britt Rampelberg: “We hebben inderdaad een intense periode achter de rug. De verhalen met ziekte en blessures en de onfortuinlijke situaties die er de voorbije maanden rond het veld gebeurden, zijn voldoende bekend. Na verschillende spraakmakende overwinningen tegen echte toplanden weten we dat het Belgisch team in de ‘Volley Nations League’ thuishoort. Het zijn de ongunstige omstandigheden die aan de oorzaak liggen van het feit dat de nationale selectie in deze situatie terecht kwam en dat we deze barrages moeten afwerken.

Tegelijkertijd is dit een bijzonder waardevol leerproces voor onze ploeg. Vorig jaar konden we ieder land ontmoeten in de VNL. Dat bood gelijke kansen voor elke nationale selectie. Dit jaar was dat niet het geval en dat had achteraf bekeken een grote impact op de eindafrekening. We kunnen er niets aan veranderen, we halen uit heel deze historie wel ongelooflijk veel motivatie.”

Nel Demeyer: “Inderdaad, eigenlijk hebben we een zeer verdienstelijke VNL-campagne gespeeld. Het was wel verschrikkelijk balen toen we op de allerlaatste speeldag de uitslag van Bulgarije tegen Polen vernamen. Eén overwinning meer had voldoende geweest om ons te handhaven in de ‘Volley Nations League’. Het levert ons leermomenten op, die we niet snel zullen vergeten. Ik refereer even naar die tipballen tegen Nederland en de voorsprong die we uit handen gaven tegen Duitsland.”

Daarentegen compenseren jullie ontzettend veel met een onverminderde strijdlust en gedrevenheid.

Nel Demeyer: “Dat klopt, we geven nooit op. We kunnen ook terugvallen op onze organisatie op het veld en ons tactisch plan. De rol van elke speelster in ons team is heel duidelijk. De basis werkpunten blijven dezelfde. Ik bedoel daarmee de opslagdruk, die nooit mag wegvallen. De samenwerking in blok en verdediging. Het perfectioneren van de haalbare ballen in ‘defence’. Er zijn verschillende landen met – vooral op fysiek vlak – meer mogelijkheden. Wij maken dat goed met ons enthousiasme en onze inzet.

Soms wisselen we af als libero. Britt Rampelberg blijft de eerste keuze, vooral in receptie. En ik kreeg al kansen in verdediging. De keuze wordt gemaakt door de coaches en het hangt van rationele en emotionele momenten af. Welke accenten heeft het nationaal team het meest nodig tegen een bepaalde tegenstander. Ik heb al enorm veel bijgeleerd bij de Yellow Tigers. Vooral wat het mentale aspect betreft: communiceren, initiatief en leiding nemen in het achterveld, afspraken maken en organiseren. Het is boeiend en het veelvuldig in- en uitstappen van het terrein vereist een grote en voortdurende focus en veel concentratie.”

Britt Rampelberg: “Ook al was onze rustperiode korter, we gaan voluit voor het nieuwe ticket naar de ‘Volley Nations League’. Niet twijfelen en ons eigen spel ontwikkelen en vooral doorzetten. Geloof me, de typische drive van onze ploeg heeft al indruk gemaakt en zorgt bij de Tigers voor bakken energie. Bovendien hebben we onze basiskwaliteiten waarop we steeds kunnen terugvallen.” 

Ondertussen zijn Tsjechië en later misschien Frankrijk toch wel te duchten tegenstanders. En dan moet de finale eindfase en de strijd voor dat ene ticket nog ingezet worden.

Britt Rampelberg: “We onderschatten geen enkele tegenstander. We zullen de tactische raadgevingen tijdens de volgende dagen wel krijgen en ons heel goed voorbereiden op elk duel. Ons eigen volleybalspel, met onze gekende wilskracht en motivatie, zullen veel bepalen. Tsjechië is erg goed, dat weten we en Emile Rousseaux, de Belgische coach van de Franse selectie, is een meester-tacticus. Frankrijk heeft op fysiek vlak een sterk team. Na het EK van vorig jaar zijn we gewaarschuwd. Ik beschouw deze Challenger Cup niet als een herexamen. Alle andere landen hebben recentelijk geen VNL gespeeld. Dat is misschien wel een voorsprong die wij als Belgisch team wel hebben, maar we beseffen zeer goed dat dit tegelijkertijd geen enkele garantie biedt.”

Nel Demeyer: “We hebben tijdens de laatste week van de VNL-competitie veel zaken uitgeprobeerd. Met Silke Van Avermaet of Paulien Martin en hun kracht en lengte aan het net of met Jodie Guilliams, sterk in het achterveld. We kunnen kiezen uit verschillende oplossingen en strategieën. Over de inzetbaarheid van Celine Van Gestel moet er nog overlegd worden. Dat wordt erg tricky. De medische staf zal geen enkel risico nemen, zodat onze kapitein geen blijvend of langdurig letsel zal overhouden aan haar voetblessure. Het WK in Nederland staat trouwens voor de deur. Dat blijft een topprioriteit voor de Yellow Tigers.”

Tekst: Walter Vereeck

De selectie (identiek dezelfde als de laatste week VNL in Canada):

  • Spelverdelers: Jutta Van de Vyver, Elise Van Sas, Charlotte Krenicky.
  • Hoekspeelsters: Britt Herbots, Celine Van Gestel, Jodie Guilliams, Manon Stragier, Pauline Martin.
  • Middenspeelsters: Marlies Janssens, Nathalie Lemmens, Silke Van Avermaet, Anna Koulberg.
  • Libero’s: Britt Rampelberg, Nel Demeyer.

Het programma:

  • Donderdag 28/07: 17u kwartfinale Tsjechië – België (alleen winnaar gaat verder).
  • Zaterdag 30/07: 17u halve finale: Tsjechië of België – Frankrijk of Colombia.
  • Zondag 31/07: finales, ook voor plaats 3-4 wordt gespeeld.