Goud voor Guidetti, zilver voor D’heer in Champions League-finales

Zowel Laura Heyrman als Wout D’heer hadden het hier eerder deze week voorspeld: de Champions League-finales in Ljubljana zouden twee wedstrijden van topkwaliteit worden. Enerzijds de kampioenen van Italië en Turkije tegenover mekaar bij de vrouwen, anderzijds een Italiaans topteam tegen de Poolse kampioen.

De verwachtingen werden grotendeels ingelost en bijgevolg mocht topcoach Giovanni Guidetti opnieuw pronken met goud voor zijn Turkse (en een tikkeltje Zweedse) vrouwen. De Polen hadden dan weer een pak matchballen nodig om de ploeg van Wout D’heer op de knieën te krijgen. Met Vakifbank en Kedzierzyn als Europese kampioenen werd het Europese clubseizoen in stijl afgesloten.

22.05.2022, Arena Stožice, Ljubljana Volleyball, CEV Champions League, Super Finals, Trentino Itas (ITA) vs. Grupa Azoty Kedzierzyn-Kozle (POL) Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

Bij de vrouwen was het de derde maal dat Vakifbank en Conegliano elkaar tegen kwamen in de finale. In 2016-2017 verloor Conegliano met 3-0 maar in 2020 – 2021 won het Italiaanse team met 3-2. Van de laatste acht finales won Vakifbank er vijf en Conegliano twee. Novara won in 2019.

Tijdens  de finale in Ljubljana bleek Vakifbank het homogenere team. Conegliano scoorde wel meer rechtstreekse punten, vooral dankzij Egonu die 34  van de 65pt scoorde aan 61%, maar de foutenlast lag bij het Italiaanse team beduidend hoger. Bij Vakifbank was de aanvalsspreiding veel groter en de foutenlast beduidend lager. Haak, Guimaraes en Bartsch-Hackley werden bijna evenveel betrokken in de aanval. Het werd uiteindelijk 3 – 1 voor Vakifbank: setstanden 25-22, 25-21, 23-25, 25-21.

Trentino – Kedzierzyn was een heruitgave van de finale van vorig jaar die toen in Verona met 3-1 gewonnen werd door het Poolse team. Het was de zesde maal dat Trentino de finale speelde. Enkel Zenit Kazan deed beter met acht finales. Trentino won de finale drie opeenvolgende malen van 2008-2009 tot 2010-2011. Kazan deed dit vier opeenvolgende malen en zesmaal in het totaal.

Beide ploegen startten met ongeveer dezelfde strategie. Heel veel risico met opslag en indien mogelijk een eerste tijdsaanval alternerend met een pipe aanval. De eerste set was dan ook gelijkopgaand maar enkele vermijdbare fouten deden Trentino de das om. In de tweede set paste Kedzierzyn zijn aanvalsstrategie aan. Door de spelwijze tijdens de eerste set was de middenman min of meer verankerd op zijn positie en nu werd veel meer geopteerd voor een snelle bal naar buiten en dit met succes. Het leverde een vrij vlotte 2 – 0 voorsprong op. De derde set leek Trentino even het tij te doen keren. Twee out aanvallen en een afgeblokte smash brachten Kedzierzyn opnieuw op gelijke hoogte. Uiteindelijk waren er voor het Poolste team nog een resem matchballen nodig. Met 32 -30 werd uiteindelijk naast een tweede Champions League zege de bijbehorende pot van 500  duizend euro binnengerijfd.

22.05.2022, Arena Stožice, Ljubljana Volleyball, CEV Champions League, Super Finals, A. Carraro Imoco Conegliano (ITA) vs. Vakifbank Istanbul (TUR) Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

Paykan wint Aziatisch clubkampioenschap

De Aziatische versie van de Champions League werd bij de mannen gewonnen door het Iraanse Paykan. Voor de finale van het Aziatisch clubkampioenschap deden de Aziatische topclubs tijdens de play-offs nog snel een beroep op de topspelers beschikbaar in Europa nadat de competitie voor hen geëindigd was.  Paykan, dat in de finale van het Iraanse kampioenschap tweemaal verloor tegen Shahdab Yazd engageerde voor de play-offs nog snel N’Gapeth en Abdil Aziz van Modena. Dit bleek wel een noodzakelijke ingreep om  de beker te winnen.

Hun tegenstander, het Japanse Suntory Sunbirds had immers met de Russische 2,18m grote  Musersky ook een topper binnen gehaald en de Iraanse landskampioen met 3 – 1 verslagen in de halve finale. Het Iraanse team moest hiervoor in de finale wel een 2 – 0 achterstand goedmaken. De setstanden waren 21-25, 26-28, 25-13, 25-20, 25-12.

Bij de vrouwen was de finale een duel tussen twee teams uit Kazakhstan. Kuanysh W won met 3 – 2 van landskampioen Altai W.

Titelstrijd in alle landen beslist

Italië

Bij de vrouwen won Conegliano voor de vijfde opeenvolgende maal de scudetto. Dit liep wel niet van een leien dakje. Na een 2-3 verlies in eigen huis in de eerste wedstrijd tegen Monza, werd dit de tweede wedstrijd rechtgezet via een 2 -3 winst in Monza. Na vrij vlotte winst in de derde wedstrijd werd met opnieuw een 2-3 zege in Monza de titel veilig gesteld. Lise Van Hecke mocht in deze finale terugblikken op een mooie prestatie.

Bij de mannen slaagde Perugia er weer niet in de landstitel te veroveren.  Perugia had tegen Modena vijf  wedstrijden nodig om de finale te bereiken evenals Civitanova tegen Trentino. De 2 -3 nederlaag van Perugia tijdens de finale in eigen huis tijdens de eerste wedstrijd  bleek beslissend want daarna wonnen beide teams hun wedstrijd in eigen huis. Civitanova veroverde zo zijn zevende landstitel.

Turkije

Bij de vrouwen kregen we een sensationele ontknoping. Nadat Fenerbahce in de finale 2-1 voorkwam en in de vierde wedstrijd in eigen huis 2 -0 voorkwam en 17-13 in de derde set leek de titelstrijd beslist. Onder impuls van Isabelle Haak slaagde het team van Guidetti er echter in uiteindelijk toch nog een beslissende wedstrijd uit de brand te slepen die met 3-0 gewonnen werd. Het was de twaalfde titel voor Vakifbank dat dit jaar ook al de Turkse beker, de supercup en het WK voor clubteams won.

Bij de mannen ging de titel naar Ziraat Bankasi dat in de finale driemaal won tegen Halkbank.

Griekenland

Een dubbelslag voor Bram Van den Dries. Na de landstitel veroverde Panathinaikos ook de League Cup. De heenwedstrijd van de finale werd met 3-2 verloren maar in de terugwedstrijd tegen PAOK won zijn team voor 7000 toeschouwers met 3-0. Bram scoorde 13 op 27.

Polen

Bij de mannen leek Kedzierzyn na twee opeenvolgende 3-0 zeges vlot op weg naar de titel. Nadat echter de derde wedstrijd tegen Jastrzebski in eigen huis verloren werd, leek de titelstrijd opnieuw open. Kedzierzyn stelde echter in de vierde wedstrijd via een 0-3 zege orde op zaken.

Bij de vrouwen ging de titel naar Chemic Police. In de finale tegen Rzeszow won Chemic Police in eigen huis tweemaal met 3-2 en ging winnen in Rzeszow met 3-1.

Frankrijk

De finale bij de mannen werd gespeeld naar the best of three en leverde een onverwachte winnaar op. Montpellier won de eerste wedstrijd in Tours met 2 -3 en besliste de titelstrijd in eigen huis via een 3-0 zege. Na 47 jaar werd Montpellier zo opnieuw kampioen.

De finale bij de vrouwen werd gespeeld naar the best of five. Silke Van Avermaet verloor met Mulhouse driemaal tegen Le Cannet.

Duitsland

Spanning troef bij de vrouwen in de finale. Eerst ging Potsdam met 0-3 winnen in Stuttgart waarna Stuttgart hetzelfde deed in Potsdam. Daarna won Potsdam met 2-3 in Stuttgart waarna Stuttgart opnieuw hetzelfde deed in Potsdam. De vijfde en beslissende wedstrijd won Ilka Van de Vyver dan met Stuttgart met 3-0.

Bij de mannen had Berlin ook vijf wedstrijden nodig tegen Friedrichshaven.

Nederland

Bij de mannen werd in de finale gespeeld naar the best of five. Draisma speelde de finale tegen Orion en won drie opeenvolgende malen. Bij de vrouwen ging de titel naar Sliedrecht dat tegen Apollo8V in de finale twee opeenvolgende malen won namelijk met  3-0 en 3-1.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV