Concentratie en motivatie bij de voorbereiding van de Yellow Tigers

De Yellow Tigers beginnen aan een nieuwe volleybalzomer. Eentje waar reeds lang naar uitgekeken werd, want naast een belangrijke campagne in de Volley Nations League – er zijn waardevolle punten te verdienen met het oog op de Olympische Spelen van Parijs in 2024 – beginnen in september de wereldkampioenschappen.

Voor de Belgische selectie is dit WK het grootste doel, waarrond een lange opbouw en een prestigieus project aan vooraf ging. Het jaar 2022 stond jarenlang rood aangestipt in de kalender van trainers en speelsters. En er is ondertussen nog een belangrijke periode aan toegevoegd, want in 2023 wordt het EK onder meer in België georganiseerd. Het toekomstgericht denken is steeds een belangrijk item geweest in de werkwijze van de Belgische coaching-staff.

Maar dan stuitte de hele voorbereiding op het discours dat er ontstaan is na de Canvasreportage met de ex-Yellow Tigers en hun coach Gert Vande Broek. De valkuil van de sociale media en de meningen die een eigen leven begonnen te leiden, konden voor twijfels zorgen over de afloop van deze zomer. Er is natuurlijk het begrip dat de onderzoekscommissie zijn werk moet doen. Maar begrijpt men daar wel dat de Belgische ploeg met topsport bezig is. En dat zo’n voorbereiding het best in een serene sfeer gebeurt. Op 1 juni staat wel een Volley Nations League voor de deur – wekenlange confrontaties met de wereldtop – en vanaf 23 september een WK, bij de buren van Nederland nog wel.

Het draaiboek en het volleybalconcept staat er, men is reeds volop bezig met een minuscule planning op de vele hoogstaande krachtmetingen. Maar men weet nog niet of het met dezelfde mensen kan verder gezet worden.

Celine Van Gestel, iemand die het hele traject naar het WK toe heeft meegemaakt, is – tussen de trainingen en de ministage door – druk bezig met het afwerken van haar thesis. Dat eindwerk moet deze week binnen. Onderwerp: dieet, sportvoeding en een onderzoek hoe groot de kennis ervan is bij elite-volleyballers.

Hoe gaat het met de voorbereiding van de nationale ploeg?

Celine Van Gestel: “Wij hebben niets met het bondsparket te maken. We zijn als team zeer gemotiveerd, we zullen – zoals we in het verleden meer dan eens bewezen hebben – hard vechten voor de winst tijdens elke wedstrijd. We willen de concentratie puur op het volleybal te houden. Wij willen verder met deze speelsters en deze trainersstaff. De voorbereiding loopt dus zeer goed.”

Celine Van Gestel, graag gezien bij de supporters.

Met bewonderenswaardig veel motivatie zorgen jullie zelf voor een ideale voedingsbodem om op het allerhoogste niveau te presteren. Met Gert Vande Broek, Jan De Brandt en Kris Vansnick die de trainingen leiden.

“We moeten eerst naar onszelf kijken. Het WK is het belangrijkste, maar ook deze VNL-competitie is fel in waarde gestegen omdat de punten voortaan meetellen. We gaan trachten om ons niveau zo hoog mogelijk op te bouwen. We zijn vastberaden om het de andere ploegen zo lastig mogelijk te maken. Op een ministage in Alexandrië werden de twee oefenwedstrijden tegen Roemenië gewonnen. Er staan nog twee extra duels met Nederland op het programma, vooraleer onze Belgische selectie naar Turkije trekt voor de eerste confrontaties in het kader van de VNL. Er worden 12 wedstrijden afgewerkt i.p.v. 15. Iedere keer, netjes over een week verdeeld, vier krachtmetingen tegen de wereldtop. Eerst in Turkije, dan op de Filipijnen en ten slotte in Canada. De openingsweek start in Ankara.”

Celine, jij kwam fel in het nieuws tijdens het televisieprogramma ‘Blind gekocht’. In één klap zette je de Yellow Tigers in een positief daglicht.

“Dat was inderdaad een heel aparte ervaring. De afleveringen zijn vorig jaar opgenomen en tot nu toe is het heel positief uitgedraaid. We wonen er heel graag. Het was een prachtige ontknoping en ik kreeg heel veel deugddoende reacties.”

En volgend seizoen wordt hartsvriendin Britt Herbots jouw ploegmaatje bij Firenze, de Italiaanse club waar jij momenteel volleybalt.

“Ik voel me supergoed bij ‘Il Bizonte Firenze’ en in de Serie A van de Italiaanse competitie. Ik krijg (en ik heb) veel vertrouwen van het team en van de coaching-staff. De komst van Britt Herbots bekijk ik als een meerwaarde en niet als concurrentie. We zijn totaal verschillende speelsters, we hebben ons eigen profiel en we zijn een heel ander type als volleybalster. We zijn zelfs complementair en dat is alleen maar goed nieuws voor ons team.”

Volgende week beginnen Celine Van Gestel en de Belgische nationale ploeg eraan met een behoorlijk zware openingsweek. Om u een idee te geven wat de Yellow Tigers allemaal gaan meemaken, sommen we even voor u de eerste wedstrijden op: 1 juni tegen Servië (o.m. medaillewinnaars op de Olympische Spelen), 2 juni tegen Italië (de meest recente Europese kampioen), 4 juni tegen Thailand (Aziatisch kampioen) om op 5 juni te eindigen tegen het thuisland Turkije (zilver en brons op de laatste VNL-toernooien). Dat is ‘gene kattepis’, zou Jan Becaus zeggen.

Donderdag 26 mei om 15u: oefenwedstrijd tegen Nederland in Beveren. Toegang gratis.

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Il Bisonti Firenze