Trainster van het jaar Fien Callens: “Wij willen de beste ploeg zijn voor de beste jonge speelsters”

Fien Callens is nog maar drie jaar trainer-coach van VC Oudegem en dat is niet onopgemerkt gebleven. Vorige maandag werd ze verkozen tot beste trainster van het jaar – als eerste vrouwelijke laureate in de geschiedenis van deze verkiezing – en dat werd op veel applaus onthaald.

Natuurlijk had de voormalige aanvalster reeds ervaring opgebouwd in de Topsportschool van Vilvoorde met de jeugdselecties van U17-18-19-20, maar dit was de eerste trofee bij de grote madammen.

Je leek verrast toen jouw naam werd afgeroepen?

“Fien Callens: “Ik ben natuurlijk tevreden dat ik – volgens mij – toch wel een beetje onverwacht verkozen werd. Ik beschouw het vooral als een resultaat van het harde werk – en ik benadruk – gerealiseerd met veel mensen binnen de club. Alle ploegen in de Liga hadden te maken met covidperikelen en de gevolgen daarvan, wij ook. Het is gewoon fantastisch hoe het team dat opgelost heeft.

Iedereen in Oudegem gaf ons zeer veel steun tijdens de moeilijke momenten. Amber De Tant was weg, Justine D’Hondt liep een zware blessure op. Nikita De Paepe – verkozen tot ‘rookie’ van het jaar – was gekwetst plus net op het slechtste moment ziek tijdens de play-offs. Het werd op de duur een serieus optelsommetje. Daarom heeft de club in haar totaliteit, met de bekerwinst als hoogtepunt, deze mooie erkenningsprijs verdiend.”

De speelsters zijn op sportief vlak zichtbaar gegroeid, dan is de invloed van de coach erg zichtbaar.

“Hetgeen me het plezierigste gevoel geeft, is dat niet alleen het basisteam, maar ook onze bankspeelsters sterker geworden zijn. Daardoor hebben we voor onszelf meer mogelijkheden gecreëerd. De teamdynamica is zo mooi gegroeid. Dat is als trainer-coach fantastisch om mee te maken. De speelsters zorgden zelf voor een goede ‘vibe’ met een hoge fun-factor. Zonder de fysieke, mentale, technische en tactische aspecten te vergeten natuurlijk.”

Volgend jaar wil VC Oudegem – net zoals dit seizoen – een stap hoger zetten, denk maar aan het bijkomend programma in de Europese competitie.

We gaan ons daarvoor nog meer opladen en nog harder werken. Twee jaar geleden waren er vier speelsters die op de extra training (op vrijwillige basis) aanwezig waren. Volgend jaar doet iedereen alle trainingen mee, ook die extra sessie. Het groeiproces en de topsportmentaliteit is zichtbaar geworden. De volleybalcultuur bij VC Oudegem is professioneler. We moeten wel een manier zoeken om tegen de concurrentie op te boksen. Want iedereen versterkt zich.

Daarom werken we aan de uitbouw van ‘het team naast het team’. Bart De Gieter (analyse), Dries Koekelkoren (assistent-trainer tijdens de wedstrijden), kiné en fysieke ondersteuning door onze partners van KineActive. Dokter Roel Parijs uit Aalst en Kristien Depluverez als extra kinesist. Het is een grote groep geworden die de speelsters ondersteunt. Het volleybal in Oudegem is een groot sportief project geworden, waarbij de atleet centraal staat.”

Daar horen ook doelstellingen bij.

“Zeker, want al onze speelsters hebben ambitie. Wij willen allemaal de beste versie van onszelf zijn. De evolutie van drie jaar geleden tegenover nu is gigantisch. We versterken ons met erg interessante volleybalsters, die perfect in het DNA van Oudegem passen. Bente Deckers (Asterix Avo), Anke Waelkens (Saturnus Michelbeke) en Charlotte Coppin (VDK Gent) zullen een meerwaarde betekenen voor de groep. Bij de slotviering kregen we een fantastisch symbolisch gebaar van de speelsters die afscheid namen van de club. Zij hebben de ‘pink pantertjes’ doorgegeven aan de nieuwe aanwinsten. We willen onze langetermijnvisie verder uitbouwen. We willen de beste ploeg zijn voor de beste jonge speelsters.”

Het feit dat je de eerste vrouwelijke coach bent, die dit jaar als beste wordt verkozen, is gewoonweg historisch.

“Het is een eer, ik heb veel respect voor het werk van mijn collega-trainers. Natuurlijk doet zo’n erkenning deugd. Want het wil zeggen dat er toch mensen zijn die verder kijken dan alleen maar de resultaten. Ik beschouw dit als een bekroning voor het team. De speelsters moeten geloven in de procesgerichte aanpak. Dat iedereen meegaat in dit verhaal, voelt heel fijn aan. Ik ben blij dat ik alle volleybalsters kan meehelpen bij hun traject tot topspeelster, misschien wel tot Yellow Tiger. Dat de club van Oudegem mij de vrijheid en de verantwoordelijkheid heeft gegeven om dit te kunnen realiseren, is een geschenk. Ik ben iedereen bijzonder dankbaar.”

Tekst: Walter Vereeck