Op 22 mei finales van de Champions League

Om te weten wie op 22 mei in Ljubljana de finales van de Champions League zou spelen, kregen we bij de mannen we twee derby’ namelijk tussen  twee Poolse ploegen enerzijds en twee Italiaanse ploegen anderzijds. In Polen had Kedzierzyn tegen Jastrzebski relatief weinig problemen om de finale te bereiken. Na een 0-3 zege op verplaatsing werd thuis met 3-2 de finaleplaats veilig gesteld. Heel wat spannender ging het eraan toe in Italië. Het werd werkelijk een strijd op leven en dood tussen Perugia en Trentino. Trentino waar Wout D’heer zich beperkte tot enkele invalbeurten,  ging eerst verrassend met 2-3 winnen bij topfavoriet Perugia, verloor dan in eigen huis met 3-2 om vervolgens de golden set met 17-15 te winnen.

Ter illustratie de scoutinggevens van de topaanvallers bij beide ploegen :

Perugia : Rychliki 14/26,  Leon 15/39, Anderson  20/27

Trentino : Kaziyski  11/22,  Michieletto  16/31,  Lavia  13/25

Toch even vermelden dat deze wedstrijd geleid werd door onze Belgische topscheidsrechter Wim Cambré. We kregen dus een heruitgave van de finale van vorig jaar.

Bij de vrouwen mocht Conegliano door het feit dat de Russische ploegen uitgesloten werden van deelname rechtstreeks door naar de finale. De halve finale tussen Fenerbahce en Vakifbank werd eveneens beslist in een golden set. Vakifbank won eerst thuis met 3-1, verloor dan in Fenerbahce met 3-0 om dan via winst met 15-11 in deze golden set door te stoten naar de finale.

Bewogen titelstrijd in Italië

Bij de mannen werd de halve finale gespeeld door de vier teams die vooraan geëindigd waren in de reguliere competitie. Het werd een thriller van formaat. Reeds tijdens de eerste wedstrijd van de halve finale leek een grote verrassing in de maak. Perugia verloor immers thuis met 1-3 tegen Modena en Civitanova met 0-3 tegen Trentino.

In Perugia kwam het echter na de wedstrijd tot zware incidenten die voor Modena wel  een  impact hadden op het verder verloop. De Braziliaanse Cubaan Yoandy Leal ging immers op de vuist met Dragan Travica die hem de ganse wedstrijd zou uitgedaagd hebben. Leal kreeg als gevolg hiervan een sanctie van vier wedstrijden speelverbod, een zware klap voor Modena dat hierdoor één van zijn sterspelers de volgende wedstrijden moest missen. De tweede wedstrijd leek het gemis van Leal een zware handicap en deze werd thuis met 1-3 verloren. De derde wedstrijd leek Van Garderen zich echter beter ingewerkt te hebben. Daarenboven ontbond Abdel Aziz echt zijn duivels en scoorde 39 punten. Modena maakte een 2-0 achterstand goed,  won de vierde set met 29-31 en de tiebreak met 13-15.  Zou Modena het nu afmaken in de vierde wedstrijd waarin Leal na strafvermindering terug mocht meespelen. Hij bleek wel te sukkelen met een lichte blessure en moest vrij snel vervangen worden. Opnieuw moest een tiebreak de beslissing brengen en weer kwamen de bezoekers als overwinnaar uit de bus.   In de vijfde wedstrijd bleek na de derde set, met 27-25 gewonnen door Perugia, de veer bij Modena gebroken.

De andere halve finale werd eveneens beslist in de vijfde wedstrijd.  Trentino won wel de tweede wedstrijd  met 3-0 en leek dus aardig op weg naar kwalificatie. De derde wedstrijd werd echter met zware 3-0 cijfers verloren. In geen enkele set werden 20 punten gescoord. Aanvallend leek alles opnieuw te kloppen bij Civitanova. De cijfers spreken voor zich : 46 op 74 tegen 34 op 74 bij Trentino. Deze lijn werd doorgetrokken in de vierde wedstrijd die met 1-3 gewonnen werd zodat ook hier de vijfde wedstrijd de beslissing moest brengen die met 3 -2 gewonnen werd door Civitanova. We kregen dus uiteindelijk de finale tussen de nummers één en twee van de reguliere competitie.

Bij de vrouwen waren de halve finales : Conegliano – Scandicci en Novara – Monza.   Hier moesten twee wedstrijden gewonnen worden om door te stoten naar de finale. Conegliano kwalificeerde zich vlot voor de finale.  De eerste wedstrijd werd met  3-0 gewonnen:  Egonu scoorde 17 op 32 en de middenaanvalsters De Kruyf en Folie waren praktisch onstopbaar, zij scoorden 78% en 89%.  In Scandicci werd daarna met 1-3 gewonnen.

Novara, bij wie Britt Herbots in de eerste wedstrijd niet aan spelen toe kwam, kroop  door het oog van de naald. In de eerste wedstrijd werden na een 2-0 voorsprong  de volgende twee sets immers met 29-31 en 20-25 verloren. De tiebreak werd dan met 15–12 gewonnen. Lise Van Hecke scoorde bij Monza 16 op 43 in aanval. In de tweede wedstrijd ging Novara met 3-0 onderuit. Lise Van Hecke werd hier na een 0 op 7 in de eerste set vervangen. De derde en beslissende wedstrijd in Novara leek een kopie van de eerste te worden. Opnieuw liep Novara 2-0 uit en opnieuw moest de vijfde set de beslissing brengen. Deze werd deze maal echter met 15-12 gewonnen door Monza. Britt Herbots moest zich beperken tot enkele invalbeurten waarin ze 2 op 7 scoorde. Lise Van Hecke had een iets belangrijker rol. Zij startte in de derde en vierde set en scoorde 8 op 29.

Polen

Geen verrassingen in de kwartfinales van de PO bij de mannen. In de halve finale speelde dus nr. 1 Kedzierzyn tegen nr.4 Zawiercie en nr. 2 Jastrzebski tegen nr. 3 Belchatow. Hier kregen we in de eerste wedstrijd wel een verrassende start. Champions League finalist Kedzierzyn moest immers in eigen huis met 1-3 het onderspit delven tegen Zawircie. In Zawircie werd daarna de situatie vrij vlot met een 0-3 zege rechtgezet. De derde en beslissende wedstrijd werd dan met 3-1 gewonnen.

Geen problemen voor Jastrzebski dat Belchatow tweemaal met 3-0 versloeg.

Bram Van den Dries wint Griekse titel met Panathinaikos

Door in de voorlaatste wedstrijd met 1-3 te gaan winnen bij nummer twee Olympiakos verzekerde Panathinaikos zich van een zes punten voorsprong en kon de titel gevierd worden.

Frankrijk

Bij de mannen had Tours in de eerste halve finale wel even problemen met Narbonne. In Narbonne werd immers met 3-0 verloren. De twee wedstrijden thuis werden echter vlot gewonnen. In de andere halve finale schakelde Montpellier Chaumont uit met 3-1 en 3-2.

Bij de vrouwen schakelde Le Cannet TFOC uit met 3-0 en 3-2. De andere halve finale werd gewonnen door Mulhouse van Silke Van Avermaet tegen Cannes met 3-1 en 3-2.  De eerste wedstrijd van de finale werd door Le Cannet met 3-0 gewonnen.

Duitsland

Bij de mannen kon Friedrichshaven zich na een zwak seizoen met moeite kwalificeren voor de kwartfinale van de PO. Vanaf dat moment werd plots een versnelling hoger geschakeld. In de halve finale van de PO werd Duren drie opeenvolgende malen verslagen en in de finale tegen Berlin, dat Frankfurt uitgeschakeld had, werden de eerste twee wedstrijden gewonnen. De laatste drie wedstrijden zette Berlin echter orde op zaken.

Bij de vrouwen wordt de finale gespeeld tussen Potsdam en Stuttgart van Ilka Van de Vyver. Deze finale wordt gespeeld naar the best of five. Stuttgart won de eerste wedstrijd in Potsdam met 0-3 en verloor daarna thuis eveneens met 0-3.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV, Bart Vandenbroucke