Cools – Van den Vonder gaan internationaal

Dat het beachvolleybal in België in de lift zit, hebben we reeds voorspeld tijdens een vorige reportage in Volleymagazine. De Geberit Beach Tour – met wekelijkse uitzendingen via mediapartner Eleven Sports – kent een opmerkelijke upgrade. Dat was duidelijk tijdens de eerste manches van het seizoen.

Mét een goede opkomst van het publiek en vooral met enthousiaste deelnemers. Het Belgisch kampioenschap beachvolleybal is nu ongeveer halfweg. Tijd voor een stand van zaken.

Bij de vrouwen wordt de topvijf iedere week duidelijker. Sarah Cools en Lisa Van den Vonder geraken stilaan op Europees toerental. Na een aarzelende start in Haacht – er was het begrijpelijk herstel van Sarah Cools na haar zware blessure – wonnen ze de drie manches in Hechtel-Eksel, Kortrijk en Gent.

De stijgende vormcurve is nodig want de komende weken nemen zij deel aan drie toernooien van de ‘European Pro Beach Tour’. Er zijn drie niveaus bij deze internationale beachkampioenschappen. De ‘Future’, de ‘Challenge’ en ten slotte de ‘Elite 16’. De Belgische kampioenen zitten voorlopig in de eerste groep, maar tijdens de volgende buitenlandse toernooien in Europa – met bovendien in juli een CEV-editie in Leuven – wil dit Kempens tweetal klimmen in de rangschikking, punten scoren en ‘Challenger’ worden.

Het sterk Belgisch vrouwenteam is trouwens uitgenodigd door de organisatoren van ‘Queen of the Court’ in Hamburg. Dat wordt voor Sarah Cools en Lisa Van den Vonder een eerste ontmoeting met de wereldtop. Bovendien mag het topduo in september, onder leiding van Eric Van Drom, (dankzij hun geweldige overwinning tijdens de Gentse editie van ‘Queen of the Court’) naar Utrecht om de Europese finales van deze spectaculaire tak van het beachvolleybal mee te maken.

Tweede opvallend feit in het Belgisch kampioenschap bij de vrouwen, is de opmars van de jeugd. Ze staan met velen te dringen om een plaatsje in de top-acht te veroveren. Annelore Bex, Youna Coens, Jade Van Deun, Inès Piret, Hannelore Pass, Emma Dumont, Marion Beauve en Maya Kleinpeter verbazen en enthousiasmeren de toeschouwers met uitstekend volleybal. Secure bovenhandse set-ups, een rijke variatie in aanvalsslagen en een stevige organisatie in blok en verdediging. Het is verbazend wat deze speelsters op piepjonge leeftijd demonstreren. De resultaten die deze talenten tot nu toe lieten noteren, liegen niet. De toekomst ziet er mooi uit. Deze youngsters spelen telkens met een andere beachpartner. De visie binnen hun opleiding is duidelijk. De punten zijn voorlopig niet zo belangrijk. Het spelniveau, de steeds wisselende samenwerking, de communicatie, de acties en de progressie zijn dat wel.

De broers Vandecaveye

Bij de mannen zijn er nog niet zo veel jonge ploegen die zich in de kijker spelen, met uitzondering van de Franstaligen Louis Laenen en Thibault Gosset. Nog maar eens een bewijs dat er ook buiten Vlaanderen goed gewerkt wordt.

Dries Koekelkoren en Tom van Walle zijn dit seizoen gestopt met hun dagelijkse trainingen. Het plezier komt op de eerste plaats. Maar zij wonnen toch maar netjes de beide toernooien waar zij aan de start verschenen. De ‘metier’ en de jarenlange opgebouwde internationale ervaring en automatismen kunnen de Belgische kampioenen niet wegstoppen. Hun winnaarsmentaliteit ook niet. Dat zit in hun DNA. Maar we raden Dries en Tom aan om het trainingsritme opnieuw op te schroeven, want andere duo’s liggen op de loer.

Gilles en Louis Vandecaveye bijvoorbeeld. De twee mannen uit Kortrijk wonnen de toernooien in Haacht en Hechtel en ze maakten het de ‘Belgian Beach Boys’ heel moeilijk tijdens de finale in Gent. Het broederpaar Vandecaveye zal er in Utrecht ook bij zijn, tijdens de mannelijke versie van ‘King of the Court’. Ook voor hen worden dit van 6 tot 11 september ongetwijfeld leerrijke confrontaties met de beste teams uit Europa tijdens het EK van deze zeer dynamische format in het beachvolleybal. Het Jaarbeursplein in Utrecht is niet ver, het is een echte aanrader voor een geweldig uitje naar Nederland.

Gilles en Louis Vandecaveye laten trouwens met steeds stijgende regelmaat knap beachvolleybal zien. Dit zijn geen toevalstreffers, zij hebben stappen gezet. Technisch en tactisch zit het heel mooi in mekaar. En er zijn nog kapers op de kust om prijzen te pakken. Het aantal kandidaten om het tweetal Koekelkoren/van Walle te verslaan en om het Belgisch kampioenschap te winnen, stijgt. Martijn Colson en Dennis Deroey – finalist in Kortrijk – hebben er een duidelijke doelstelling van gemaakt en vergeet de aanstormende talenten Christophe Witvrouwen en Ward Van Dijck niet.

Bob Douwen en Joppe Paulides werden voorlopig afgeremd door blessures. Het is de vorige jaren echter bewezen dat dit ervaren tweetal op de perfecte momenten kan pieken. Zij zullen zonder twijfel hun conditie opschroeven naar de manches in Leuven en Kinrooi toe. Die liggen, wat het tijdsaspect betreft, het dichtst bij de Masterfinales. Vooral daar willen Bob Douwen en Joppe Paulides scoren. Tradities moeten gerespecteerd worden en deze twee geroutineerde mannen zullen opnieuw al hun experiëntie aanwenden om op het einde van het beachseizoen te schitteren. Denk maar aan de eindstrijd van vorig jaar. De finales van de ‘Geberit Beach Tour’ en het Belgisch kampioenschap zullen op de nieuwe (nog te melden) locatie in Brussel plaatsvinden. Niet alleen de spelers in het zand, maar ook Volleymagazine houdt er lekker graag de spanning in.

De volgende weken maakt het beachcircuit kennis met de knisperend verse organisaties in Lommel, Waregem en Kinrooi. Met daartussen de topeditie – nationaal en internationaal – op het Ladeuzenplein in Leuven.

We herhalen het nog eens graag: het beachvolleybal zit in de lift.

Tekst: Walter Vereeck