Gert Vande Broek: “WK voor Yellow Tigers belangrijker dan VNL”

Woensdag beginnen de Yellow Tigers aan een nieuwe zomercampagne in Ankara. De Turkse hoofdstad vormt het eerste deel van de VNL-campagne, die de Belgische vrouwen nadien naar de Filippijnen (Pasay City) en naar Canada (Calgary) brengt.

Was de Volley Nations League (VNL) in het verleden één van de doelstellingen om veel FIVB-punten te verzamelen en een plaats bij de (sub)top van de wereld te veroveren, dan richt coach Gert Vande Broek zijn pijlen dit jaar eerder naar het WK in september in Nederland. “Daar zijn trouwens meer punten te verdienen voor de wereldranking dan op de VNL,” is één van zijn argumenten. Al wil hij wel trachten te vermijden dat de Yellow Tigers in juli nog barragematchen zouden moeten spelen om hun plaats in de VNL te behouden.

Tevreden over de voorbije oefencampagne met de Yellow Tigers?

Gert Vande Broek: “Zeker. In Roemenië – toch een ploeg uit de Golden League – gingen we twee keer met 0-3 winnen. En tegen Nederland wonnen we vijf sets van de tien. Maar we weten ook dat we ons niet op deze uitslagen mogen blind staren.”

Je moest inderdaad wel wat sleutelen aan de selectie en sommige speelsters zijn er nog niet bij…

“We moesten een oplossing vinden voor de diagonale positie. Positief is ook dat Jutta Van de Vyver zich in die vier wedstrijden geprofileerd heeft als de nummer één op de spelverdeling en dat Elise Van Sas en Charlotte Krenicky op de juiste momenten konden overpakken. Enkele speelsters zijn er (nog) niet bij. Marlies Janssens herstelt nog van een spierscheur die ze opliep tijdens de play-offs, Jodie Guilliams komt erbij vanaf het tweede toernooi, Laure Flament heeft een full-time job in het onderwijs en kan er misschien bij zijn in Canada, Dominika Sobolska onderbrak dit jaar haar volleybalcarriere om bij haar man in Qatar te zijn en Kaja Grobelna wil na een zwaar seizoen bij Chieri eerst verlost zijn van allerhande kleine blessures…”

Maar je krijgt Jan De Brandt erbij in de trainersstaff.

“Jan had me al in september gecontacteerd. We hebben dat even overwogen met de staff en we zijn positief ingegaan op zijn vraag. Jan is een man met ontzettend veel ervaring, hij is nog altijd erg gemotiveerd en hij voelt zich goed in zijn nieuwe rol. Dus zeker een positieve aanwinst.”

Wat is het verschil tussen de vorige en de huidige selectie Yellow Tigers?

“Het grote verschil is natuurlijk de positie van spelverdeelster: Jutta in de plaats van haar zus Ilka. Jutta wist zich bijzonder snel te integreren en doet het voortreffelijk. Voor de rest is de kern grotendeels dezelfde als vorige zomer. Door Corona en een buikspierblessure kon Kaja Grobelna vorig jaar geen wedstrijden meespelen in de VNL en moest ze tot haar grote spijt forfait geven voor het EK. Wij proberen Jutta te ondersteunen door achter haar een stevige verdediging op te bouwen. Dàt, samen met een sterke opslag, waren onze wapens tegen Roemenië en Nederland, maar tegen Italië of Servië wordt dat natuurlijk andere koek.”

Jutta Van de Vyver

In de VNL zijn ze van 15 wedstrijden overgeschakeld naar 12 matchen. Een voor- of een nadeel van de Yellow Tigers?

“Omdat (top)speelsters dreigden af te haken voor deelname aan de VNL  en de coaches inderdaad ook vonden dat 15 wedstrijden op korte tijd en met soms verre verplaatsingen toch iets van het goede te veel was, is de verandering ingevoerd. Daardoor spelen we niet meer tegen Brazilië (een voordeel), maar ook niet tegen Zuid-Korea met een volledig veranderde, jonge ploeg en ook niet tegen de Dominikaanse Republiek, tegen wie we vorig jaar met 3-2 wonnen. Het feit dat alle ploegen nu een verschillend programma hebben, maakt het wel een beetje minder eerlijk. Ze hebben spijtig genoeg het systeem van ‘challengers’ behouden, waardoor we moeten eindigen voor één van de andere ‘challenger-landen’, nl. Bulgarije (dat Rusland vervangt), Polen, Canada en de Dominikaanse Republiek.”

Waardoor je misschien andere accenten gaat leggen?

“Klopt. Kijk, in het verleden waren goede resultaten in de VNL belangrijk om punten te vergaren voor een rechtstreekse deelname aan het WK. Met onze 13de plaats op de FIVB-ranglijst zijn we daarin geslaagd. We gaan naar het WK. We kwamen daar dankzij ons klassement  in de derde pot terecht bij de poule-indeling, zodat we alleen het hoger geplaatste Nederland en Italië in onze WK-poule treffen, naast lager geklasseerde landen als Puerto Rico, Kameroen en Kenia.

En vermits onze federatie ervoor zorgde dat we volgend jaar ook mede-organisator zijn van het EK, zijn we ook daarvoor rechtstreeks geplaatst. We zitten bijgevolg in een unieke situatie: we hebben ons geplaatst voor het WK en we zijn zeker van deelname aan het EK 2023. Daardoor zijn de resultaten van de VNL dit jaar iets minder belangrijk en ligt logischerwijze onze focus op het WK en het EK in eigen land in 2023.”

Wat zijn dan de ambities met de Yellow Tigers?

“Om aan het pre-olympisch toernooi te kunnen deelnemen moeten we volgend jaar nog bij de top-24 van de wereld staan. Zelfs met iets minder focus op deze VNL, kunnen we ons plaatsen voor dat olympisch kwalificatietornooi. Wij willen immers investeren in een goed WK in Nederland. Het is slechts de tweede keer op dertig jaar tijd dat België daaraan deelneemt. Bovendien kan je meer FIVB-punten veroveren op het WK dan in de VNL. We moeten dus zien dat we niet opgebrand geraken tegen dat het WK begint.”

Britt Herbots was in de voorbije oefenwedstrijden wel het speerpunt van de ploeg. Zint zij op een soort revanche nadat ze bij haar club Novara niet altijd op haar waarde getaxeerd werd?

“Britt speelt gewoon heel graag met de nationale ploeg. Zij vindt daar zeker voldoende spelplezier. En ze heeft niks te bewijzen. Ze was vorig jaar zelfs de beste scoorster van de ganse VNL. Zij voelt zich hier zeer goed en ze traint mee alsof ze nog haar eerste selectie moet verdienen. Die spirit werkt gewoon aanstekelijk. Maar het is ook belangrijk dat zij volledig fit aan het WK kan beginnen en daardoor kan het best zijn dat we haar tijdens het VNL-toernooi enkele wedstrijden laten rusten.”

Er staan jullie deze week in Ankara enkele pittige wedstrijden te wachten. Of is het juist een voordeel dat andere landen soms ook topspeelsters zullen missen? Egonu bij Italië bijvoorbeeld.

“De Turkse coach Guidetti heeft al verteld dat voor zijn land de VNL een prioriteit blijft. Allicht ook omdat het eerste toernooi in Ankara gespeeld wordt. Een pittige week, zeg dat wel: Servië (FIVB 5), Italië (FIVB 6), Thailand (FIVB 19) en Turkije (FIVB 4). De meeste winstkansen tijdens die eerste week liggen in de wedstrijd tegen Thailand. Maar wie ook onze tegenstander is, onze motivatie en inzet zal 100% zijn.”

Wat zijn jouw persoonlijke ambities nog voor de komende jaren?

“Over mijn persoonlijke ambities spreek ik me niet uit, ze zijn compleet ondergeschikt aan de ambities van de nationale ploeg. Wij willen goed presteren op het WK. Dat is het voornaamste doel van het seizoen. En het zou natuurlijk de kers op de taart zijn, mochten we daar volgend jaar voor eigen publiek op het EK een verlengstuk aan breien.”

Tekst: Marcel Coppens

Selectie Yellow Tigers voor VNL, deel 1:

  • Spelverdeelsters: Jutta Van de Vyver, Elise Van Sas, Charlotte Krenicky.
  • Midden: Marlies Janssens, Nathalie Lemmens, Silke Van Avermaet, Anna Koulberg.
  • Receptie-hoek: Celine Van Gestel, Manon Stragier, Stien Goris, Britt Herbots.
  • Opposite: Pauline Martin.
  • Libero: Britt Rampelberg, Nel Demeyer.

Spelschema Yellow Tigers in Ankara (Turkse tijd)

  • 1 juni: 14u30 België – Servië
  • 2 juni: 18u00 Italië – België
  • 4 juni: 12u00 België – Thailand
  • 5 juni: 18u00 Turkije – België