Belgisch beachkampioenschap met massa deelnemers en innovaties

Wees mee met je tijd en zeg voortaan geen ‘Belgian Beachvolley Championship’ meer, maar ‘Geberit Beach Tour’. Kijk niet meer vanaf kilometer één naar een langdradige wielerkoers op televisie, maar bewonder flitsende reportages over het beachvolleybal op ‘Eleven Sports’.

Welkom in het nieuwe tijdperk van het nationaal beachcircuit. De modernisering en de nieuwe impulsen komen van overal. Met bijna honderd ingeschreven duo’s bij de mannen en meer dan honderd tweetallen bij de vrouwen mag het Belgisch kampioenschap nu reeds van een succes spreken.

Johan Van Riet, jij moet ongetwijfeld een gelukkige voorzitter zijn van de beachcommissie.

Johan Van Riet: “Dat ben ik zeker en vast. Dat het beachvolleybal dit jaar zo’n opwaardering kent – vooral bij de vrouwen – is fantastisch. Met voor- en nadelen, want deze grote ‘boost’ hadden we niet verwacht. Ik geef je een voorbeeld. We noteerden meer dan 30 damesploegen die zich hebben aangemeld voor de allereerste manche in Haacht. Maar er passen maar 24 ploegen in het schema, dus moesten we 6 knappe teams ontgoochelen. En geloof me, er waren sterke deelneemsters bij. Drie duo’s van VC Oudegem bijvoorbeeld. Dat zijn wel de bekerwinnaars van dit jaar hé, en dat is bovendien top-4 van België in zaal. We moeten voortdurend brainstormen hoe we het allemaal aanpakken, in het voordeel van de deelnemers.”

Johan Van Riet (links)

Beachvolleyballers met tien of meer jaar ervaring blijven in het circuit en jonge selectieteams komen erbij.

“Dat is ook iets merkwaardig, het valt inderdaad op. Spelers/sters die de voorbije jaren veel punten hebben verzameld, zijn zeer gegeerd als beachpartner. Ga je met hem of haar in zee, dan start je hoger in de rangschikking, dan kan je zelfs de zaterdagwedstrijden overslaan. Zij zijn grof wild. Wegens de aangename sfeer kunnen zij niet stoppen.

We wilden een systeem vinden waarbij een volleyballer punten kon recupereren na een blessure, een ziekte of na een oproep voor de nationale selecties. Aan de andere kant wilden we het aantal doktersbriefjes – met een bonte variatie verontschuldigingen – neutraliseren. Regels maken, die voor iedereen toepasbaar zijn, is bijna niet mogelijk.

Selectiespelers/sters worden door Rik Donckers en Tim Van De Wiele aangeduid. De afspraak is dat zij in het schema worden opgenomen. Hebben die talentrijke duo’s voldoende punten, dan worden die bij de gewone rangschikking ingepast. Worden ze geselecteerd, dan starten ze als laatste team tijdens het aangekondigde toernooi. Dat is meteen het eerste zichtbaar succes van de topsportschool van het beachvolleybal in Leuven. Dat moeten we koesteren.

Dus inderdaad, met hen erbij moeten we misschien toch nadenken dat we het aantal ploegen opkrikken. Het moet organisatorisch wel haalbaar blijven, natuurlijk.”

Martijn Colson (links)

Er zijn ‘beachers’ die – verspreid over het hele seizoen – inschrijven met drie of vier verschillende partners. Dat zorgt ook voor versnippering van de rangschikking en het duwt andere potentiële kanshebbers naar beneden.

“We staan effectief voor verschillende uitdagingen. Ook dit onderwerp moeten we herbekijken. Het is vooral onze bedoeling om eigen jong talent voldoende groeimogelijkheden aan te bieden. Zij moeten zich kunnen ontwikkelen. Er is interesse van Australische en Nederlandse teams om deel te nemen aan het Belgisch kampioenschap. Het uitdelen van een wildcard gaan we elke manche bespreken. Het moet een meerwaarde zijn voor de ‘Geberit Beach Tour’.

Elk puntensysteem kent een keerzijde van de medaille. Pro’s en contra’s. Kijk eens naar het deelnemersveld van zaterdag tijdens het openingstoernooi in Haacht. Bij de mannen vind je daar ronkende namen terug zoals Martijn Colson met Tim Verschueren, Anshel Ver Eecke met Tim Lemmens, Wannes De Beul met Jef Vleugels en Jens Cristiaens met Jo Coenen. De topteams liggen – puntsgewijs – niet zo ver uit elkaar. Om deelnemers te belonen en om extra kansen te creëren zodat sterke duo’s kunnen klimmen in de rangschikking, hebben we het systeem aangepast. Tweetallen die zich vanuit het toernooi op zaterdag kunnen kwalificeren voor de zondagswedstrijden worden voortaan beloond met tien punten extra. We denken ook aan een opwaardering van het nationaal 2 circuit.”

Anshel VerEecke

De positieve evolutie van het beachvolleybal komt helemaal in de spotlights met de aantrekken van de Zwitserse multinational Geberit – marktleider in sanitaire voorzieningen – als nieuwe hoofdsponsor. De nieuwe samenwerking met het mediabedrijf Eleven Sports, dat op zijn app samenvattingen van alle BK-toernooien zal aanbieden, is ook een schot in de roos.

“We hebben ook als federatie flink geïnvesteerd in het beachgebeuren. We hopen dat we – met de komst van deze geweldige partners – een sterke upgrade zullen realiseren en dat we de vruchten ervan zullen plukken. Met een professionele livestreaming, met liefst vier camera’s ondersteund door Franstalige en Nederlandstalige commentatoren, zal de belangstelling en de populariteit in heel het land zonder enige twijfel stijgen.

Er komt een wekelijkse rubriek over het beachvolleybal – boordevol interviews en reportages – op de sportzenders van Eleven Sports er bovenop. Ook de ‘Masterfinales’ zullen drie dagen lang (13-14-15 augustus) live uitgezonden worden. De kans is groot dat de finales op het Muntplein in Brussel zullen georganiseerd worden. Alweer een toplocatie.

Er waait een frisse wind doorheen het beachlandschap. Er worden extra activiteiten en spectaculaire toernooien naast het nationaal beachcircuit georganiseerd met ‘King of the Court’ en ‘Queen of the Court’. En met Hasselt hebben we nu reeds een nieuwe kandidaat-organisator voor volgend jaar. Vergeet niet dat ook de Europese volleybalbond besloten heeft om ieder jaar een internationaal FIVB-toernooi in Leuven te organiseren. We hadden gehoopt om zo’n bijzonder evenement elke drie jaar naar ons land te krijgen. Het wordt een jaarlijks hoogtepunt en dat is zonder meer een zeer belangrijk succes.”

De modernisering van het beachvolleybal wordt ook vertaald in het stijgend aantal Facebookpagina’s en eigen websites van beachteams, beachclubs en beachorganisaties.

“Alweer iets wat we toekomstgericht moeten ontwikkelen en integreren op onze eigen website. Het zou een geweldig initiatief zijn om al deze adressen te verzamelen. Het zou erg fijn zijn wanneer al die ‘links’ gebundeld worden. Dan moet men niet meer op zoek naar de actualiteit en de steeds wijzigende inlichtingen. Dan zullen al deze informatiebronnen veel meer bezocht worden. Goed voor de belangstelling, goed voor de sponsors, goed voor spelers en speelsters. Dankzij de initiatieven en de inspanningen van onze beachcoördinator Dries Koekelkoren groeit het aantal beachclubs in ons land. Er wordt veel werk gemaakt van de opbouw van kersverse beachterreinen in samenwerking met de clubs en de gemeente. Er worden meer trainingen georganiseerd op de nieuwe accommodaties. Dat moet vooral volgehouden worden, want andere sporten liggen ook op de loer. Ik denk bijvoorbeeld aan ‘padel’.

Daarom een warme oproep, zorg ervoor dat de beachvelden fulltime benut worden tijdens de zomermaanden. Het is moeilijk, want men doet binnen de clubs opnieuw een beroep op dezelfde mensen die ook in de zaal actief zijn. Ook zij verdienen eens een pauze, dus moeten daar andere vrijwilligers voor aangesproken worden. Dat zijn groeipijnen, maar ik stel tegelijkertijd vast dat het beachvolleybal positief evolueert. Ook met Dries Koekelkoren en de provincies verloopt de samenwerking uitstekend. Met meer vernieuwende ideeën en vooral met een samenwerkingsverband waarbij de neuzen in dezelfde richting staan.”

Lisa Van den Vonder – Sarah Cools

Af en toe heb je te maken met tegenslag. De beachmanche van Antwerpen werd uit de kalender geschrapt.

“Dat is bijzonder jammer. Voor het kampioenschap, maar vooral voor Interfreight Brabo Antwerpen. De club had er al veel energie in gestoken. Een ingenieur heeft echter vastgesteld dat de aanvoer van zo veel tonnen zand niet kon doorgaan wegens te weinig stevigheid en stabiliteit in de ondergrond. De locatie was uiteindelijk niet geschikt om zo’n grote organisatie op punt te stellen. We hebben dus negen toernooien dit jaar. Met twee nieuwkomers: Waregem en Kinrooi. Het wordt een prachtig zomerseizoen.

Annelies en Benjamin zullen alweer hun uitstekend werk op het secretariaat verder zetten. Zij worden ondersteund door jobstudenten. Die zullen helpen waar het mogelijk is, ook met de opbouw van de sites. De top in het beachvolleybal wordt groter. Lisa Van den Vonder en de herstelde Sarah Cools starten als favoriet bij de vrouwen, maar ik vermoed dat ze veel tegenstand zullen krijgen. De Belgische kampioenen zijn ambitieus, ze dromen zelfs van de Olympische Spelen in Parijs. Dat juichen we alleen maar toe.

Maar om een topsportstatuut te krijgen, moeten ze – net zoals Tom van Walle en Dries Koekelkoren zo veel jaar geleden – eerst internationale resultaten moeten halen om extra ondersteuning te bekomen. Trouwens Tom en Dries zullen ook deelnemen vanaf de derde manche. Het wordt dringen aan de top, ook bij de mannen, en dat is vooral geweldig voor de nieuwe ‘Geberit Beach Tour’.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke